Fortfarande är det massvis av människor i Sverige som inte vet vad FAS 3 är för något. När man nämner FAS 3, eller Sysselsättningsfasen som det nu mera heter, så frågar folk ofta, “FAS 3, vad är det?” Själv förstår jag inte hur man kan ha undgått att läsa en enda artikel eller undgått att se ett enda inslag på nyheterna angående detta. Men det är verkligheten, trots allt. Dock tycker jag förstås att det skrivs och pratas alldeles för lite om detta.
Vad är då FAS 3? Hur förklarar man det?
FAS 3 – Sysselsättningsfasen, är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Jaha. Men vad innebär det?
Det innebär att när man inte lyckats få ett lönearbete som man kan försörja sig på och eventuella a-kassadagar är förbrukade, då hamnar man i Jobb och utvecklingsgarantins FAS 1, som följs av FAS 2 och sedan FAS 3. Har man inte varit med i a-kassan går det fortare att hamna här.
Fas 1 innehåller följande aktiviteter: kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser.
Fas 2 innehåller följande aktiviteter: arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning.
Fas 3 innehåller följande aktivitet: sysselsättning hos anordnare. Som arbetsgivare betalar du inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag, per deltagare, för att täcka handledarkostnader med mera.
Vad innebär då denna Sysselsättningsfas. Vad får man göra?
Ja det är oerhört olika men många vill förklara det med att “man befinner sig i ett av två diken.” Å ena sidan kan man vara hos en anordnare där man inte gör några riktiga jobb, inte ens i närheten, utan man mer eller mindre “sitter av tiden” och kanske fikar, spelar dataspel och ser på teve eller så hamnar man hos en anordnare där man mer eller mindre fungerar som betald arbetskraft till anordnaren. Enligt en utvärdering av Uppdrag Granskning år 2011, så ansåg så många som ca 47% av FAS 3-deltagarna att de gjorde riktiga jobb och att de borde ha en lön och schyssta villkor. Men så är alltså icke fallet.
För att få en inblick i vilka sorts uppgifter eller vilka det är som tar emot alla dessa nu 32.159 personer som befinner sig i åtgärden så kan man besöka denna internetsight: http://slutfasen.se/index.html där man också kan lämna tips på anordnare som inte är med i deras lista än. Arbetsförmedlingen läckte ju FAS 3 listor och har efter detta sagt att läckorna måste tillåtas för att AF ska kunna sköta sitt uppdrag och för att människor i FAS 3 ska få möjlighet att vara med och välja sin placering. Om detta kan man läsa i Dagens Opinion.
Allt fler hamnar i Jobb och utvecklingsgarantin och man måste inte ha varit arbetslös i 6-7 år för att hamna här. Det räcker med att man haft ett timvik eller en deltidstjänst där man inte lyckats jobba ihop ett nytt “arbetsvillkor” till a-kassan. Kravet på 80 arbetade timmar per månaden i tolv månader för att alls kunna kvala in till a-kassan skapar också problem för exempelvis de allt vanligare timvikarierna. Om man jobbar halvtid, men ligger några enstaka timmar back, faller man helt utanför systemet. Detta gäller för övrigt oavsett vilken lönenivå man ligger inom.
En annan grupp som lätt hamnar här är småföretagare som inte lyckas få sin firma att gå runt. Ganska patetiskt kan tyckas eftersom det förmodligen är så att många småföretagare konkurreras ut av anordnare i FAS 3. Företagare mot FAS 3 har skrivit en debattartikel i denna fråga, den om snedvriden konkurrens, som publicerats i flera tidningar och vilken du kan läsa bland annat här.
För att alls kunna få a-kassa som egenföretagare måste denne lägga ner företaget helt och hållet och den som under en längre period försökt rädda en verksamhet med problem och därför dragit ner på sin lön, kan plötsligt stå helt utan rätt till någon som helst ersättning. Hittar man då inte snabbt ett lönearbete så riskerar man alltså även här att hamna i jobb och utvecklingsgarantin och när man sedan går in i FAS 3 så har man ingen a-kassa att “luta sig mot” och blir därmed utan ersättning för att delta i FAS 3. Då får man i så fall vända sig till socialkontoret och ansöka om försörjningsstöd. Så illa kan det gå.
En mycket läsvärd artikel, tycker jag personligen, är denna där man bland annat kan läsa:
“Pensionerna är exempelvis baserade på inkomstbasbelopp. Det betyder att de automatiskt räknas upp med de allmänna löneökningarna i samhället. Prisbasbeloppet gör inte det utan räknas på prishöjningar på ett antal varor. Om folk får det bättre ställt och har råd med mer saker syns det i inkomstbasbeloppet, men inte i prisbasbeloppet.
Sjukförsäkringarna och a-kassan är knutna till prisbasbeloppet i stället. Då krävs ett aktivt beslut för att höja taket, och låta ersättningarna följa med de generella löneökningarna. De aktiva besluten har inte fattats på väldigt länge, vare sig av alliansregeringarna eller av Göran Perssons s-regering innan dess. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har i flera uttalanden under våren uteslutit höjt tak i a-kassan också i fortsättningen. För varje sådant ickebeslut urholkas systemet, och fler och fler vanliga löntagare hamnar ovanför taken. I dag skulle exempelvis bara 12 procent av svenska heltidsarbetare få ut 80 procent av lönen i a-kassa.
289 nya individer hamnade i föregående vecka i jobb och utvecklingsgarantin och hela 193 individer skrevs över i FAS 3. Det finns nu 94.214 personer inskrivna i hela jobb och utvecklingsgarantin varav 32.159 personer i FAS 3. Arbetsförmedlingen tror att det kommer finnas ca 48.000 personer i FAS 3 år 2014. Här är en beskrivande bild över utvecklingen av FAS 3 som man kan hitta på arbetsförmedlingens hemsida och veckostatistik.
Detta visar med all (o)önskad tydlighet vad “arbetslinjen egentligen är!
Det viktiga är att alla jobbar, inte att de uträttar något!
Vad du gör om du blir arbetslös eller sjuk SÅ TRIVS INTE!
“Arbetslinjen” skapar inte ETT ENDA ARBETSTILLFÄLLE utm möjligen för en eller annan jobb coach … som borde få något vettig att göra …
Svagheten med regeringens syn på arbete är att den menar att “ett riktigt jobb” inte är något som behöver göras, utan något, som en tredje part kan TJÄNA PENGAR PÅ!
Hur meningslös eller renta av destruktivt det än är!
Det viktiga är inte hur mycket vi jobbar, utan hur mycket vi får gjort!
Hej,
Jag vet inte om det här är rätt forum för min fråga egentligen, men jag hittar inga svar på det här nånstans på nätet, så jag gör ett försök här.
Jag har varit inskriven i Fas3 i snart två år, vilket alltså innebär att min nuvarande sysselsättning upphör väldigt snart. I går ringde en person från AF och presenterade sig som min handläggare. Tydligen har jag haft henne i över ett år, men jag vet inte vem det är och har aldrig träffat personen. AF har inte över huvud taget hört av sig på två år, så det var ju trevligt att de ringde. Eller inte. För nu när min Fas3-syssla går ut, så vill de sätta mig på en annan plats, som handläggaren öppet erkänner INTE kommer att leda till något jobb, som INTE kommer att öka mina chanser att få ett jobb, men som jag är TVUNGEN att gå till för jag “har inget val.” (Visst låter det kul och spännande?!) Med andra ord är det en totalt meningslös sysselsättning och det enda den möjligtvis kan leda till är att jag tappar livsgnistan totalt och slutar se någon anledning till att kliva upp ur sängen på morgnarna.
Det har jag ingen lust att utsätta mig för, och jag vill minnas att så länge vi inte bor på Cuba så kan man säga, “Nej, tack. Jag är inte intresserad.” Och det är precis vad jag går i tankarna på att göra. Jag förstår att jag förlorar min ersättning från FK då, men jag skulle klara mig ganska okej ändå.
Men nu är frågan, vad händer om jag mot förmodan inte skulle klara mig utan FK-ersättningen (kanske om ett halvår eller ett år) och känner mig tvungen att gå tillbaka in i Fas3 – VAD är det som gäller då? Skulle den ersättning jag får då, fortfarande grunda sig på samma A-kasse underlag som den gör nu? Eller halkar jag ner och får nåt jäkla minimum-belopp som inte grundar sig på A-kassan? Och kommer Fas3 ens att finnas kvar längre fram? Jag hade fått för mig att det skulle slopas, för att politikerna hade insett vilket fiasko den här arbetslöshetslinjen är.
Någon som vet?
Riksdagen röstade med majoritet om att inga fler skulle föras över i åtgärden FAS 3 för ca 1,5 år sedan. Dock valde Alliansen att inte bry sig om det demokratiska beslutet och menade att det var bättre att människor var i sysselsättning än att stå kvar och stampa i FAS 2. Så därför är FAS 3 fortfarande kvar fast nu under ett nytt namn, Sysselsättningsfasen, även om det inte är så många som använder sig av det nya namnet. Åtgärden är annars den samma.
Jag kan i dagsläget inte besvara din fråga om vad som händer om du säger nej tack men senare kommer på att du behöver gå tillbaka pga ekonomiska skäl. Men jag ska försöka ta reda på det åt dig.
Annars har Arbetsförmedlingen en facebooksida där man kan gå in och ställa frågor. https://www.facebook.com/Arbetsformedlingen
Att arbetsförmedlingens handläggare erkänner att den FAS 3 plats du nu erbjuds INTE kommer att leda till något jobb, INTE kommer att öka dina chanser till jobb men som du är tvungen att tacka ja till för att inte förlora din ersättning borde förmedlas till media.
Jag kan försäkra dig om att du absolut inte är ENSAM, om det nu kan vara någon tröst, om att känna som du gör för den här åtgärden och den meningslöshet eller det utnyttjande som denna åtgärd innebär för deltagaren. Jag kan tipsa om ett nätverk på facebook som heter “Kollegor i Jobb och Utvecklingsgarantin FAS 1, 2, 3” där man kan samtala med andra i samma situation. Här är länken: https://www.facebook.com/groups/kollegorfas3/
Vad jag hört så kan man “ta ledigt från FAS 3 om man till exempel anser sig ha ekonomi för att göra en resa” varvid man blir utskriven och sedan kan skrivas in igen. Men om man är utskriven över ett år så får man inte längre återkomma in i FAS 3.
Något minimibelopp för att delta i FAS 3 existerar inte. Det finns människor som inte får en enda krona i ersättning som skrivs in i åtgärden. I deras kläder skulle nog de flesta välja att stå utanför. Men om du menar minimibelopp på a-kassagrundade ersättningen så har jag för mig att den ligger runt 225 kr per dag. Det är ca 7,2 % av deltagarna i FAS 3 som enbart uppbär försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, för att delta i åtgärden på heltid.
Återkommer om jag kan hitta svar på dina funderingar.
/ Iréne
Tack för ditt svar Iréne. Jag ringde faktiskt till AF i dag (till den centrala växeln där man får prata med en random handläggare) och frågade, men den personen visste inte vad som gällde.
Ja, handläggaren som ringde mig i går sa verkligen uttryckligen att sysselsättningen jag skulle bli placerad på INTE skulle leda till jobb eller öka mina möjligheter att få ett sådant. När jag då ifrågasatte varför hon skulle placera mig där, så fick jag bara till svar att hon inte hade något annat att erbjuda. OCH hon tillade att det var så bråttom nu, för min nuvarande Fas3 går ut om tre dagar och hon skulle egentligen ha ringt mig långt innan och planerat nåt annat, men hon hade inte haft tid med det, och därför var hon tvungen att akut sätta mig i en åtgärd för att JAG inte skulle förlora min ersättning. (För min egen skull, alltså.) Jag beklagade förstås att hon inte hade tid att sköta sitt jobb, men ville ändå ha lite information om sysselsättningen hon skulle tvinga på mig. Då säger hon att det “börjar med en introduktion som alla fas3:are får gå på”. Introduktion till vad? frågar jag. Det visste hon inte. Hon kunde “tänka sig” att sysselsättningen handlade om enklare sysslor, som att måla saker och liknande. Hon krävde att jag skulle infinna mig där på måndag. Jag sa NEJ, och att jag infinner mig ingenstans utan att ha fått mer info om vad det handlar om. Till slut gick hon med på att jag skulle bli skriven under “Arbetsförmedlingen” under en månads tid, för att jag själv skulle få en chans att hitta ett företag jag skulle vara på. Kravet var då att arbetsgivaren skulle garantera en anställning efter två månaders fas-3. Jag undrade då varför JAG hade kravet på mig att hitta en fas3-plats som leder till ett jobb, när HENNES fas3-plats garanterat inte gjorde det? Det ville hon inte förklara.
Hon frågade hur många jobb jag hade sökt den sista månaden. Inga, svarade jag, därför att jag jag har tappat motivationen totalt sedan jag gick in i Fas3 och AF började strunta i mig. När jag ringde och sökte min dåvarande handläggare gång på gång för att prata om olika idéer jag hade, men hon aldrig ringde upp o.s.v. Så jag vände på steken och frågade, “Hur många arbetsgivare har du rekommenderat mig till sedan du blev min handläggare?” Svaret blev inga, för hon jobbar inte med att förmedla arbeten. Hon jobbar med att förmedla sysselsättning.
Jag blir så jäkla uppgiven. Den här handläggaren har aldrig nånsin träffat mig. Hon frågade inte vad jag har för yrkeserfarenhet, vad jag har för kvalifikationer, egenskaper eller vad jag kan och vill. Det enda som är intressant, är att sätta mig på en “sysselsättning” så att AF slipper höra av sig till mig på två år till. Den här gången köper jag inte det. Så är det bara.
Men om riksdagen har förbjudit fler personer att anvisas till det här meningslösa, begår de inte ett brott om de gör det då?
Ursäkta att jag blev långrandig, men det var skönt att skriva av sig lite i alla fall!! ;)
Tack för att du blev “långrandig”. Intressant att höra hur det INTE fungerar. Upp med hakan och gå ut i solen :) Menar inte att vara putshurtig. Bara att jag förstår och känner igen det du går igenom.
http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Ersattning-vid-arbetsloshet/Fakta-om-ersattningen.html
Nedsatt ersättning
Om du tackar nej till lämpligt arbete eller program måste du ha godtagbara skäl, annars sätts din ersättning ned under en tid. Detsamma gäller om du inte söker ett arbete som Arbetsförmedlingen har anvisat dig. Arbetsförmedlingen ska meddela din arbetslöshetskassa om att du tackat nej till, eller inte sökt, ett arbete och varför. Det är sedan arbetslöshetskassan som utreder och beslutar om din ersättning ska sättas ned.
Första gången du tackar nej till ett arbete kan ersättningen sättas ned med 25 procent i 40 ersättningsdagar (åtta veckor).
Om du tackar nej en gång till kan ersättningen sättas ned med 50 procent i ytterligare 40 ersättningsdagar (åtta veckor).
Tackar du nej en tredje gång under samma ersättningsperiod upphör rätten till ersättning helt. Du måste i så fall uppfylla ett nytt arbetsvillkor innan du kan få ersättning igen.
Du ska fortsätta att vara anmäld på Arbetsförmedlingen även om din ersättning är nedsatt. Om du inte är anmäld räknar inte arbetslöshetskassan av nedsatta dagar.
Har du kärnämnena kan du söka högskolan om du gör högskoleprovet. Sök sedan en enstaka kurs som det är lätt att komma in på sedan söker du andra kurser med högskolepoängen
Andreas numera är det tillåtet att gå AMS utbildingar i fas3 ring omedelbart upp din handläggare och kräv att få gå en sådan. Vilken jäkla skitkurs som helst är bättre än att du ska vara inkomstkälla till en fas3 profitör. Kontakta även journalisten Jon Weman på facebook jag tror nog att han kan vara intresserad av din historia. Det bästa är om du träder fram under ditt rätta namn
Susanna, jag frågade om deras utbildningar och fick till svar att: Det är inte så att de bara “ger” mig en utbildning, utan i så fall måste jag först motivera *varför* jag är intresserad av att gå den och sen ska jag ha varit i kontakt med en arbetsgivare som har sagt att “Ja, om Andreas får den här kompetensen som jag efterfrågar, så kan jag anställa honom sedan.” DÅ kan de bevilja mig en utbildning. I vilken drömvärld skulle den situationen uppstå att en arbetsgivare säger så?
Det samma påstod min arbetsförmedlare att man var tvungen att ha jobblöfte men jag mailade reglerna som fanns på arbetsmarkandsdepartementets hemsida sedan ändrade hon sig
Förtydligande det räcker att en utbildning bedöms öka dina chanser till jobb jobblöfte behövs ej
Jag kollade nu vad det fanns på min ort, men allt är för döva, rörelsehindrade, invandrare och ungdomar. Jag är 35 och inget av det andra, och har ingen större lust att behöva pendla långt för att gå en halvdassig ams-utbildning. Det kanske låter krasst, men så känner jag faktiskt. Däremot skulle jag kunna tänka mig att läsa upp mina gymnasiebetyg på Komvux, om det ens finns längre. Jag gick aldrig gymnasiet när man skulle, eftersom jag började jobba när jag var 17. Därefter har jag bara läst in kärnämnena nån termin på det som kallades “Kunskapslyftet” förr, för att kunna säga att jag har gymnasiekompetens, men det är inget jag kan söka in till högskolan på.
[…] Hittade följande inlägg om Fas 3 hos Solrosuppropet: “Fas 3 – Sysselsättningsfasen, En arbetsmarknadspolitisk åtgärd. […]
[…] Så här skriver Iréne Karlsson Sjöström den 18 september, 2012 om just Fas 3: Fas 3 – Sysselsättningsfasen, En arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Fortfarande är det massvis av människor i Sverige som inte vet vad FAS 3 är för något. När man […]
susanna svensson
var exakt hittade du det på deras hemsida ?
jag hittar inte det .
Jimmy Brolin, det här om arbetsmarknadsutbildning i FAS 3.
Det står på regeringens hemsida i ett pressmeddelande, bland annat enligt följande:
“Arbetsförmedlingen har möjlighet att erbjuda arbetsmarknadsutbildning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas tre som bedöms kunna leda till ett arbete i anslutning till avslutad arbetsmarknadsutbildning.”
Hela pressmeddelandet hittar du här:
http://www.regeringen.se/sb/d/14746/a/168656
Detta ska fortfarande vara gällande.
/ Iréne
Ordna din Fas 3 plats själv! Gynna en förening som får dina pengar. ex finns massor av föreningar som tar hand om hemlösa katter och andra djur. Då går ju pengarna till något bra. Vad dina uppgifter i denna förening skall bestå av kan ni säkert komma överens om.