Det lackar mot jul. Det är bråda tider. Klappar ska inhandlas. Julmat ska förberedas. Granen och pyntet ska på plats och ledigheten närmar sig med stormsteg. Men inte alla är vi delaktiga i detta med julstämning och klappar under granen. Alla har nämligen inte ekonomi för julens alla inköp. Detta trots att statsminister Fredrik Reinfeldt ständigt upprepar att “Vanligt folk har fått det bättre”.
Det är nu 100.561 personer inskrivna i Jobb och Utvecklingsgarantin och många av dem är i den tredje fasen, Sysselsättningsfasen, även benämnd som sitt tidigare namn: FAS 3. Så många som 34.673 personer var i föregående vecka inskrivna i Sysselsättningsfasen. Det är 1.614 fler än föregående år samma vecka. Arbetsförmedlingen jobbar stenhårt med att få ut långtidsarbetslösa i bidragsanställningar, givetvis med direktiv från regeringen, allt för att statistiken över arbetslösheten, och särskilt den kritiserade FAS 3 statistiken, ska se bättre ut inför valet.
Tidningen ARBETET hade häromdagen en intressant artikel angående detta med bidragsjobben. Där kritiseras bland annat de uppgifter som Arbetsförmedlingen går ut med i en folder, angående villkoren när man får ett bidragsjobb. ARBETET skriver bland annat så här:
“Arbetsförmedlingen lovar ett antal saker som de inte har stöd för, bland annat i en officiell folder.
För det första skriver de att den som får anställning på en arbetsplats utan kollektivavtal ska ”ha lön och förmåner som är likvärdiga med kollektivavtalet”. Men hur kan de lova det? Utan avtal finns det inte någon sådan garanti. Det borde en statlig myndighet känna till. Som facklig ombudsman sitter jag sedan med lurade människor och måste förklara att det som Arbetsförmedlingen har lovat inte stämmer. Det är beklämmande att en statlig myndighet kan ge felaktig och missvisande information till och med i skrivet material.
Vidare skriver Arbetsförmedlingen i sin folder att facket är med i någon överenskommelse till anställning, vilket är helt fel. Arbetsförmedlingen begär ibland att vi som facklig organisation ska yttra oss om anställningsvillkoren. Vi tillstyrker aldrig en anställning på en arbetsplats utan kollektivavtal, just för att vi inte kan ge några garantier för villkoren. Ändå hänvisas arbetssökande till avtalslösa arbetsplatser. Här finns inga garantier för att det finns försäkringar, att de anställda får ut rätt lön eller inte får arbeta för många timmar.”
Det är alltså till dessa bidragsjobb som de flesta försvinner (åtminstone tillfälligt) om de skrivs ut ur FAS 3, Sysselsättningsfasen. Det är till dessa osäkra anställningar som Arbetsförmedlingen driver på för att få in de arbetslösa. Ansvaret avsäger de sig. Det är inte deras sak. Det man frågar sig är, hur ska det bli fler riktiga jobb när man MATAR arbetsgivare med billig arbetskraft där arbetsgivare får bidrag för att slippa betala ut full lön eller lön över huvud taget. Det finns heller ingen som kontrollerar ifall företagen verkligen betalar in de försäkringar som de säger sig ha för de bidragsanställda. Kan man som arbetslös tacka nej till såna här jobb utan att riskera att mista sin ersättning?
Det som BORDE göra att det ringer en varningsklocka hos de som idag har turen att fortfarande vara friska och ha ett jobb att gå till på den reguljära arbetsmarknaden är att detta med bidragsjobb faktiskt också SLÅR ut riktiga jobb. Detta kunde man få inblick i när TV 4 Nyheterna hade ett inslag i ämnet i torsdags. Till filmklippet (som går att se i åtminstone 30 dagar till) finner man följande text:
“Statliga bidrag dumpar städupphandlingspriser
Att ta in personal som får ersättning av staten har ökat kraftigt bland städbolagen i Östergötland. Enligt branschen kan detta vara en anledning till att priser kan dumpas i upphandlingar kring städning på skolor, eftersom personalkostnaden minskar avsevärt.”
Även facktidningen TRANSPORTARBETAREN tar upp detta med att bidragsjobben slår ut riktiga jobb i en artikel i fredags. Där kan man läsa bland annat följande:
“Halva arbetsstyrkan blir bidragsanställda. Samtidigt varslas fyra personer hos den tidigare entreprenören, Miljötransport Nord.
IL Recyclings bud ligger 600 000 kronor under närmaste konkurrent. Enligt specifikationerna i upphandlingen är det personalkostnader IL Recycling har sparat in på. Efter årsskiftet kommer arbetet på återvinningscentralen att skötas med två fast anställda som ska göra majoriteten av arbetet och hantera maskiner. Två bidragsanställda från företaget Jobbcentralen ska sköta ”rampen” på halvtid, det vill säga med att ta emot kunder och se över sorteringen i containrarna.
Företaget som förlorar uppdraget heter Allmiljö, och underentreprenören som skött själva arbetet heter Miljötransport Nord. Fem personer på Miljötransport Nord kommer berörs när Allmiljö förlorar uppdraget. Fyra varslas om uppsägning.”
“Förändringen är egentligen ingen nyhet. Den ingår i de försämringar av reglerna i a-kassan som regeringen drev igenom för några år sedan. Men det är först nu som effekterna blir synliga.
– Vi börjar se vad som kan hända medlemmar som fått ersättning från a-kassan under mycket lång tid, säger ombudsman Per Källvik på IF Metall Norra Älvsborg.
– I sämsta fall får de ersättning baserad på korta jobb med låg lön. Då blir det nästan ingenting kvar att leva på. Så extremt låga ersättningar har vi inte sett tidigare.
Hjälp av skyddsregeln
I korthet fungerar det så här: Inför att en person varit arbetslös i 300 dagar utvärderas den kommande ersättningen. Den blir antingen65 procent av lönen när arbetslösheten började, eller 80 procentav den lön som tjänats in under arbetslöshetsperioden. Skyddsregeln ser till att det högsta beloppet av de två alternativen betalas ut. (Medlemmar som inte har arbetat tillräckligt mycket för att uppfylla a-kassans arbetsvillkor, skrivs in i jobb- och utvecklingsgarantin.)
Efter 600 dagar görs en ny beräkning på samma sätt. Skyddsregeln gäller.
Tar vilka jobb som helst
Men efter ytterligare 300 dagar faller skyddsregeln. Då beräknas ersättningen från a-kassan på den lön som man haft under de närmaste föregående tolv månaderna.
– Jag förstår våra långtidsarbetslösa medlemmar som är beredda att ta vilka jobb som helst, till vilken lön som helst. Men till slut kan de få betala ett mycket högt pris för det. Reglerna urholkar ersättningen. Efter 900 dagar är det inte längre rätt att kalla a-kassan för en försäkring.
– En medlem som tjänat 300 kr per dag, 20 dagar i månaden, får 80 procent av 6.000 kr, det vill säga 4.800 kr, konstaterar Per Källvik. Med skyddsregeln och 680 kr per dag, som är taket för ersättningen, skulle det ha blivit 9.700 kr.”
Det innebär med andra ord att när skyddsregeln inte längre gäller, när man utnyttjat den två gånger (§27) så kommer en heltidslön som man haft på ett arbete som exempelvis varat i sex månader att slås ut till hälften. Ponera att heltidslönen var på 20.000 kr. Då räknas denna gånger sex (månader) och delas sedan med tolv månader. Det innebär att man sedan får sin a-kassa beräknad på 10.000 kr, det vill säga halva heltidslönen och så åttio procent av detta för att med tiden sjunka ner till 65% om man hamnar i Jobb och utvecklingsgarantin och FAS 3.
Det är numera så att man nästan behöver vara jurist för att förstå alla krångliga regler i A-kassan. Råder den som hamnar i den sitsen att kontakta sin a-kassa med frågor angående detta.
Sist men inte minst så vill jag å det bestämdaste uppmana alla läsare att gå och rösta i EU valet, oavsett om man gillar att vi är med i EU eller inte, för hur det är så påverkar de beslut som tas där även oss här i Sverige, eftersom vi faktiskt ÄR medlemmar. Läs gärna denna artikel ur tidningen ARBETET som handlar om EU och våra svenska kollektivavtal. Det är VIKTIGT att ALLA, och speciellt de med lönearbeten, sätter sig in i denna fråga!
För övrigt rapporteras det om att det går bra för bemanningsföretagen.
Idag kan du som är arbetslös också passa på att Chatta med Arbetsförmedlingen om du har frågor rörande den så omskrivna Aktivitetsrapporteringen. Chatten pågår mellan kl. 15:30 och 16:30. Länk till chatten hittar du här.
Får passa på att önska alla en så God Jul som det bara går. Vi arbetslösa och sjuka är OCKSÅ Vanligt Folk!
[…] Julen är kommen, ”hoppfarallanlej” […]
[…] Jonas Sjöstedt, Johan Westerholm, Bengt Silfverstrand, Enn Kokk, Göran Johansson, Ali Esbati, Irene Karlsson Sjöström, Anne-Marie Lindgren, Marika Lindgren […]
[…] Jonas Sjöstedt, Johan Westerholm, Bengt Silfverstrand, Enn Kokk, Göran Johansson, Ali Esbati, Irene Karlsson Sjöström, Anne-Marie Lindgren, Marika Lindgren […]