Uppdrag granskning är nu åter igång med granskning av FAS 3 – Sysselsättningsfasen nu kallad.
Man ser gärna att personer i FAS 3, eller personer som har varit i FAS 3 men lämnat, tar kontakt med dem och lämnar information. Man kan kontakta Mikael Pettersson här: mikael.pettersson@svt.se
Igår kom det tre inlägg från SVT på nätet. Det ena handlade om att 1 av 5 saknar sysselsättningsplats. Detta framgår av en rapport från Arbetsförmedlingen skriver de.
“Rapporten ger flera ljusa bilder: fler deltagare än tidigare, 7 av 10, är nöjda med sin Fas3-plats, man har mer kontakt med sin arbetsförmedlare och antalet som lämnar Fas3 för jobb ökar, heter det.
-Det går ut 5-600 personer per månad i arbete med och utan stöd, ett par procent, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren.
Hur bra är det? -Det är väldigt bra jämfört med om de inte fått insatsen.
Hur vet ni att resultatet är bättre än om de inte varit i Fas 3? Har det gjorts någon jämförelse? -Nej någon sån jämförelsegrupp finns inte.”
Man har alltså inget att jämföra med, men ändå går man ut och hävdar att resultatet är väldigt bra… jämfört med om de inte fått insatsen… ehum… För mig tycks detta som ett mycket märkligt uttalande.
Man ifrågasätter också detta med att antalet ungdomar under 25 år ökat i FAS 3… ska dessa verkligen vara där? undrar man…
“-Nej det ska de inte vara. Men det vi tittar på är att göra mer insatser för att hjälpa dem ut.
De hamnar ju i Fas 3? -Ja de gör det med automatik om de inte får en insats tidigare.
Det är ju ni som ska ha gett dem insatsen? -Ja visst, och vi ska fortsätta ge dem insatsen så länge de är i sysselsättningsfasen.”
De har alltså inte gett dem insatsen tidigare men de ska fortsätta ge dem insatsen så länge de är i Sysselsättningsfasen… Men i Sysselsättningsfasen, det vill säga FAS 3 hamnar man ju för att alla andra insatser är uttömda? Hur tänkte de nu?
Hela inlägget kan du läsa här.
SVT skriver också igår att Expert misstänker “systemfel”…
“Anders Forslund är professor och chef för IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Han berättar att institutet inom kort kommer att skicka ut en omfattande enkät till Fas 3-deltagare för att få en bild av vilka insatser dessa fått under Jobb- och utvecklingsgarantins tidigare faser.
-En tidigare undersökning bland deltagarna i Fas 1 och 2 tydde på att aktivitetsnivån var låg. Risken är då att alltför många kommer att ha passerat Fas 1 och 2 utan att möjligheterna är uttömda.
Så i Fas 3 ska egentligen finnas de som nästan inte kan få ett jobb, men misstanken är att där i dag finns många fler?
-Ja, det kan vara så att man inte uttömt alla möjligheter.”
Jag själv ifrågasätter varför enkäten endast ska gå ut till NYA FAS 3-deltagare? Borde inte även de som befunnit sig där en längre tid få möjlighet att besvara detta. Det är ju trots allt så att där redan sedan tidigare finns människor som faktiskt är FULLT arbetsföra! MEN som inte fått några, eller mycket knapphändiga, insatser innan de gick in i FAS 3.
Igår kunde man även läsa om att arbetsförmedlingens tidigare enkät sågas av expert.
“Huvudbudskapet gick på tvärs mot den negativa mediabilden av Fas 3: en övervägande majoritet av deltagarna var nöjda med sina platser. Nu får Arbetsförmedlingen hård kritik för presentationen och tolkningen av enkäten.
-Det är en väldigt positiv dragning, säger Jan Strid, är lektor vid Göteborgs universitet och utbildar journalister i att granska undersökningar och statistik.
När Arbetsförmedlingen i fjol presenterade sin enkät blev rubrikerna entydiga: en stor majoritet av Fas 3-deltagarna var nöjda med sin plats. Det var också huvudnyheten i Arbetsförmedlingens eget pressmeddelande, som hade rubriken “Tre av fyra är nöjda med sin plats i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas”.
Jan Strid påpekar att det fanns flera andra resultat i enkäten som gav en mycket mer dyster bild av Fas 3. Bland annat upplevde många deltagare att deras arbete skulle ha utförts av ordinarie personal.”
Jag har en känsla av att denna expert pekar på något mycket tydligt, att enkäten var vinklad, och jag håller med Henrik Lund på SALO om att undersökningen närmast kan kallas för en politisk marknadsföring.
Teknisk beskrivning, frågor och svar från enkäten hittar du här: här.
Här följer ett par av frågorna i enkäten från AF:
Fråga 9a. Är du nöjd med fas 3- platsen?
Ja
Ja, delvis
Nej
Om missnöjd, enligt F9a.
Fråga 9b. Vad är du missnöjd med (inte bra) inom fas 3?
Öppen fråga, läs ej upp svaren
– sysselsättningen passar inte mig
– får inte tillräckligt stöd med jobbsökande
– den ekonomiska ersättningen
– anser att jag borde vara anställd för att utföra uppgifterna
– för lite uppgifter att utföra
– för mycket uppgifter att utföra
– ger dålig möjlighet till anställning efter fas 3
– Annat
Detta innebär att om man på fråga 9a svarat att man: Ja, är nöjd och kanske även om man svarat att: Ja, är delvis nöjd, så fick man inte fråga 9b.
Det är ju helgalet. Man kan vara nöjd med sin FAS 3 plats, men ändå vara missnöjd med en massa saker inom åtgärden. Man kan vara nöjd med att sitta och virka utan garn bara för att man då slipper känna att man blir utnyttjad som gratis eller faktiskt betald arbetskraft. Man kan vara nöjd med att få sitta av tiden och fika och lyssna på radion åtta timmar om dagen också av den ovanstående anledningen. Man kan till och med vara nöjd med att bara sitta hos en anordnare och glo in i en vägg bara för att slippa slita ut sig hos olika secondhandbutiker med riktiga jobb eller hos någon förening som vaktmästare eller ekonom. Men man kan för den skull vara missnöjd med själva åtgärden, med ersättningsnivåerna, med det orättvisa system som FAS 3 innebär och man kan vara missnöjd med att man istället för mat på bordet nödgas köpa sig ett busskort för att ta sig till och från sin anordnare.
(En del anordnare skriver i sina “annonser” om att de har “lediga platser i FAS 3” att de använder anordnarbidraget till att betala deltagarens kostnad för kollektivtrafiken. Detta mina vänner räknas dock som en förmån för deltagaren och ska i förekommande fall dras av från deltagarens aktivitetsstöd/ersättning. Så det är mer eller mindre “falsk marknadsföring” för att locka till sig deltagare kan jag tycka.)
För att återgå till SVT’s inlägg igår…
“Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren var själv inte med och utformade enkäten, men försvarar rubriksättningen i pressmeddelandet: -Det var huvudbudskapet i de svar vi fick, att de var nöjda!”
och…
“Jan Strid reagerar också på att deltagarna i Fas 3 fick tre olika svarsalternativ: “ja”, “nej” och “ja delvis” – och att man sedan slog ihop “ja” och “ja delvis”-svaren. – De flesta enkäter brukar innehålla ett neturalt mellanläge, svarar Jan-Olof Dahlgren. – Vi sa att det fanns en grupp som var i huvuddelen nöjda och en grupp som var missnöjda. Men ett delvis-svar kan väl lika gärna tolkas som att man är delvis missnöjd?”
Som sagt… en “positiv dragning”…
Henrik Lund, SALO, som jag refererade till ovan, skrev i sitt inlägg även en del som han kopierat från en text i SALO’s tidskrift Vision och Balans.
Något som är mycket märkligt som de har uppmärksammat är följande:
“Eftersom AF åtminstone på papperet har ett uppdrag som förmedlare av arbete torde det innebära att man i stället skulle utvärdera hur många arbeten som fas 3 skapat. Nöjdheten kan då antas relateras till huruvida folk har fått jobb genom fas 3.
15 % anges ha gått till arbete eller utbildning. I denna grupp ingår även alla som fått kortare timanställningar men som fortfarande kan antas vara inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantin. Enligt AF-statistik var det i februari (2011) endast 1,4 %, motsvarande 363 personer, som fått arbete varaktigt under 90 dagar. Det visar hur lätt det är att förvilla med statistik. Man får anta att personerna som fått jobb är nöjda men ska man från etablissemanget vara nöjd med en så kostsam åtgärd som ändå gett så få arbeten eller utbildningar.”
Det är mycket som är tveksamt i de rapporter och siffror som dyker upp lite här och där angående FAS 3. Jag hoppas att Uppdrag Granskning kommer att ställa raka och kritiska frågor framöver. Ska bli spännande att följa granskningen. Det kommer att bli anledning att återkomma här i frågan, det är jag säker på.
http://atgardslandet.se/2011/08/25/annu-mer-om-fas-3-utvarderingen/
Juag ger inte ett jävla öre för FAS 3 ..sverige vet inte vad dom håller på med.sen vet dom inte hur måååånga som gråter på sina ställen dom är placerad på
FAS 3 är fruktansvärt!!! hur kan Sverige som ändå har kommit långt ha såna förnedrande påhitt
Ja det kan man undra…Så många som går under psykiskt för detta
Det år många som mår psykiskt dåligt som är i Fas 3.om man ska arbeta som dom anställda även om det är arbetsuppgifter som dom anställda inte hinner med,eller
annars själva inte utför ska man ändå ha skäligt betalt och inte behöva känna sig utnytjad.Om man höjer ersättningen till en skälig nivå kanske folk skulle se på detta med andra ögon,som det är nu så sänks ersättningen när du kommer in i Fas 3 .Detta är ju helt bakvänt,när man går ut och utför ett arbete då ska man självklart ha mer i plånboken annars känns det ju meningslöst och man orkar ju inte prestera någonting,man blir håglös och nått större intresse för det man gör finns inte.Jag kan lovar att ingen från dom bestämmande skulle själva vara kvar en dag i Fas 3.Hörde idag att det inte heter Fas 3 utan sysselsättningsplats.På 90-talet hade jag beredskapsjobb och då hade jag betalt som dom andra anställda,avtalsenlig lön.Det var bättre.