Utförsäkringarna avskaffas?

Kanske är vi på väg att se slutet för utförsäkringarna? Det låter onekligen så om man besöker SVTs nyhetssida. Sedan 2010 har ca 1000 personer i månaden blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen och därmed mist sin inkomst, eller fått den hårt reducerad. Väldigt många har fått leva på aktivitetsstöd om 223 kr per arbetsdag, skattepliktigt. Det säger sig själv att det inte har varit en lätt match att få ekonomin att gå ihop för dessa drabbade. Väldigt ofta kvinnor med psykisk sjukdom eller smärtproblematik.

SVT Nyheter erfar nu att den parlamentariska utredningen om socialförsäkringarna har kommit till en överenskommelse om att utförsäkringarna, stupstocken också kallad, ska avskaffas. Detta som vi i Solrosuppropet kämpat för så länge kommer nu med stor sannolikhet bli verklighet.

Vidare säger man att på SVT Nyheter att rehabiliteringsmöjligheter ska utrönas i ett tidigare skede för personer där det är aktuellt. Ett bättre samarbete mellan försäkringskassa och arbetsförmedling ska möjliggöra en tidigare rehabilitering. Här vill Solrosuppropet gå in och varna lite. Rehabilitering sker inte alltid bäst genom återgång till arbete. Att få komma till rätt vårdinstans, få sjukgymnastik vid behov, minnesträning eller arbete i kommunens aktivitetshus kan vara viktigare första steg på väg mot ett friskare liv. Att forcera fram arbete i vanlig bemärkelse utan att ta hänsyn till individens psykiska och fysiska begränsningar kan vara ödesdigert.

Men självklart är vi väldigt glada över att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen kommit fram till detta beslut. Då kan vi dra en lättnadens suck och vila oss från flera års kamp för de utförsäkrades rättigheter. Vi har kämpat i press, sociala medier, radio och tv för detta. Anordnat torgmöten och deltagit i debatter. Solrosuppropet har varit en tydlig röst för de svaga och ekonomiskt utsatta till följd av socialförsäkringssystemet. Men naturligtvis lutar vi oss inte tillbaka förrän vi ser att vi har en fungerande sjukförsäkring som är trygg och rättssäker och som har en sjukersättning (förtidspension) som ger folk en vettig levnadsstandard. Vi kommer också att vara på tå tills FAS3 är ett minne blott och en skämfläck i historien.

Monica Armini

Skriven av

En kommentar

  1. Cattie
    Cattie at | | Reply

    Äntligen!

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.