Strålande start på september!

Solrosuppropet är på hugget. September började bra för oss. Vi har lyckats lyfta socialförsäkringssystemet i olika media. Och det har behövts – för trots att en ökande skara svenskar lever i fattigdom har trygghetssystemen lyst med sin frånvaro från den politiska debatten i årets valrörelse.

Lisbeth Forsberg har samtalat med Stefan Löfven i Gomorron Sverige imorse. Hon ställde frågor kring utförsäkringarna och ersättningsnivåerna i sjukförsäkring och sjukersättning. Hon fick svaret att utförsäkringarna skulle stoppas vid en rödgrön valseger och att det skulle satsas på rehabilitering. Frågan är vad rehabiliteringen skulle bestå i. Det fick vi inte veta. Är det en fortsättning på rehabiliteringskedjan så som den ser ut idag eller är det andra åtgärder? Och i så fall vad (vilka metoder) kommer godkännas som rehabilitering? Aftonbladet högg direkt på Löfvens vaga svar på Lisbeths frågor om ersättningsnivåerna.

Carina Wellton pratade med Sverker Olofsson i Ring P1, hon menade att det har blivit svårare att få igenom en sjukersättning och sjukpenning. Hon berättade bl a om att ersättningsnivåerna har sänkts, att de inte räknas upp. Man ställer olika svaga grupper emot varandra (Carinas exempel var att flyktingar ställs mot sjuka i retoriken idag),. ”Det är jäkligt illa som det är nu […] sluta med utförsäkringarna.”

Senare ikväll kommer Carina även sitta med i en paneldebatt om Ofärdsland tillsammans med bland annat författaren själv, Kent Werne, på ABF i Stockholm. Där kommer hon diskutera både boken och tillståndet i landet för sjuka och arbetslösa.

En bra start på månaden med andra ord. Vi hoppas att tempot håller i sig under resten av tiden fram till valet. Socialförsäkringsfrågorna får inte glömmas bort eller gömmas undan – trots att de påminner oss alla om vår bräcklighet och hur nära det är att vi själva skulle kunna drabbas av sjukdom, skada eller långvarig arbetslöshet. Ja, för oss i Solrosuppropets styrelse är det ju redan en realitet. Vi är helt eller delvis oförmögna att arbeta på grund av något vi aldrig bett skulle drabba just oss. Men sånt ser lotteriet ut – man kan inte styra över sjukdom, ohälsa eller olyckor. De bara kommer, och utan fungerande skyddsnät finns det ingenting som fångar upp de individer som behöver hjälp.

Skriven av

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.