Skriven av

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

17 kommentarer

 1. Bengt Nilsson
  Bengt Nilsson at | | Reply

  Detta visar med all (o)önskad tydlighet vad “arbetslinjen egentligen är!
  Det viktiga är att alla jobbar, inte att de uträttar något!
  Vad du gör om du blir arbetslös eller sjuk SÅ TRIVS INTE!

  “Arbetslinjen” skapar inte ETT ENDA ARBETSTILLFÄLLE utm möjligen för en eller annan jobb coach … som borde få något vettig att göra …

  Svagheten med regeringens syn på arbete är att den menar att “ett riktigt jobb” inte är något som behöver göras, utan något, som en tredje part kan TJÄNA PENGAR PÅ!
  Hur meningslös eller renta av destruktivt det än är!

  Det viktiga är inte hur mycket vi jobbar, utan hur mycket vi får gjort!

 2. Andreas
  Andreas at | | Reply

  Hej,

  Jag vet inte om det här är rätt forum för min fråga egentligen, men jag hittar inga svar på det här nånstans på nätet, så jag gör ett försök här.

  Jag har varit inskriven i Fas3 i snart två år, vilket alltså innebär att min nuvarande sysselsättning upphör väldigt snart. I går ringde en person från AF och presenterade sig som min handläggare. Tydligen har jag haft henne i över ett år, men jag vet inte vem det är och har aldrig träffat personen. AF har inte över huvud taget hört av sig på två år, så det var ju trevligt att de ringde. Eller inte. För nu när min Fas3-syssla går ut, så vill de sätta mig på en annan plats, som handläggaren öppet erkänner INTE kommer att leda till något jobb, som INTE kommer att öka mina chanser att få ett jobb, men som jag är TVUNGEN att gå till för jag “har inget val.” (Visst låter det kul och spännande?!) Med andra ord är det en totalt meningslös sysselsättning och det enda den möjligtvis kan leda till är att jag tappar livsgnistan totalt och slutar se någon anledning till att kliva upp ur sängen på morgnarna.

  Det har jag ingen lust att utsätta mig för, och jag vill minnas att så länge vi inte bor på Cuba så kan man säga, “Nej, tack. Jag är inte intresserad.” Och det är precis vad jag går i tankarna på att göra. Jag förstår att jag förlorar min ersättning från FK då, men jag skulle klara mig ganska okej ändå.

  Men nu är frågan, vad händer om jag mot förmodan inte skulle klara mig utan FK-ersättningen (kanske om ett halvår eller ett år) och känner mig tvungen att gå tillbaka in i Fas3 – VAD är det som gäller då? Skulle den ersättning jag får då, fortfarande grunda sig på samma A-kasse underlag som den gör nu? Eller halkar jag ner och får nåt jäkla minimum-belopp som inte grundar sig på A-kassan? Och kommer Fas3 ens att finnas kvar längre fram? Jag hade fått för mig att det skulle slopas, för att politikerna hade insett vilket fiasko den här arbetslöshetslinjen är.

  Någon som vet?

 3. Magnus Broman
  Magnus Broman at | | Reply

  http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Ersattning-vid-arbetsloshet/Fakta-om-ersattningen.html

  Nedsatt ersättning

  Om du tackar nej till lämpligt arbete eller program måste du ha godtagbara skäl, annars sätts din ersättning ned under en tid. Detsamma gäller om du inte söker ett arbete som Arbetsförmedlingen har anvisat dig. Arbetsförmedlingen ska meddela din arbetslöshetskassa om att du tackat nej till, eller inte sökt, ett arbete och varför. Det är sedan arbetslöshetskassan som utreder och beslutar om din ersättning ska sättas ned.
  Första gången du tackar nej till ett arbete kan ersättningen sättas ned med 25 procent i 40 ersättningsdagar (åtta veckor).
  Om du tackar nej en gång till kan ersättningen sättas ned med 50 procent i ytterligare 40 ersättningsdagar (åtta veckor).
  Tackar du nej en tredje gång under samma ersättningsperiod upphör rätten till ersättning helt. Du måste i så fall uppfylla ett nytt arbetsvillkor innan du kan få ersättning igen.

  Du ska fortsätta att vara anmäld på Arbetsförmedlingen även om din ersättning är nedsatt. Om du inte är anmäld räknar inte arbetslöshetskassan av nedsatta dagar.

  1. susanna svensson
   susanna svensson at | | Reply

   Har du kärnämnena kan du söka högskolan om du gör högskoleprovet. Sök sedan en enstaka kurs som det är lätt att komma in på sedan söker du andra kurser med högskolepoängen

 4. susanna svensson
  susanna svensson at | | Reply

  Andreas numera är det tillåtet att gå AMS utbildingar i fas3 ring omedelbart upp din handläggare och kräv att få gå en sådan. Vilken jäkla skitkurs som helst är bättre än att du ska vara inkomstkälla till en fas3 profitör. Kontakta även journalisten Jon Weman på facebook jag tror nog att han kan vara intresserad av din historia. Det bästa är om du träder fram under ditt rätta namn

  1. Andreas
   Andreas at | | Reply

   Susanna, jag frågade om deras utbildningar och fick till svar att: Det är inte så att de bara “ger” mig en utbildning, utan i så fall måste jag först motivera *varför* jag är intresserad av att gå den och sen ska jag ha varit i kontakt med en arbetsgivare som har sagt att “Ja, om Andreas får den här kompetensen som jag efterfrågar, så kan jag anställa honom sedan.” DÅ kan de bevilja mig en utbildning. I vilken drömvärld skulle den situationen uppstå att en arbetsgivare säger så?

   1. susanna svensson
    susanna svensson at | | Reply

    Det samma påstod min arbetsförmedlare att man var tvungen att ha jobblöfte men jag mailade reglerna som fanns på arbetsmarkandsdepartementets hemsida sedan ändrade hon sig

    1. susanna svensson
     susanna svensson at | | Reply

     Förtydligande det räcker att en utbildning bedöms öka dina chanser till jobb jobblöfte behövs ej

     1. Andreas
      Andreas at | | Reply

      Jag kollade nu vad det fanns på min ort, men allt är för döva, rörelsehindrade, invandrare och ungdomar. Jag är 35 och inget av det andra, och har ingen större lust att behöva pendla långt för att gå en halvdassig ams-utbildning. Det kanske låter krasst, men så känner jag faktiskt. Däremot skulle jag kunna tänka mig att läsa upp mina gymnasiebetyg på Komvux, om det ens finns längre. Jag gick aldrig gymnasiet när man skulle, eftersom jag började jobba när jag var 17. Därefter har jag bara läst in kärnämnena nån termin på det som kallades “Kunskapslyftet” förr, för att kunna säga att jag har gymnasiekompetens, men det är inget jag kan söka in till högskolan på.

 5. söndag morgon | Lenas blogg
  söndag morgon | Lenas blogg at |

  […] Hittade följande inlägg om Fas 3 hos Solrosuppropet:  “Fas 3 – Sysselsättningsfasen, En arbetsmarknadspolitisk åtgärd. […]

 6. Svår sjukdom och arbetslöshet kan drabba vem som helst |

  […] Så här skriver Iréne Karlsson Sjöström den 18 september, 2012 om just Fas 3: Fas 3 – Sysselsättningsfasen, En arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Fortfarande är det massvis av människor i Sverige som inte vet vad FAS 3 är för något. När man […]

 7. jimmy brolin
  jimmy brolin at | | Reply

  susanna svensson

  var exakt hittade du det på deras hemsida ?
  jag hittar inte det .

  1. Iréne Karlsson Sjöström
   Iréne Karlsson Sjöström at | | Reply

   Jimmy Brolin, det här om arbetsmarknadsutbildning i FAS 3.
   Det står på regeringens hemsida i ett pressmeddelande, bland annat enligt följande:

   “Arbetsförmedlingen har möjlighet att erbjuda arbetsmarknadsutbildning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas tre som bedöms kunna leda till ett arbete i anslutning till avslutad arbetsmarknadsutbildning.”

   Hela pressmeddelandet hittar du här:

   http://www.regeringen.se/sb/d/14746/a/168656

   Detta ska fortfarande vara gällande.

   / Iréne

 8. Marlene
  Marlene at | | Reply

  Ordna din Fas 3 plats själv! Gynna en förening som får dina pengar. ex finns massor av föreningar som tar hand om hemlösa katter och andra djur. Då går ju pengarna till något bra. Vad dina uppgifter i denna förening skall bestå av kan ni säkert komma överens om.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.