Artikelförfattare

Har varit i FAS 3 och sett det från insidan. Har haft Nystartsjobb men tyvärr gick företaget i konkurs varför jag åter letar jobb med lykta och ljus. Främst inom detaljhandel och inom livs. Blev tillfrågad att skriva om FAS 3 på Solrosuppropet.se och sitter idag med som ledamot i föreningen. Vill passa på att Tacka för förtroendet.

25 kommentarer

 1. Europadomstolen får avgöra om Fas3 skall betraktas som olaglig. « BJÖRN ALVEBRAND

  […] till denna fasansfulla arbetsmarknadsåtgärd är fasorna.blogspot.com rekommenderas varmt. Solrosuppropet.se är en annan organisation som tagit som sin uppgift att på ett engagerat sätt påvisa de […]

 2. Fas 3 till Europadomstolen | Lenas blogg

  […] Solrosuppropet.se är en organisation som på ett engagerat sätt tagit sig an uppgiften att påvisa de olägenheter som uppkommer vad avser den så kallade sysselsättningsfasen och den sjuka sjukförsäkringens drabbade människor. Läs deras blogg, den rekommenderas med varm hand. […]

 3. Johan Svensson
  Johan Svensson at |

  Man skall bog angripa Hillivie Engström och arbetsförmedlingen med deras tjänstemän som har lagt grunden till Fas Ut.

  När man bearbetar sådana beslut utan att ta in konsekvensberäkningar samt följdverkan i deras strategiska beslut kan man bara undra vad de sysslar med när man gjort dessa aktiviteter tvångsmässiga där folk som inte godtar AF beslut blir utan ersättningar och försörjningstöd. När man har en ofrivillig policy, som leder folk in i meningslösa aktiviteter där människor mår dåligt, man skapar en arbetslös skara människor som blir sjuka, på detta sättet och bortom all människovärdighet.

 4. Carl-johan Bachofner
  Carl-johan Bachofner at |

  Redan 9600 kr/mån är katastrof, alltså långt många fler människor än de i FAS3 . Jag hade 10500. Det är svårt för andra att få in i huvudet hur hårt det är. Du som läser det här kan du/vill du banka in följande siffror?
  +10500
  -3991 låg hyra
  -3500 underhåll
  =3009 innan övriga räkningar
  Ett liv med två barn på knapp halvtid.
  Och nej, jag fick inga bidrag.
  Så efter allt elände som ledde in i den här situationen blev det så illa att det blev SVÅRARE att söka jobb och ta mig ur situationen. En ekvation för dig som rynkar på näsan: SVAG + ÄNNU SVAGARE SITUATION = SÄMRE CHANS ATT FÅ JOBB. Det har byggts ett system som straffar alla för att det finns de som fuskar. Kollektiv bestraffning kallas det.

 5. Göran Birksjö
  Göran Birksjö at |

  Ett snyggt uthopp som börjar vobbla i luften och slutar i ett rejält magplask.

  Visst hade Nazisterna ihjäl misshagliga personer. Sådär en 6 miljoner judar plus en herrans massa andra miljoner som vi kan kalla ”övriga”. Att på Solrosuppropets sida framställa sig själv som högst kompetent och erfaren och samtidigt drista sig till en sådan jämförelse som du gör mellan Alliansen och Nazityskland hade inte ens jag gjort. Då ska du veta att jag är en svuren fiende till Alliansregeringen. Det är inte konstigt att inga journalister hittills velat ta sig an din skrift. Jag förstår att du skriver ur en typ av desperation men du borde med din erfarenhet av det skrivna ordet veta att sådana uttryck bara diskvalifiserar hela din skrift.
  Tråkigt också att Solrosuppropet tycker att sådant här är ok.
  Gör om!
  Gör bättre!

 6. Susanne Birksjö
  Susanne Birksjö at |

  Jag är ledsen Paula Jacobsson. Det ligger förmodligen mycket i det du försöker få fram i ditt öppna brev.Trodde inte att jag skulle behöva angripa någon på Solrossidan, eftersom jag utgått ifrån att det är humana värden och tanken på att alla människor är lika mycket värda, som ska framhållas här.Men hur har du det ställt med din egen människosyn? Frågan är oundviklig och hindrar mig från att kunna ta ditt brev på allvar. Menar du att du, tack vare, dina utbildningar, att du skrivit någon bok, att du föreläst,att du är verbal och intelligent mer än någon annan förtjänar att behandlas “rättvist”. Ska livet vara mer rättvist för vissa? Är vi rangordnade? I ditt brev förhäver du dig själv vilket i sig betyder att det är väldigt många människor som du egentligen då också förminskar.

  1. Lotta Larsson at |

   Ett par förtydliganden:

   Detta brev är inte skrivet av någon på Solrosuppropet.se, utan har kopierats (med skribentens tillåtelse) för att visa den desperation som många i skribentens situation känner.

   Vi kommer ta in gästinlägg från andra bloggare, som kanske inte alltid har precis samma åsikter som vi i föreningen, men som vi tycker har rätt att ta del i den pågående debatten om utförsäkringar, arbetslinjen osv.

   1. Göran Birksjö
    Göran Birksjö at |

    I den inledande texten skriven av Irene Karlsson Sjöström, uppenbarligen för Solrosuppropet, framgår det klart och tydligt att ni tycker brevet är välformulerat och vill hjälpa till att sprida detsamma.
    Visst, det är bra olika åsikter kommer fram men i det här fallet lobbar ni ju för brevet ifråga.
    Om denna viktiga organisation vill behålla trovärdigheten vore det klädsamt att undvika dylika klavertramp.
    Jag har besökt både Auschwitz och Sachsenhausen och jag kan försäkra att det inte finns särskilt mycket där som påminner om Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Sedan kan både Paula, Solrosuppropet och jag tycka det vi vill om det som pågår här i landet.

    1. Lotta Larsson at |

     Som jag skrev ovan:

     “Vi kommer ta in gästinlägg från andra bloggare, som kanske inte alltid har precis samma åsikter som vi i föreningen, men som vi tycker har rätt att ta del i den pågående debatten om utförsäkringar, arbetslinjen osv.”

     Vi vill, så långt det är möjligt, ha ett tillåtande debattklimat här på sidan, vilket har lett till att vi t.ex har tillåtit kommentarer som rent ut utmålar oss “bidragsfnask” och andra mindre smickrande tillmälen.

     Jag kan bara beklaga att ni tagit illa upp av formuleringen i Paulas insändare, men eftersom många som läser här, och kanske även kommenterar, är drabbade av politiken och dessutom kanske slåss mot sjukdom, fysisk som psykisk, försöker vi i det längsta att låta personerna komma till tals på deras eget sätt, såvida det inte strider mot svensk lag.

  2. Malin Hammarström
   Malin Hammarström at |

   Det håller jag inte med om, Susanne.

   Paula skriver:
   “Oavsett hur snett ni resonerar inom Alliansen handlar det alltså inte om att de som saknar anställning saknar initiativförmåga, företagsamhet, ambition och engagemang. Jag är tämligen säker på att de flesta arbetslösa människorna i vårt avlånga land är långt mer motiverade att få ett jobb än vad du i din isolerade värld kan föreställa dig. De allra flesta människor vill försörja sig själva, vill styra över sin tillvaro, vill utvecklas och arbeta för att skapa sig ett liv i värdighet under den tid vi nu har här på jorden.”

   Jag tror (min egen tolkning) att den hon jämför sig med är Hillevi själv, som har ett högavlönat jobb, medan Paula får försöka överleva på 9600 kr i månaden. Att vara arbetslös handlar inte om att man saknar kompetens, kunskap eller vilja, det handlar om att det inte finns några möjligheter att få jobb.

 7. Carl-johan Bachofner
  Carl-johan Bachofner at |

  Susanne jag tror hon menar trots allt det hon har gjort av det som förväntas av oss så har det gått illa. Å ena sidan ska man inte förvärva sig, å andra sidan ska man inte gnälla för mycket. Snacka om att vara betraktad utan och innan…

 8. Göran Birksjö
  Göran Birksjö at |

  Innebär detta svar att Solrosuppropet ställer sig bakom formuleringen: ” Det är förnedring på högsta nivå och ibland undrar jag om inte till och med nazisterna var mer humana när de helt enkelt avlivade oönskade medborgare.” och vill hjälpa till att sprida detta?
  Välformulerat? Njae.
  Är det vanligt att ni lobbar så starkt för gästbloggare?
  (Jag vet att jag är besvärlig jag menar väl)
  Var rädda om erat rykte.

  1. Lotta Larsson at |

   Det känns aningen märkligt att du påstår dig ha vårt väl för ögonen när du fortsätter dra fram denna mening i Paulas brev och att din tolkning av formuleringen är något som du nu anser Solrosuppropet.se står för.
   Det vi ställer oss bakom är att Paula, precis som du, ska få göra sin röst hörd. Och även om Paulas formulering ang. hennes maktlöshetskänsla kan reta upp människor, så är hon en av de tiotusentals drabbade av den politik vi försöker ändra. Att vi publicerar gästinlägg, och släpper igenom obekväma kommentarer, betyder inte att de till punkt och pricka står för föreningens värderingar.

   DET är vad jag försökt förklara för dig.

 9. Carl-Johan Bachofner
  Carl-Johan Bachofner at |

  Birksjö är mer intresserad av en liknelse och formulering. Textens inkorrekta och obehagligt starka antydan är det enda som han vill ta upp. Säker rätt. Men varför undviker han själva innehållet i texten?
  Obehagligt tycker jag.
  Det är ju skrivet av en starkt utsatt människa.
  Det händer nu.
  Ska vi vänta oss att människor talar utan affekt?

  (Ursäkta felen i förra inlägget, bland annat: “förhäva sig” istället för “förvärva sig”. Skrevs på en mobil…)

 10. Göran Birksjö
  Göran Birksjö at |

  Vad är det som är så svårt att förstå? För säkerhets skull kopierar jag inledningstexten till Paulas brev. Är det verkligen bara jag som reagerar på det som alla kan se.
  “Iréne Karlsson Sjöström 17 oktober, 2012 | 14 kommentarer

  En kvinna i Sverige, Paula Jacobsson, skriver till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Brevet har hon lagt upp i sin blogg, The Scandinavian Pumas, och efterlyser i brevet att någon journalist, någon media, vill publicera hennes ord. Det är välformulerat och visar läsaren hur illa ställt det är för många av de människor som hamnar i arbetslöshet i Sverige idag. Vi vill därför hjälpa till att sprida detta brev här på Solrosuppropet.se.”
  Är inte detta att ta ställning??? Okritiskt, för hela brevet, utan undantag. Visst får Paula skriva vad hon vill och Solrosuppropet ta med det man vill. Det är inte det detta handlar om. Irène Karlsson Sjöström har tydligt gjort klart att Solrosuppropet tycker att följande är välformulerat: “Det är förnedring på högsta nivå och ibland undrar jag om inte till och med nazisterna var mer humana när de helt enkelt avlivade oönskade medborgare.”
  Ingen självkritik? Nähä.

 11. annica
  annica at |

  jag tycker det viktigaste kommer i skymundan av allas kommentarer här.jag vill poängtera att det handlar om hur vi fas 3 are har det just nu.det är fruktansvärt att arbetsgivare ska ha rätten att utnyttja oss på det här sättet och att regeringen har den åsikten .säga upp människor för riktiga jobb för att spara pengar sen går det bra betala företagare pengar.60000kr/år.för EN fas3 are.helt otroligt

  1. Susanne Birksjö
   Susanne Birksjö at |

   Annica
   Det är klart att detta system är horribelt och jag har tittat på flera uträkningar där det dessutom framgår att det går att ge människor en värdig anställning till en liknande kostnad.Då skulle humankapitalet höjas.
   Som det ser ut nu är lidandets kostnad för både individ och samhälle en alldeles för hög insats.

 12. Göran Birksjö
  Göran Birksjö at |

  Hoppsan! Ser att denna sida numera har en moderator. Jag får gratulera Carl-johan Bachhofner till detta fina uppdrag.

  1. Lotta Larsson at |

   Nu får du ge dig, Göran! Du påstår dig vilja väl och det ena med det andra, men sluta då för Guds skull med din överlägsna attityd, både mot oss skribenter, och mot andra kommentatorer.

   1. Göran Birksjö
    Göran Birksjö at |

    Väldigt ofta får olika organisationer försvara uttalanden som personer gjort i deras namn. Oftast måste uttalanden förankras i styrelsen för att undvika sådant. I det här fallet uttryckte Irène, enligt henne själv, en personlig åsikt som inledning till Paulas brev. Detta är olyckligt och vem som helst (som ni säkert märkt) kan angripa Solrosuppropet genom detta och undergräva dess trovärdighet. Hade hon skrivit i Kommentarsfältet hade detta undvikits och ni hade inte behövt reta er på mig. Irène verkar ha förstått det. Ni vill tydligen inte.
    Hoppas att Carl-johan inte tycker att detta blev för långt.

    1. Lotta Larsson at |

     Ja, vi har öppna kommentarsfält just för att vem som helst ska kunna debattera det som skrivs. I detta fallet så är det någon som påstår sig vara välvillig och stå på vår sida som försökt att undergräva vår trovärdighet. Den överlägsna ton och attityd du använt när jag försökt förklara brevet och att det som stod i det inte är något du ska applicera på Solrosuppropet.se har tyvärr skapat en rätt trist stämning i den här artikeltråden.

     Jag kommer därför, i egenskap av administratör på sidan, att låsa den från vidare kommentarer.

  2. Carl-johan Bachofner
   Carl-johan Bachofner at |

   Ironi + dominans istället för en värdefull dialog. Karln har fått hålla på för länge. Försöker nu med att ta upp det som forumet är till för.

   Vad ska finnas istället för fas 3? Högre ersättningsnivåer? Eller helt nytt system för att få ut folk på arbetsmarknaden?
   Vad finns det för politisk vilja till verklig förändring?
   Sånt funderar jag på när jag tänker på var jag skall lägga min röst.

Kommentarsfunktionen är avstängd men trackbacks och pingbacks är aktiverade.