Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

7 kommentarer

 1. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Det låter ju bra detta , hoppas verkligen det blir förändring åt rätt håll . Samtidigt tycker jag att alla drabbade borde få någon sorts kompensation för allt lidande de fått utstå under denna tid . Men det kommer väl aldrig att ske är jag rädd . Men prio 1 nu är ju att rösta bort alliansen .

 2. B-Å Karlsson
  B-Å Karlsson at | | Reply

  Stoppa det nya utanförskapet

  Som infördes av alliansen 2007
  genom att låta skattesystemet sköta utsorteringen via jobbskatteavdraget.

  Sjuka, arbetslösa och pensionärer hamnar automatiskt i utanförskap och får dessutom betala en högre skatt. Det är unikt att ett land använder skatten som verktyg att göra skillnad och är dessutom diskriminerande när det gäller mänskliga rättigheter.

  Kvinnor drabbas av ett dubbelt utanförskap på grund av kön genom att behöva stanna hemma någon gång per månad av naturliga biologiska orsaker.

  Makten utövas i allt högre grad på bekostnad av svaga grupper i samhället. Före 2006/2007 var utanförskapet varken uttalat eller påtagligt. Så kan det gå när makten och kapitalet kommer i samma båt. Under större delen av 1900-talet lyckades Arbetarrörelsen med LO och Socialdemokraterna i spetsen bygga upp en välfärd i Sverige, som för hundra år sedan var ett av världens fattigaste länder. Det handlar om ett samhälle där alla är med. Högern/moderaterna har hela tiden strävat emot. Nu försöker man i stället urholka. Det andra kallar för bidragslinje vill vi benämna som välfärdslinje grundad på arbete.

  Det är en konstig tingens ordning att värna om människor som står utanför genom att skapa ett nytt gigantisk utanförskap.

  Till exempel gödslas med skattepengar till fas-3-företag utan krav på redovisning. Även riskkapitalet får sin del av kakan genom skolan och vården. När det gäller sjuka hade det varit både skonsammare och mindre byråkratiskt att inte bli utförsäkrade, utan i stället behålla sjukpenningen, om man uppfyllde villkoren genom att besöka arbetsförmedlingen efter 300 dagar, men det var aldrig meningen. För arbetslösa har det blivit betydlig krångligare – till vilken nytta? Alliansen gick ju till val 2006 på att krångel och byråkrati skulle minska. I stället har det blivit tvärtom.

  Det kan vi ändra på genom att
  byta regering
  i valet nu i september.

 3. Anneli Isberg
  Anneli Isberg at | | Reply

  Löfvén svarar i ETC idag:

  Vad ska du göra för att vi sjuka med sjukersättning ska få slippa leva som fattighjon?
  Pia Stein

  Svar: Hej Pia! Sedan sjukförsäkringen gjordes om 2008 har vittnesmålen duggat tätt om hur illa människor far på grund av de nya reglerna. 87 000 personer har utförsäkrats ur sjukförsäkringen, inte för att de blivit friska utan för att de passerat en administrativ tidsgräns. Av fackförbundet Kommunals utförsäkrade medlemmar har 1/3 förlorat mer än 5 000 kronor i månaden. Det är orimligt. Även den som är sjuk ska ha en ekonomisk trygghet. För att sjukförsäkringen ska ge den tryggheten måste den förändras på flera sätt. Den bortre tidsgränsen ska slopas, taket ska höjas och rehabiliteringen förbättras. Med fler i jobb och med ökade resurser till välfärdssystemen kommer det även att finnas utrymme för höjning av sjukersättningen på sikt, men det kommer att ta lång tid och kräva mycket resurser att öka tryggheten efter åtta år av massiva skattesänkningar.

 4. Jenny Zerrander
  Jenny Zerrander at | | Reply

  Efter 2 fotoperationer är jag utförsäkrad. Kan i nuläget bara arbeta 50%.. Resterande tid är jag sjukskriven, men eftersom mina sjukdagar är slut får jag ingen sjukpenning. Istället har jag hamnat i en åtgärd och arbetsförmedlingen är nu inblandad, trots att läkarna säger jag kommer kunna återgå till mitt arbete 100%. Försökte arbetsträna, men det gick åt helvete och försäkringskassan var de som tyckte jag skulle avbryta eftersom jag riskerade att inte kunna arbeta överhuvudtaget om jag fortsatte.. Rösta rött!

 5. golshan
  golshan at | | Reply

  hej
  jag har haft hela tiden problem med Fk, orkar inte mera, handläggaren var väldigt elak när hon talade till mig som om jag var ett litet barn, hon tar fram alltid handlings plan för hur jag ska arbetsträna, vilket jag inte klarade av, förutom, ger hon massa förslag på att jag ska göra den ena efter et andra. Hon tror inte på att jag klara inte detta krav, jag klarade inte heller hennes attityd, jag mådde ännu värre,
  Jag har en fråga till er kan vi alla gör en gemensam protest på hur försäkrings kassa behandlar oss. jag klarar inte den själv, kanske om vi är fler kan vi påverka bättre, har ni några förslag? Idag orkade jag att tänka mig och skriva, vet ej om jag kommer att orka göra det här igen,
  tack

 6. Carina Johansson
  Carina Johansson at | | Reply

  Förtroende borta vi utförsäkrade utan inkomst. Vi vill ha vår rätt tillbaka är man sjuk och har läkarintyg så ska det gälla nu är vi utan allt o tryggheten ändring snarast. Vi litar ej längre på regeringen bort med Fk å låt läkare ta över som har kompetens för sjuka med olika diagnoser.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.