Det svarta hålet Fas 3.

Fas 3… Jag har lärt mig att hata ordet, som ett slags trestegsraket där det sista steget, Fas 3 är den slutliga fasen, det tillstånd där man skrotas och far ut i en ändlös omloppsbana i rymden utan återvändo.

Jag befinner mig i den ändlösa Fas 3 rymden sedan drygt ett och ett halvt år, en mörk del av rymden bortom sol, stjärnor eller andra ljus i mörkret.

I egenskap av Fas 3 placerad måhända mitt förstånd ifrågasätts, men jag är inte dummare än att jag förstår att den usla konjunktur som råder i Sverige nu, med ökad arbetslöshet knappast gynnar mig och mina Fas 3 kollegors möjligheter att bli sedda i Fas 3 rymden. Vi knuffas allt längre bak i kön av människor som vill komma åter till lönearbete.

Vi är många nu.. och fler lär vi bli. Som rättslösa avpersonifierade laikahundar skickas vi ut i Fas 3 rymden utan återvändo. Ingen bryr sig, och i ärligheten namn varför skulle någon vilja se oss?
Att bry sig om oss innebär bara bekymmer och obekväma frågeställningar för vem som helst av aktörerna, vare sig det är regering, opposition, fackföreningar, vänner av rättvisa , med flera, just dessa personer som i en bättre värld skulle ha uppmärksammat och ifrågasatt om det inte vore dags att ta hem allt Fas 3 skrot i form av människor som gått in i ändlösa  omloppsbanor utan slutmål. De som bara har ett slut att vänta, att slukas av ett svart hål i form av fattigpensionen.

Ett virrvarr av logiska kullerbyttor omger oss i Fas 3 rymden. De som skickade ut oss där gav oss ingen returbiljett för det var nog aldrig tänkt att vi skulle komma tillbaka. Nu börjar det ändå bli lite väl många av oss.. och vi stör nu övrig trafik på arbetsmarknadens stjärnhimmel.

Fas 3 trafiken i rymden verkar ändlös… Kan någon vänlig själ där ute, någon som håller i trådarna, förklara logiken i detta att vi Fas 3 placerade å ena sidan enligt regelverket förväntas och åläggs ha kraft, motivation och ork att pyssla åtta timmar om dagen och samtidigt söka jobb resterande vaken tid, år ut och år in.. medan vi å andra sidan enligt nyss nämnda politiker förutsätts och bedöms lida av social inkompetens, bristande hygien och allmän håglöshet?

Kan någon vänlig själ där ute i ologiska kaos förklara varför vi i Fas 3 tas ifrån alla de naturliga förmånerna som lönearbetarna har med standardmotiveringen att vi inte är löneanställda?
Hittills har de flesta arbetare lön, semester och tjänstepension med motiveringen att man arbetar och därför självklart av hävd skall åtnjuta dessa förmåner. I Fas 3 däremot, så saknar vi samtliga dessa förmåner trots att vi ofta arbetar inom samma yrkesområde som de löneanställda och mig veterligt har samma fysiska och psykiska behov som lönearbetarna.

En undran i den mörka Fas 3 rymden: -Är det bara vi Fas 3 placerade som genom egna ofrivilliga upplevelser känner lukten av utnyttjande och till och med en lätt stank av slaveri?

Kan någon vänlig själ förklara för mig varför jag och alla andra Fas 3 placerade på vår fritid inte har möjlighet att delta i distansstudier på en högskola utan att samtidigt förlora hela aktivitetsstödet trots att jag och tusentals andra deltar på heltid i sysselsättningsplatserna i Fas 3 och inte ämnar utnyttja CSN? Detta trots att det skulle kunna förbättra möjligheten att komma tillbaka till arbete.  Alla lönearbetande människor kan studera på detta vis utan avdrag på lönen. Är det i realiteten så att vi Fas 3 arbetare saknar egentlig fritid, precis som vi saknar rätt att röra oss fritt var vi vill under våra “lovdagar”, när andra arbetare har semester?

Kan någon vänlig själ förklara för mig varför vi långtidsarbetslösa på ett klandervärt sätt kallas för bidragsberoende när samtidigt allt fler arbetsgivare i samförstånd med arbetsmarknadens parter endast anställer personer som man får kraftigt subventionerade eller rent av gratis + anordnarbidrag genom Fas 3?

Frågorna tar aldrig slut…
Förklara logiken i detta: Om ett fängelse har bra personal, och fräscha lokaler… betyder det då att alla fångar helst vill sitta i fängelse? Eller.. om ett sjukhus har bra läkare, god mat och fin miljö.. betyder det då att sjukdom inte är ett problem?
Detta är ungefär var arbetsförmedlingen kommit fram till i sin undersökning om Fas3 som man ofta hänvisar till, där 8 av 10 trivs på sin sysselsättningsplats. Inget sägs om de usla villkoren som gäller i åtgärden Fas3. Varför?

Jag sitter här i min Fas3 rymd och funderar över alla dessa frågor.. och inser att det förmodligen är mer intressant för de allra flesta inflytelserika människor att jaga pepparkaksgubbar och lyssna efter marsianer än att försöka förstå hur en Fas trea upplever sin lilla del av universum och tillvaron.
Att ropa i öknen eller Fas 3-rymden är ungefär samma sak och allt fler människor skjuts upp där i den svarta oändligheten bortom solen och stjärnorna där inget ljus tycks finnas.

Artikelförfattare

Sett hunden her på din profil .//^ ^\ (/(_•_)) for at vise at du ._/''*''_ er imot Dyremishandling. (,,,)^(,,,) (____/) Put this bunny on your (=0_0=) page if you're AGAINST (")___(") ANIMAL ABUSE!!! Född och fortfarande vid liv Born ... and still living

3 kommentarer

 1. Det svarta hålet Fas 3 | Lenas blogg

  […] i raden av läsvärda blogginlägg om Fas 3 är ”Det svarta hålet Fas 3.” Skrivet av Bengt Fredriksson 17 december, […]

 2. Ylva Sager
  Ylva Sager at | | Reply

  Känner precis samma som dig Bengt Fredriksson “Det svarta hålet Fas 3”
  Otroligt besviken, ledsen, arg och förtvivlad.
  Hade jag inte familj och vänner så hade jag nog inte klarat av att sitta i denna
  situation över huvud taget. Men man vet ju inte hur länge till man orkar.
  Hade nog gått i väggen. Fast det hade jag nog inte kunnat få, det får ju bara de som arbetar, eller??
  Är inne i Fas 3 sedan 1,5 år och känner att det tar aldrig slut. Det här är nog det hemskaste jag har varit med om och många med mig.
  Lever på hoppet att det någon dag kommer bli bra.

 3. Stefan Borglund
  Stefan Borglund at | | Reply

  Det är hemskt att detta system inte har skrotats. Utanförskapets politik har skapat ett större utanförskap än man kunnat tro var målet. Om man inte har möjlighet att komma tillbaka till ett reguljärt arbete så är detta psykiskt väldigt påfrestande. Man får bara hoppas att detta systemfel på något sätt kan rättas till, håller tummarna.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.