I debatter, debattartiklar, bloggar och ledare uttalar sig högern, både politiker och debattörer, om faran att stoppa utförsäkringarna. Man framför som argument att sjuktalen sjunkit och att ett stoppande skulle innebära att sjuktalen steg med katastrofala mått. Att det skulle innebära att folk började överutnyttja (fuska) med sjukskrivningarna igen.
Denna argumentering visar på en övertro på de reformer som Alliansen genomförde samt en otroligt dålig förmåga till konsekvensanalys.
Sjuktalen var som högst i början på 2000-talet och berodde inte på ett överutnyttjande, fusket visade sig vara 0,04%, utan berodde mera troligt på en hård och slimmad arbetsmarknad och en dålig vård och rehabilitering.
Sjuktalen började sjunka kraftigt 2005, alltså tre år innan Alliansen införde reformen av sjukförsäkringen. 2008 kom de nya reglerna och årsskiftet 2009/2010 utförsäkrades första omgången sjuka. Det märkliga är att ungefär samtidigt som effekterna för individerna blev kännbara och synliggjorda steg sjuktalen igen.
En reform som högern alltså vill hävda gav effekt innan den infördes och fick genomslag.
Det hävdas att utförsäkringarna är det som håller folk i arbete och borta från sjukförsäkringen men det går inte att utläsa av de siffror och kurvor som finns. Det hela verkar i stället handla om att man vill utmåla regeringen som en “bidragsregering” och när jag ändå har er uppmärksamhet så skulle jag vilja påpeka att när man får sina pengar från sjukersättningen får man “ersättning” från en försäkring.
När man blir utförsäkrad och utan inkomst då får man däremot “bidrag” från kommunen i form av försörjningsstöd. Om man inte har en partner eller ett ägande förstås.
Plötsligt har man då inte bara förlorat hälsan utan även rätten till privat ägande. Samma debattörer som brukar slå ner på regeringen brukar jämföra den med Nordkorea och med kommunism. Det är inget som någon av oss vill ha, skillnaden är väl att utförsäkringarna drabbar ingen frisk eller rik på samma sätt så då är det i sin ordning att förlora rätten till privat ägande? Drabba rik kan det göra men den klarar sig lite längre och lite bättre. Om den inte blir lämnad ensam och har sålt slut på allt den sparat till och köpt samt eventuellt ärvt.
Och så har vi de som vägrar erkänna att stupstocken överhuvudtaget finns, att det bara är en myt.
Här en moderat riksdagsman som inte tror på att man kan bli utförsäkrad på riktigt. Och om han nu hävdar att den inte finns hur skulle det då kunna vara att den har effekt? Om den nu inte finns så kan vi väl vara utan den? Tror vi lämnar det därvid.
Skulle vilja att någon försökte ta reda på hur de där 16 000 utförsäkrade som försvann har det men ingen verkar visa det något intresse. Syns inte – finns inte?
Då i Dagens Arena (länken ovan) sa Tomas Eneroth (S),dåvarande vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, om att den dåvarande regeringen inte gett myndigheterna i uppdrag att ta reda på hur dessa personer försörjer sig.
“Detta kan göra mig ärligt förbannad. Sist vi gjorde en skattning, för några år sedan, var det runt 10 000 personer som fanns i det som Reinfeldt kallar ”andra kompletterande inkomstkällor”. Det betyder att de varken arbetar, får försörjning via Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen eller får försörjningsstöd, utan lever på vänner och familj eller lånade pengar.”
Kanske kan göra det nu då?
När man debatterar sjukförsäkringen och utförsäkringarna hör man ofta argumentet att “man kan väl inte vara sjukskriven hur länge som helst heller?” Om man visade någon som helst omsorg om individen borde man i stället fråga sig om man ska låta folk bli hur sjuka som helst och sedan vara det hur länge som helst. Koncentrationen borde ligga på att få folk friska och i arbete i stället för att kicka sjuka ur försäkringen.
En sjukförsäkring med individuella tidpunkter för stöd och hjälp till ett tillfrisknande och en rehabilitering som var värd namnet skulle kunna få folk i arbete igen.
Så lösningen borde finnas i ett förebyggande arbete med arbetsmiljö och arbetsrätt så att så få som möjligt blir sjuka, en sjukförsäkring som ger trygghet, stöd i rehabilitering och vård samt delat ansvar mellan individ, arbetsgivare, vård och eventuellt arbetsförmedling.
Stoppa utförsäkringarna och satsa på att hålla folk friska
och låt de sjuka få hjälp, vård och trygghet.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.