Dagens Industri sågar ny sjukförsäkring

 

Tobias Wikström skriver i en ledare i Dagens Industri att det är farligt att riva upp sjukförsäkringen. Han oroas över att sjukskrivningarna ska öka. Det är hård kritik han levererar mot Socialdemokraterna. Han är rädd för att ersättningen kommer höjas till 80% och att utförsäkringarna försvinner. Men vet han överhuvudtaget vad en utförsäkring innebär? Jo, såhär är det: saknar du a-kassa får du 223 kr om dagen, 5 dagar i veckan – skattepliktigt, att leva på. Det är långt under existensminimun. Då återstår ekonomiskt bistånd (socialbidrag) – vilket i sin tur kräver att du först säljer din bostad om du äger en sådan, lever upp pengarna och sedan hoppas på att hitta en hyresvärd som tar emot dig trots din extremt låga inkomst. Ingen dans på rosor precis.

Jag vet ej, men gissar, att Wikström själv aldrig varit så pass långtidssjukskriven att han stått öga mot öga med stupstocken. Då hade han inte varit så kritisk till en mjukare behandling av långtidssjuksjuka. Han tar upp rehabiliteringskedjan som ett positivt exempel på en fungerande reform. Vi som tagit oss igenom densamma vet att den inte har ett dugg med rehabilitering att göra utan enbart fungerar som piska för att tvinga ut de sjuka i arbete innan de är arbetsföra. Man sänker ersättningsnivån samtidigt som man gör det möjligt att ge den anställde sparken. Med försämrad ekonomi ska du alltså ut och söka jobb på nytt – på en arbetsmarknad där det gäller att ha väldigt vassa armbågar.

LO skriver i mars 2013 att ”Vi måste få ett arbetsliv där alla kan delta utifrån sina förutsättningar och var och en efter sin förmåga.” Detta är något att ta fasta på. ”Efter sin förmåga” innebär ju att man ska ha rätt till ett anpassat arbete som man kan utföra trots sjukdom eller funtionsnedsättning. Det innebär inte att man blir avskedad när 180 dagar har passerat.

Är du kortvarigt sjuk fungerar sjukförsäkringen bra idag. Men de som gått länge med skada, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom har det mycket tufft i dagens system. Vi hoppas att en ny regering med Socialdemokraterna i bräschen gör det lättare att bli frisk igen. Vi saknar en rehabiliteringskedja som är inriktad på rehabilitering snarare än piska.

Allra värst har de som aldrig kunnat arbeta, studenter, nyanlända och vissa egenföretagare. Alla dessa grupper saknar en sjukpenninggrundande inkomst och riskerar att bli nollklassade av försäkringskassan. Likaså får du din SGI sänkt om du blir av med ditt arbete på grund av sjukdom.

Det finns snart 90 000 personer i Sverige som kan vittna om hur det är att drabbas av utförsäkring. Vi har träffat på väldigt många genom vårt arbete mot utförsäkringarna och fas 3. Ingen har upplevt att stupstocken hjälpt dem. Det är med fasa man ser slutet på sjukförsäkringen och en obönhörlig förflyttning till Arbetsförmedlingen samt ett liv i arbetslivsintroduktion (ALI). Detta trots pågående sjukdom. Wikström och andra kritiker av S förslag till förbättrad sjukförsäkring verkar tro att bara man kommer ut i arbetslivet blir man frisk. Om så vore fallet skulle vi kunna lägga ner både sjukhus och vårdcentraler. Att arbeta sig från sjukdom går tyvärr inte.

Monica Armini

Skriven av

4 kommentarer

 1. Hasse Olesen
  Hasse Olesen at | | Reply

  Något som gör mig konfunderad är varför man inte skiljer på funktionsnedsättning och långtidssjukskrivning. Min funktionsnedsättning är permanent. Eller på läkarspråk …ingen känd behandling…Arbetsförmedlingen behandlar mig som om det bara är en tidsfråga innan jag kan ta ett jobb.
  Väldigt frustrerande då jag kan helt ärligt kan säga att jag hittar inga passande jobb. Ändå hotas det med avstängning för att aktivitetsrapporten saknar sökta jobb.

 2. glans
  glans at | | Reply

  jag är rätt så bra insatt i rehabiliteringsfrågor – och Monica har absolut rätt – rehabiliteringskedjan har inte ett dugg med rehabiliteringen att göra. Inte heller Försäkringskassan andra åtgärder som vi försäkringstagare bli utsatta för i rehabiliteringssyfte – har med rehabiliteringen att göra. FK oftare och oftare använder sig att rätten som finns i deras egna förordningar och gäller så kallade första dags intyget – betyder att en tex migrän patient som upplever sig ha fått helt nedsatt arbetsförmåga i typ 2-4 dagar – orsakad av migrän anfall, måste tyvärr , i fall han/hon ansöker om sjukpening, visa läkarintyg från första dagen – det är så klart i rehabiliteringssyfte. Dock frågan om hur en handläggare på Försäkringskassan hade tänkt sig att rehabilitera återkomande migrän anfall – är så klart obesvärad.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.