Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

2 kommentarer

 1. C
  C at | | Reply

  Inte helt osannolikt har de inom moderaterna övertalat Fredrik Schulte (M) att inte ta debatten. Var det inte han som gjorde bort sig totalt, när han istället för att faktiskt debattera sjukförsäkringen – och gång på gång gjorde bort sig – började prata om en massa annat, som inte rör sjukförsäkringen.

  Det hade varit intressant att höra repliken från (M) på det sista inlägget. S har tillsatt en sjukförsäkringsminister som har har koll på sitt område, då blir det en långt mer intressant debatt. Men märker att (M) vill få det att framstå som att det handlar om att de personer som sjukskrivs egentligen inte är sjuka, när de t ex pratar om “vad för slags epidemi som drabbat landet”. Då är det bra att Strandhäll kan redogöra för fakta, något som det också finns forskning på.

  Att Hanif Bali, adderat till de felaktiga fakta han försöker sig på om när utförsäkringarna först fick effekt (tanken är väl att de ska ligga som en stress över den sjukskrivna, så det är väl svårt att räkna på när den exakt får effekt), så är det ännu svårare att peka på att det är just utförsäkringarna som har lett till lägre kostnader för sjukförsäkringen. Den allra största anledningen är att Moderaterna införde de hårdaste reglerna inom OECD för sjukersättning. I sjukersättningen var det många äldre kvinnor som fick stöd, som nu istället tvingas ta ut förtida pension och därmed blir fattigpensionärer på sin ålderdom. Det moralilska åtagandet gentemot våra äldre som blivit sjuka – det är vad Moderaterna borde svara på.

 2. C
  C at | | Reply

  En effekt i sjukförsäkringen och att regeringen Reinfeldt gjorde stora besparingar där, var att FK inte längre fick ta hänsyn till ålder för beviljade av sjukersättning. En sjuk person i 60 års åldern skulle då hanteras som en motsvarande sjuk person i 30 års åldern, där det för den senare finns långt bättre förutsättningar till så väl tillfrisknande som möjligheter på arbetsmarknaden. Regeringen Reinfeldt rev upp de mänskliga hänsyn som FK fick ta med i bedömningen av rätten till sjukersättning.

  Reinfeldt som dessutom gav ett löfte, inför valet 2006 – kan ses i bl a partiledardebatt mellan Reinfeldt och Persson, att de inte skulle göra några nedskärningar i sjukförsäkringen (efter att andra partier sagt nej till M-s krav, krav som sedan moderaterna med ledning av Anders Borg drev stenhårt från finansdepartementet – artikel i GP om hur det gick till – för att finansiera skattesänkningar).

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.