En riktig doldis hos försäkringskassan

Under lång tid har jag levt med sjukdom (latent hela vuxenlivet och aktivt sedan 2009). Ändå har jag jobbat mer eller mindre under en mycket stor period av mina vuxenår. Att arbeta trots sjukdom är inget konstigt. Massvis med människor gör det. Det finns gott om sjukdomar som man klarar av att sköta samtidigt som man också sköter ett jobb.

Men min sjukdom är av karakträren att jag blir överansträngd och sjuk rätt lätt. Då är det inte så bra att vara kvar på arbetsplatsen. Jag kostar pengar för arbetsgivaren, mår allt sämre själv och kan kanske inte undvika en inläggning på sjukhus, kollegor får täcka upp för min bristande arbetsförmåga och blir stressade – ja det finns kort sagt inga fördelar med att ha mig sjuk på jobbet.

I höstas ansökte jag om särskilt högriskskydd och fick det beviljat av försäkringskassan. Särskilt högriskskydd kan man söka om man har en sjukdom där man ofta eller länge behöver vara borta från arbetsplatsen. Man slipper då karensdagen och arbetsgivaren kan i efterhand få sjuklönen utbetalad av försäkringskassan. Skönt för alla parter. För mig som slipper ha dåligt samvete för att jag sjukskriver mig igen. Skönt för arbetsgivaren som slipper stå med extra kostnader pga en sjukdom som inte är arbetsplatsrelaterad. Skönt för arbetsförmedlingen som har lättare att hitta en arbetsgivare åt mig om jag skulle stå utan jobb.

Vad är då problemet? Jo, den här försäkringen är väldigt okänd. Och försäkringskassan upplyser inte i tillräcklig grad om att den finns. Massvis med sjuka löntagare skulle säkerligen må bättre om de visste att deras sjukdom inte var ett hinder för dem att söka nytt jobb, att deras sjukfrånvaro inte skulle drabba företaget eller organisationen så hårt ekonomiskt. (Gäller särskilt mindre företag eller föreningar där två veckors sjuklön kan vara en hård ekonomisk smäll.)

Så vad vill jag ha? Jo, bättre upplysning om att särkskilt högriskskydd faktiskt finns. Tydligare information från handläggare och på försäkringskassans hemsida. Inte ens min överläkare kände till den här möjligheten. Ändå arbetar hon nästan uteslutande med människor som rör sig i gränslandet till arbetsmarknaden.

Finns det då inte en risk att alla skulle söka särskilt högriskskydd? Kanske pressade av giriga arbetsgivare, tänker man. Men nej, för att få erhålla den här försäkringen måste man uppge senaste årets sjukskrivningar samt bifoga ett läkarintyg. Det är alltså baserat på personens sjukdomshistorik och diagnos. Någon risk för överanvändning ser jag inte. Men idag är det en underanvänd bit av sjukförsäkringen som få känner till. Och det är ju tråkigt att människor som är konsekvent sjuka inte kan använda den i brist på kunskap.

Monica Armini

Skriven av

3 kommentarer

 1. Irene azr
  Irene azr at | | Reply

  Ju mindre antal människor som känner till detta desto mindre kostnad för FK. Enkel matte i ett land där idag ALLT räknas i pengar.

  Endast ett fåtal kloka verkar begripa att sjukvård och ekonomisk vinst INTE kan höra ihop!

  Irene

 2. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Rätt sjukvård OCH ekonomisk vinst hör ihop ! Men idag fungerar det inte eftersom flertalet INTE får hjälp ! PUNKT !

 3. Kattguld
  Kattguld at | | Reply

  Blev lite fel av mig där . Sjukvård ska inte ha vinstkrav såklart . Det jag menade är att det är en stor samhällsekonomisk vinst om man ger rätt hälp och stöd till de som behöver det . Men idag lyser det med frånvaro tyvärr.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.