Artikelförfattare

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

51 kommentarer

 1. Johan Pantzar
  Johan Pantzar at | | Reply

  Är I samma sits som dig…..fast blir min första utförsäkring. Jag står inför min andra ryggoperation, men denna gång får jag avböja den….jag blir utförsäkrad den 6 Maj och måste få in pengar från något håll.

  Frugan är redan utförsäkrad pga 3 diskbråck och våra livsbesparingar är slut, liksom livet I sig. Ska försöka att få min doktor att skriva ut morfin eller något värre så jag klarar att jobba i minst tre månader…..men tvivlar på att min stelopererade rygg eller mina 2 höftproteser som nyligen är bytta klarar det…..eller mitt psyke heller för den delen.

  Jag är uppriktigt sagt orolig över att detta blir min död…..eftersom allt ältande i huvudet kommer fram till samma svar…..”det är kört…..över….finito”. Smärtan I kroppen är svårhanterlig, men smärtan I själen är övermäktig….och att se och höra barnens lidande är det allra svåraste.

 2. Mia Nilsson Johansson
  Mia Nilsson Johansson at | | Reply

  Hej! Är utförsäkrad 2 ggr och nu är det ett stort moment 22! Af säger arbetsförmåga 0% samtidigt som Fk säger att det finns inte läkarintyg som styrker sjukdom ens för sjukpenning än mindre för pension.!!! @@@@ Detta efter 21 knäoperationer. Diabetes typ 1. Förslitnings skador i större delen av kroppen. VÄRK 24/7 med morfin plåster+ andra värktabletter. Har levt på 25% pension sen i dec 2013. Är så less att nu orkar jag inte mkt mer! Kram Mia

 3. Pia
  Pia at | | Reply

  Sänd kopia av varje blogginlägg och skrivelse till din representant i Riksdagen.
  För dem handlar det bara om att förflytta siffror till olika kolumner och de behöver se människorna bakom siffrorna.

  Man valde att förtidspensionera människor när de inte kunde sättas ut i arbete för att frisera siffrorna. För att korrigera detta så uppfanns hamsterhjulet och arbetsförmåga har alla ända fram tills dess att de tar sitt sista andetag.

  Det är diskriminering på hög nivå om man är sjuk i Sverige. Verkar som om människor hade haft större chans till hjälp och upprättelse om det gällt ras, religion eller sexuell läggning.

  Något som politikerna verkar glömma av är att alla kan drabbas, även de.

 4. Agneta Wall
  Agneta Wall at | | Reply

  Är i samma situation och har även jag blivit förhörd av FK, ett förhör där djur verkade vara huvudfrågan. Nästan hela samtalet gick ut på hur mycket jag “arbetade” med djuren. Fick förklara flera gånger att hästen och hunden sköter inte jag och katterna sköter sig själva. Denna desperata jakt efter arbetsförmåga har helt skuffat undan själva sjukdomen, inte en enda fråga fick jag om varför det inte fungerar att jobba mer än halvtid. Att man under arbetsträning inte klarat av hemmet och matlagning tas ingen som helst hänsyn till. Sådant verkar vara bagateller i deras jakt på arbetsförmåga.
  Det börjar bli riktigt otäckt när de börjar hota om nekad sjukersättning bara för att de är rädda att sanningen ska komma fram, många har ju inget val än att vara tysta om de överhuvudtaget ska överleva.
  När de så till slut efter omprövning av ärendet kommer fram till att jag har en nedsatt arbetsförmåga så påstår man att det inte kan utläsas ur läkarintygen att det är just den sjukdomen som är orsaken och det framgår heller inte exakt på vilken procent förmågan är nedsatt. Detta finns både i läkarintyg och utredning från AF efter 2 års arbetsträning men man väljer att ignorera det och avslår därmed ansökan. FK letar desperat andra orsaker än vad som står i läkarintygen som berättigar till avslag, så denna försäkring har verkligen havererat. De hittade en annan orsak än djuren den här gången. Annars är det nog så att man ska vara totalt ointresserad av allt för annars räknas det som arbetsförmåga. Tur att de inte lyckats få tyst på alla än..

 5. Kära Försäkringskassan! : Solrosuppropet.se

  […] – håll käften!” Det är de signaler vi får av Försäkringskassan. Läs gärna Lisbeth Forsbergs inlägg. Vi i Solrosuppropet har valt att gå emot vår rädsla med uppenbar risk att nekas eller bli av […]

 6. skogskant
  skogskant at | | Reply

  Hej

  Jag blev också utförsäkrad två gånger. Det var vid andra utförsäkring hos AF som jag träffade en AF handläggare som ställde krav på F-kassans handläggare. Hon gjorde efter andra utredning hos AF helt klart för FK att jag hade enbart 50% arbetsförmåga.

  Tillbaka hos FK efter 90 dagar av utförsäkring genomgick jag ytterlig en Team medicinska utredning. Denna gång fick jag frågor om jag fick ersättning för anhörig vård? Nej blev mitt svar. Jag sov över på sjukhuset en vecka under tiden min fru dog. Men någon ersättning sökte jag aldrig jag var inte frisk… tyckte jag.

  Att behöver se sin käraste alldeles för tidigt tina bort och sedan 2 år senare får frågor om anhörig vård gör att jag känner mig fortfarande kränkt djupt in i själen.

  Vad är det för system som FK har byggt upp? Vad är det för politiker som har gjort denna utförsäkringsreform? Vad är det för samhället som låter detta fortgå?

  skogskant

 7. Free and thinking » Håll käften & sitt vackert om du är sjuk! - IDG.se - Störst på it-nyheter

  […] För att öka dina chanser att få sjukersättning – håll käften! […]

 8. Sjuka har inte samma demokratiska rättigheter som andra | TantMango

  […] För att öka dina chanser att få sjukersättning – håll käften! […]

 9. Bloggande och arbetsförmåga | Patientperspektiv

  […] och aktivitetsbegränsning innebär. (Det ågr att läsa Lisbets egna inlägg om saken här och […]

 10. Solrosuppropets Monica Armini svarar Rivière på SvD : Solrosuppropet.se

  […] hätska fuskdebatter och till slut så finns en rädsla för att göra sig hörd. Läs mer om det här och […]

 11. Per Johansson
  Per Johansson at | | Reply

  Den 7 Oktober 2014 har jag försökt i 12 år att få det som jag enligt lagen har rätt till, nämligen Utrett, Dokumenterat och Klargjort huruvida jag kunnat återgå i mitt arbete, Arbetsgivarens lagstadgade skyldighet att utreda mina arbetsskadorna och vad det innebär för mig, Att tillsammans med arbetsgivaren göra en rehabiliteringsutredning för att därefter tillsammans med Försäkringskassan skriva en rehabiliteringsplan,Samt uttömt alla möjligheter på den egna arbetsplatsen eller åtminstone fått uppleva att all rehabilitering haft återgång i mitt arbete som mål, ingen av dessa insatser har jag fått upplevt! Har en Dom från AD den 30 Augusti 2006 som talar om att här är det inte utrett huruvida xxx har kunnat återvända i sitt arbete och därigenom så har man inte följt lagen om rehabilitering och arbetsanpassning, satte mig ner tillsammans med IF Metall och Försäkringskassan och frågade om inte deras jobb i ett rehab-ärende är att tillse så att jag får den rehabilitering som jag enligt lagen har rätt till? Och eftersom arbetsgivaren hade “förlorat” i AD så hade vare sig fack eller FK levt upp till sina skyldigheter, men denna gång så skulle allting skötas “by the book”, kände mig trygg efter vårat samtal men kunde snart konstatera att det klassiska fingret skulle komma att riktas mot både Dom och Lagstiftning denna gång. Den 25 November 2013 kom så förvaltningsrätten med en Dom där Försäkringskassan blir ålagd att företa erforderlig prövning huruvida mina nack- och ryggbesvär är arbetsskador. Jag går in på FK:s hemsida och kan där läsa vad som ska göras från deras sida efter en ansökan har inkommit. För att avgöra om skadan är en arbetsskada utreder vi dels hur skadan uppkom, dels hur den påverkar dig. Nu ska man återigen göra det som skulle ha gjorts redan från början och som jag återkommande har krävt ett utförande av. Vid kontakt med Elisabet Lundsten på arbetsskadeenheten så upplyser hon mig om samma ovilja till att följa sin egen arbetsbeskrivning såväl som den arbetsmiljölagstiftning som även hon har att följa. Så den 3 Mars kommer ett avslag på min och förvaltningsrättens begäran angående Nack- och ryggskador, så nu sitter jag och sammanställer en begäran om omprövning av deras avslag den 3 Mars, eftersom jag nu har många års erfarenhet av den mänskliga dumheten som råder hos denna myndighet så har jag letat rätt på den överklagan som förvaltningsrätten sedermera kunde delge FK en dom utifrån, och eftersom det inte har gjorts något annat än bläddrats i redan bläddrade papper så bör jag återigen kunna delge förvaltningsrätten samma skrift som sist, vore skönt om man någon gång kunde få uppleva lite respekt både för AML och sin egen arbetsbeskrivning, som vi som kunder dessutom har tillgång till

 12. google_user_6910b9850e9264ddcdb0b136bcbc4426

  Den som påstår att du inte får ägna några timmar i veckan vid datorn om du har hel sjukersättning försöker bara blåsa dig. Läs om “åttondelen”. Den som har hel sjukersättning får ägna 5 timmar per vecka åt arbete eller liknande. http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e863bcd8-8acd-49cc-9edd-7b3c6bb58990/4083_sjukersattning_120413.pdf?MOD=AJPERES

 13. maja
  maja at | | Reply

  Hej
  Jag sitter i denna försäkringskasse röra med avslag angående sjukersättning
  jag har nu överklagat till förvaltningsrätten så vi får se vad den säger.
  jag har uttalad facetledsatros och handledsproteser i båda händerna ständig värk jag har fått en manuel transport rullstol som jag inte får rulla med själv på grund av min rygg och handleder så därför fick jag en elrullstol så jag kan komma ut själv
  men försäkringskassan tycker att vi inte har provat alla alternativ så nu är jag inskriven på arbetsförmedlingen

 14. Jg
  Jg at | | Reply

  MAJORIETET INVÅNARE I HELVETET ÄR KVINNOT

 15. hans ohlsson
  hans ohlsson at | | Reply

  spelar ingen roll vilken sjukdom man har i mitt fall flera sjukdomar..reduserat socialbidrag vantar..eftersom jag inte kan arbeta sa far jag inte helt socialbidrag. kravet ar jobb 8tim om dan,,reduserat socialbidrag ger 40kr om dagen till mat..klader fran roda korset mat fran kyrkan varje sondag lindrar lite..inget hopp kvar,,38ar o livet slut,,dock livsglad o manga vanner,, ut med m och in med medmansklighet.detta sverige fanns inte for 15ar sedan,,vart ar vi pa vag?

 16. Pia
  Pia at | | Reply

  Talade med en kvinna som tidigare arbetat som handläggare på FK. Hon blev lite irriterad på mig när jag kom med påståendet att handläggarna bara följer de instruktioner som de får ifrån Riksdag och Regering.
  För enligt henne så beror det helt och hållet på handläggaren, hur flexibel och effektiv denne är. Det går tydligen att fixa lösningar om bara ork och vilja finns.
  Hur glad blir man när man hör sådant här?
  Skall en sjuk medborgare ingå i något slags lottosystem? Är det så att de som drabbas hårt bara hade oturen att dra en nitlott ibland handläggarna?

  Frågor som dessa borde tas upp på högre nivå.

  Dagens stora samtalsämne är uteliggare och tiggare. Skall sjuka och utförsäkrade behöva sätta sig med en kopp på gatan för att bli sedda?

  Hur har ni blivit bemötta på FK?

 17. Försäkringskassan skrämmer till tystnad – Solrosuppropet.se

  […] Vi har tidigare skrivit om det vanskliga att utnyttja sina demokratiska rättigheter som sjuk här. Gästskribenten är personligen känd av mig men har av förklarliga skäl valt att vara […]

 18. Rally
  Rally at | | Reply

  Hej. Jag sökte på nätet på “hur får jag förtidspension” och så kom jag hit. Jag ser att det är många som har problem. Mitt problem är lite annorlunda… är inte allas det? Mitt problem är att jag inte kan jobba eftersom de ställen jag varit på har de som styr alltid brytit mot stadgar, förordningar, lagar och regler eller sådant man kommit överens om i arbetslaget och när jag följer dessa kommer chefen springandes och vips så var det ett “undantag” eller “den regeln gäller inte nu”. När jag påpekar fel så väljer de ryggdunkande och fortsätta sina regelbrott. Jag stoppar där då jag tror du, läsare förstått. Idag har jag ett låtsasarbete via Arbetsförmedlingens bidrag och har visserligen riktig lön men nu har jag slutat bry mig. Ja det har gått så långt att om jag ser någon slå en annan människa så bryr jag mig inte. Chefen snor pengar och jag har ertappat honom men jag bryr mig inte då jag tidigare påkallat felen blev det mitt fel. Jag bryr mig inte länge ett dugg. Men jag känner att jag mår sämre dag för dag. Nu har det börjat hotas med att jag ska förlora mitt jobb om jag inte uppfyller vissa mål. Ett årsmöte kommer strax upp och där skall medlemmarna rösta om detta. Till saken hör att dessa mål är sådant som man inte riktigt kan påverka ungefär som att säga åt en fiskare att han en specifik dag skall dra upp ett exakt antal kilo fisk. Men det beror ju alldeles på väder, vind, tillfälle etc. Stoppar där igen. Det jag skulle vilja ha är förtidspension p.g.a. jag inte kan jobba eftersom chefer inte lyder lagar och regler. Men för samhället att erkänna detta blir givetvis ett moment 22 för dem och därmed också för mig. Tack för att ni lyssnade. Kommentarer uppskattas.

  1. John Raine
   John Raine at | | Reply

   Du har naturligtvis ett jobbigt problem. Men snälla du, för fan alltså. Här är det människor som är svårt sjuka, eller har sådana allvarliga nedsättningar, som gör att vi faktiskt inte kan arbeta hur mycket vi än vill.
   Och du sitter och pratar om du borde få sjukpension pga att några regler inte efterföljs i din yrkesgrupp??????
   Tycker du det är riktigt samma sak, som den som ligger hemma i sängen med multipel trauma, kronisk organsjukdom, nervskador, svår artros, och en smärtbehandling som gett svåra ödem, plus bäckenskador vilka är inopererativa, och som pga skada på hörselnerven på kuppen har tinnitus grad 5 med dövhet på ett öra och fel i balanscentrum och därför har mycket svårt att sitta och kommunicera mer än en kort stund. Och som på grund av kronisk Pankreatit som uppstod, inte av alkohol, utan genom splenektomi, har konstant svår kramp i tarmen med diarréer dygnet runt, och fel i gallgångarna efter borttagen gallblåsa, vilket gör att levervärdena åker upp och ned med ständiga kräkningar m.m. Och inte får ersättning av Fkassan därför att dom anser att den personen är frisk nog att arbeta. Fastän Arbetsförmedlingen anser personen vara för sjuk för att ens utredas för arbetsförmåga. Och där Fkassan helt har struntat i alla de intyg och diagnoser och bedömningar som gjorts av specialister.

   Tycker du att ditt problem med din arbetsplats har samma etiska värdeproblematik som den personen, och alla de andra som är ännu mer sjuka men kategoriskt vägras ersättning av Fkassan. Inte för att dom inte är berättigade till det. Inte för att Fkassans tjänstemän inte fattar att dom är så sjuka. För det förstår vilken idiot som helst som läser deras journal. Utan för att Fkassan skiter i dom totalt. Därför att dom vet att det inte blir någon repressalie. Eftersom dom har nya regler som gör att dom kan göra precis som dom vill utan reaktion från politiker. Och för varje sjuk som dör eller går under så sparar dom pengar. … de pengar som vi skattebetalare har investerat i en institution som skulle hjälpa oss när vi inte orkar längre.
   Tycker du att du kvalar in där. .. så by all means. ..Skriv vidare. Annars….. ja, lägg ner.

 19. Hans-Chr. Bernhoft
  Hans-Chr. Bernhoft at | | Reply

  För att Sverige ska se bra ut för den stora världen så har staten tryckt upp millioner olika broschyrer och blanketter om alla förmåner du har krav på när du bor i ett så bra land och demokrati som Sverige. Det är lagt ner kolossala summer på att visa hur du ska söka för att få dina rättigheter.
  Men stakkars dig om du provar söka på något. Först är det tre månader,till ett års väntetid och efter att du har fyllt i dussintalet med dokument för bevisning så är det avslag på avslag av höga personer som har millioner i lön. Lycka till!!!

 20. Rally
  Rally at | | Reply

  Hans Christian. Hej. Så sant så sant. Även det samma moment 22 situation jag talar om. Hur gör man då rent konkret? Återgår i arbetslöshet och får sen rulla igenom olika former av vansinne men då i alla fall slippa jobba med det omöjliga uppdrag jag beskrev ovan. För är det något jag lärt mig och är duktig på är det att söka en massa arbeten bara för att uppfylla de krav man har på sig som arbetslös. Och när man rullat runt ett år blir det flumgrupper och lal lal och lull lull kanske en fas 3 plats (eller vad de nu hittar på) och det på samma ställe jag jobbade med riktig lön dock nu med den skillnaden att jag kan sitta i fikarummet och dricka kaffe och snacka med folk och sen i alla fall skrattande kunna gå därifrån.

 21. Ove
  Ove at | | Reply

  Man blir ursinnigt arg. Vi, Sverige, som ska ta hand om “alla”.
  Min sits är liknande, men jag mår säkert “bättre” från dag till dag, jag har vad som borde kallas “mentalt handikapp”.

  Men jag bävar inför att bli utfrågad av min handläggare, om en situation som sett likadan ut i 20 år snart!

 22. Barbro
  Barbro at | | Reply

  Hej Lisbeth!
  Hur gick det? Har du beviljats en sjukersättnig? Blev det en ersättning på garantinivå eftrsom du är utförsäkrad?

 23. Alexander
  Alexander at | | Reply

  Jag skriver egen musik, och jag är oroligt att jag hamnar i en liknande situation som för dig.
  Att skriva musik eller göra egna proejkt och lägga upp det på nätet kan aldrig jämställas med arbetsförmåga eftersom min nedsatta arbetsförmåga är att inte kunna vara på en arbetsplats, arbeta någon annan och tåla stress under längre tid. Men att göra något åt sig själv som man är motiverad av det är en helt annan femma.

 24. Kajsa
  Kajsa at | | Reply

  Hej!
  Känner att jag bara måste skriva av mig lite å det känns som rätt ställe här . .
  Jag är 21 år gammal och har alltid haft jobb från dagen jag fyllde 15 år hade jag extra jobb att kombinera med skolan när jag gick ut gymnasiet så såg jag till att ha dubbla jobb allt för att jag haft en dröm att ut å resa, kunna starta eget företag mm
  Jag började få ont i ryggen för snart 2 årsen försökte redan då få hjälp med att börja träna rätt mm fick ingen hjälp från vården.
  Jag fortsatte ändå att jobba på fick ett heltids jobb som personlig assistent med ett fast schema och hyfstat bra lön som för mig var helt underbart få jag innan gått på timmar och haft svårt å planera å kunna studera samtidigt. Dessutom så var detta en helt fantastisk tjej å jobba med trivdes som aldrig förr.
  Dock så började min rygg bli värre och värre å tillslut en dag så fick jag en sån låsning att jag inte kom upp jag blev liggandes i sängen i över två veckor, jag fick komma till en läkare som tyckte jag skulle vila när jag gjort det i två veckor var jag fortfarande väldigt dålig fick få åka till röntgen som jag fick vänta på i ca en månad där konstaterades en låg disk å läkaren ansåg att jag skulle fortsätta vila när jag gjort de ca en månad till skickades jag till ortoped som ansåg att jag var för ung för att operera och rekommenderade sjukgymnast.
  Mitt i detta så var sambons pappa med om en olycka och vilket ledde till att vi fick flytta till Jönköping.
  Då säger min lärare att jag inte kan byta vård för det blir problem med försäkringskassan sen när jag pratade med dom så säger min handläggare att det inte alls blir problem utan bara är bra för då kan jag få ett avstämning möte på rätt ställe.
  Min gamla läkare säger att jag måste byta jobb eftersom jag aldrig kommer klara ett tungt jobb igen å att jag ska få hjälp med detta eller börja praktisera någon stans där jag senare kan ha möjlighet till ett jobb jag blir super glad då jag verkligen vill komma igång och arbeta igen trotts att jag fortfarande har såpass ont att jag har svårt å sova på nätterna, gå mm känner jag att detta ändå kan vars en chans för att uppnå mina drömmar.
  Sen nu kom julledigheten och nu efter det så har jag fått byta läkare.
  Å hoppas på att nu äntligen få ett möte så jag kan komma igång med något då får jag beskedet från försäkringskassan dom tänker utförsäkra mig utan mötet inget alls.
  Så nu står jag här 21 år gammal utan jobb utan någon typ av inkomst å pengarna jag sparat för en framtid har redan börjat försvinna för å täcka mina utgifter hela livet känns meningslöst . . .

  1. Lotta Larsson
   Lotta Larsson at | | Reply

   Du måste be din nya läkare om intyg så du kan söka om sjukpenning. Utförsäkringarna upphörde 1 februari så du har då möjlighet att återgå till sjukskrivning. Om inte 100% så kanske halvtid? Ring försäkringskassan och din handläggare där snarast och be om hjälp med rehabilitering och handlingsplan.

 25. Marie-Louise Svensson
  Marie-Louise Svensson at | | Reply

  Hej.
  Skriver till er som har mer kunskap i detta ämne.
  Har blivit utförsäkrad i oktober 2015 och nyss fråntagen min SGI pga, för sen inkommen anmälan. Vad göra ?
  Helt sjukskriven sedan 2102 pga av en godkänd arbetsskada.
  Pratat med en advokat som jag hittade på era sidor men tyvärr finns inget att göra.
  Kan man överklaga till länsrätten själv?
  Är detta lönt att göra?
  Med vänlig hälsning Marie-Louise.

 26. Rally
  Rally at | | Reply

  Då var det dags igen. Snart dammar jag på någon. Jag blir sjuk av att jobba. Frisk av att inte jobba. Men hur skall de hjärntvättade förstå detta? Tror de endast kan förstå om man dammar på någon. Egen vårdbegäran håller de på att tramsar om nu. Men jag blir inte antagen till psykiatrin. Men dammar jag på någon så kanske. Åsamkar dammandet mindre skada om jag har tar emot lön (men arbetar inte) och är frisk (och kallas frisk) och mer skadligt om jag är arbetslös (vägrar säga arbetssökande) och frisk (men anses vara sjuk). Är det inte ett sundhetstecken att bli sjuk i ett sjukt samhälle? Kanske inte!? I Tredje riket kunde man vara frisk och stå med k-pist eller sjuk och sitta i barack. Då skulle jag hellre stå med k-pisten. Om det är de valen man har att välja mellan. Men vad har man för val här i Svedala? Tusen egna vårdbegäran? För det vore ju ganska dumt att gå till en läkare och sedan kanske han kommer med ett svagt utlåtande och så blir det avslag man får svårt med ekonomin och så måste man gå till en ny läkare och så där ska det hålla på medans man mår än sämre och till slut kanske inte ens orkar fylla i en massa papper. Enklare då att klappa till någon. Kanske börja med ens arbetsgivare. Skulle vara skönt faktiskt. Men det sitter en spärr i mig. Men om man nu måste välja ska jag snurra runt i en negativ spiral eller kanske bättre att drämma till någon än att fylla i en massa papper och besöka en massa psykinrättningar och snacka en massa skit. Klappar man till någon skulle det i alla fall inte låta så mycket som en massa gubbar och kärringar som babblar en massa. Dessutom blir det ett härligt litet läte som implanteras i medvetandes grå celler av exakt hur ett dunk låter då arbetsgivarens hjärna likt en boll studsar i stengolvet. Men jag tar nog hellre byråkratin om det är enklare. Men då vore det inte så dumt att söka utlåtande från flera läkare samtidigt eller vad tror ni? Och så en annan fråga. Vore det inte enklaste att helt enkelt betala en läkare för ett utlåtande. Eller kanske ännu bättre bestickning av tjänsteman på Försäkringskassan. Jag bara undrar. Kanske kontakta någon kriminell motorcykelklubb som kunde föra ens talan. Och där kanske jag kastade pilen rakt i bulls Eye för då får jag ju våldet på köpet och slipper de negativa effekterna av att gå den vägen. Men vad kräver då motorcykelklubben av mig. Tankar och ideer någon?

 27. Susanne
  Susanne at | | Reply

  Man kan ju bli galen för mindre. Blir så förbannad så jag inte finner ord över hur sjuka behandlas . Har vänner som inte får ett öre trots handikapp eller sjukdomar som gör att dom inte kan jobba . Läkarintyg verkar inte göra någon skillnad. Själv så har jag tydligen haft tur som fick sjukpension, men det var så längesen att dagens problem inte fanns då? Men jag fick kämpa för min sjukpension. Försäkringskassan kallade mig lat och dum i huvudet . Jag fick genomgå en IQ test och en utvärdering. Det bästa var att få stoppa resultatet under näsan på FK. Efter det så fick jag min sjukpension och har inte haft några problem sen dess . Man anses alltså vara lat och dum i huvudet och inte sjuk. Vårat samhälle har verkligen fallerat ordentligt. Politikerna borde skämmas. Vi ska hjälpa flyktingar och visst det är bra. Men vem hjälper svenskar som inte ens har råd med mat? Vad är det frågan om ? Ska vi inte i första hand ta hand om dom som redan bor här? Allting är galet.

 28. Rally
  Rally at | | Reply

  Besökte i fredags AF. Det är tydligt att de inte vill göra något åt den mobbning jag upplever på arbetsplatsen. Därmed kommer jag ta rättvisan i egna händer. Det är två parallella spår. Någon som har varit med om liknande? Kan man köra dem samtidigt eller är det bäst att försöka få förtidspension först eller kanske bäst att utföra rättvisan först. Tacksam för råd.

 29. Rally
  Rally at | | Reply

  Jag förstår inte Sussane. Du satte alltså en lapp på att du var dum i huvudet under näsan på FK och då när de hade så pass intellekt att du var dummare i huvudet än de påstått så blev det plöttsligt helt ok? Eller var det en specifik dumhet som de sökte efter. Själv är jag för smart för detta samhälle ;-)

  1. Susanne
   Susanne at | | Reply

   Nej du har missuppfattat det hela . På ett iq test så är det en skala mellan 0 till 10 där iqn är högre ju högre siffra du får. Jag fick en 8 . Och enligt psykiaterns utvärdering så var jag överambitiös. Därför var det ett nöje att sticka resultatet under näsan på FK . Jag kanske uttryckte mig dåligt? Då kunde dom ju inte säga att jag var lat och dum i huvudet längre . Och inte heller ifrågasätta om jag verkligen var sjuk . Så då fick jag min sjukpension utan problem .

 30. Camilla Olofsson
  Camilla Olofsson at | | Reply

  Hej!
  Fann denna tråden och förstår att det ännu en gång krävs att man står på sig rejält!!!
  Jag har genomgått en revbens operation för två år sedan.
  Denna operationen ledde bla till att hela min högra bål sida har tappat nerv funktionerna.
  Mage, sida och rygg – en enorm kramp liknande smärta dygnet runt.
  Visat sig att operationen inte skulle gjorts, nerv blokader hade räckt (anmälde skadan till LÖF).
  Fick av LÖF efter MÅNGA turer en invaliditet satt till 15%.
  Nu till min fråga:
  Har studerat i två år nu, började jobba i augusti 2015.
  Hade praktik i sex månader, heltid men klarade inte av att jobba 8 timmar.
  Så sökte jobb som var på 75% för att klara at jobba tills pensionen.
  Tackade nej till tre stycken 100% tjänster men fick tag i en 75% som jag nu jobbar på och trivs kanon.
  Har ansökt till Försäkringskassan om 25% sjukersättning, inväntar svar snart.
  Min läkare har skrivit ett i mina ögon grymt intyg om att jag pga av mina besvär ej kommer kunna jobba 100%, inte ens framöver.
  Men det jag undrar är om det sätter käppar i hjulet att jag ej varit sjukskriven innan!
  Har alltså tagit en 75% tjänst eftersom kroppen inte klarar mera.
  Ansöker nu om sjukersättning utan att varit sjukskriven.
  Min handläggare på Försäkringskassan frågade varför jag inte varit sjukskriven, jag sa att jag klarar ju inte 100% vilket jag märkte på min praktik – så därför tackade jag nej till tjänsterna och sökte mig direkt till en 75% tjänst.
  Kan detta påverka deras beslut tro???
  Kommer ju aldrig klara full tid så varför besvära arbetsgivare som ville ha mig på 100% och inget annat.
  Usch…ville ju inte ställa till det för dem, kan jag ställt till det för mig nu???

 31. Janne
  Janne at | | Reply

  Hej!
  Du skriver om processen för beslut om sjukersättning:
  “I det här underlaget ska det också ingå ett samtal med den sökande där flera frågor ska ställas.”.

  Finns det någon “lag” på det, eller några regler som man kan få tag i?

  I mitt fall beslutade FK om avslag utan ett endaste sådant samtal. Har de brutit mot reglerna då?

 32. Janne
  Janne at | | Reply

  Ok tack för svaret!

  Ja där står det ju tydligt!
  Nä i mitt fall så sitter handläggaren många mil ifrån mig och han bevärade sig inte med att lyfta luren för att ställa en endaste fråga…

 33. Joachim Rosendahl
  Joachim Rosendahl at | | Reply

  Har ansökt om sjukförsäkring. Har massor av läkarutlåtanden. Det råder ingen som helst medicinsk tvekan om att jag inte klarar att arbeta. Multitrauma patient med svåra smärtor, tung smärtbehandling, plus flera olika fel på inre organ, listan kan göras hur lång som helst. Fkassan kräver Arbetsbedömning av Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen i sin tur kan inte göra någon utredning för att jag är för sjuk för att ens göra någon. Sjukförsäkring avslagen. Fkassan anser också att all rehab ej prövats, trots intyg om motsatsen av kända specialister inom vården.
  Jag ska alltså ut på arbetsmarknaden enligt Fkassan. Kanske kan jag ta mig till ev arbetsplats ibland vissa dagar, men får sannolikt köras hem i taxi efter en stund. Möjligen till sjukhus om det är en sådan dag. Rent vansinne. Vad ska jag göra?

 34. Ingrid
  Ingrid at | | Reply

  Begär Marie-Louise Aijekens att överklaga… Beslut. Det tar tid, men hon är toppen och inte föööööör dyr.

 35. Anders Andrén
  Anders Andrén at | | Reply

  Kafka kan slänga sig i väggen – det här är värre !

 36. Mona
  Mona at | | Reply

  Hej!
  Har för 3 veckor sen opererat mig för andra gången i samma axel.
  Det är två olika saker som gjorts i axeln.
  Den första operationen var det 1 års rehabilitering innan man kan komma tillbaka. Men det har tyvärr inte läkts såg läkaren när han var inne och kolla nu sista operationen.
  Försäkringskassan tvingade mig att gå tillbaka 50% efter 6 månader.
  Blev utförsäkrad 2 veckor innan andra operation för min handläggare tyckte jag var öppen för hela arbetsmarknaden.
  Lite svårt att på två veckor hitta ett nytt jobb ;-)
  Och nu när jag gjort min andra operation där läkaren och fysioterapeut skrivit att jag inte får lyfta nåt alls de första 3 månaderna. Och sen efter dessa månader , rehab för att få muskeln att fungera igen.
  Men kommer troligtvis bara få bli sjukskriven 5 veckor. Då min läkare skriver dåliga sjukintyg.
  Men är det nån som vet om det är svårt att byta läkare ?
  Vill någon annan läkare ta en patient med mina operationer och fortsätta sjukskriva tro?
  Mitt problem är även att jag har fått en knöl i foten och får gå med krycka och det kommer bli en operation.
  Men enligt handläggaren är det lite speciellt säger hon för lagen är inte anpassad för personer som har fler skador.
  Men hur kan jag vara öppen för hela arbetsmarknaden.
  Hon säger att jag har en frisk andra arm.
  Och jag måste arbeta 3 månader innan jag kan göra min fot operation för att få nya dagar.
  Undrar om man kan vara tjänstledig från sitt jobb och vara inskriven på arbetsförmedlingen i 3 månader för att få nya dagar från försäkringskassan.
  Tacksam för tips.
  Den här hets jakten på oss sjuka är inte klok.
  Vart är vi på väg ….

 37. claes
  claes at | | Reply

  Har Epilepsi, Diabetes typ 1, hjärtfel, vätska i benen och ödem, dåliga balans p.g.a diabetes och förlorad djupkänsel i fötterna. Dåliga lungor, hjärtecellarterit och lite till.

  Läkarintyg från följande läkare:
  Invärtes specialist medicin
  Kardiolog
  Lungläkare
  Neurolog
  Reumatolog

  Jag fick inte godkänt att jobba bara 75%

 38. Mattias
  Mattias at | | Reply

  Hej!
  Jag känner igen mig…
  Jag hade tyvärr otur att bli påkörd bakifrån två gånger – med några års mellanrum – för cirka 20 år sedan och fick så kallad whiplash. Från början kändes det väl inte så farligt men med tiden har det bara blivit värre eftersom jag haft rätt tunga jobb. Idag så orkar man ju knappt göra hushållssysslor än mindre ta det enklaste jobb. Smärta, yrsel, stresskänslighet och domningar i armar och ben är ju bara några av tjugotal symptom jag har. I grund och botten är det ju syre och blodbrist till hjärna och muskler. Man försöker ju hålla igång med lite lätt träning (men det får man väl inte säga) att sitta still är ju inte heller lösningen med denna typ av skada.
  Oförståelse och bristande kunskap hur whiplash funkar är skrämmande. Och hur man bemöter sjuka är…Djur blir bättre behandlade!
  Vård, försäkringskassa och arbetsförmedling gör ju att man blir ännu mer knäckt, både psykiskt och ekonomiskt.
  Af placerar mig på ställen som är helt olämpliga fastän man sagt kriterierna hur det ska vara. Någon vård existerar ju knappt, den man får är ju fel och dålig. Vad hjälper det att prata med psykolog när musklerna är spända. Jag behöver massage och akupunktur till att börja med. Och att få mindre i sjukersättning gör mig inte friskare, snarare tvärtom!
  Jag har varit sjukskriven ett helt år och kunde jobba några månader (litet framsteg p.g.a. den långa viloperioden) strax under tio per vecka, sen tog det stopp igen. Och nu är det avslag, har hamnat mellan stolarna. Vem betalar mina räkningar? Hur sjuk ska man vara för att få rätt till sjukskrivning? Filosofin är väl att så länge du andas ska du arbeta! Eller?
  Detta Sverige är ruttet!

 39. Caroline
  Caroline at | | Reply

  Är i samma sits.. hamnat mellan stolarna heter det och att jag är ett enskilt fall! Hur många såna finns det egentligen?
  Nu tvingas jag leva på 3800 kr i månaden. Får endast aktivitetsstöd från AF, a-kassa kan jag inte få då jag varit sjukskriven tidigare och aldrig arbetat. Jag har funktionsnedsättning samt depression. Har velat testat på att arbeta eller arbetsträna men aldrig fått. Stod i sk “kö” till unga funktionshindrade i globen i 3 år utan framgång..fick aldrig komma in för dom hela tiden bytte handläggare på FK och det var bara väntetid efter väntetid.
  Nu har jag äntligen efter 8 års väntetid fått börja en arbetsträning ITA via AF (blev utförsäkrad från FK som många andra) men den ger mig endast rätt till 3800 kr per månad, inget från soc. Detta jävla samhälle är HEMSKT! Man mår bara sämre och sämre när absolut ingenting funkar och ingen vill hjälpa en.

 40. Anneli Jäderberg
  Anneli Jäderberg at | | Reply

  Ja jag ser här flera som borde få sjukersättning men själv vill jag bara ur den finns inge av liv med den har lägsta sjukersättningen men på 100% ingen anställer än ens för Volontär uppdrag och nöjen samt resor får man vara glad om man blir bjuden på trots medfödda livstida sjukdomar kan man inte ens få chansen till ett värdigt liv jag är hjärt och lung svag samt reumatisk sen födseln skrek som den värsta hela mitt första år sen beslutade jag mig tydligen för att bli stor vägrade sova i spjällsängen och slutade skrika när barn lekte i min omgivning hängde jag aldrig med symtomen har uppdagats senare. vid 4 år beslutade de astma allergi vid 6år min första migrän som de flesta får när de uppnår puberteten. stelheten på högra sidan har jag alltid haft liksom yrseln men uppdagades mest vid 16 årsålder när jag arbetade på ett sommar jobb. Sen började kampen emot sjukersättning vid 20 årsålder när läkaren knäckte ur sig du ska bli förtidspensionär jag kan hjälpa dig med det. Nej tack jag vill inte sitta inspärrad i ett rum med madrasser på väggar och tak där jag ska bli totalt galen av sysslolöshet så nej tack. I 20 år kämpade jag med ALU på olika ställen till en hyfsad lön. När jag var 40 år tvingade de mig in i förtidspension emot min vilja idag 51 år känns det mer dött än levande så skulle hellre DÖ men kampen fortsätter har 2 utbildningar Uska och Ekonomibiträde just nu studerar jag Naturbruk Utemiljö jag kan ju Andas lite och hjärtat slår svagt och sviktande och röra mig hjälpligt ändå plockar jag skräp med min grepe och lägger i den världs berömda uppfinningen papperskorgen där ute 3 skräp om dagen för mina barns framtida skull vill inte de ska bo i en skräprums jord när jag inte längre är här och vill ha ett arbete med bättre lön som jag kan klara av. Ha en fridfull och fröjde full december 2019 och god fortsättning 2020. önskar alla ett gott liv både till liv och hälsa ge inte upp kampen.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.