Skriven av

Ibland händer det att vi tar in en gästbloggare och ibland händer det också att författaren vill vara anonym. Det kan finnas flera orsaker till men vi i Solrosuppropet.se styrelse vet alla vem det är.

18 kommentarer

 1. Ina
  Ina at | | Reply

  Bra gjort och starkt att du orkar kämpa! Jag har också försökt hävda min rätt mot Försäkringskassan länge nu. Det är en kamp varje gång. Hoppas du orkar med smärtan också!

 2. Yasmin
  Yasmin at | | Reply

  Tack Ina. Smärtan är en del av min vardag och jag har fått lära mig att leva med den. Vissa dagar är värre än andra men man får göra det bästa av situationen :)
  Jag hoppas du orkar kämpa vidare och att du får rätt tillslut.

  http://www.samordning.org/norrkoping/verksamhet/norrkoping_verksamhet_rehabresurs_samarbete.shtml

  Här är den utredning som hjälpte mig tillsammans med mina läkare. Har ni möjlighet att gå den så tveka inte…eller ställ krav på Försäkringskassan att ni blir skickade dit.

  I Förvaltningslagen, som styr hur alla myndigheter ska handlägga ärenden, finns två paragrafer som dåliga handläggare sällan uppfyller:

  “4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.”

  “7 § Varje ärende där någon enskild är part skall handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Vid handläggningen skall myndigheten beakta möjligheten att själv inhämta upplysningar och yttranden från andra myndigheter, om sådana behövs. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lättbegripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med den att göra.”

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19860223.HTM

 3. Susanne Birksjö
  Susanne Birksjö at | | Reply

  GRATTIS!!!
  Tack för att du delade mig dig av din erfarenhet!
  Glädjande och lite smärtsamt på en och samma gång att se att det kan löna sig att slåss mot väderkvarnar!
  Det måste kännas så skönt nu att ha fått rätt.
  Men det var ett högt pris du fick betala.

 4. Yasmin
  Yasmin at | | Reply

  Tack Susanne Birksjö! Ja inte har det varit lätt…men det gick ju tillslut :)

  Försökte mig på att anmäla min handläggare och även deras jurist till JO men tyvärr la de ner den utredningen

  “Det som ni anfört ger inte anledning till någon åtgärd”

  Förstår inte själv hur de resonerar och hoppas på att han från JO ska ringa upp mig och ge en förklaring.. Jag har fått rätt både i Förvaltningsrätten och nu i Kammarrätten, ganska tydligt att Försäkringskassan gjort fel och de kommer fortsätta göra samma fel om inte någon säger till dem att göra rätt..

  Jag skickar styrka till alla er som kämpar för eran rätt… :)
  Mvh Yasmin
  Får se hur det slutar :)

 5. BN
  BN at | | Reply

  Hej o grattis till din vinst mot FK i Kammarrätten.
  Sitter själv i samma situation just nu. Har haft tidsbegränsad sjukersättning som gick ut 2011, varit sjukskriven o haft sjukersättning sedan 2003,har under denna tid varit ute på ett antal arbetsprövningar, samt av FK köpta utredningar vilka alla resulterat i samma svar, att jag ej har någon restarbetsförmåga. Har massor av intyg som styrker detta. Fick avslag i min överklagan till FK, gick vidare till Förv.rätten där jag vann. Jag var så lycklig, kunde inte i min vildaste fantasi tro att FK skulle dra detta vidare till Kammarrätten eftersom de sa på Förv.rätten att FK i s f måste begära särskild prövningstillstånd i ärendet och att det var väldigt sällan som det inträffade och om det inträffade så måste kassan i s f inkomma med nytt bevis som stärker deras överklagan. Så jag kände mig säker. Men säg den glädje som varar. Häromdagen kom det papper från Kammarrätten, de har bifallet kassans ansökan om särskilt prövningstillstånd, om jag tolkat det rätt. Jag är helt knäckt. Hade hjälp till att överklaga till förv.rätten, men verkar som om den personen jag då anlitade inte är intresserad av att hjälpa mig igen. I pappren står dessutom att jag bara har en månad på mig att inkomma med skriftligt svar på överklagandet och om jag inte gör det kan målet ändå komma att avgöras. Samt att jag ska ange i svaret om jag godtar det som yrkas, eller inte. Och om jag inte godtar ska jag komma in med bevis som jag vill åberopa.
  Har nu suttit o surfat runt lite och hittat en hel del som varit i samma situation som mig och alla har förlorat i Kammarrätten. Snacka om att bli ännu mera knäckt :/ Blev därför så glad då jag hittade ditt inlägg här. Det ger mig i a f lite hopp.

 6. BN
  BN at | | Reply

  Glömde ju att fråga dig hur lång tid ditt ärende tog i kammarrätten. Jag fick vänta ett år på förvaltningsrättens beslut, hoppas inte det tar lika lång tid i kammarrätten.

 7. Yasmin
  Yasmin at | | Reply

  Hej BN
  Jag vet hur det känns när domen från Förvaltningsrätten kommer och man efter lång tid har fått rätt…känns som man kan pusta ut och gå vidare…Vet även hur det känns när man får brevet från kammarrätten och man förstår att Försäkringskassan återigen har överklagat… All luft gick ur mig när jag fick det brevet och det kändes som att jag inte skulle orka överklaga en gång till. Men så tänkte jag att har jag klarat det så här långt så tänker jag inte ge upp. ( tror att Försäkringskassan många gånger vet att många ger upp och därför vinner de tillslut)
  Till dig vill jag bara säga… “Gör inte det..kämpa för din rätt! Du ska inte godkänna vad Försäkringskassan skriver utan titta tillbaka och se i dina utredningar samt läkarintyg och visa dem ALLT det som ger dig rätt i din sak. Kammarrätten ska hålla sig till fakta som kommer in inte till något annat.” Har du läkare som säger att du inte kan jobba och du har gjort utredningar m.m så finns det inget mer att göra vilket säkert även står i dina papper. Påtala bara det igen.. Jag hoppas att du vinner och du ska vet att ingen hjälpte mig med mina överklaganden det klarade jag helt själv och det gör säkert du med. :)
  Tänk på att fråga F-Kassan om du måste lämna in om bostadstillägg redan nu för att ha rätt till det OM du får rätt i Kammarrätten. De “glömde” tala om det för mig (som så många andra saker) så de säger att de inte kan beräkna mer än 3 månader tillbaka från ansökningsdatumet… Men nu har jag lämnat in och kräver ett beslut på det för det beslutet tänker jag också överklaga ;)
  Må bäst!
  Mvh Yasmin
  Dock kan det ta lite tid från att kammarrätten tog emot papperna tills domen kom tog ca 7 månader

 8. BN
  BN at | | Reply

  Hej Yasmin!

  Ja fy f-n. Så länge som man gått och mått dåligt och så blir man så lycklig när domen kommer från Förvaltningsrätten och man har fått rätt mot FK, tror att allt är okej, så kommer chocken nån vecka senare. Är som att få benen avslagna och bli trampad på.. så där, nu ska du inte ta dig upp igen, allt ska göras för att du ska tryckas ner och må ännu sämre. Jag förstår de som inte orkar stå emot och antingen ger upp eller avslutar sitt liv. Så jäkla dåligt man mår. Nu ska man behöva gå igenom samma sak en gång till. Denna olidliga väntan på vad som ska hända. Vad ska kassan göra under tiden, sätta ut en på arbetsprövning eller köpa en utredning IGEN? Jag orkar inte gå fler utredningar.. mår så jäkla dåligt varje gång. Vara iväg så fungerar inte. Måste planera varje dag, varje timme, varje minut efter hur jag mår just den dagen.Tar man i för mycket ena dan så är man säng liggandes i 3-4 dagar därefter. Men det fattar de inte..

  Är så förbannat sur på läkaren som FK anlitat vid överklagandet, han har påtalat 2 gamla diagnoser, att om de behandlas så skulle jag kunna bli värkfri!! Hallelulja, han kan tydligen trolla.
  De diagnoserna som han påtalat är för det första den ena en gammal diagnos, den är mer än 20 år gammal samt det andra de påpekar o anser att jag måste behandlas för, har jag fått behandling för, för ca 2 år sedan. Men inte har min fibro försvunnit. Så jag hoppas att Kammarrätten lyssnar på mig och min läkare.

  Jo, jag förstår dem som ger upp och inte orkar driva mer. Jag var själv inne på att skita i de, för det är så jobbigt, men de ska f-n inte få vinna så enkelt över mig, jag ska kämpa med näbbar o klor för att försöka vinna. Vet ju nu att det går att vinna över dem. :)

  Något bostadstillägg har jag inte sökt, ingen chans att jag får det i a f, har ju en gubbe som tjänar ganska så bra o så bor vi billigt, så den chansen är minimal. Fast, egentligen borde man söka. Om inte bara för att sätta dem i jobb.. haha :)
  Jag ska hålla tummarna att du får rätt även där :)

  Jag är inte tillräckligt duktig på att formulera mig och kunna vara saklig o lyfta fram det som är viktigt, så jag försöker nog få någon som kan hjälpa mig med skrivandet. Jag har lätt för att snurra till saker o är rädd att jag tar upp saker som inte är av vikt o kanske missar något som borde finnas med. Så jag hoppas att jag kan få hjälp med detta.

  Usch, ska man behöva vänta så länge till innan man kan få ett svar på denna överklagan. :/

  Ha de gott Yasmin. O tack för du skrev här om ditt “fall”. Det ger en lite hopp i a f. Man ser att det går att vinna över myndigheterna.

  Kram BN

 9. Marianne Wänblad
  Marianne Wänblad at | | Reply

  Hej BN!
  Jag har läst allt som skrivits här..och vi verkar sitta och gunga i samma gamla sjunkande skepp allihop!
  Du skrev att du vill ha hjälp att skriva ett brev. Jag är lärare i Svenska, sen 25 år, har flera års vana av att skriva till myndigheter, då de elever jag har arbetat med har kommit från andra länder. Jag har alltså arbetat mycket med Svenska 2 elever och deras familjer, hjälpt dem med att söka allt från vanlig försörjningsstöd till bostadsbidrag.
  Men jag hjälper dig gärna om du vill….
  Jag är själv inne i denna snurrande karusell…sjuksriven, utförsäkrad för tillfället, inskriven på AF…men inte kommer min hälsa bli bra bara för att jag blivit utförsäkrad! Är de verkligen så korkade att dem tror att:” Om Kajsa blir utförsäkrad från FK så blir hon frisk och kan börja jobba”.
  Tror de verkligen det? Då är det fel nånstans!
  Var bor du någonstans?
  Jag bor utanför Norrtälje…
  Jag tänkte om du vill ha hjälp ( jag tar inte betalt! Jag är inte sån) Men jag har hjälpt några att skriva både till FK, Förvaltningsrätten och Kammarrätten.
  Just nu har jag skickat in ansökan om livränta…till FK, som de avslog, så nu har jag överklagat till Förvaltningsrätten.
  Samtidigt har jag också skickat in en ansökan om sjukersättning (förtidspension), men det kommer att dröja, för jag har inte fått alla LUH som FK vill ha – än. Men ge upp…Nähä! Inte jag inte! Jag kan kämpa till blodet rinner!
  Hör av dig till mig om du vill ha hjälp!
  Kram och lycka till!
  Marianne

  1. Ian
   Ian at | | Reply

   Hej Marianne Wänblad

   Jag behöver din hjälp akut

   Grattis Yasmin till vinst mot FK och lycka till till dem andra

   Mvh Ian

 10. Marianne Wänblad
  Marianne Wänblad at | | Reply

  Hej Yasmin!

  GRATTIS! Och BRA kämpat! Du har verkligen att vi kvinnor kan!! För det är för det mesta vi kvinnor som får kämpa i motvind! En man har lättare att få rätt från början än vad vi kvinnor har.
  Jag är också inne i ekorrhjulet….ansökt om livränta efter en bilolycka på väg hem från jobbet, men FK gav mig avslag! Så nu har jag skrivit och överklagar till Förvaltningsrätten, så får vi se hur det går där. Blir det nej där också, ja, då skriver jag till Kammarrätten! För jag tänker inte ge upp i första taget! Du har verkligen kämpat, och gjort det bra! Imponerande!
  Hoppas att du nu kan få lite lugn och ro i din själ….och läka ihop lite inombords, så att man kan få igång sitt sociala liv igen, för det är ju så att när man lever med smärta 24 timmar om dygnet så går det inte att planera NÅGONTING, eftersom man aldrig vet om man kommer ur sängen den dagen eller inte!
  Jag har levt med min smärta efter en bilolycka för snart 7 år sen…varit sjukskriven, haft tidsbegränsad sjukersättning…utförsäkrad, tillbaka till sjukskrivning igen..tills dagarna nu tog slut 31/12. Så nu är jag på ALI på AF, men min handläggare där är fantastisk! Hon säger själv att det är fel ställe för mig att vara på…när jag är så sjuk, lever med min smärta i huvud, nacke och övre bröstrygg, samt att jag har kronisk buksmärta efter 7-8 operationer på 4 år. Det tär psykiskt också! Jag känner mig ibland som levande död…jag lever, men har så ont att jag inte orkar (och inte vill) göra nånting annat än att sova bort eländet i någon slags förhoppning om att när jag vaknar så var allt en dröm! Men verkligheten ser ju inte ut så! Tyvärr! Jag får kämpa den vanliga vägen, och jag ger inte upp! Inte förän jag ligger med näsan i vädret i träfrack! För det verkar som om det är det FK vill, så att dem är av med en..och får en klapp på axeln av chefen att det var bra jobbat.
  Herregud, det finns ju inte ens jobb till alla friska personer, hur hade de tänkt ordna arbete till alla sjuka då? Den ekvationen får jag inte att gå ihop!
  Men jag är såååå glad för din skull! Bra kämpat! Och jag önskar dig all lycka i framtiden! Och att Du kan få ta hand om dig själv…unna dig något för din egen skull ( en massage, en SPA-weekend, en härlig ansiktskräm, jaa..nånting..för att fira att DU har lyckats där många går bet!
  Må nu så gott du kan! Ska tänka på dig i mina mörka stunder när det känns hopplöst!
  Kramis!
  Marianne

 11. BN
  BN at | | Reply

  Hej Marianne!

  Tack snälla, rara för att du är så snäll o go och erbjuder din hjälp.
  Jag har faktiskt fått hjälp. Jag tog kontakt med facket, så de har hjälpt mig.
  Som tur var så anmälde jag det som en arbetsskada då jag blev sjuk, annars hade det varit svårt att få någon hjälp av dem eftersom de har så fruktansvärt många sådana här fall som de jobbar med, så de hinner knappt inte med alla ärenden.
  Tycker att det är horribelt att det ska vara på detta sättet :/

  Ja de är banne mig inte kloka, tror att man blir frisk om man bara kommer ut i arbetslivet. De fattar inte att arbetsgivarna inte vill ha oss sjuklingar, finns ju inte jobb till våra friska ungdomar, hur i h-e ska de kunna skaka fram jobb till oss som är sjuka. De tror nog också att alla har lika gott om pengar som dem har så att man kan klara sig utan sjukpenning eller sjukersättning under tiden som man måste kämpa för sin rätt. Bara en sådan sak gör ju inte att man blir friskare precis.
  Jag har ju turen att än så länge i a f få sjukpenning. Men har jag otur så tar det så lång tid i Kammarrätten att min sjukpenning hinner ta slut innan jag får något besked. Fick veta när jag ringde dit att de håller på att handlägga ärenden som är från början av 2012. Jätteupplyftande :/

  Jag bor i södra Sverige, ett par mil från Kristianstad, så det är ju en bit till Norrtälje. Räkna med att det tar närmare ett år i Förvaltningsrätten också. Mitt tog nästan exakt 11 månader. Besked ang din ansökan om sjukersättning ska vara klar inom 3 månader om jag inte har helt fel för mig. Men visst, det förutsätter ju att alla pappren är klara o så, men det är deras skyldighet att försöka få in allt o komma med ett beslut på den tiden. Jag ska hålla alla tummar jag har för att du ska få rätt. Jag hoppas du läser mitt svar här, har ingen mailadress som jag kan skicka svar till dig på. Sorry att det har tagit tid innan jag svarade. Har legat i influensa så jag har inte orkat.
  Tack än en gång för att du är så snäll o erbjuder din hjälp. :)

  Kram o lycka till själv
  BN

 12. Marianne Wänblad
  Marianne Wänblad at | | Reply

  Hej BN!
  Tack för Ditt svar! Vad bra att du har fått hjälp att skriva! Har du hört något mer? Fått något svar?
  Jag ringde till FK och pratade med de angående sjukersättning..de “behöver” 120 dagar!!!!! = 4 månader för att handlägga mitt ärende om ansökan om sjukersättning!
  Men jag har haft tur att ha så underbara läkare som skrivit bra LUH!
  Jag har skickat in 3 LUH! Så om inte det skulle hjälpa då vet jag inte vad jag gör!
  Vad gäller överklagan till Förvaltningsrätten anående min rätt till livränta, så ansökte jag om förtur, för jag sa att om det ska ta mellan 8-12 månader innan ni är klara med min överklagan, då lever jag inte längre! Och jag fick till svar att jag har beviljats förtur och att deras mål är att mitt ärende ska vara klart innan sommaren! Men blir det avslag där också då vet jag inte vad jag gör…förutom att överklaga till Kammarrätten! Jag tänker inte ge upp i första taget!
  Lycka till och hoppas att Du vinner och får positiva svar!
  Sköt om Dig!
  Kram!
  Marianne

 13. BN
  BN at | | Reply

  Hej Marianne!!
  Ja det var skönt att få hjälp med att skriva. :)
  Nää, det enda jag fått är att försäkringskassan har fått in min skrivelse, men de ändrar inte sin ståndpunkt, de anser inte att jag ska ha sjukersättning. Så nu står hoppet till att kammarrätten går på förvaltningsrättens spår och ger mig rätt. Nää, som jag fattade när jag ringde till kammarrätten så kan de ta upp mot 1 år innan det är klart. De handlägger ärenden just nu som inkom i början av 2012, så jag har inte så stort hopp om att få besked detta året:/ Denna väntan knäcker snart en. Jag visste inte ens att man kunde begära förtur för då hade jag gjort det. Är för jävligt att man ska behöva gå här o vänta, mår tillräckligt dåligt ändå som det är.

  Det jävligaste är ju att även om du får rätt i förvaltningsrätten så har ju fk rätt att överklaga domen till kammarrätten.
  Jag hoppas o håller tummarna för att du får rätt och att fk i s f nöjer sig med beslutet o ger dig rätt.
  Nej för fasen, ge INTE upp, det är ju det fk vill att vi ska göra. Nää, slåss med näbbar o klor måste vi göra. Även om det är jävligt jobbigt. Jag ber varje dag att jag ska vinna pengar så att jag hade klarat mig utan sjukpenning från fk, om jag nu skulle få negativt svar i kammarrätten o bli tvungen att överklaga till högsta domstolen. För går det så långt så är mina sjukdagar slut o jag får ingen sjukpenning. Då vet i katten vad jag ska göra. Kan ju inte leva på luft :/
  Men nu måste vi vara positiva. Både du o jag kommer att få rätt mot fk, jag känner det på mig. Jag skulle gärna vilja ge dig min mail, men vill ju inte gärna skriva ut den här. Lite lättare att kunna snacka. Kan ju vara lite mer privata saker som man vill gå in på som man inte vill skriva här och så vill jag ju gärna följa dig hur det går. Ska fundera på hur jag ska göra. Kan ju skapa en tillfällig mail som jag inte behöver använda sen. Om det är så att du är intresserad av att hålla kontakten.
  Hojta till isf så löser jag de på något vis.

  Ha de gott o sköt om dig du med.
  Kram BN

 14. Marianne Wänblad
  Marianne Wänblad at | | Reply

  Hej BN!
  Fick du mitt svar? Och min mailadress?
  Kram!
  Marianne

 15. BN
  BN at | | Reply

  Hej Marianne!
  Nej jag har inte fått varken svar eller någon mailadress!! :/
  Vart skickade du det?
  Kram BN

 16. Marianne Wänblad
  Marianne Wänblad at | | Reply

  Hej BN!

  Det kom till min mail….så jag klickade bara på “svara”.
  Men ta min mail här: maja0065@hotmail.com
  Så kan vi “prata” mera där….
  Hoppas att detta når dig!
  Kram!
  Marianne

 17. Ian
  Ian at | | Reply

  Hej Yasmin!
  jag är jätteglad för dig
  Grattis till din vinst o hoppas att du blir smärtfri.

  Jag kämpar också mot FK, just nu de väntar på min synpunkter, sen får vi se hur det blir.

  LYCKA TILL till dem andra.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.