Skriven av

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

20 kommentarer

 1. Sjukling
  Sjukling at | | Reply

  Hej,
  själv har jag 100% aktivitetsersättning på garantinivå och under en lång period (över ett år) fick jag ingen ersättning alls då fk ansåg att min arbetsförmåga inte ens var 25% nedsatt.
  Det är oerhört frustrerande att leva i ständig rädsla för sin ekonomi och framtid, man kan ju tycka att oron över hur ens hälsa kommer att te sig framöver vore tillräckligt som sjuk.
  Jag har aldrig kunnat arbeta och min hälsa har stadigt försämrats med åren fastän jag har sprungit mellan olika läkare, specialister, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, arbetsträning osv. Ändå verkar ingen vilja ta mig på allvar (speciellt läkare), för att hjälpa eller underlätta.
  Sänkningen av ersättningen på basnivå i år känns definitivt oroväckande, synd då slopandet av fas 3 ingav mig hopp för förändring.

  Ursäkta för att det blev så långt men som regelbunden läsare tyckte jag att det tillslut var dags för mig att visa alla andra sjuka att de inte är ensamna <3.

 2. diskriminerad
  diskriminerad at | | Reply

  Jag skulle vilja tillägga att ålderspensionärer från 66 år har ett förhöjt grundavdrag. Som sjukpensionär är det ca 30 000 kr/ år. För ålderspensionärer är det dubbelt så stort. När jag fick hjälp att räkna ut det, så visade det sig att en ålderspensionär hade 1000 kr/ månad i lägre skatt, vid samma inkomst. Det var en uppgörelse mellan Anders Borg och ordföranden för pro. Den lägre skatten skulle endast gälla ålderspensionärer, för att inte påverka arbetslinjen:)
  Om vi räknade rätt, men titta på det.

 3. Jeanette
  Jeanette at | | Reply

  När jag blev av med sjukpenningen 2009 så hade jag ersättning från Afa (ca1000 lappen) som sen försvann när jag blev utförsäkrad andra gången och inte längre hade rätt till mitt jobb inom kommun (äldreomsorg). De 1000 kr var många ggr varit sista pengarna i månaden att köpa mjölk för, men som tyvärr inte finns längre. Mvh jeanette johansson

 4. Marie A
  Marie A at | | Reply

  Hej, ett bra inlägg ovan! :)

  Om man ser till faktiskt disponibel inkomst är jag övertygad om att andelen fattigpensionärer är mycket större i antal än om man ser till årsinkomsten enbart. Hoppas innerligt bättring kommer framöver, det skulle hela samhället tjäna på. Tjäna ekonomiskt på något är ett språk som politiker förstår. Fler som kan shoppa, fler som inte behöver mediciner i samma utsträckning, fler som mår bättre!

 5. Lotta Larsson
  Lotta Larsson at | | Reply

  Jag förstår att många sitter i en situation som är väldigt frustrerande men det är aldrig OK att skriva kommentarer som handlar om att utföra våld, hot och hämnd.

  Som admin kan jag givetvis inte godkänna kommentarer som dessa och ber er hålla era kommentarer rumsrena.
  Kommentarer som innehåller hot kan kommas att skickas vidare till polis tillsammans med information från våra loggar.

  /Admin

 6. vad tog välfärden ivägen
  vad tog välfärden ivägen at | | Reply

  först vill jag säga att det är skillnad på att vara arbetslös och sjuk eller skadad för resten av livet .en som har sjukersättning äller sjukpenning ska inte klassas som arbetsökande eller arbetslös det är helt fel arbete och arbetsförmedling har inget i huvudtaget med vare sig med sjuk äller skada eller försäkringskassa eller välfärd att göra så det har alliansen helt fått om bakfoten .arbetsförmedling och sjukförsäkringskassan som den hette förr har inget med varandra att göra dom står var för sig .försäkringskassan ska inte agera stat i staten och spela arbetsförmedling tycker nog att dom ska hålla med sjukförsäkringar istället som dom var skapta till att göra som det var förr dom borde återgå till det och sluta upp att leka arbetsförmedling för det är inte deras uppgift deras uppgift är att dela ut pengar till dom försäkrade inget annat vi borde gå till baks till den tiden då dom höll med det . dom är ju duktiga på att plåga folk i solidaritet med arbetsförmedlingen .

 7. vad tog välfärden ivägen
  vad tog välfärden ivägen at | | Reply

  jag föreslår att vi avsätter hela alliansregeringen dom har inget annat än hållit på att fördärva folks liv och plågat folk med det vidriska tvångsarbetsmetoder av det värsta slag å det tack vare den femenistiska tankeställningen med både vädegrund och detta med deras slogan att alla skal med även denna så kallade svenska modellen som den heter allt måste bort nu har dom skitit i det blå skåpet nu räcker det med dummheterna ifrån deras sida ändå hittar dom på anndra sätt när dom ser att det inte fungerar dom ger sig alldrig höj sjukersättningarna i stället så att dom ligger i linje med pensionerna man har rätt som människa att leva även att ha en hobby om man alldrig får jobb på grund utav skada då ska man inte bli plågad på detta sätt jag anser att dom är bestraffade på grund utav sjukdom äller skade på livstid därför föreslår jag att vi inför författningsdomstol och befattninsdomstol och tjenstemannansvar och slänger ut den femenistiska alliansregeringen för gått och återställer sverige som det var en gong i tiden man kan backa filmen till 1989 1979 då när hela sverige log och var glada och ett fritt folk vi moste få till baks ingvar karlsson ja han skosulan ni vet olof palme blir nog lite svårt att få till baks gör allt nu och få bort alliansen

 8. Evalotta
  Evalotta at | | Reply

  Hej, i skuggan av assistans upproret hävdar nu FK att de nya regler. Sjukskriven får man bara vara ett år. Försökte få veta vilken förändring detta var reglerat i men så var det tydligen bara. Enligt FK en konsekvens av att utförsäkringen togs bort. Så efter flera års sjukskrivning så kommer nu min sjukpenning dras in relativt omg. Trodde att det skulle vara positivt att bortre gränsen för sjukskrivning togs bort men tvärtom verkar det ju göra att man Max får vara sjuk ett år. Får man inte igenom en ansökan om sjukersättning så är man utan inkomst. Ny handläggare att tillägga. Det också intressant att vissa bara avslutar sjukskrivning efter första kontakt utan läst handlingar för man helt enkelt varit sjuk för länge. Tre kroniska diagnoser som sänker arbetsförmåga ca 50 procent men med möjlighet att ngn gång i framtiden kunna transplanteras mm. Alltså inte nedsatt för överskådlig tid men tillsvidare

 9. Helena
  Helena at | | Reply

  Alla borde iallafall få 10.000 i månaden. Rent. Det är ju inte klokt vad allt kostar och vad mycket vi får betala! Vi som är sjuka har ju fler utgifter!!

 10. martin oskarsson
  martin oskarsson at | | Reply

  Långtidsarbetslösheten biter sig fast, speciellt bland ungdomar, funktionshidrade, de som närmar sig pensionsåldern och andra som har det svårt att hitta jobb på den krävande arbetsmarknaden. Många av dessa får heller ingen A-kassa utan tvingas leva på socialbidrag. Vad gäller de sjuka så har många av dessa utförsäkrats. Det handlar om 86 000 sedan 2008. Även dessa är hänvisade till socialtjänstens försörjningsstöd. Det betyder att du tvingas leva på 4000 plus hyra, det vill säga existensminimum och knappt det. Detta stöd har urholkats år efter år och går nästan knappt att leva på. De ekonomiska bekymmer detta skapar gör också sjukdomen eller sviterna av skador värre

  Den förra regeringen genomförde stora försämringar för de sjuka genom ett års regeln för sjukdom, det vill säga att sjukpenningen ifrågasattes efter ett år, och drogs in helt efter tre år; ett dråpslag mot en utsatt grupp.

  Den nuvarande regeringen har slopat tidsgränserna men det är till föga hjälp för de som redan hamnat utanför. Regeringen har också höjd taken i A – kassan och sjukförsäkringen. Men vad gäller jobben blir betyget sämre.

  Vad som nu krävs är för det första att beslutet om att slopa tidsgränsen ska gälla retroaktivt. För det andra att ersättningsnivån höjs till nittio procent. För det tredjeatt det sker en storsatsnings på jobb och betald utbildning i den offentliga sektorn så att ALLA garanteras ett arbete eller en utbildning. De som har lägre arbetsförmåga ska kunna jobba eller studera deltid och de som är sjuka måste tillåtas vara det. Regeringen måste agera nu

  Martin Oskarsson

  Såggatan 63

  41467 Göteborg

 11. Anders
  Anders at | | Reply

  Råkade ut för en trafikolycka och blev av med jobbet till följd av detta(blev sjukskriven).Har idag endast garantiersättning då dom av någon anledning inte räknar på min lön,blev även riktigt blåst av trafikförsäkringsföreningen då jag hade rätt till förlorad arbetsinkomst och inte fick ett öre.

 12. Karin Lund
  Karin Lund at | | Reply

  Har läst flera ledare i GöteborgsPosten av Aleksandra Boscanin och hennes människosyn och högersidan perspektiv förfärar. Hon kallar den 19 mars utbetalning från sjukförsäkringen för bidrag. (Undrar om hon kallar allatt försäkringsersättningar för bidrag? Om huset brinner ner?) Sedan förfasas hon den 5 april över att de som har privata sjukförsäkringar ska förmånsbeskattas, vilket hon anser att de som har en privat sjukförsäkring, beskattas tre (???) gånger; först via skattesedeln, sen via uteblivetelefon utrymme samt att beskattas på detta. Har inte en aning om hur hon räknar! Kan inte ens förstå varför hon tycker att det är nödvändigt med en privat sjukförsäkring när hon föraktar alla som går på “bidrag”. Men det blir nog svårt för henne att undvika barnbidrag.
  Läste den 21 juni en märklig uträkning, som hon inte redovisar, att en familj med tre barn kan få 28000:- i månaden i bidrag och därför inte har något incitament att arbeta. Det säger nog mer om hennes egen arbetsvillighet, förutom att jag har svårt att tro på siffrorna.
  Det här är några exempel på hennes osakliga uppfattning om att de som har oturen att bli sjuka, bara har sig själva att skylla, och egentligen bara är arbetsskyoga och egentligen vill bada i pengar, på hennes bekostnad. ( fast det gäller naturligtvis inte hennes eventuella ” bidra” från en privat sjukförsäkring)
  Karin L

 13. Karin Lund
  Karin Lund at | | Reply

  Ursäkta felen i inlägget. Jag ska försöka rätta till dem. Jag avser i ordningsföljd:
  Allat ska vara alla,
  uteblivetelefon! ska vara uteblivet löneutrymme.
  arbetsskyoga ska vara arbetsskygga.
  Karin Lund

 14. Bo-Göran
  Bo-Göran at | | Reply

  Hej,

  Reagerade på texten “Vi vill att man ser till oss ”sjukpensionärer” som är en ännu mera eftersatt grupp än ålderspensionärerna.”. Som sjukpensionär på heltid med endast garantibeloppet i sjukersättning håller jag absolut med om att det vi har att leva på är alldeles för lite, men att vi är en mer eftersatt grupp än ålderspensionärer vet jag inte. Garantipensionen för ålderspensionärer ligger ju nästan 1200kr/månad under det garantibelopp vi med sjukersättning får.

 15. John
  John at | | Reply

  Glad att det höjs lite för mig. Jag bor i andra hans lägenhet. Håller på med en skuldsanering. Vill så gärna flytta här ifrån. Hatar det här Stället! Har hel sjukersättning. Om jag kunde komma till en stad med lite resurser. Kanske kunde börja jobba halvtid. Men vad fan skall ja säga. Skuld sanering och hitta en bostad. Någon som har något tipps? Min hyra är faktiskt rätt dyr. 4700 kr. Har ju en betalnings plan för mina skulder. 1 år och 11 månader kvar. Hej hopp.

 16. uffe
  uffe at | | Reply

  eft. 18 år som kock fick jag avgångslön flera månader som utköpt cancerpatient blev dock sjukkassan indragen då arbetsgivaren sagt till f-kassa i telefon ja han har fått avgångsvederlag,som det i folkmun kallas!
  varning för des helt!!!!!! utan ersättning nu i 6 mån trots transplantation och giltiga läkarintyg!

 17. Orolig
  Orolig at | | Reply

  Hej.
  Ska snart ansöka om sjukersättning när min funktionbedömning är klar men är så sjukt livrädd att jag blir nekad :/ sen är jag orolig att jag får mindre pengar med sjukersättning än med sjukpenning jag har nu :( kan man räkna ut beloppet man får ut någonstans? Fk kunde inte svara på det sist jag kollade med dom å de tyckte jag var lite konstigt hm

 18. Lenita hosiaisluoma
  Lenita hosiaisluoma at | | Reply

  fick min sjukersättning år 2005…hade arbetat många år 50 % av min 100% tjänst innan…när man beräknade min sjukersättning delade man den i 2 halvor…det vill säga 50 % sjukpenning och 50 %arbete med lön…alltså fick jag 64 %av sjukpenningen och 64%av min inkomst…vilket resulterade i en minst sagt Jättelåg sjukersättning…jag har aldrig förstått detta sett och räkna…med facit i hand hade det varit mer lönsamt ekonomiskt att inte kämpa på och arbeta 50 %…

 19. Lena Renman
  Lena Renman at | | Reply

  Håller helt med dig! Systemet är fullkomligt sinnessjukt! Det är som man ska straffas ut helt för att man haft den stora oturen att bli långtids- eller permanent sjuk. Vem väljder det?!? Hur KAN det bara få fungera så illa. Fortfarande i år är min sjukerästnting lägre n 2014, pga av säkningen av prisbasbeloppet o så full skatt på
  det sedan och är man enastående, dvs lever solo, ja då är det inte roligt. är man kivnna och kroniskt sjuk är sannolikheten ströre att man är solo. Män drar ofta,enligt min erfarenhet, tyvärr, medan kvinnor stannar kvar och vårdar.Huvva

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.