Arbete eller studier – det är frågan för sjukpensionären

 

Säg att du blir sjuk. Länge. Eller skadad. Har genomgått en massa rehabilitering och till slut kommer försäkringskassan fram till att det mest logiska är att ge dig sjukersättning (f d sjukpension). På heltid eller deltid. Inga extravaganser på den ersättningen inte. Men man kan överleva om man har bostadstillägg och kanske t o m bostadsbidrag.

Men trots att namnet säger att det är en permanent sjukersättning så har du efter ett år rätt att prova dig fram i arbetslivet. Det kallas att ha vilande sjukersättning. Säg att du (som jag) arbetar 25% och vill prova hur det är att jobba 50% ett tag. För att känna på ifall det är en rimlig arbetsbörda. Då går det bra. (Nu tycker jag ju visserligen att försäkringskassans regelverk med 25, 50 resp 75% sjukersättning är väldigt stelbent. I en datoriserad värld är det inte svårt att räkna ut lön och sjukersättning för någon som jobbar 34,5% t ex)

Det gäller dock inte vid studier. Ska du studera behöver du låta hela sjukersättningen vara vilande. Inte alls logiskt och det omöjliggör för många att komplettera sin kompetens eller utbildning med nödvändiga studier för att få framtida arbeten. Hur kommer det sig att försäkringskassan gör sån skillnad på arbete och studier när båda bidrar till att öka förmågan till den egna försörjningen?

För mig är det ett mysterium. Likaså för handläggaren på försäkringskassan som läste upp regelverket för mig på telefon. Att inte jämställa studier med arbete känns väldigt föråldrat och otidsenligt. I dagens samhälle går en stor andel anställda kontinuerligt vidareutbildningar under sin karriär. Och det är ju en självklarhet att någon som stått i arbetsmarknadens utkant under lång tid behöver fräscha upp sina kunskaper med en kurs på universitet, folkhögskola eller annan utbildning.

Så vad har du då för val? Jo, att plugga 100% och låta det bära eller brista (för de allra flesta som jobbar långt över sin kapacitet brister det rätt omgående). Eller låta bli och nöja dig med din sjukersättning tills den övergår i ålderspension? Men inget av alternativen känns ju särskilt lockande, eller hur? Så varför inte se över regelverket? Ge oss deltidare möjlighet att även studera på deltid. Vilande sjukersättning är en väldigt bra tanke. Men just här blev det lite fel.

Monica Armini

Artikelförfattare

12 kommentarer

 1. elisabeth
  elisabeth at | | Reply

  Varför inte se över regelverket som handläggarna på Försäkringskassan anser måste följas slavisk – bra fråga eller hur ?
  det måste nog bli ett fall som man lyckas leda fram till om inte Högsta Förvaltningsdomstolen så Kammarrätten i alla fall – vem orkar och vem lyckas få provtillstånd. Forsätta med dårens envishet skriva till olika politiker, utskottet osv – i fall man ser någon mening i det – i vanliga fall finns inge effekter. Försöka övertala patientorganisaitoner/föreningar att ta upp frågan ? Lika tveksamt.
  En arbetslös, arbetssökande – deltid med sjukersättning för sina arbetssökande aktiviteter måste ha en fungerande hjälpmedel – för rörelsehindrade arbetssökande är det ofta en handikappanpassad bil. Det är själv klart att arebetssökande aktiviteter ska leda till arbete – egen försörjning eller har jag fel ?
  jag gör om Din fråga:
  “Hur kommer det sig att försäkringskassan gör sån skillnad på arbete och studier när båda bidrar till att öka förmågan till den egna försörjningen?”
  Kanske på samma sätt som både försäkringskassan och tillhörande förvaltningsdomstolar gör skillnad på arbete och arbetssökande aktiviteter när båda bidrar till att öka förmågan till den egna försörjningen?
  Och både gör det trots redan befintliga praxis där domarna hade redan beslutat – att söka arbete är lika mycket värd som själva arbete.

 2. Pär Åslund
  Pär Åslund at | | Reply

  Utifrån den självklara misstron att vi alla är bidragsfuskare och terrorister tills motsatsen bevisats kan inte myndigheten ge någon förtroende att läsa på halvtid. På ett jobb kan man avläsa på t.ex. stämpelklockan om någon varit en minut för länge på jobbet. Med studier är det en annan sak. Även om man bara vistas i skolan på halvtid kan man “smygstudera” på den halva sjukskrivningstiden!
  Alltså, bidragsfuskaren som smygstuderar på sin halva sjukskrivningstid, måste hållas kort så han inte utnyttjar systemet. Då är det bättre att han inte studerar och istället går hemma och slår dank. Och rättvisans stjärna får lysa över Folkhemmet!

 3. Sara Karlsson
  Sara Karlsson at | | Reply

  Är det verkligen Försäkringskassans stelbenta regler? Är det Försäkringskassan som bestämt att du inte kan ha kvar sjukersättningen om du vill studera?

 4. Pernilla M
  Pernilla M at | | Reply

  Ja Sara.Du kan efter beslut från Fk ha ersättningen vilande i högst 2 år (den betalas ej ut )men du får inte ha sjukersättning samtidigt som du studerar. Då är det meningen att du ska ha studiemedel/lån från CSN som alla andra. Däremot är det lite generösare om du är under 30 och har aktivitetsersättning, då tillåter man bibehålla ersättning vid komplettering av gymnasiet om du inte har detta klart. Jag som skriver har sjukersättning halvtid och önskade studera och fick då denna information.

  1. Sara Karlsson
   Sara Karlsson at | | Reply

   Jag kan inte detta och det är därför jag frågar. Jag trodde att det var Riksdagen som beslutade om lagar. Trodde nivåerna på sjukersättning (hel, halv osv) reglerades i lagtext och likadant med bestämmelserna kring att man inte kan ha sin ersättning vilande medan man studerar. Men då är det alltså Försäkringskassan som bestämmer dessa regler?

 5. Pernilla M
  Pernilla M at | | Reply

  Sara jag skrev att man kunde ha ersättning vilande för att studera.Så ja det går. Då ska man ta studielån precis som alla andra studenter (eller finansiera det hela med jobb, besparingar eller stipendier).De lagar som FK följer i detta avseende är beslutade av riksdagen i vederbörlig ordning.

  1. Sara Karlsson
   Sara Karlsson at | | Reply

   Tack! Då förstår jag hur allt ligger till. Märkligt att man måste ha sjukersättningen helt vilande vid studier.

   Det som blir knepigt för oss inte kan detta är att man kan tolka blogginlägget som att det är Försäkringskassan på eget intiativ bestämmer reglerna kring vilande och ersättningsnivåer. När det egentligen är som du skriver, riksdagen som siftat lagar som Försäkringskassan förhåller sig till.

 6. Calle
  Calle at | | Reply

  Nej ni har fel, Regeringen upplåter till myndigheten, dvs Försäkringskassan, att bestämma vad som gäller vid studier. Det är alltså FK helt själv som sätter bestämmelserna, eftersom Regeringen i sitt regleringsbrev bara drar upp riktlinjerna för myndigheten. Därefter är det upp till myndigheten att bestämma vad som ska gälla t ex vid studier. Det går att ändra på. Hör med den blivande nya majoriteten om de kan ändra på detta nu när det är val.

 7. glans
  glans at | | Reply

  Regering ger tillstånd till Försäkringskassan att själv sätta bestämmelser – förornding eller föreskrifter heter det – till och med av myndigheten ansätllda jurister skriver detaljerade handböcker/vägledningar till anställda. Vad händer efteråt ? Varj en tjänsteman/ansätlld har sitt eget självbesätmmande rätten och tolkar ( ofta struntar i helt och hållet) i sitt eget arbetsgivare instruktioner – och det går oxå bra. Därför har vi så många olika “gällande” regler hos Försäkringskassan.
  Klart som Calle skriver – det går att ändra på – fast vi som inte tycker att handläggare på Försäkringskassan följer vare sig lagen eller egna föreskrifter – måste verkligen bli väl organiserade och kunna högt kräva ändringar – bra att Solrosuppropet finns !

 8. Martin
  Martin at | | Reply

  Jag har också sjukersättning, men vill egentligen prova att studera. Är 36 år.

  Vågar inte dra på mig en massa studielån igen. Jag kan inte fatta hur reglerna kan vara så knasiga angående detta.

  Politikerna pratar ju alltid om att minska utanförskap, minska arbetslösheten och minska sjukskrivningarna. Här kan dom ju ändra reglerna – och slå tre flugor i en smäll!

  Hur kan vi få dom att ändra denna regel???

  Finns det någon som har en protestlista som jag kan skriva på?

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.