För ett par dagar sedan, 3 och 4 maj, hade Sydsvenskan reportage om Hässleholmsprojektet. Ett projekt på prov för att utvärdera människors rätt till assistansersättning. Kritiken mot projektet var att den som deltog fick informationen att det rörde sig om vård, ej utredning eller kontroll. Vidare så var det inte provat i Etiska nämnden, det var heller inte frivilligt.
Nu kommenterar Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
I det långa reportaget i Sydsvenskan framfördes kritik på ovan nämnda och att det dessutom gjordes på grund av Försäkringskassan misstänkte fusk med assistansersättningen.
I Försäkringskassan bemöter man kritiken med att ” Syftet är inte och har inte varit att kontrollera om individer missbrukar försäkringen utan att få fram så fullgoda medicinska underlag som möjligt.”
Frågan är då varför det görs på det sättet det görs? BEMCE, det företaget som nu sköter de här utredningarna har en checklista för att avslöja simulering som man arbetar efter. Anhöriga eller eventuelle assistenter får ej närvara, information om varför den sökande tas in ges inte utan döljs bakom ett erbjudande om vård.
Ett erbjudande som i och för sig måste tas emot för att man inte ska riskera att få sin ersättning nedsatt eller indragen.
Vad det gäller att formen för projektet inte prövats i Etiknämnden så försvarar sig Försäkringskassan med att “vi tyckte inte att det behövdes” typ, men vi kommer att göra det, kanske.
Tror inte att någon motsätter si att det ska göras ordentliga utredningar men det här är inte utfört på ett rättssäkert sätt.
Enligt patientlagen, om det nu rörde sig om vård, så finns tydliga regler för delaktighet och samtycke. När det kommer till Försäkringskassans övriga utredningar av försäkrade finns det också tydligt skrivet om hur det ska utföras rent juridiskt.
Försäkringskassan ska informera den försäkrade om vad en försäkringsmedicinsk
utredning innebär, vad den ska användas till och
vilket underlag Försäkringskassan kommer att bifoga beställningen
samt konsekvenserna av om den försäkrade utan giltig anledning
vägrar att medverka i utredningen.
En försäkringsmedicinsk utredning får endast utföras med den
försäkrades samtycke. Den försäkrades samtycke ska omfatta behandling
av personuppgifter och att dessa ska kunna överlämnas
mellan Försäkringskassan och en utförare när en försäkringsmedicinsk
utredning utförs enligt denna lag.
Finns en hel del obesvarat trots att det nu kom ett pressmeddelande från Försäkringskassan.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.