Har man rätt att kräva skyddsombud i FAS 3 – Sysselsättningsfasen? Hade en diskussion om detta här om dagen, med några engagerade skyddsombud som brukar dela sina erfarenheter, tipsa och hjälpa andra skyddsombud i en facebookgrupp (Support your local skyddsombud) där jag är medlem. Detta med anledning av ett blogginlägg av Martin Moberg.
Arbetsförmedlingen har ett infomationsdokument som berättar närmare om vad som gäller angående anordnarens arbetsmiljöansvar. Där står bland annat:
“Ansvar för arbetsmiljön
Enligt 7 § lagen (2000:625) om arbetsmarknadspolitiska program och 1 kap 4 §
arbetsmiljölagen (1977:1160) ska den som anvisats till ett arbetsmarknadspolitiskt
program likställas med en arbetstagare vid tillämpning av vissa bestämmelser i
arbetsmiljölagen.
Anordnare av fas 3-platser har arbetsmiljöansvaret vilket innebär att du är skyldig
att följa både arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
I detta faktablad informerar vi om några centrala regler. För mer detaljerad
information vänder du dig till Arbetsmiljöverket.
Arbetsförmedlingen kan anvisa deltagare till er verksamhet endast om den
är organiserat så att gällande arbetsmiljöregler efterlevs. Därför ställer
Arbetsförmedlingen frågor om arbetsmiljön både vid anvisning till fas 3-plats och
vid uppföljningstillfällen.”
När jag själv var i FAS 3 så var jag hos en anordnare som erbjöd sysselsättning som gick ut på att tillbringa dagarna vid en dator. När jag började där så var vi väl ett trettiotal personer i en lokal som var som en lång korridor med flera angränsande rum. Det fanns ingen nödutgång, inga brandsläckare och ingen första hjälpen utrustning. När jag påtalade detta med risken för brand med så många datorer och ingen nödutgång så fick jag till svar att det ju fanns fönster i köket där man kunde klättra ut på ett tak. Detta var måhända nödutgången då???
Vidare i arbetsförmedlingens informationsdokument läser jag:
“Första hjälpen och krisstöd
På varje arbetsställe ska det finnas rutiner och beredskap för första hjälpen och i
förekommande fall krisstöd. Det ska också i tillräcklig omfattning finnas utrustning
för första hjälpen. På lämpliga ställen ska det finnas anslag om var utrustning för
första hjälpen finns, vilka personer som kan ge första hjälpen, telefonnummer till
taxi och utryckningsfordon samt arbetsställets adress.”
Anordnarens lösning (nåväl det var handledarnas) var att ge mig en tomkartong från en dator till fotpall. Dock uppkom då problemet att denna kartong var för hög. Mina knän “slog i bordet” så att säga. Så jag fick helt enkelt sitta skräddare i stolen varvat med att lägga upp mina ben på “burken” som stod på golvet till höger om min stol. Inte bekvämt alls. Jag frågade även anordnaren om han inte kunde köpa in höj och sänkbara bord till “arbetsplatserna” men till det fanns givetvis inga pengar. Dock fick jag ett par terminalglasögon av anordnaren efter att jag påtalat att detta skulle bekostas av denne. Detta går också att läsa sig till i det informationsdokument som arbetsförmedlingen har lagt upp på nätet. Så här står det:
“Deltagare som vid sina sysselsättningsuppgifter använder dator
mer än en timme om dagen kan behöva terminalglasögon. Skyddsutrustning och
terminalglasögon ska tillhandahållas genom anordnarens försorg.”
Nåväl. Har man då rätt att kräva skyddsombud på en FAS 3 sysselsättning??? Det var ju frågan. Här står det att man inte har det…
Om man är med i Facket och vill åberopa ett skyddsombud på sysselsättningen, kan man det? Har skyddsombud rätt att ta sig in hos en anordnare? Jag hade en diskussion om detta som sagt och ett skyddsombud gav mig bland annat detta svar:
“Såklart är det så att: om ett fackförbund har medlemmar hos anordnaren så kan RSO komma att vara där på besök samt ställa olika krav som stöds av AML, förordningen eller föreskrifter. Finns SO från något fackförbund kan ju RSO och denne samarbeta. Helst ska vi ju försöka hålla koll på dessa personer och se till att det fack dom är med i får kännedom om arbetsförhållanden.”
Hur ska då detta gå att genomföra? För det första så är anordnarna sekretessbelagda. Arbetsförmedlingen ska inför en placering samråda med facket, men vad jag förstår så brukar inte arbetsförmedlingen bry sig om ifall facket säger nej till en placering. Facket säger att de ingenting kan göra. Som deltagare så vågar man inte alltid säga varken bu eller bä. Dels för att många är rädda för att riskera en avstängning och därmed förlora sin futtiga ersättning. Dels kan det vara så att man är “nöjd med den plats man har” och inte vill riskera en omplacering pga att man har åsikter. Jo faktiskt, man kan vara “nöjd” med sin sysselsättningsplats, detta innebär dock inte att man för den skull är nöjd med FAS 3 i sin helhet eller att man är nöjd med den ersättning som man får. På detta svarar skyddsombudet som jag diskuterat med så här:
“Men då är det verkligen ett incitament till att vi som brinner för arbetsmiljö och fackliga frågor går samman och för en dialog om dessa företag så dom får upp ögonen och vaknar över att vi kommer att bevaka att dom lever upp till kraven i AML…..
Facket borde teckna avtal med AG om att AG ska informera när det ska komma personer inom ramen för typ dessa regler. En AG som inte vill detta ska vi hålla extra koll på. Underlåtenhet som vi kommer på kan således tolkas som förhandlingsvägran. Hur ska vi annars kunna bevaka att dessa far illa eller “tränger undan” de som kanske har företrädesrätt….
…vi ska verka för att det är inte AF eller den placerade som ska agera först. Det ska anordnaren göra.”
Ett mycket engagerat och välvilligt skyddsombud detta. Eloge till henne. Men jag ser fortfarande stora problem i att detta ska gå att genomföra. Och hur var det nu? Har man eller har man inte rätt att kräva skyddsombud som FAS 3?
“På arbetsplatser med minst fem anställda ska skyddsombud utses. De fungerar som arbetstagarnas representant både för ordinarie och inhyrd personal. Om arbetet är riskfyllt ska det finnas skyddsombud även på arbetsplatser med färre än fem anställda.”
Så står det angående skyddsombud på Arbetsmiljöupplysningens hemsida. Men inte alla anordnare HAR fem anställda och frågan är om FASarna innefattas i de anställdas villkor? FASarna är ju inte anställda. Vore intressant om någon ansvarig politiker eller myndighetsperson, kanske hos arbetsförmedlingen, eller kanske någon fackligt kunnig, ville höra av sig och förklara vad som gäller. Det skulle nog många av de nu 33.431 (vecka 25) sysselsatta FAS 3:orna uppskatta att få veta.
Jag har även hört att en deltagare och hennes FAS 3 kollegor en sommar bad om en fläkt då det var så varmt i lokalerna. Det ansåg inte anordnaren att de hade råd med men i samma veva så installerade de övervakningskameror? Jösses! Ja hos min anordnare fanns ETT rum med luftkonditionering. De andra fick gott svettas. Senare, efter ett avbrott för deltagande i en arbetsmarknadsutbildning, när jag återkom till anordnaren så hade det kommit så många nya deltagare att anordnaren fått lov att hyra ytterligare en lokal. Vi var nog över sjuttio deltagare nu. (PS. Tänk dig, 70personer x 5000 kr per månad. Till anordnaren. Goa pengar, ny cykel, ny bil… ) Denna lokal var placerad i en källare, helt sagolikt varma sommardagar. Svalt och skönt. Dessutom fanns där ingen handledare placerad som kunde övervaka oss.
Jag har kemikalieintolerans och tål t ex inte parfymerade rengöringsprodukter och parfymer. När jag i början av året blev placerad i fas 3 hos AME (Arbetsmarknadsverket) sade man direkt att det inte finns plats eller ekonomi till att göra några anpassningar av arbetsplatsen, trots att man tar emot pengar för varje fas 3-placering, och de pengarna är avsedda att gå till utrustning för den arbetslöse. Jag lämnade också skriftlig information om mitt funktionshinder, men den skyndade sig arbetsledaren att skicka till Arbetsförmedlingen, och där fick jag kritik av handläggaren för att jag hade “skickat papper” till arbetsplatsen. Jag kallade in en facklig representant att vara med vid ett möte med handläggare från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, men kunde inte få någon hjälp från facket. Representanten därifrån sade att hennes syster hade liknande problem på sin arbetsplats, och det fanns inget att göra. Det var likadant vid den förra fas3-placeringen, där jag köpte en luftrenare för egna pengar. Men huset var fuktskadat och luktade illa, så luftrenaren räckt inte till. Den tog dessutom åt sig av lukten så jag blev tvungen att slänga den. Man får heller inte göra arbetsuppgifter (t ex skrivuppgifter) hemifrån vid fas 3, så med mitt funktionshinder blir man utkastad också ur fas 3, eftersom ingen verkar kunna bidra med någon lösning, varken från fackets eller läkare/allergikonsultents eller AF/FK:s sida.
varför anordnare har enligt arbetsmiljölagen samma ansvar för hjälpmedel mm som för en anställd.
http://www.av.se/Aktuellt/artiklar/2011-06-13_arbetsmiljoregler.aspx
Vänd dig till facket om du är medlem, annars skall man sätta press på AF, men ha med en närstående (skyll på att du är nerväs) och spela in allt.
[…] Länken […]