Sedan mitt senaste inlägg har jag fått mycket respons.
De allra flesta kommentarer är positiva, från människor som blir upprörda å mina vägnar och som blivit oroliga för sin egen skull. De som tackar för att jag faktiskt vågar gå ut med hur handläggare på FK kan bemöta sina “kunder” och hur man kan tolka lagar och regler in absurdum. I första hand gäller det att påverka de politiker som tar de beslut som styr arbetet för handläggarna på Försäkringskassan och i andra hand att man kan bemöta, och i viss mån förstå, handläggarna när de ringer och intervjuar. Jag har nu varit i kontakt med min handläggare igen.
Jag ringer därför att jag vill veta vad som står i det underlag för beslut som han skrivit och ringer därför till kundtjänst för att be dem skicka en kopia. Det kan de inte göra utan de lämnar i stället ett meddelande till min handläggare som ganska omgående ringer upp.
Tydligen så skrivs inte underlag på det sättet som förr längre, nu har man något som kallas “snabbare sjukpenning” och då skrivs inget mera än en rekommendation till beslut av handläggaren och om det finns oklarheter så begärs komplettering in.
Efter mycket om och men berättare min handledare att han rekommenderat beslut efter önskemål, det vill säga hel sjukersättning. Så nu ska jag alltså vänta och se om den som tar beslutet är av samma åsikt.
Men så tänker jag, igen, det bemötande som jag fick första gången var inte alls lika trevligt som det var denna gången. Första gången informerade han mig om allt som kunde gå snett. Varför? Därför att jag ska vara beredd på det värsta?
Eller bara dåligt bemötande? Jag anser mig inte så känslig, anser jag mig trampad på så bryter jag inte ihop utan nästan tvärtom. Första samtalet kändes mera som ett förhör där han letade efter anledningar att jag inte skulle få sjukersättning eftersom jag antingen hade bisyssla eller smög med en kvarvarande arbetsförmåga. Att jag dessutom skulle kunna bli av med en beviljad ersättning om någon anmälde mig. Mycket av det här är sådant som han ska informera om men det spelar stor roll hur man gör det, man kan framföra det som en varning eller ett hot likväl som en information. I första samtalet var andemeningen att jag absolut inte skulle vänta mig att få hel sjukersättning beviljad. Har han ändrat åsikt, har jag totalt missförstått eller vad beror det på?
Och jag är som sagt inte så känslig. Om jag varit svagare, av sjukdom, oro eller annat hade jag nog bara dragit filten över huvudet.
Det slår mig att just det här kan ha hänt så många gånger, kanske när en handläggare sagt åt en cancerpatient att du bedöms inte ha en allvarlig sjukdom eftersom du inte riskerar avlida inom fem år. Jag tror att enskilda handläggare inte bemöter sina “kunder på ett vettigt sätt och att det är därför det sedan kommer fram uppgifter som bestrids av ansvariga genom att visa på reglerna och säga att “det är inte sant”.

Just nu diskuteras ju ganska flitigt att Försäkringskassan får oförtjänt mycket ovett och kritik. Kan till viss del hålla med, det är politikerna som ska hållas ytterst ansvariga men samtidigt ska det inte glömmas bort att handläggarna på Försäkringskassan sitter med makt att påverka hur resten av våra liv ser ut. En handläggare kan både stjälpa och hjälpa, jag har hunnit avverka några under årens lopp så jag vet att det finns bra empatiska handläggare och så finns det riktiga stolpskott. Kan inte låta bli att drömma om att tjänstemannaansvaret skulle återinföras.
Och så får man också titta på besluten, för det spelar ingen roll hur trevlig eller otrevlig handläggaren är så länge det fattas felaktiga beslut. Sjuka ska inte utförsäkras, inte gå från låg till lägre inkomst hela tiden och de ska inte misstänkliggöras. En sjuk som inte blivit frisk på ett år lär inte bli det på grund av lägre ersättning, snarare tvärtom.
Även om tjänstemannaansvaret är avskaffat så anser jag att handläggarna har ansvar, ansvar för hur de bemöter de sökande, hur de ger och tar information och rent allmänt bemöter de som står i sådant underläge och i beroendesits.
Och om någon gjorde en undersökning på om vissa handläggare har fler avslag än andra så kan jag sätta en av mina dagsersättningar på 160:- brutto på att man får ett resultat som visar på just det. Det har gjorts en undersökning av ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) där man tittade på hur enskildas inställning till regelverk påverkade sjukskrivningarna. Där kom man fram till att de handläggare som var kritiska till reglerna i snitt godkände tre dagar längre än de som var positivt inställda till regelverket. Men hur påverkar det rekommendationerna till beslut när det gäller sjukersättning (förtidspension)?
Så nu ska jag andas, vila och vänta och se vad beslutet blir, får jag hel sjukersättning så blir jag väldigt lättad även om det innebär att jag kommer att leva i relativ fattigdom resten av livet. Men jag kommer aldrig att sluta att debattera dessa frågor förrän vi har ett fungerande trygghetssystem. Vilken regering vi än har.
Du är en hjälte som orkar stå på dig så och vägra tystna!
Tack så mycket!! Att vara tyst när jag anser att något är fel, orättvist eller bara dumt ligger inte för mig. Ibland kanske mot bättre vetande men det känns bra ;)
Jag läser på din blogg och ser att de punkter du skrivit om vad som skiljer i arbetsförmåga och ett kravlöst bloggande kunde jag själv ha skrivit. Att skriva är ett sätt att handskas med livet och vi är i vår fulla rätt. Önskar dig all lycka till :)
[…] Igår läste jag i metro om Lisbeth Forsberg som har blivit nekad full sjukpenning eftersom hon klarar av att blogga i en viss utsträckning. Hon har berättat för Försäkringskassan om sina blogginlägg och sitt engagemang i Solrosuppropet och Försäkringskassan har då påstått att hon skulle kunna jobba 25 % eftersom hon kan skriva ett par inlägg i månaden. Jag blir rädd när jag läser det och hoppas att Försäkringskassan inte gör bedömningar utan att analysera djupare vad aktivitetsförmåga och aktivitetsbegränsning innebär. (Det går att läsa Lisbets egna inlägg om saken här och här.) […]
Lisbeth – jag delar Din dröm
“Kan inte låta bli att drömma om att tjänstemannaansvaret skulle återinföras”
Fast jag tror och hoppas lika mycket på en återupplivelse – om det heter så på svenska – av gamla nämnder – liten “stödjande” insyn i vad tjänsemän på Försäkringskassan håller på – skulle inte skada alls. Fast då kommer så klart frågan om vilka som sitter i nämnden och vågar ställa frågor.
Det finns så mycket att jobba med så man vet knappt var man ska börja. Men vi börjar med att försöka påverka politiken som sätter regelverket och så tar vi det därifrån. Det är skönt att höra att vi tänker lika :)
Jag var långtidssjukskriven men fick ett ultimatum. Om jag inte jobbar 100% inom X månader så förlorar jag hela stödet från fk och arbetsgivaren. Jobbade då 75% och kämpade hårt för att nå 100%. Jag ville verkligen nå dit men ingen som inte varit där kan förstå hur jävla tufft det är.. Jobbade 100% enligt reglementet och drack vin 100% resten av dagen för att orka med.
Bytte arbetsplats och jobbar 100% med glädje.:) Fattar ännu inte varför man inte tog hand om anställda bättre på förra stället. Men, dom dödade ju min bror innan så det borde varit en varnigssignal. Stupid me for trusting.
Kenneth, glad att det fungerar nu men tråkigt med allt du verkar behövt gå igenom innan du kom dit du är nu. Tack för att du delade med dig och lycka till i fortsättningen!
Jävligt bra skrivet Lippe Forsberg!!! Rulla nu ihop dig i soffan och vila upp dig ordentligt så du kan skriva om hur det gick!!
Tack Malin! Fortsättning följer…. ;)
Det känns bra att nån av oss vågar tala om hur det är och under eget namn. Själv tillhör jag kategorin som fk tystat. Jag fick min ersättning ifrågasatt pga en anonym anmälan, jag hade synts i tidningen, och de plockade bort 25%. Inte blev jag nåt friskare för det. Nu ett år senare, på studiebesök på ett ställe där människor arbetstränar, fick jag höra, att alla de fått sin sjukersättning ifrågasatt och varit tvungna att överklaga. Det känns inte som en slump, när så många och samtidigt blivit ifrågasatta, ibland tror jag att fk medvetet ifrågasätter alla gamla beslut för att plocka av oss så mkt som möjligt. Pengarna ska ju gå till friska med jobbskatteavdrag. Mitt enda hopp står nu till en ny regering, och en mänskligare sjukförsäkring. Att leva på sin sambo tär på livet och friskare blir man inte
Maria, vi ska jobba för bland annat en vettig sjukförsäkring, vilken regering vi än har! Att vara partnerförsörjd är inte roligt och har man ingen partner så står man sig ganska slätt. Men vi fortsätter….
Här är ytterligare en som använder bloggen som reflektionsrum och livlina – men med i övrigt mycket låg aktivitetsförmåga och noll arbetsförmåga. Det finns så mycket att göra att jag bokstavligen blir alldeles matt. Din kamp är en viktig kamp – och även min kamp – tack för det du gör!
Vår kamp! :) Att skriva kan vara ett sätt att hantera livet och har ju i alla tider rekommenderats för bearbetning. Måste väl inte ske med papper och penna nu när det finns datorer?
Vi kämpar på….