Skriven av

Ibland händer det att vi tar in en gästbloggare och ibland händer det också att författaren vill vara anonym. Det kan finnas flera orsaker till men vi i Solrosuppropet.se styrelse vet alla vem det är.

7 kommentarer

 1. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Hej!

  1) Om anordnarna i min kommun ger rättvis bild så behöver Bengt inte vara så orolig för fasarna producerar något relevant. Det är främst förvaring och terapiarbete (gärna återvinning och välgörenhet).

  2) Om “1” är någorlunda sant så betyder det förstås att fasarna inte lär sig så mycket relevant eftersom efterfrågan på folk som är bra på att driva statliga loppisar inte är så stor… ;)

  3) Men de 5k (eller 225 om dagen… vilket aldrig riktigt kommer upp i 5k eftersom dagarna är 20-22, men deltagarna ofta inte är på plats alla dagar) används i bästa fall till att avlöna dem som ser till att leda terapisysselsättningarna.

  4) “Andersson” (och Svensson, Petterson och det flesta av oss andra) är ganska bekväm av sig. Att ta “skitjobb” för att få ut lite mer än den generösa A-kassan på 10-11k (de som har haft hög lön får detta även vid 65%) är inget som lockar. Att ge generösa bidrag utan att kräva motprestation är ett bra sätt att uppmuntra passivitet.

  FAS3-systemet är illa genomtänkt. Dock är plusjobben och de andra liknande åtgärden i princip samma meningslösa förvarande. Lite mer i fickan till de som var med i de åtgärderna då det var färre som var långtidsarbetslösa då. Men i övrigt är det … i princip samma sak. Aktivitetsgarantin som var i gång redan vid förra regeringen var förvaring per definition.

  Kanske hade någon en fin vision med fas3. Jag tycker inte att den fungerar särskilt väl. Men det rimliga alternativ som finns (tidsbestämd generös ersättning på c:a 6 månader och sedan betydligt lägre (även för dem som tidigare tjänat mycket) på socialbidragsnivå – fast utan meningslös förvaring) lockar sällan de som är arbetslösa (av döma av de som jag har varit arbetslös med och de som postar här). Nej, man vill ha mer pengar och mindre krav. Orealistiskt någon? ;)

  1. Bengt Fredriksson
   Bengt Fredriksson at | | Reply

   1. Jag är själv placerad i Fas3. Du säger att Fasare ( för det mesta?) inte producerar något relevant. Jag gör det och flera med mig. Förvaring och terapiarbete förekommer säkerligen men ersätts alltmer av “riktiga” arbetsuppgifter.

   2. Fas3 är mer än loppisar, det är också rena IT-tjänster, vaktmästarsysslor med mera… möjligheterna är enorma för den som vill ha gratis arbetskraft, likaså möjligheterna att kringgå detta med att “inga ordinarie tjänster får ersättas”.

   3. Jag och många med mig behöver inga terapihandledare, vi är självständigt arbetande. På platser med en Fas3 deltagare finns det ingen speciell handledare utan det är en person som har ett annat jobb och är “ansvarig” eller “handledare”.

   4. Detta påstående, att A-kassan skulle vara generös får stå för dig själv. De skitjobb som du skriver om är ändå flera tusen högre än maxbeloppet på aktivitetsstödet. Jag tror de flesta som är i Fas3 delar min uppfattning, även om kanske din närmaste umgängeskrets tänker annat.

   1. Lennart
    Lennart at | | Reply

    Hej Bengt!

    1) Jag är också placerad i fas3. Jag har varit på flera ställen och flera av mina fas3 “kollegor” har också tyckt att de gjort något relevant för den anordnare de var hos. Det betyder inte att det faktiskt gjorde något som anorndaren tjänade pengar på (utöver det det fick av AF). Om det hade varit så är platsen fel och borde tas bort eftersom den bryter mot reglerna. Ett exempel på missförstånd är prio1 som driver någon låtsasbutik. Butiken säljer för väldigt lite (täcker inte ens hyran). Det betyder inte att arbetsuppgiterna inte är jobbliknande, men verksamheten är inte kommersiell (utöver att ha många personer från fas3). Därför leder den inte till jobb heller.

    2) Det finns säkert de som fuskar med att använda fasare till saker som de tjänar pengar på. Men det får de inte enligt systemet. Så om du är med om det – påpeka det. Jag har varit på flera ställen och aldrig sett något relevant. Vilket ju iofs gör platsen tråkig :)

    3) Om det inte finns någon handledare och du jobbar individuellt så är platsen fel enligt reglerna. Byt plats och meddela din handläggare om missförhållandena!

    4) Självklart får det stå för mig! Precis som dina åsikter står för dig :) JAG tycker att det är mycket generöst att få 10-11k utan någon egentlig motprestation. Däremot mår jag dåligt för att jag inte är fri. Jag vill ha jobb. Men jag har inte lust att städa och få någon tusenlapp till i månaden. Det är inte lätt att få heltid direkt. Så jag tycker att det är generöst. Men jag hade förstås mycket mer när jag arbetade. Men då… arbetade jag och producerade något. Det gör jag inte nu. Nu är jag på en fas3-plats :)

    Du säger att de flesta i fas3 delar din uppfattning. Även om det var så är det inte särskilt relevant för sanningshalten eller det rimliga i åsikten. Att människor vill ha högre bidrag för att inte prestera är naturligt själviskt. Jag tar själv gärna emot högre bidrag så att jag kan konsumera trots att jag inte tillför något (om jag nu inte lyckas få ett jobb). Det betyder inte att jag tycker att det vore rättvist.

    Men det är ju jättebra att du tycker att s.k skitjobb är bättre för dig än a-kassan. Då har du bråda dagar att söka alla jobb som personlig assistent och telefonförsäljarjobb. Grattis! Varför är du här och skriver då? Skicka ansökningar!!! Det finns horder av arbetstillfällen! Själv är jag lite för bekväm och fin för sånt. Jag är väl ovanligt lat antar jag.

 2. susanna svensson
  susanna svensson at | | Reply

  För det första så får anordnarna pengarna även om fasaren är sjuk eller ledig av någon annan orsak. Tror reglerna säger att först efter en månads sjukskrivning försvinner ersättningen för anordnaren. + jobben och de gamla beredskapsjobben var mycket bättre eftersom de var riktiga jobb som gav riktiga meriter i CVt. Den enda skillnaden mot ett vanligt jobb var att las inte gällde man fick så att saga inga laspoäng och därmed förtur till fasta tjänster som på vanliga tillfälliga anställningar. Jag hade själv ett beredskapsjobb under tidigt 80 tal. På betyget därifrån framgår det inte att det var ett beredskapsjobb utan bara att det var en tillfällig anställning. Efter drygt 30 år platsar det fortfarande i CVt. En fas3 plats skulle jag aldrig drömma om att ha med i mitt CV lika meningsfull som att ta med om man ex hade suttit på kåken

 3. Irene Karlsson Sjöström
  Irene Karlsson Sjöström at | | Reply

  Att arbeta i butik, till exempel i en delikatessdisk och serva kunder, skiva upp pålägg, grilla kyckling, göra smörgåstårtor… det kanske du Lennart, tycker är ett arbete som man inte ska ha lön för utan som kan utföras av en FAS 3:a som inte får lön, inte heller något ob, inte har kollektivavtal, inte har rätt till lagstadgad semester, inte får pensionspoäng som andra som uppbär lön, inte tillgodogör sig rätt till a-kassadagar, inte får jobbskatteavdrag… för DETTA är faktiskt vad som faktiskt kan inträffa när du är i FAS 3, tro’t om du vill. Det kanske är så vi ska ha det i Sverige. Alla jobb som är av lite “enklare” art, som butiksanställda, lokalvårdare, vaktmästare, köksbiträden med mera… de ska bekostas med skattemedel, arbetsgivaren ska få femtusen i månaden för att få jobbet gjort och den som gör jobbet ska ha allt i från NOLL kronor (och leva på anhöriga), försörjningsstöd upp till maxbeloppet om 680 kr per dag (vilket väldigt få i FAS 3 uppbär) i aktivitetsstöd från försäkringskassan. Jisses vilka vinster dessa företag kan göra på detta vis. Sen kanske de kan skicka pengarna till något skatteparadis? Eller vad tycker du Lennart?

  FAS 3 är fel i grunden och kommer aldrig att kunna tvätta bort sin grå stämpel, namnbytet till Sysselsättningsfasen ändrade inget. Ett fåtal i FAS 3 har fått möjlighet till arbetsmarknadsutbildning men dock har dessa utbildningar inte visat på någon större återgång till arbete på den reguljära arbetsmarknaden. FAS 3 leder heller inte till jobb, några få har fått jobb, oftast som handledare åt andra FAS 3:or med SAS (särskilt anställningsstöd) anställningar eller möjligen Nystartsjobb. Nej. Skrota eller gör det åtminstone frivilligt.

  1. Lennart
   Lennart at | | Reply

   Hej Irene!

   Tack för att du skriver till mig.

   Jag tror som du att Fas3 inte skapar några riktiga jobb. Som du säger så anställs en del som handledare och en del av resurserna som går till anordnare går antagligen till investeringar och kanske anställningar. Det är inte en åtgärd som gör att deltagarna får jobb vad jag vet. Å andra sidan har inga andra åtgärder gjort det heller, dessvärre.

   Du skriver till mig att jag kanske tycker att det är bra att enklare jobb skall utföras av folk i fas3 och att arbetsgivaren skall få pengar. Det tycker jag inte. Men så är det generellt inte heller. De “jobb” som människor i fas3 utför är generellt terapijobb – det vill säga att det inte producerar något som någon är beredd att betala för. Det betyder inte att det de gör inte skulle KUNNA vara något som någon betalar för… men att det inte får vara konkurrerande med riktiga jobb. Det gör sysselsätttningen meningslös förstås. Men det är därför som det heller inte är jobb som skulle tillsättas om det inte var fas3.

   Som jag idag skrev i ett annat inlägg här så har många i fas3 full a-kassa (alltså drygt 10k). Jag är helt övertygad om att nästan alla som är långtidsarbetslösa hellre skulle vilja ha högre lön och arbeta på riktigt. Men jag är också övertygad om att de flesta (jag inräknad) inte skulle vara så intresserad av att ha ett riktigt jobb och få ut ungefär lika mycket.

   Sanningen är att vi som är arbetslösa inte är attraktiva på arbetsmarknaden av olika anledningar. Om arbetsgivarna inte vill betala löner för att vi skall utföra arbete, så är det ju verkligheten. Jag är glad att jag får och har fått bidrag från staten medan jag inte arbetar. Jag tycker att det är orättvist att jag fått mer för att jag arbetat en gång i tiden och att de som inte har lyckats få jobb får mycket mindre, men jag tar glatt emot bidraget. Förstår inte riktigt vad du menar att man skall det skall vara a-kassegrundande och jobbskatteavdrag när man är arbetslös och får bidrag? Verkar snurrigt? Däremot har vi ju rätt till fyra veckors “semester” varje år. Lite mindre än mina vänner, men å andra sidan har jag ju inga pengar att resa för ;)

   Däremot förstår jag att du tycker att fas3 är kasst. Men vad är alternativet? Att låta oss som inte lyckas få jobb gå och göra vad vi vill och casha ut 10-11k i månaden utan att göra något, när min granne sliter som städare och får ut 12? DET tycker jag skulle vara skamligt.

   Nej, jag tycker det är bra att det finns någon aktivitet. Det är rimligt att vi som får bidrag gör någon motprestation och kanske hjälper det en från att bli passiv ibland. Vad de som anordnar fas-3 platser (om de är bra) får betalt är inte så viktigt för mig. När jag gick på arbetsmarknadsutbildning så frågade jag inte vad de fick betalt heller ;) Det är fullt möjligt att det finns företag som tjänar pengar på att få 5k per person, men på dig låter det som om de skulle tjäna pengar på vad du gör OCH får 5k. Om det är så där du är – byt plats OCH rapportera. Fas3-sysselsättning skall aldrig vara att göra något som anordnaren tjänar pengar på. Är det det så är det något fel.

   Jag har varit på flera ställen och det har varit uppenbart att anordnaren inte tjänat några pengar annat än pengar från AF. Och jag har brett mackor och fixat med fik. En del där jag var resonerade som du, men de hade så fel. Fiket var till för OSS! Det kanske var en missriktad vision, men det var för mig helt uppenbart att fiket kostade ungefär vad vi fick in. Det var en sysselsättning.

   Har du andra upplevelser? Jag rekommenderar dig att vänligt protestera och annars rapportera till AF om du är på en plats som utnyttjar dig! Det skall man inte tolerera. Byt plats! Det finns en lista men anordnare man får välja på (om det inte är annorlunda där du är) och då är det bara att välja någon annan. Men glöm inte att rapportera om det dåliga stället till din handläggare så att du hjälper andra!

   p.s
   Du säger att väldigt få i fas3 uppbär maxbeloppet på 680kr om dagen. Min empiriska iakttagelse är en annan. Var har du skaffat dig din informationen? Finns det statistik på det?

 4. leo
  leo at | | Reply

  Får jag tag på Hillevi Engström eller någon av ministrarna i regeringen ska de få se vem det är som är skör. Hon eller jag?

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.