I dag klockan tio höll Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson en presskonferens om de förbättringar och förenklingar som ska göras inom sjukförsäkringen.
Försäkringskassan presenterad fyra huvudpunkter i sitt förbättringsarbete.
- Ge förbättrat stöd till individer med särskilda behov.
Om särskilda behov identifierats ska utredning påbörjas inom tre dagar efter impulser från läkare eller identifiering från Försäkringskassan. Detta ska inte vara diagnosstyrt. Läkaren ska också ha ansvar för återkoppling till arbetsgivare för förkortning av sjukskrivning eller för att undvika sjukskrivning. - Förkorta handläggningstiderna.
Halvera handläggningstiden för mindre komplicerade fall. - Förenkla kontakten för de korttidssjukskrivna.
Det ska räcka med den kontakt som ett ersättningskrav ger, det vill säga ett kontakttillfälle. - Förenkla kommunikationen med läkare.
På sikt ersätta alla läkarintyg med ett digitaliserat och enklare informationsutbyte.
Dan Eliasson talade också om att trots att 97 procent av de som söker sjukpenning får det så är förtroendet för sjukförsäkringen litet. Han nämnde även SOM-institutets undersökning som presenterades förra veckan. Där det visade sig att förtroendet för socialförsäkringarna minskat. Jag hävdar, återigen, att detta beror på att man har en sjukförsäkring som ger skydd vid lättare sjukdom och/eller skada men som sviker vid allvarliga tillstånd. Då när man skulle behöva det som bäst.
I de enklare fallen kommer kraven på läkarintygen att bli enklare.
” För de ärenden som är mindre komplicerade kommer vi i större utsträckning än idag, betydligt större till och med, skulle jag vilja säga, lita på den enskilde själv och på läkarintygen” Citat Eliasson.
På frågestunden efteråt ifrågasattes det av Helena Rivière som ställde frågan:
“Om det ska bli lättare, om ni ska lita mera, på dom sjuka, betyder det att kontrollerna kommer att minska? Betyder det att den som upplever sig sjuk också kommer att konstateras sjuk?”
Eliasson svarar att det är svårt att svara allmänt på den frågan. Kontrollerna kommer att se annorlunda ut i framtiden. Man kommer att använda sig av samma förfarningssätt som skatteverket gör idag.
Det vill säga att man litar på individen men kommer att göra särskilt riktade urvalsinsatser för kontroll. I övrigt tror Eliasson att de flesta inte vill vara sjuka och att man inte kommer att se någon stor förändring i hur folk upplever sig sjuka före de Försäkringskassan nu gör och efter.
Försäkringskassan summerar det hela.
Jag summerar också och tänker att det är som vanligt, tyvärr, allvarligt sjuka nås inte av förbättringarna. Kanske att någon kan få bättre rehabilitering om Försäkringskassa ligger på redan på fjärde dagen av sjukskrivningen men då måste vården med på tåget också. Förenklade sjukintyg för enkla sjukdomsfall är bra, sparar tid och kraft. Att det läggs större ansvar på läkarna för att ta kontakt med arbetsgivaren förväntar jag mig reaktioner på. Vore det inte bättre att sluta att spara in på satsningarna på arbetsmiljöarbetet? Personaltäthet är något vi skulle kunna prata om men det får bli i ett annat inlägg.
Och så till det här att Försäkringskassan ska lita på människor och läkarintyg; hurra…eller? Det gällde visst också bara enkla fall – igen.
Långtidssjuka får fortfarande finna sig i att bli ifrågasatta och misstrodda.
Man kunde skicka in frågor till pressträffen och det gjorde Solrosuppropet men tyvärr togs ingen av de bägge frågorna upp men vi har fått lov om att få svar via mail och då ska vi redovisa dem. Frågorna rörde just tilliten till individen och läkarintyget vid svår och/eller lång sjukdom.
På Aftonbladet har Dan Eliasson själv skrivit om de här förbättringarna och förändringarna och man kan också se presskonferensen i sin helhet på Försäkringskassans pressida.
Bilder från FK:s material till presskonferensen.
[…] Vi skickade till den konferensen frågor som inte togs upp och vi blev lovade svar per mail. Om den presskonferensen skrev vi då i april och där kan man läsa om vad som sades mera ingående. Nu har svaren inte kommit men […]
Det var S genom Göran Persson som satte igång det hela…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Hedborg
– 2004 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna och sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning ”Mera försäkring och mera arbete” var bl.a. att: ”Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk.” och ”En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen.”