Om du inte är nöjd det beslut som Försäkringskassan, kommun eller annan myndighet tagit så får du veta att du kan överklaga. Det är också en av politikernas återkommande fraser: är du inte nöjd kan du ju alltid överklaga.
Men är det bara att göra det? Vad gör man? Hur gör man? Kan man få hjälp?
När du får hem ett beslut från en myndighet så får du där i brevet veta vart du ska överklaga och hur lång tid du har på dig. Det ska också finnas en motivering till beslutet.
Vid ett avslag är det lätt att tappa ork och lust och bara slänga undan brevet men gör inte det. Om det är ett beslut du anser felaktigt är det bästa att ta tag i det fortast möjligt. Att överklaga tar tid, kraft och kan komma att kosta pengar.
Rättsskydd och rättshjälp gäller i stort sett aldrig när det gäller socialförsäkringsärenden.
Rättsskydd kallas den hjälp du kan få genom din försäkring på hem, hus, bil eller något annat men handlar tvisten om att överklaga ett myndighetsbeslut gäller inte rättsskyddet.
Rättshjälp heter den hjälp man kan få från staten men det är endast i undantagsfall man får hjälp därifrån. Här kan du läsa Rättshjälpslagen.
På Rättshjälpsmyndigheten kan man läsa att:
Många beslut från förvaltningsmyndigheter, till exempel från Försäkringskassan kan du överklaga till förvaltningsrätten. Både förvaltningsmyndigheter och förvaltningsdomstolar har skyldighet att utreda varje ärende noggrant enligt de regler och bestämmelser som finns. På grund av utredningsskyldigheten är det många ansökningar om rättshjälp som får avslag.
Det finns alltså egentligen ingen hjälp att få även om man behöver det. Många klarar kanske själva att överklaga med hjälp av vänner eller närstående. Men det är komplicerat och det är viktigt att det blir så bra som möjligt. Det här är ansökningar och överklaganden där besluten i många fall är avgörande för hur det fortsatta livet ska se ut och fungera. Det kan gälla ansökan enligt LSS, sjukersättning eller annat. Men vad gör man då? Sällan har utsatta människor råd att skaffa en advokat eller jurist på grund av höga arvoden.
Det finns jurister som specialiserat sig på dessa ärenden och som håller ett förhållandevis lågt arvode. Att det ens ska behövas är något som vi djupt beklagar men om man har möjlighet att få ihop de pengar som det kostar kan det kanske vara värt det att få proffsig hjälp.
Vi listar här några som vi vet specialiserat sig på dessa ärenden, vi rekommenderar inte någon framför någon annan utan presenterar dem utan någon ordning. Om du funderar på att ta hjälp så ta kontakt med flera och fråga vad det kostar och vad som ingår.
Att det nu vuxit fram en rörelse där man specialiserat sig på just dessa ärenden är som sagt beklagligt men känner man att man inte klarar ut det själv och har ekonomisk möjlighet är det ett bra alternativ.
Göran Söderlund – tidigare anställd på Försäkringskassan och nu pensionär. Finns även länk till hans blogg där man kan följa hans arbete.
Marie-Louise Aijkens – jurist med specialisering inom offentlig rätt. Tidigare jobbat på Försäkringskassan som försäkringsutredare. Jobbar mot fast kostnad efter överenskommelse. Kostnadsfritt prisförslag
Wards Juridik – tidigare anställd chefsjurist på Försäkringskassan. Specialiserad på socialförsäkringsfrågor. Är du medlem i DHR har du möjlighet att få gratis rådgivning över telefonen.
Myndighetslots – fråga om din kommun, arbetsgivare eller patientförening har avtal med Myndighetslots. Då omfattas du av extra förmånliga priser och har ytterligare förmåner. Myndighetslots gör alltid en kostnadsfri bedömning av ditt ärende. Det är först efter en bedömning som du bestämmer dig för om du vill ha Myndighetslots hjälp.
Unik Försäkring – en försäkring där rättshjälp ingår i hemförsäkringen, något som oftast annars är undantaget, om du skulle behöva överklaga ett LSS-ärende.
För dig som tillhör personkretsen LSS eller SOL.
Socialpolitiskt och socialjuridiskt Forum – ett forum där du kan diskutera och ställa frågor om det mesta inom socialförsäkringsfrågor.
Det finns andra där ute som är specialiserade mot de här ärendena men det är dessa som vi hört om av folk som anlitat eller känner till dem. Har du goda erfarenheter av någon annan – eller dåliga – så lämna gärna de erfarenheterna i en kommentar.
Och lycka till med era ärenden!
Lämnar gärna kommentar privat. Hör av Er!
[…] till Förvaltningsrätten. Själva överklagan skickas dock till Försäkringskassan. På sajten Solrosupproret finns mer detaljer och hjälp hur man gör när man överklagar. Att fråga andra som har varit i […]
Jag är som så många andra i en eländig situation! 1986 12 28 en anuevrysm Isär sågat skallben för att reparera, ingen hjärnblödning bara så nära det bara går! Älskar att jobba jobbade vid insjuknandet två gånger 35tim per vecka. 70 timmar inkomst på två arbeten ett netto på 30till35 tusen per månad fett läge! Jag trivdes som fisken i vattnet! Fastlagt vid överprövning centralt i Stockholm c:a 3- 4månader före blödningen att inkomsterna på de båda arbetena var likvärdiga och att jag vid den axelskada som var orsak till av nöd tvånget halvtidssjukskrivning. Jag kunde inte köra tidningar och distribuera dessa med trasig axel! Halvtidssjukskriven till 1992 02 24 då FK med en uppdatering av SGI skapade en obalans i inkomst underlaget så att jag enligt förvaltningsrätten inte hade förlorat ens 40% av inkomst och därmed inte hade rätt till att uppbära sjuklön längre! Jag kan sakligt styrka juridiskt hållbart att den SGI uträkning som ligger till grund för domen är sakligt och medvetet styrd till att vara det lagtext kräver för att FK skall ha rätt till att dra in sjukersättning! Om den SGI uträkningen gjorts så som verkligheten förespråkar så skulle de inkomstförluster sjukdom för mej inneburit svara för ett inkomst bortfall på c:a 70% men eftersom det förhindrar förutsättningarna för FK att dra in sjukpenning så verkar det som att Förvaltningsrätten inte behöver säkerställa rättssäkerhet och ändå uppbära full lön för väl utfört arbete! Prövning är nu aktuell i högsta förvaltningsrätt , hur utfall där blir återstår att se!
kan varmt rekommendera M-L Aijkens till rättshjälp mot FK ! Hjälpte mig till rätt till sjukersättning för en liten penning !
Vad finns det för alternativ om man blivit nekad sjukersättning?
Jag är god man för en person som tidigare haft aktivitetsersättning, men som nu efter fyllda 30 skulle söka sjukersättning. Hen är svårt psykiskt sjuk och vistas flera gånger per år på psykiatrisk klinik.
FK säger nej till sjukersättning, är det då bara försörjningsstöd som finns att söka, eller finns ytterligare ersättnignar och bidrag man ska försöka få?
Transportstyrelsen har mjölkat mej på pengar i över 5 år på ett ärende som lades ner samma år det hände. En misstänkt rattfylla som det aldrig var. Nu är mina pengar slut efter avslag på en 3 månaders sjukskrivning, har fått gå ner till 60% på jobbet för att gynna en kollega då man bara är vikarie och hoten fr TS fortsätter med löfte om indraget körkort om jag inte fortsätter lämna prover som ändå uppvisar klockrena resultat givetvis till min fördel p.g.a. att jag inte druckit en enda droppe på över 2 år. Som om inte det vore nog har jag naturligtvis en grav hörselnedsättning som ger en hörbarhet på 50%, stereo. Så vad och till vem ska man vända sig för att klämma åt om översitteriet
Hej! Vet någon vilken chans man har nät ord står mot ord?
Intressant debatt ordnad av LO beträffande sjukförsäkring Stranhäll menade att mycket var arbetsrelaterat, man kan ju fråga sig varför LO eget försäkringsbollag använder samma beslutsgång som Försäkringskassan med hitta på läkare.
Om det är så att människor skada i jobbet så ska arbetsskadeförsäkringen vara kontruerad så att inkomstförlusten täcks från skadedatum inte om skadan kvarstår i 11 månader, det nästa ett års inkomstförlust.
Strandhäll vill nog aldrig ta i den frågan
Lo vill inte ta i frågan att arbetsrelaterade sjukdomar ej har något försäkringsskydd, bara ett skydd för arbetsgivaren att ej drabbas genom ansvarsfriskrivning
Hur kunde det bli så???
Grumligt vatten simmar många fiskar i
Orkar snart inte mer utförsäkrad o utan inkomst sen 5 dec-17 har fysiska o psykiska besvär å mår ännu sämre av Hur FK ställt till det för mej välfärden är ej ok. Slutkörd
Jag har drabbats av utmattningssyndrom men nekas sjukpenning.
Min läkare och psykiatriker har skrivit utförliga kompletteringar där de beskriver mina symtom och att jag ej kan varken arbeta eller ta hand om barn. De skriver även på vilket sätt, tex att jag har svårt för ljud och ljus och att tex middag med barnen därför blir för mycket stimulans. Ändå nekas jag sjukpenning pga brist på medicinskt underlag. Jag har skickat mitt ärende till omprövning men då mitt ärende redan granskatas av en försäkringsspecialist (pga slarv från FK) så är jag rädd att jag behöver gå till Förvaltningsrätten.
Någon som erfarenhet om detta?
Jag har förstört vänster handen, äter morfin mot värken. (Ulnarispares bla brosk som är förstört i handen). Är opererad mot värken i Jönköping, ryggstimulering. Har läkarintyg från smärtkliniken i Varberg på att jag inte får jobba med morfin. Har alla biverkningar som finns. Försäkringskassan har utförsäkrat mig, arbetsförmedlingen har stoppat mig, vill att jag är sjukskriven.
A-kassan är slut. Har ingen inkomst alls. Jag är 59 år.
Vi rätar ut frågetecknen i socialförsäkringen!
Allmänna Ombudet, AO utses av regeringen och är självständigt. Ombudets uppgift är att överklaga Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens beslut till förvaltningsdomstol. Tanken är att oklarheter i socialförsäkringen på så sätt ska kunna drivas till domstol och klarläggas. Målet med verksamheten är alltså att tillämpningen av socialförsäkringens regelsystem ska bli mer enhetlig. Och att oklarheter i socialförsäkringen ska kunna drivas till domstol och klarläggas, skriver Emma Rönström, AO. (Källa: Debattartikel, Göteborgs Posten)
Är det konstigt att folk mår psykiskt sjuk. Vi har en son som är inskriven i LSS har gått särskola. Och nu söker vi aktivitetsstöd till honom men får avslag från försäkringskassan han är inte mer än 25 % handikappad . Han har ADD-lindring utvecklingsstörning -språkstörning samt dyslexi. Enligt arbetsförmedlingen kan han inte vara tillgänglig för arbetsmarknaden för han inte klarar av det.
Vad kan man göra nu då?
Ytterligare en som kan hjälpa till med överklagan och rådgivning:
Någon som känner till “LC rådgivning”?
https://www.lcradgivning.se/