Skriven av

Ordförande i Solrosuppropet.se. Sjuk i bl.a. kronisk, neurologisk sjukdom sen -98. Tidigare motorcykelmekaniker och konditor. Jobbat i egen firma med föreläsningar/admin så mycket som hälsan tillåtit mellan -06 och -11. Permanent sjukersättning från -12. Kämpar för att alla ska ha inkomster det går att leva på.

9 kommentarer

 1. Patientperspektiv
  Patientperspektiv at | | Reply

  Jag undrar om många har svårt att förstå att utförsäkringen gör människor sjukare. Det handlar inte om att “men prova att jobba i alla fall så vet vi om du kan”, det handlar om att man fullt medvetet utsätter sjuka människor för en behandling som gör dem sjukare. Det är inte rehabilitering, det är människoförakt.

 2. elisabeth glans
  elisabeth glans at | | Reply

  “Vi i Solrosuppropet tycker det går för mycket partipolitisk prestige i sjukförsäkringsfrågan och de som får betala är de sjuka”
  Kan tänka mig det är en av de viktiga förklaringar – prestige ligger även hos Försäkringskassans anställda handläggare. De är inte alla helt utan förmåga att självtänka, de ser själv vad som händer med ett system som inte funkar , de ser själv att samarbete med andra – inkl mig patienten – är högst nödvändinga för att återkomst till arbete efter lång eller kort sjukskriving – skulle kunna bli permament. Men vem vågar öppet erhänna det ?

 3. maud
  maud at | | Reply

  jag har vart sjuk i tio år,inte kunnat jobba
  skickad på tre utredningar,med samma svar.ingen arbetsförmåga
  utförsäkrad två ggr å då hände inget alls i princip på af.
  nu är min ekonomi i botten
  har till hyra å räkningar,mat i ca 14 dar sen två veckor utan pengar
  börjar må väldigt psykiskt dåligt

 4. Anders Berg
  Anders Berg at | | Reply

  Människor som Helena Rivière förstår inte sådant som medmänsklighet och solidaritet. Ska man debattera med dem bör man först och främst lyfta fram de samhällsekonomiska konsekvenserna av att ha en socialförsäkring som är baserad på “fakta” som “det vet man ju, så är det nog och en grannes kompis släkting har sagt att…”. I bara mitt eget fall av “utförsäkring” är den extra kostnaden för sjukvården nu uppe i minst två miljoner kronor för att försöka stävja de konsekvenser som “utförsäkringen” medförde. Och då är ändå sjukvårdens extra kostnader bara småpengar i jämförelse med de konsekvenser som har påverkat mitt arbete. Jag hade en arbetsförmåga på 50% och blev “friskförklarad” av FK år 2007. De statistikförde mig sedan som “åter i arbete” trots att den enda skillnaden från tidigare var att min ekonomi nu hade raserats. Detta fick tyvärr fruktansvärda medicinska konsekvenser för min del då patienter med de svåra kroniska sjukdomar jag lider av ABSOLUT INTE får utsättas för stress och/eller extra belastningar (vilket min behandlande specialistläkare förgäves försökte få både FK och förvaltningsdomstolarna att ta till sig). Nu har jag dock nyligen fått tillbaka min sjukersättning, men tyvärr har de medicinska skadorna p.g.a. “utförsäkringen” blivit så omfattande att det finns risk att jag kan förlora även den lilla arbetsförmåga som jag har kvar. Därmed kan den samhällsekonomiska förlusten bara i mitt fall sluta i över 100 miljoner kronor :(

  1. Sven
   Sven at | | Reply

   Jag hänger inte riktigt med. Hur får du det till att den samhällsekonomiska förlusten av att du inte längre skulle kunna jobba 50% skulle uppgå till över 100 miljoner?

   1. Anders Berg
    Anders Berg at | | Reply

    Sverige består idag till väldigt hög grad av en massa specialister inom sina områden. Det är en utav de främsta anledningarna till varför vi som liten nation har kunnat förvärva och sedan upprätthålla den levnadsstandard som vi trots allt har idag. Många av dessa specialister är dessutom världsledande inom sina områden.
    I mitt eget fall har vi lätt kunnat räkna ut den ekonomiska skada som då FK:s aggerande har kostat bara min arbetsgivare (som dessutom är oomstritt världsledande inom sitt område). Då i princip all försäljning av våra produkter sker utanför Sveriges gränser, så handlar det dessutom om rena inkomster till Sverige som stat, vilket gör att varje förlorad krona för företaget även är en förlorad krona för Sverige. Den enkelt verifierbara ekonomiska skadan i mitt fall handlar där om ca 10-15 miljoner idag, medan den mera subtila/svårberäknade skadan troligtvis är betydligt högre än så. Man ska då beakta att vi hittills ändå har lyckats ganska väl med att begränsa den skada FK indirekt har åsamkat även min arbetsgivare. Men om jag förlorar även min resterande arbetsförmåga till följd utav FK:s agerande, ja då blir den ekonomiska skadan betydligt högre än vad det hittills har blivit.
    Det är ganska enkel matematik när man väl sätter sig ned och börjar räkna och jag lär på intet sätt vara ett unikum i den här sorgeliga härvan. En väl FUNGERANDE sjukförsäkring ÄR därmed en oerhört viktig komponent i Sveriges fortsatta överlevnad i en annars hårt konkurrensutsatt värld.

 5. Free and thinking » Denna afton så körde jag iväg en dörrknackare från Telia – och det kändes bra… - IDG.se - Störst på it-nyheter

  […] särdeles vass M3-artikel samt en del övrigt material (som t.ex Nikes berättelse och den här från Solrosuppropet) få herrarna ifråga att förstå att jag är mycket väl medveten om vad […]

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.