Aktivitetsstöd kan man får om man deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program i Sverige. Det är ett bidrag som betalas ut av försäkringskassan och som går till bl a arbetslösa i fas 3 samt utförsäkrade som förlorat sin rätt till sjukförsäkring. Men aktivietsstöd har funnits längre än dessa reformer. Sedan 2003 när det infördes har nivåerna inte höjts. Golvet för aktivietsstödsstödet är fortfarande 223 kr per dag för de som saknar a-kassa och 320 kr per dag för de som är med i a-kassan.
Att ha en ersättning som är så låg som 223 kr om dagen fem dagar i veckan skattepliktigt är inte rimligt. Det är omöjligt för en ensamstående att överleva på den nivån även om man bor billigt. Man blir då hänvisad till att söka ekonomiskt bistånd hos kommunen (socialbidrag).
För att kunna söka ekonomiskt bistånd måste man först leva upp sina tillgångar. Dvs sälja sitt hus eller lägenhet och flytta till en hyresrätt – även om detta kan medföra höjd månadsavgift. Man kan inte heller ha bil eller sparkapital. Allt ska gå åt först. Man ska stå på bar backe.
Vi kan förstå att reglerna är sådana för försörjningsstöd – men inte att de som befinner sig i arbetsmarkandspolitiska åtgärder ska drabbas på samma sätt. Att tvingas ifrån sitt hem för att man befinner sig i jobb och utvecklingsgarantin är inte rimligt. Ej heller om man drabbats av långvarig sjukdom, varit sjukskriven i två och ett halvt år samt blivit utförsäkrad.
Hur många som idag lever på en arbetande make/maka eller annan släkt och vänner vet vi inte heller. De syns inte i statistiken.
Vi behöver se över aktivitetsstödet omgående. Vem som räknat fram beloppen vet vi inte. Men de var säkert inte skäliga 2003 och är det definitivt inte 2014. Tills vi blir av med styggelser som uförsäkringar och fas 3 behöver vi åtgärda aktivietsstödet. Golvet i ersättningen måste höjas rejält. Det ska inte innebära ekonomisk katastrof att bli av med jobbet eller drabbas av svår och långvarig sjukdom eller olycka i Sverige idag.
Stort tack till Försäkringskassans presstjänst som vänligast svarat på mina frågor om aktivitetsstödet.
Monica Armini
Mycket insiktsfulla ord. Jag hoppas verkligen att de får gehör. 320 kr/dag är inte heller möjligt att överleva på som ensamstående.
Tack Therese!
Nej, det är sant. Man kan inte klara sig på 320 kr om dagen heller. Och då har människor invaggats i en falsk trygghet att har de bara a-kassa så fixar det sig om de blir utan jobb.
Jag har inte stämplat ut jag har ca hälften av mina dagar kvar men jag går en utbildning med aktivitetsstöd lika stort som a – kassa alltså efter skatt 9.200 ca. Jag har hus med lån och på det ena lånet där har jag en försäkring som försvinner efter augusti, denna försäkring ger mig en extra tusenlapp i månaden.Jag har idag med denna försäkring ca 2000 i mån att klara mig på efter augusti har jag ca 1000 kr att klara mig på. det är att glömma tandläkare, kläder mm och hoppas att djuren är friska för de går före mig om de blir sjuka. Det är hemskt att det ska behöva vara så här i Sverige år 2014. Det är inte konstigt att när gamla, arbetslösa och sjuka blir behandlade som de blir, att missnöjespartier gynnas och de svagaste efter oss pekas ut som skyldiga till orättvisor och fattigdom
Gertie, om du ligger under norm så kan du ju komplettera från soc. Om du vill, alltså. Man får inget till amortering, så man får ju antingen be om amorteringsfritt ( har jag gjort) eller betala amorteringen. Men i normen räknas räntan, värmen, sophämtning, vatten, försäkring och hushållselen in som boendekostnad. Man skall ha en skälig boendekostnad, men det verkar det ju som att du har.
Hemskt Gertie, men jag förstår vad du menar. Har själv flera gånger beskrivit faran i att ställa olika svaga grupper mot varann. Det mynnar bara ut i fientlighet.
Hoppas du genom något mirakel får ordning på ekonomin. Det är inte lätt!
Lycka till – vi fortsätter kämpa!
Ja aktivitetsstödet är alldeles för lågt. Jag har 223 kr per dag, måste alltså komplettera med socbidrag.
Det stämmer inte att man måste sälja hus / lägenhet och flytta till hyresrätt för att man skall kunna få försörjningsstöd. Inte heller måste man sälja sin bil.
Allt beror på om dels hur länge man behöver få bidrag, beräknas man gå länge på socbidrag, mer än tre månader så kan man behöva sälja huset OM det har ett övervärde som man kan få ut och leva på istället för bidraget. Man har då tre månader på sej att få det sålt, dessutom, ingen kräver att man skall få det sålt på en vecka och sen flytta till hyresrätt. Bil får man ha om man behöver det för sitt jobb eller aktivitet. Samma ska gäller där. Finns ett stort övervärde så kan man behöva sälja bilen för att sen leva på de pengar den genererar.
Personligen lever jag i min egen villa. Den är billigare än någon lägenhet och det finns inget övervärde i den. Jag har fått hjälp från soc helt sen januari -13 och nu har jag aktivitetsstöd sen förra veckan
Det där verkar variera från handläggare till handläggre. När jag sökte ekonomiskt bistånd i samband med utförsäkring (som jag visste skulle vara i minst 3 mån) fick jag veta att jag varken kunde ha hus eller bil. Men väldigt glad för din skull Malin att det fungerat så bra. Lycka till i framtiden!
Nej det skall inte variera från handläggare till handläggare. Gör det det så är det helt åt skogen fel. Samma regler skall gälla över hela landet. Det är synd att inte fler människor tar reda på sina rättigheter, vad som de facto skall gälla när de får försörjningsstöd.
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2013/2013-12-31/Sidor/default.aspx
På länken ovan kan man ladda ner den handbok som Socialstyrelsen ger ut och som alla handläggare har att följa. Jag har köpt den och har den i bokhyllan. Inte främst för min egen skull, utan för att jag jobbar på en kvinnojour ( är ordförande där) och behöver veta fakta så det blir rätt för våra gäster.
Följande är kopierat ur de allmänna råd som Socialstyrelsen ger ut Vid ett kortvarigt biståndsbehov bör socialnämnden i regel godta den faktiska boendekostnaden. Med kortvarigt avses en period om maximalt tre sammanhängande månader. Om socialnämnden bedömer att behovet av ekonomiskt bistånd blir längre än tre sammanhängande månader, bör nämnden kunna pröva om den faktiska boendekostnaden är skälig. I prövningen bör, vid beaktande av en skälig levnadsnivå, hänsyn tas till att den enskilde kan byta till en billigare bostad eller på annat sätt kan sänka boendekostnaden. Nämnden bör dock undvika beslut som medför att den enskilde tvingas flytta från den tätort eller den del av kommunen där han eller hon bott under flera år. Nämnden bör även ta hänsyn till om det i individuella fall finns särskilda skäl mot byte av bostad eller bostadsområde
länken till de allmänna råden:
http://www.socialstyrelsen.se/foreskrifter-allmanna-rad-sosfs/2013-1
Hoppas du kan ha nytta av de här länkarna
Malin, visst är det så. Men var väldigt sjuk och stod utan personligt ombud vid den tiden och visste helt enkelt inte vart jag skulle vända mig för information. Man litar ju blint (kanske naivt) på vad handläggaren säger. Man är ju i en sån beroendeposition.
Jag ska kolla dina länkar. Tackar ödmjukast och är väldigt glad att du hittade in på vår sida. Varmt lycka till i framtiden!
Jag förstår dej fullständigt. Mot en myndighet står man sej ofta slätt.Ännu svårare när man är sjuk. För min del så är det lättare när jag hjälper nån annan.
Som nu tex: En kvinna skall få SFI-bonus och soc hävdar att det skall räknas som inkomst. Jag har kollat upp detta och det stämmer inte. jag kommer att göra allt jag kan för att de på soc skall göra rätt och skulle de trots allt räkna det som inkomst så blir det ett överklagande direkt.
[…] har man anklagat regeringen att fuska med […]
Sverige har ett virrvarr av olika bidragssystem och olika prövningar. Jag delar uppfattningen att ersättningsinvån på 223 SEK/dag är alldeles för låg. Det gör ju staten också eftersom den kompletterar med försörjningsstöd.
Det behövs en rejäl reform av välfärdsskyddet. Med detta menar jag inte att det generellt skall höjas markant nödvändigtvis. Men det finns en stor orättvisa här där låginkomsttagare eller de som aldrig jobbat missgynnas på ett godtyckligt sätt. Vi lever i en välfärdsstat och då skall ingen behöva svälta. Och samhället gynnas inte av att människor känner sig oroliga och får bocka och be om bidrag.
Jag vill se ett transparent och prövningsfritt skyddsnät.
Ja att det är en fälla kan jag hålla med om. Som tur är har jag en sambo som har aktivitetsstöd på a-kassanivån. Själv hade jag det lägsta. Men det är klart det är tufft att få det att gå runt när man har två barn också. Som sjukskriven får jag ut mer i månaden än jag fick på aktivitetsstödet, vilket känns absurt. Så ska det ju inte vara! Det är verkligen svårt att komma vidare om man inte känner att man har råd att satsa på sig själv.
Jag är en kille 29 år bor ensam och jag har aktivitetsstöd 8666 kr i månaden min hyra 3418+500kr el varannan månad till kommer och790kr busskort 144a-kassan 249 telenor bredband ; det bara rakning som jag säger tack för gud jag har ingen TV då annars man måste betala 900 spent; och jag har astma varit försäkringkassan och frågade hur jag för hjälp har ingen pengar ta ut mediciner och jag mår så dåligt vet ni vad hon svara jag kan inte svara på din frågor vem kan svara på min frågor …och tils jag börja ramlade kl 02:00 näten kunne inte andas skriker hjälp ; sen en kille ringde ambulansen då jag fått hjälp ekonomiskt stöd på en gång varför och efter jag mårde dåligt skulle dö ; nån som kan svara men utan säger vände till cosialen Tack!
Man får inte ha tillgångar för att gå på Socialen. För en ensam person skall dom betala månkort.fack,el,läkedel,hyra. akuta kostnader för tandläkare. Efter det skall man ha kvar 3800kr att leva på.
2017 nu och aktivitetsstödet ligger fortfarande på samma nivå som för 14 år sen: 223 kr (178 kr efter skatt) per vardag. Med 20 dagar får du alltså ut 3560 kr efter skatt, vilket är några hundralappar under riksnormen för försörjningsstöd. Inflationen har under samma period ökat med nästan 16%.