Vi är mycket stolta över andraplaceringen som blev klar då tidningen ETC i onsdags delade ut pris för Årets Gräsrot. Tidningens läsare fick föreslå kandidater och tio väldigt olika initiativ nominerades. De nominerade var; Andrea Edwards som satte upp Scum-manifestet, Kiruna IF hockey som spelar i regnbågsfärgade tröjor för att sätta fokus på homofobi i sporten, antirasisten och feministen Showan Skattak, Enkela Luta Soppkök Malmö, miljökämpen Annika Elmqvist, Tillsammanskapet, Jonna Boström som stöttar prostituerade, Athena Farrokhzad dramatiker, poet m.m., Linje 17 mot rasism och så jag då i egenskap av ordförande för Solrosuppropet. Vi är hedrade av att hamna i detta sällskap tillsammans med många andra kämpar.
Mycket värdiga vinnare blev Linje 17 som mobiliserat motstånd mot SMR (nazister) och andra mörkerkrafter. Stort Grattis önskar vi på Solrosuppropet! Mer om Linje 17 här: http://www.etc.se/inrikes/linje-17-mot-rasism-korade-till-arets-grasrot
Solrosuppropet startade verkligen som en gräsrotsrörelse, först under namnet Påskuppropet. Ur en ilska och frustration, över främst utförsäkringarna, växte en rörelse fram 2010. Charlotte Thérèse Björnström var den som först samlade ihop människor som ville göra något för att förändra, upplysa om hur illa människor for av den nya sjukförsäkringen och för att påverka politikerna. Påsken 2011 hölls stora manifestationer runt hela landet. Hundratals människor anordnade manifestationer som lockade ca 10 000. Svenska Kyrkan var med liksom flera andra religiösa samfund. De hade märkt av att en helt ny grupp sökte hjälp hos dem som inte hade några sociala problem eller något missbruk, de var bara sjuka och kunde inte längre försörja sig. Något hade hänt och det var effekterna av utförsäkringarna som de såg. Flera fack var också med, liksom politiska företrädare och det mediala intresset var stort. Vi fick ett enormt genomslag.
Sen så hände inte så mycket mer än att Alliansen, som hela tiden försvarat utförsäkringarna, justerade några mindre detaljer i försäkringen. Läget var, och är, dock lika svårt för många sjuka. De utförsäkrades trots väldokumenterade sjukdomar med nedsatt arbetsförmåga och misslyckade rehabiliteringsförsök. Många fördes över till arbetsförmedlingen trots att de inte var redo för det, där hamnade de till slut i Fas 3 (även kallat sysselsättningsfasen). En stor del av de i Fas 3 är sjuka människor som utför arbete/sysselsätts för väldigt låg ersättning.
Året därpå, 2012, anordnades nya manifestationer vid påsk. Men nu kom det nästan inga människor. Solidariteten med oss hade svalnat utan att vår situation förbättrats. Media var måttligt intresserade. Och vi var så trötta. Så oändligt trötta. Vi var många som blev försämrade i våra sjukdomar av att ordna manifestationer, även om vi bara gjorde punktinsatser och “friskisar” hjälpte med det tunga så tog det för mycket. Många sa att de inte orkade kämpa mer, var tvungna att försöka må så bra de kunde.
Nånstans där, när vi återhämtat oss något, beslutade ett gäng att starta föreningen som driver denna sida och skriver debattartiklar. Vi har sen dess fokuserat på att enbart driva opinion för att det ska vara hållbart i längden. Det kan vi göra hemifrån våra sjuksängar och soffor, när vi vill och när vi har ork. Och vi har gjort det riktigt bra måste jag säga. Vi har flera riktigt skarpa skribenter, några tar hand om det tekniska med hemsidan och andra gör researsch och jobbar mer i det dolda. Jag brukar sällan skriva men går på seminarier, träffar politiker och är ansiktet utåt, mycket för att jag bor i Stockholm och de flesta andra är utspridda i landet. Det vi gör är ett verkligt teamwork och vi har såklart förståelse för om någon faller bort en månad eller halvår pga sjukdom, det händer hela tiden. Jag är så otroligt stolt över det vi lyckas göra. I början fick vi tjata oss till plats i tidningar för en debattartikel – nu ringer all sorts media oss när de vill höra vad sjuka anser om olika saker och vi har även goda kontakter rätt in maktens boningar.
Den 25 april har vi årsmöte i Norrköping och drar upp riktlinjerna för kommande år, som medlem är du välkommen att delta. Kan du pga ekonomi eller sjukdom inte åka till Norrköping kan du vara med per Skype (mer info om årsmötet senare). Det är nytt läge nu med ny regering, men vi är fortfarande långtifrån ett trygghetssystem som fungerar. Bli gärna stödmedlem (endast 50 kr) eller skänk en slant så vi kan fortsätta granska och debattera allt som rör villkoren för sjuka och arbetslösa.
TACK till alla som röstat på oss, stödjer oss och läser oss!
Gratulerar ! Kampen går vidare ! : )