Har Alliansregeringen nu, efter sju år vid makten, äntligen tagit till sig en del av den kritik de fått angående bland annat FAS 3 – Sysselsättningsfasen!? Nu tillsätts en utredning om eventuellt fusk!
Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsministern, har nu tillsatt en utredning för att ta reda på om arbetsgivare håller på med bidragsfusk. Tidningen Arbetet skriver bland annat:
“Anställningsstöden kostade 18,5 miljarder i fjol. Bidragen till fas 3-anordnare kostade ytterligare 1,5 miljarder. Sedan tillkommer någon miljard till så kallade kompletterande aktörer – jobbcoacher och etableringslotsar som anlitas av Arbetsförmedlingen.”
och vidare…
“Det är Anne-Marie Qvarfort, generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som ska utreda om det om det förekommer fusk med de olika anställningsstöden, bidragen till fas 3-anordnare och pengarna till kompletterande aktörer. Hon ska vara klar den 31 mars nästa år.
Arbetsförmedlingenhar ansvaret för att kontrollera att pengarna används rätt.
– Om vi tittar till exempel på sysselsättningsfasen så vet vi att det har förekommit problem med övernyttjande eller dålig arbetssituation. Där har Arbetsförmedlingen stängt av ungefär 300 företag. De får inte längre leverera tjänster. Arbetsförmedlingen har avtal med ungefär 650 kompletterande aktörer.”
“Överutnyttjande”? Det är okej med utnyttjande, men inte överutnyttjande, eller vaddå? Vem bestämmer då vad som kan ses som utnyttjande och var gränsen går tills det kan ses som överutnyttjande? Är det någon i FAS 3 som tror att det kommer bli till det bättre, för dem?
Moderaterna vill även öka kraven på arbetslösa med försörjningsstöd – tidigare kallat socialbidrag. De vill se att det blir större möjligheter för kommunerna att minska stödet för personer som inte aktivt söker arbete eller deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller aktiviteter för att få jobb.
De vill också göra en lagändring som de aviserar ska kunna träda i kraft nu i sommar och som ska innefatta alla socialbidragstagare, även dem som är under 25 år. Man vill göra det möjligt för kommunerna att kunna ställa motkrav på dem som sökt försörjningsstöd, motkrav på aktivitet. AF ska också kunna anvisa socialbidragstagare lediga jobb och att socialbidragstagare ska kunna tvingas söka jobb i andra kommuner än sin egen.
– Vi måste ha en arbetslinje också i försörjningsstödet, säger riksdagsledamot Elisabeth Svantesson. Detta läser jag i tidningen Hallandsposten.
Nu vill man också att arbetslösa i FAS 3 – Sysselsättningsfasen ska kunna få jobb på SAMHALL eller liknande bolag, för att därmed kunna få arbetsträning.
“Samhalls huvuduppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning. Riktiga arbeten som skapas i kunduppdrag, på marknadsmässiga villkor i konkurrens med andra. Med andra ord tar vi vara på en outnyttjad resurs – arbetsföra personer med funktionsnedsättning – och gör den konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Det har hänt mycket sedan Samhall startades 1980. Utvecklingen speglar inte bara företagets resa utan också hur synen på människor med funktionsnedsättning har förändrats. Begreppet ”skyddad verkstad” tillhör historien.”
ARBETSTRÄNING??? Det läste jag också en dag, en anordnare som tog sig an personer i “Arbetsträningsfasen” och “Sysselsättningsfasen”. Jag ifrågasatte på Arbetsförmedlingens facebooksida, om det verkligen fanns en fas som hette “Arbetsträningsfasen”? De svarade så här:
“Hej Irene!
Det finns inget som heter arbetsträningsfas i Jobb- och utvecklingsgarantin. Däremot sysselsättningsfas som även kallas FAS 3.
Den som deltar i Jobb och utvecklingsgarantin kan ha behov av arbetsträning och då ska det dokumenteras i syftet för den deltagaren och det ska främst ingå i de första faserna.
Den anordnare du syftar på kan ha en dokumenterad överenskommelse om platser för arbetsträning inom jobb- och utvecklingsgarantin och en överenskommelse om sysselsättningsplats för deltagare i tredje fasen.
Med vänlig hälsning
Eva, arbetsförmedlare”
Men nu ska alltså sysselsatta i FAS 3 arbetsträna, enligt Moderaternas rapport. Jag tror nog att många av de 50+ som deltar i FAS 3 och som tidigare haft arbete i säg 30-40 år, men som idag ratas på arbetsmarknaden på grund av sin ålder, anser att det är kränkande när regeringen säger att de behöver arbetsträna.
Sen finns det förstås en del funktionsnedsatta i FAS 3 men det säger ju Eva, platsförmedlaren ovan, att det främst skulle ha gjorts i de första faserna. Det kommer alltså för sent i processen, detta med arbetsträning för dem i FAS 3.
Det finns sjuka också, som tvingas in i FAS 3. AF tycker de är för sjuka, men FK säger att de är för friska. Det är märkligt hur det har blivit. Cancersjuka och KOL-patienter skrivs in i FAS 3. Människor med ryggont anses väl kunna arbeta som sängprovare? Finns det såna jobb? Kanske anordnaren måste köpa in sängar för att ha en god arbetsmiljö för dessa människor? De kanske måste kunna byta syrgastub också, om den KOLsjuke deltagaren chippar efter luft? Hur kan man över huvud taget inbilla sig att dessa människor ska kunna ha en chans på denna råa arbetsmarknad, när inte ens fullt friska och dessutom många gånger högutbildade, får jobb?
Hallandsposten skriver också:
“Ett alternativ är anställningar i särskilda bemanningsföretag, som hyr ut arbetskraft till både privata företag, offentlig verksamhet och sociala företag. I bemanningsföretagen ska de anställda kunna kombinera arbete med utbildning och arbetssökande. Dessa så kallade arbetsföretag föreslogs av en utredning redan på 90-talet.”
Ja, de här arbetsföretagen var på tapeten 1993. Mer om detta kan den intresserade läsa här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/Utredning-om-arbetsmarknadspol_DIR1993;132/
Det är en utredning som gjordes av den koalitionsregering vi hade i Sverige under Carl Bildts ledning, perioden 1991-10-04 till 1994-10-07. Redan här kan man läsa ordet ARBETSLINJEN.
Tidningen Arbetet skrev här om dagen också en artikel med rubriken “Staten rear ut arbetskraft” där jag särskilt fastnade vid följande rader:
Köks- och restaurangbiträde är det mest subventionerade yrket. Förra året tog Arbetsförmedlingen 16 000 nya beslut om bidragsjobb och 6 400 nya beslut om praktik. Hela yrkeskåren består av 60 000 personer. Statsbidragen kostade minst en miljard kronor, förmodligen en och en halv.
Städarna är några tusen fler. Arbetsförmedlingen tog 8 000 nya beslut om bidrag till städjobb förra året. Det innebär, enligt arbetsgivarnas organisation Almega, att åtminstone vartannat nytt jobb var subventionerat i fjol.
Motsvarande siffror finns inte för köks- och restaurangbiträden. Branschorganisationen Visita vet inte hur stor personalomsättningen är – bara att den är ”stor”.
Detta är PRAKTIKTRÄSKET, samma praktikträsk som fick mig att skriva en motion till ett av våra större riksdagspartier. För så här är det och det är sanningen. Massvis av arbetsgivare, speciellt inom handel, restaurang och lokalvård – skulle jag våga påstå, har satt i system att använda sig av gratis arbetskraft i form av praktikanter. När en praktikant slutar, ersätts denne av en ny. På detta vis driver man sina företag med vinst utan att behöva betala lön till anställda. Detta har pågått i många herrans år, men nu tycks det ha eskalerat något enormt. Av egna erfarenheter så har jag hört arbetsgivare som sagt ” Vi har tyvärr fullt med praktikanter i flera månader framåt, Jag har aldrig varit med om maken…” när man frågat om de har plats för en praktikant.
Är det nu någon som tror på någon förändring när nu Regeringen och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har tillsatt en utredning? Jag personligen tror tyvärr att det inte kommer att bli till de arbetslösas fördel, tvärt om. Men svaret lär dröja. Den ska vara klar att redovisa först den 31 mars nästa år.
Observera att det den 1:a september i år träder i kraft lagändringar som berör a-kassan. Det mest horribla i detta är följande rader, som även opositionen ställt sig bakom. :(
“Riksdagsbeslutet innebär också att a-kassorna får utökade möjligheter att hålla inne ersättning om det finns misstankar om att en person inte uppfyller villkoren för att få ersättning. I dag får personen ersättning medan frågan utreds, vilket kan ta lång tid, samtidigt som beloppet som personer kan bli skyldig att betala tillbaka ökar.”
Ännu fler tragedier kommer att gå att läsa om, när människor ställs utan ersättning medan de väntar på belsut, beslut som kan ta månader.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.