Inför 1 maj skrev Monica Armini från Solrosuppropet en artikel i om solidaritet Göteborgs Fria den 29 april .
Så här 1 maj känns det viktigt att ta upp solidaritetsaspekten av vårt arbete. Solrosuppropet står för en tillåtande människosyn och ser individen som en värdefull tillgång för samhället – oavsett om denne är arbetsför eller ej.
Hur ska vi kunna begära att människor ska vara solidariska med sjuka och arbetslösa om inte vi kan visa solidaritet mot andra utsatta grupper? Gjorde vi skillnad på det skulle hela legitimiteten för vårt arbete försvinna. Under åren som vi jobbat med Solrosuppropet (och tidigare Påskuppropet) har vi många gånger stött på de som gärna vill ställa svaga grupper emot varandra. “Välfärden urholkas om vi tar emot så många flyktingar” är ett uttryck som ständigt återkommer.
Som Monica skriver:
Alla människor har samma rätt att känna sig delaktiga och känna tillhörighet i Sverige.
Om vi inte har den ståndpunkten blir det lätt annars att olika svaga grupper konkurrerar mot varandra och det är djupt beklagligt. Det är viktigt att inte hamna i fällan att låta sjuka, skadade och långtidsarbetslösa ställas mot varandra eller mot invandrare, kriminella eller andra utsatta grupper i vårt samhälle.
Som Gandhi sa; varje samhälle bör bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta.
Delar vi denna grundvärdering, som även Tage Erlander formulerade som en riktlinje för det svenska välfärdssystemet, har Sverige enbart under de senaste åren blivit ett betydligt sämre land.
Idag är det 1 maj och runt om i landet har det demonstrerats i just de frågorna som berör rättvisa och jämlikhet för alla. Vi har sett människor ta avstånd från rasism och utanförskap, vi har sett människor demonstrera för välfärd och trygghet. Det känns bra och vi ser fram emot en debatt där man nu mera diskuterar människosyn, värdegrund och ideologi.
Solrosuppropet.se tar ställning för ett samhälle som inkluderar alla, som inte ställer grupper mot varandra och som tar ansvar för de svaga och/eller utsatta.
Läs Monicas artikel “Alla är vi offer i en hårdnande samhällsstruktur” i Göteborgs Fria
Sverige tar väl ansvar för sina utsatta? Ingen behöver svälta i Sverige. Men visst finns det onödigt skuldbeläggande av dem som faktiskt inte klarar att vara produktiva. Det borde det ändras på.