I dag presenterade ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, sin rapport
“Personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen.
Vilka är de och vad händer efteråt.”
För oss som följer utvecklingen innehåller rapporten inga nyheter, inte heller många svar men skapar desto flera frågor. De som får försörjningsstöd efter att de utförsäkrats har mera än tredubblats.
“ISF har granskat insatser för personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen. Undersökningen omfattar också inkomstutveckling och ekonomiskt bistånd. I granskningen ingår vilka insatser som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan genomfört för dem som återvänder till sjukförsäkringen”.
Man kan av rapporten utläsa att en av tio som utförsäkras erhåller ekonomiskt bistånd.
Fråga: hur många har sökt och fått avslag för att de har partner eller ägande? Om man jobbar och skaffar sig materiella saker som bil och hus och sedan blir sjuk så måste du göra dig av med det för att ha rätt till försörjningsstöd. Har du partner så får den försörja dig
Slutsats: vid sjukdom förlorar du rätten till privat ägande och du kan hamna i en livslång beroendeställning till din partner.
Vidare kan man läsa att gruppen som lämnar sjukförsäkringen är heterogen, det vill säga att i undersökningen finns grupper där individer eller undergrupper skiljer sig mycket åt.
Fråga: hur säkra slutsatser kan man då dra av resultatet? Vilka frågor är det som kan få ett adekvat svar?
Slutsats: det är inte pålitliga slutsatser man kan dra av undersökningen. Att tre av tio fått högre inkomst efter utförsäkring beror med största sannolikhet att de innan utförsäkring inte var sjukskrivna heltid utan arbetade deltid. Uppgifter om det har vi tidigare försökt att få ut från Försäkringskassan. Och vi försöker väl igen då.
Inte heller ger siffran om hur många som fått försörjningsstöd en rättvis bild om hur många som förlorat egen ekonomi. och nu lever på sin partner. Om alla som behövt försörjningsstöd sökt det och det redovisats hade en mera riktig bild av verkligheten kommit fram.
Inte heller blir någon av oss förvånade när samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får kritik när det gäller ALI, arbetslivsintroduktion, Dokumentation och utvärdering har inte gjorts på ett tillfredsställande sätt. Och det har vi också hört förut; att det inte går att utvärdera effekterna av ALI.
Vår Monica Armini från Solrosuppropet.se medverkar i dag i Studio ett klockan 16.00 och kommenterar utförsäkringarna, klicka in och lyssna!
Flera lästips:
Svenska Dagbladet har också uppmärksammat och citerar Tomas Eneroth.
Läs gärna Yonna Walterssons artikel i Dagens Arena från dagens pressträff.
Aftonbladet har också en artikel.
Om du vill fördjupa dig kan du läsa rapporten från ISF, den är bara på tio sidor så den går att läsa.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.