Skriven av

14 kommentarer

 1. elisabeth glans
  elisabeth glans at | | Reply

  det finns en mening som jag tycker om i brevet :
  “Det är uppenbart att handläggare helt bestämt sig för att strunta i regler och lagar”
  Fast jag är en utlänning – och missar ofta svenska språkets finneser.
  jag tror mycket av det som vi uppfattar som maktmissbruk från Försäkringskassans är att handläggarna där vet att de kan/får strunta i regler och lagar. Ofta kan de till och med ljuga – och förklara bort det med att ärende är svårtåtskådligt. Om jag har bokstaverat det rätt. Men i alla fall – ingen av dessa tjänsteman får straff för sina okunskaper eller även medveten ljugande. Jag har i alla fall inte lyckas att övertala FK ledning om att kanske, kanske bestraffa dessa handläggare som gör öppenbara fel – fast vem vågar bedöma att en handläggare gör fel ? Till och med Förvaltningsdomstolar – om vi orkar överklaga där, springer Försäkringskassans ärende och även om en handläggare där inte har rätt enl lagar och regler – så hittar där anställda jurister en annan paragraf eller interna föreskrifter för att kunna ” slå” mig i alla fall.

 2. Lotta
  Lotta at | | Reply

  Det som gör mig mest illa att läsa är ju att dessa sjuka människor har ingen ork, de är sjuka..och FK vet att dom inte orkar bråka för att få det dom har rätt till . Jag tror att de gör detta med flit för att tjäna pengar .. Ingen som är sjuk orkar bråka… Alla måste ställa sig upp och säga sin mening , detta är så fel så fel … Sverige 2015 ..vart tog det trygga Sverige vägen, vart tog skyddsnäten vägen..och varför ska vi ha läkares intyg om de ändå inte gäller ..ja nu vet jag inte men lever vi i ett klasssamhälle där de sjuka kan gå o dö..de sjuka vill vi inte se.. ..de kan ju bara försvinna från jorden är det så staten ser på detta eller vad är det frågan om . Man skäms nästan att man betalat skatt i så många år och så kommer pengarna inte till dem som behöver ..ne fy sjutton ..skämmigt och jag säger stackars arma människa som detta handlar om , hen måste kännas sig som en liten myra ..hen måste känna sig helt utanför hela samhället utan hjälp, utan förståelse och helt laglöst kör fk sitt eget race utan lagar etc … skäms FK ; staten och beslutsfattare . Å Kram till den sjuke , fast en kram mättar ju inte magen och själen :(

 3. Stefan Thimen
  Stefan Thimen at | | Reply

  kan bara hålla med lotta ! och känner samma och upplevt mycket av det som skrivs .och ja man orkar inte stå på sig när man är sjuk !
  och som det skrivs så bra om i deras papper om avstämningsmöte på AF med läkare och FK, om man ska börja arbeta alt arbetspröva efter en såpass lång sjukskrivning.
  Varför har inte min handläggare sammankallat mig och min läkare till ett avstämningsmöte? är bara tyst ! när man pratat med dom så ja då är det upp till mej tydligen att hålla reda på allt och hur det fungerar ingen som berättar något och inte så lätt när man lider av utmattningssyndrom men tydligen vet dom inte vad utmattningssyndrom är ! eller vill inte ta i det ! och är det här man betalat skatt i så många år ? och när man frågar om man ska se det som en arbetsskada då försöker dom förklara bort det , och att typ ingen ide att söka för det , men det värsta av allt det är att man sänder ut helt fel signaler till folk och sånt skadar hela samhället men det verkar dom heller inte förstå ..

 4. Pia Vallés
  Pia Vallés at | | Reply

  Går det inte att polisanmäla handläggaren på FK!? Detta är ju helt galet

 5. Susann Samuelsson
  Susann Samuelsson at | | Reply

  Det här kunde lika gärna jag ha skrivit själv, precis så här bemöttes jag av FK för två år sedan.
  Jag höll verkligen på att ge upp, på allvar!
  Orkar tyvärr inte skriva och berätta allt men hela livet havererade, familj, ekonomi och självklart hälsan – och jag var ju sjuk redan innan!

  Helt plötsligt fick jag dock en ny HL, försökte byta den gamla men det fick jag inte?!? Den nya föreslog snabbt att jag borde söka sjukersättning. Hon gjorde det åt mig, tog knappt två månader sedan var det beviljat – jag fattade inte vad som hände!

  Så för mig ordnade det mirakulöst nog upp sig men jag blev väldigt försämrad i min sjukdom och har förlorat många förmågor och funktioner som jag troligtvis aldrig kommer återfå….
  Mina barn har blivit lidande, jag kan inte ens läsa saga för dem längre, inte laga mat, inte följa med på utflykter osv osv
  Sånt som jag kunde göra ibland före den 8 månader långa fighten mot FK – det är en stor sorg, de förstörde en stor del av mitt liv.
  Och jag lever med ständig rädsla att de ska börja bråka med mig igen – är på fullaste allvar livrädd att min kropp inte klarar av den pressen och stressen en gång till!

 6. Merima
  Merima at | | Reply

  Hej!
  Jag är nästan i samma situation.
  Min handläggare bedömde mig som frisk efter 2 år som sjukskriven med diskbråck. Jag informerades den 25 maj att sjukpenningen dragits in sedan 30 april. När jag ringde min handläggare fick jag info att enligt de underlag hon hade och inget nytt har tillkommit så bedöms jag som arbetsför och hänvisas till mitt jobb. Efter att jag protesterar så blir jag tillsagd att göra en omprövning. Under tiden när jag skickar in ärendet för omprövning så googlar jag på internet och någon skriver för att skydda din sgi så måste du anmäla dig till arbetsförmedlingen. Självklart åker jag till abf och vill skriva in mig men där säger två handläggare att eftersom jag är sjukskriven så står jag inte till arbetsmarknads förfogande. Eftersom jag litar på att denna info är rätt återvänder jag hem. Under tiden går min sjukskrivning ut och jag blir sjukskriven 3 månader till 100%. Eftersom min handläggare är på semester så får jag en ny. Allt är helt ok när jag pratar med henne men efter två veckor får jag ett beslut. Sgi:n har tagits bort eftersom jag inte anmälde mig till arbetsförmedlingen från första dagen. Och därmed har jag ingen rätt till sjukpenning. Jag har överklagat till fk och de tycker att de har skött ärendet rätt. Helt otroligt. Och ni ska veta att jag bara mår skit utan någon ersättning sedan maj 2015 :( Vet inte vart jag ska vända mig mer. Har talat med många utan resultat. Jag hoppas att jag förklarade tillräckligt bra (är lite förvirrad i huvudet)

  1. Merima
   Merima at | | Reply

   Ps Är det någon som vet vart man kan få hjälp som utförsäkrad ?! Tack på förhand

   1. Merima
    Merima at | | Reply

    Jag igen. Efter att jag har varit utförsäkrad i 18 månader ( nollad ) så hittade jag ett jobb, timanställning, där jag med smärta, gråt i halsen och lidande försöker hålla ut och tjäna ihop till ett nytt Sgi. Undrar verkligen vad jag har gjort för fel för att blivit behandlad på detta sett. Enda felet är väl att jag är sjuk.

 7. Georg Carlde
  Georg Carlde at | | Reply

  Utmattningsyndromet härstammar det från arbetet, så ska kan man kontakta AFA -trygghetsförsäkring om det finns kollektivavtal.

  Georg Carlde
  Alliance för arbetsskadade inom EU

 8. Therese
  Therese at | | Reply

  Har själv råkat bli nollad hos FK.Fick under min föräldraledighet 2005/2006 diagnosen MS. När man är hemma med ett litet barn har man inte möjlighet att ta till sig diagnosen. Ville därför vara sjukskriven ett tag när barnet kunde börja på dagis. Men när jag skickat in papperen kom ett brev från FK att jag blivit nollad. Senare insåg jag att det inte skulle fungera att jobba mer än halvtid. Skickade då in papper om halvtidspension. Fick då ett brev där FK ansåg att jag skulle vara frisk på 8 veckor. Skulle gärna ta en medicin som kan bota en kronisk sjukdom så fort. Man blir inte friskare av sån behandling, snarare tvärt om. Undrar om det inte snart kunde vara läge att säga som det verkar vara, att vi som inte valt själva att bli sjuka inte är välkomna i samhället för det är så det känns.

 9. Martin
  Martin at | | Reply

  Jag är i ungefär samma läge nu. Den senaste månaden har nästan all min energi gått åt till att fajtas med väderkvarnarna på Försäkringskassan. Jag har varit sjukskriven för utmattning ett drygt halvår, och nu när de så viktiga 180 dagarna gått har de dragit in min ersättning. Under hela denna tid har de inte en enda gång hört av sig till mig eller någon annan inblandad part för att prata exempelvis rehabilitering eller återgång i arbete.

  De sköter inte sitt jobb och gör inte det de är ålagda att göra, men när det handlar om att dra in ersättning blir det plötsligt extremt viktigt att följa regelverket till minsta detalj samtidigt som man inte kan uppvisa minsta flexibilitet eller hjälpsamhet.

  Jag har överklagat beslutet och hoppas fortfarande att det ska ordna upp sig, men den press och stress som den här processen medfört har helt klart gjort det svårare för mig att se framåt. Det är svårt att tänka konstruktivt kring framtiden och göra viktiga livsval när man inte vet om man har någon inkomst från en dag till en annan.

  Tänk om jag kunde fått bra hjälp redan från början, inte bara från Försäkringskassan utan även från andra parter (arbetsgivare och läkare till exempel), vad mycket enklare allt hade varit då. Nu känns det som att så fort jag börjar se framåt lite grann och börjar tänka positiva tankar om framtiden, då kommer det en läkare eller handläggare och trycker ner mig en bit djupare i gyttjan igen. Det är fan ett heltidsjobb att vara sjuk…

 10. Christofer
  Christofer at | | Reply

  Samma lika här, är också nästan i samma läge. En helt trasig rygg där läkaren tycker att jag ska vara helt sjukskriven och AF Rehab vill inte ens ta i mig.

  Har varit sjukskriven i nästan tre år men helt plötsligt när jag får en ny Fk handläggare så tycker han att jag ska söka arbete på heltid och blir utförsäkrad fast att omständigheterna är tom värre?

 11. Livet när man nekats ersättning från Försäkringskassan. – Solrosuppropet.se

  […] För ganska exakt tre år sedan skrev vi om en person som från att ha varit sjukskriven hundra procent i flera år över en natt av Försäkringskassan bedömdes fullt arbetsför. Läs gärna det inlägget “Mellan stolarna”. […]

 12. MiriMari
  MiriMari at | | Reply

  Såg detta och vill dela med mig för det var så bra och modigt. Kanske det kan hjälpa andra.

  Ida Årbro har utmattningssyndrom men nekas sjukpenning. Hon skrev då ett brev i form av en jobbansökan till Försäkringskassan. Brevet kan du kan läsa http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/har-kan-du-lasa-hela-jobbansokan

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.