Skriven av

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

18 kommentarer

 1. Linda Åberg Luthman
  Linda Åberg Luthman at | | Reply

  Jobb och Utvecklingsgarantin är ett luftprojekt! Sysselsättningsfasen eller som det riktigare ska kallas Förslahttp://jobbochutvecklingsgaranterade.blogg.se/2009/august/vningsfasen är inget annat än ett arbetsmarknadsprogram och åtgärd som lider av stark andnöd.

  1. Herbert Schallengruber
   Herbert Schallengruber at | | Reply

   Det är även ett program där man skräms och sätter munkavel på människorna till tystnad så ingen vågar säga emot
   Jag märker också att många ensamma människor kanske mår bra av den sociala vuxenlekstugan eftersom de annars skulle isolera sig hemma ,men det är långt ifrån alla som hör till den kategorin
   Den här lekstugan får mig i alla fall o bli vansinnig eftersom jag är alldeles för kreativ och blir härigenom hindrad
   Att sitta 7 timmar om dagen varje dag och trycka på samma knappar på den där djälva datorn utan att någonting händer får mig att bli vansinnig
   Och varenda gång man kommer till en ny placering skall man göra om sitt CV.
   Yrkesinriktade utbildningar samt universitetsutbildningar är snart Historia för svensken!!!
   Svensken är snart Världens mest (av arbetsförmedlingen anordnade) utbildade arbetslösa tvångsplacerade passiva människor som mår dåligt!!!! Inte undra på att droger -läkemedel och alkohol konsumtionen ökar!!!
   Man kallar detta kompetensutveckling. men flertalet mår bara sämre o sämre!!!
   Jag skäms snart att vara svensk!!!

 2. Herbert Schallengruber
  Herbert Schallengruber at | | Reply

  de som tror att sysselsättningspolitiken med det idiotiska FAS: 3 är populärt borde gå bort från skrivbordet och ut i verkligheten i stället
  jag bland annat är fullständigt vansinnig på detta idioti!!
  Jag har jobbat sedan 1974 och råkat bli arbetslös eftersom man tydligen plockat bort 66%vårdplatser inom psykiatrin
  Nu är jag inne i en "Placering" där jag sitter från 08 – 14 och "söker jobb vid en dator
  De antställda räknar i stort sett minuterna innan man får gå
  Jag har under ca 20 års tid haft uppdrag inom Kriminalvården och socialen där jag hjälper människor i utanförskap
  Detta måste jag nog avsäga mig då jag inte ens får lämna praktikplatsen 30 minuter tidigare för möte med Kriminalvården eller socialen med klienter som behöver stöd
  Fulständigt vansinnigt tycker jag
  känns enormt nedvärderande
  känns precis som om man gjort ett brott !!!
  Hur kan nån över huvud taget tro att detta är populärt ?
  Många människor är faktiskt SKRÄMDA TILL TYSTNAD MÄRKER JAG OCH DETTA ÄR LIVSFARLIGT I LÅNGA LOPPET!!!!

  1. Christine Jepsen
   Christine Jepsen at | | Reply

   Kan bara kommentera att det är dags att vakna ! på riktigt !Trodde faktiskt att du Hebbe hade tagit dig därifrån eftersom att du alltid har nåt på gång (om så ideelt) Sitter du där nu igen efter dessa år,tycker iallafall jag att det är allvarligt.Man kan inte hantera människor på detta sättet.Varken dig eller dina klienter.

  2. Herbert Schallengruber
   Herbert Schallengruber at | | Reply

   Jag tycker det börjar bli fullständigt idiotiskt i Sverige
   Jag har ju i många år försökt få anställning där jag kan jobba med detta med alkohol/drogförebyggande verksamhet med ungdomar "BroByggarana"
   Ta bara ett av många exempel jag ser här i stan
   Massor av utbildade inom vården vill ha jobb , men jag vet att just nu så är det 4 st personer som har socialbidrag som "MÅSTE" GÖRA NÅT FÖR SIN LÖN!!!!) Dessa personerna praktiserar på ett äldreboende i stan
   Min egen syster råkade ut för samma sak Hon ägde en restaurant som gick i konkurs och efter det så var hon tvungen att "praktisera" också så hon var i ett kök på äldreboenden , där det egentligen borde anställas någon.
   Snart drivs halva stan av praktikanter och Lönebidragare och så ser man vissa som bygger hus och lever ett enormt rikt liv ( alltså företagens riktigt anställda som får dessa 250kr per dag som en fas:3 ger företaget!!!

 3. akademik
  akademik at | | Reply

  Genom att programmen ´konfiskerar´ den arbetslöses tid, så kan såväl en anvisning till ett program som förväntan om att en anvisning komma att inträffa påverka den arbetslöses sökaktivitet” Det ger “en avskräckande effekt (…) Den befintliga litteraturen visar att sådana anvisningseffekter, hoteffekter eller, som vi valt att kalla det, annonseringseffekter kan skapas på flera olika sätt. Lite tillspetsat skulle man kunna tala om ´träskjobb´eller liknande insatser.” Så beskriver forskarna det yttersta syftet med alltihop: så många som möjligt av de arbetslösa måste fungera som “effektiva konkurrenter om de befintliga jobben. Detta bör leda till en press nedåt på lönerna”.

  okej men var kan man hitta denna minst smickrande text ? i vilken bilaga vilken sida?

  1. herbert schallengruber
   herbert schallengruber at | | Reply

   Lönerna håller ju på att pressas nedåt rejält genom att de placerar praktikanter och FAS:3 på företag – detta leder ju till att det är ju någon som gör arbetsuppgiften vilket leder till att personal ej behöver anställas:

 4. Anncristin Svensson
  Anncristin Svensson at | | Reply

  Det är dags att lyfta ögonlocken och se till att hörselgångarna inte är igenproppade! Med denna förda moderatledda politik kommer denna synnerligen förkastliga, förnedrande, förödmjukande sysselsättningsfas – "arbetslinje" – konfirmeras.
  Tänk på vad Reinfeldt o Borg har sagt – Sverige ska bli ett lågskatteland och till det behövs det mycket slaveri – så makthavara av olika rang kan profitera, frossa och leva lyxliv! Vad kommer då att hända med vår generella välfärd?

  1. Göran Karlsson
   Göran Karlsson at | | Reply

   FAS3 skulle gälla alla även riksdagsmän/kvinnor. Även sparkade chefer för statliga verk och departement.

   1. herbert schallengruber
    herbert schallengruber at | | Reply

    Att de “Inteligenta” politikerna har bytt namnet FAS:3 till Sysselsättningsfas är ju i mitt fall fullständigt vansinnigt och tvärt om egentligen
    För mig heter det “HINDRANDE AV SYSSELSÄTTNGS FAS!!!”
    Jag är Övervakare inom Kriminalvården med ett Hedrande arvode på 425 kr i månaden där jag skall vara delaktig i kontakten med myndigheter och Frivården
    Jag har på mina 25 år som Stödperson och Övervakare klarat av dessa uppdrag hur enkelt som helst då jag hade ett avtalsenligt avlönat JOBB
    Nu när jag är inne i detta s.k. sysselsättniongs åtgärden så har jag blivit tvungen att säga nej till träffar med mina Klienter och myndigheter tack vare att jag inte tillåtits lämna min “S.K. “arbetsplats , som är en lokal dit ca 20 arbetslösa stackare placerats med en “övervakare” som är anställd av Arbetsförmedlingen som har som uppgift att bocka av när man kommer och när man går!!! Arbetsuppgifterna är att sitta vid en dator under eget ansvar och söka jobb 6 timmar om dagen!!
    De bokför nästan i minuter när man kommer och när man går!
    När jag jobbade på riktigt så har jag och jag vet att i stort sett varje företag resonerar lika att man kan lämna platsen utan löneavdrag om så arbetet tillåter!!!
    Jag har alltså blivit tvungen att säga nej till möten med kriminalvården och Socialen på grund av att jag inte ens har tillåtits gå 30 minuter tidigare
    Detta leder ju självklart till att 3:e part blir lidande också och jag funderar bara på vilken kriminell handling dessa personerna hinner göra under denna tid då ???
    Jag skäms fan snart att vara svensk!!!

    1. Lennart
     Lennart at | | Reply

     Det var sossarna som började med aktivitetsgarantin och det är förstås ett fånigt namn. Sedan har det ändrats till Jobb och Utvecklingsgarantin. Där finns det tre steg och det tredje benämns som sysselsättningsfasen. Sedan kallades det kort för fas3. Tydligen tycker man att detta är ett olyckligt namn. Osäker på varför.

     Om du är tvungen att säga nej till arbetsmöten så är det fel. Ta upp det med din handäggare så lär de se till att du får gå ifrån. Det du beskriver kan inte belastas systemet fas3 utan låter som en dålig anordnare. Sök dig till någon annan? :)

 5. Johannes Mocklin
  Johannes Mocklin at | | Reply

  Jho…du Gustav Nilsson, hur är det med ditt lilla huvud? Det kan inte finnas många skruvar som sitter kvar, nej dom måste vara ganska så få….Kan hända att dina föräldrar har totalt misslyckats med att uppfostran, empati delen saknas. Men men, det var kanske det var så dom ville, eller dom inte hade själva kunskaper om empati. Jag vet icke men något är helt galet….

  1. David Jansson
   David Jansson at | | Reply

   Finns väl knappt nån moderat som har några skruvar kvar ;-))

 6. Lars Blomquist
  Lars Blomquist at | | Reply

  Jag tycker att en historisk jämförelse är på sin plats. Moderaternas arbetsmarknadspolitik med bla FAS3 som är ett så spretigt fenomen att det både innehåller extremt passiviserande åtgärder men också slavliknandde förhållanden bör jämföras med steriliseringsprogrammen och inspärrandet på mentalsjukhus av för samhället oönskade personer. Det är samma tankemönster och ideologi som ligger bakom dessa sociala sorteringsmekanismer. Vi bör alla förbereda oss på att stämma staten för förlorade inkomster!

 7. Lena Mattlin
  Lena Mattlin at | | Reply

  Vad händer med en fas 3 are om olyckan är framme när ingen försäkring finns?

 8. Linda Åberg Luthman
  Linda Åberg Luthman at | | Reply

  Jag lägger in länken här och raderar mitt förra inlägg då länken där inte fungerar! Tack för alla som gillat mitt förra inlägg! Här kommer länken:
  http://jobbochutvecklingsgaranterade.blogg.se/2009/august/

 9. Lennart
  Lennart at | | Reply

  Det är alltid kul att diskutera verkligheten. I Sverige så är det ingen som svälter för att det är ont om resurser. Det finns de som är hemlösa och det finns de som far illa, men det handlar normalt inte om resurser utan om oförmåga att skapa system där alla olika typer av individer kan fungera. Viljan finns, men det är ett svårt uppdrag.

  När det gäller människor som idag inte efterfrågas av arbetsmarknaden så ser Sveriges samhälle till att de inte svälter. Om man tidigare tjänat bra så får man till och med ut över 10k i månaden i all evinnerlighet trots att man inte arbetar. De som haft lägre lön får ut en tusenlapp eller två mindre. De som aldrig arbetat får i alla fall försörjningsstöd. Ingen svälter, men alla har inte råd att konsumera lika mycket. Det är jobbigt. Välstånd blir lätt relativt. Att säga att folk som har det tufft i Sverige har det mycket bättre än de som svälter i … låt säga ett fattigt land i Afrika… känns inte så träffande.

  När det gäller sysselsättningsfasen i jobb och utvecklingsgarantin som normal kallas fas3 så är det samhällets sätt att aktivera människor som inte jobbat på minst 3 år. Dessa människor får fortfarande sin ersättning och (även om det finns exempel där folk utnyttjas) de som är långtidsarbetslösa har inget krav att prestera annat än att infinna sig på en fas3-plats. Där finns det aktiviteter, men det finns också ett val (eller skal finnas – har inte 100 koll på hur det fungerar i hela Sverige förstås) av anordnare så att man kan hitta en annan om man vantrivs där man är.

  Det kan tyckas vara ganska generöst att få runt 10k (de som får det) för att göra något som inte är ett jobb. Det vill säga det producerar inget som är relevant på marknaden. Det är å andra sidan rätt trist och ger de flesta en känsla av ofrihet och frustration. Man vill ha jobb! Visst. Men önsketänkande kontra realitet?

  I artiklen som akademik och co hänvisar till säger man att Fas3 (och liknande) konfiskerar den arbetssökandes tid. Jo, så kan man ju se det. Men personen har inte lyckats förändra sin situation på minst 3 år. Det är definitivt dags för förändring. Är det som erbjuds inom fas3 en bra förändring? Ofta tror jag att den är helt meningslös. Inte desto mindre tycker jag att det är klart rimligare med NÅGON obligatorisk aktivitet för att uppbära ett bidrag från staten i all evinnerlighet. Att man skall kunna lyfta runt 10k och ha frihet att göra vad tusan man vill är förstås lockande för individen, men knappast för dem som har “skitjobben” som enbart ger ett par tusenlappar mer i plånboken. De skriver att meningslösheten är en del av planen. Kanske det. Jag vet att många som jobbar med arbetslösa – även inom fas3 är idealister och verkligen försöker förändra och förbättra.

  Jag har fortfarande inte hört något rimligt förslag vad man skall göra istället för alu, aktivitetsgaranti, fas3, välfärdsarbete osv. Plusjobb var i princip en dyr variant och dålig sett ur samhällets sida (bättre för individen). Utbildning finns tillgänglig, men hjälper inte. Min uppfattning är att man inte bara kan kritisera det som är utan komma med praktiska förslag hur det skulle kunna fungera.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.