Vi har flera gånger skrivit om och debatterat ersättningsnivåerna för sjukersättning, förtidspension, och vi fortsätter med det. Även om du jobbat många år så kan du sedan stå med en ersättning som är så låg att du resten av livet kommer att leva under gränsen för fattigdom. Det är fel och vi vill jobba för en högre ersättning både vad gäller den inkomstrelaterade ersättningen och den på garantinivå. Vi vill se ett uträkningssätt som ger en faktisk inkomstbortfallsförsäkring. Vi vill att man ser till oss “sjukpensionärer” som är en ännu mera eftersatt grupp än ålderspensionärerna.
Men innan man kan börja kritisera och komma med förslag på förändringar och förbättringar så måste man sätta sig i i hur det fungerar nu och varför det blir som det blir. Jag ber om ursäkt redan på förhand för ett inlägg fullt av siffror men det är värt att ta sig igenom det för att förstå varför vi fått så låga ersättningar. Varför fick vi mindre i plånboken när sjukersättningen höjdes med 0,7 procent?
Sjukersättning heter det som förr kallades för förtidspension och det kan man få om det anses att man inte kommer att kunna jobba mera på grund av sjukdom eller skada. Man kan ha 25, 50, 75 eller 100 procent bortfall av arbetsförmågan och får då ersättning utifrån det. Sjukersättning betalas ut till de som är i åldern 30 till 64 år, motsvarande ersättning för ungdomar heter aktivitetsersättning.
Hur räknas beloppet ut?
Man tittar på vilken inkomst man haft under “ramtiden”, det är det antal år man går bakåt i tiden för att fastställa inkomsten, hur långt man går tillbaka beror på hur gammal man är vid tidpunkten för försäkringsfallet.
Fyller 53 år eller är äldre – 5 år
Fyller 50, 51 eller 52 år – 6 år
Fyller 47, 48 eller 49 år – 7 år
Fyller 46 år eller är yngre – 8 år
Av de åren tar man sedan de tre bästa och gör ett genomsnitt som blir den inkomst man beräknar ersättningens storlek utifrån och får 64,7 procent av.
Hur och varför påverkar prisbasbeloppet storleken på ersättningen?
Prisbasbeloppet är ett belopp som ersättningar, bidrag och annat räknas ut ifrån och prisbasbeloppet räknas ut och bestäms av Statistiska centralbyrån. För det allra mesta så höjs beloppet från år till år men nu har vi haft en sänkning på grund av vi haft Hur kunde vi få mindre i plånboken fastän sjukersättningen höjdes?negativ inflation (deflation) och därför påverkas ersättningarna, även de inkomstrelaterade negativt.
Förra året var prisbasbeloppet 44 500:- och i år sänktes det till 44 300:- en sänkning med 200:- som då ger en lägre sjukersättning. Anledningen till att sjukersättningen påverkas är att man ska “följa med” i kostnadsutvecklingen.
När man räknar ut det tar man årets prisbasbelopp dividerat med förra årets och multiplicerar med förra årets inkomst så får man fram den nya ersättningen.
Exempel.
Sjukersättning 2015: 130 000:-
44 300 dividerat med 44 500 = 0,9955056
0,9955056 gånger 130 000 = 129 416:-
Har man inte inkomstrelaterad sjukersättning eller har låg sådan får man sjukersättning på garantinivå. Den ligger på 2,4 prisbasbelopp och blir då i år
106 320:-, det vill säga 8 860:-/månaden.
Men om man har jobbat borde man väl då ha ganska ok sjukersättning?
Om man arbetat heltid som frisk har man ofta en första period arbetat deltid, ibland med sjukskrivning och ibland med nedgång av arbetstid.Den som påstår att pengar inte är allt har aldrig varit fattig på riktigt!
När man sedan räknar ut storleken på sjukersättningen har man en ramtid där man tittar på inkomsten ett visst antal år tillbaka beroende på ålder vid beviljandet.
Om man tagit flera år på sig för att försöka rehabilitera sig och få tillbaka arbetsförmåga samt kanske även provat andra yrken har man ofta gått ner i inkomst.
Det är inte ovanligt att den här processen tar tio år och mera och under denna tid sjunker inkomsten konstant. Har man dessutom harvat runt i systemet med både en och kanske två, tre utförsäkringar har inkomsten varit riktigt låg och sjukersättningen beräknas på en sjukpenning som då är baserad på en SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) som är mycket lägre än den inkomst man hade som frisk.
Vi gör ett räkneexempel igen. Låt oss säga att du har en årsinkomst på 230 000:-/år, då tänker du att om det värsta skulle hända så skulle du ju få 64,7 procent av det i sjukersättning. Det vill säga 147 200:-/år, 12 267:- i månaden.
Så blir det inte.
För det första så tar man din inkomst multiplicerat med 0,97 när man räknar ut din sjukpenning och då hamnar du på 223 000:-/år i stället.
Så här kan det se ut på vägen mot sjukersättning.
Frisk med inkomst: 230 000:-/år – 19 167:- i månaden
Sjukskriven det första året: 14 867:- i månaden
Därefter sänks det till: 13 973:- i månaden
Vad som sedan händer beror på mycket, ålder och antal år sedan du hade inkomst.
I “bästa” fall får du sjukersättning utifrån din faktiska inkomst, man tar inkomsten multiplicerat med 0,93= 213 000. Sedan räknas 64,7 procent av den summan ut = 137 811:- och du får då en sjukersättning på 11 484:- i månaden.
Har du däremot som många av oss harvat runt år efter år så hamnar du på så låg ersättning att du hamnar på garantinivån som är 8 860:- i månaden, en sänkning med 40:- jämfört med förra året på grund av sänkt prisbasbelopp.
Det här exemplet är uträknat utifrån en medelinkomst 2015 och som sagt är det mycket som spelar in hur mycket man i slutändan står med. Har man hög inkomst slår man i taket vid 17 914:- i månaden som är högsta ersättningen.
Om sjukförsäkringen på riktigt var en inkomstbortfallsförsäkring.
Som det nu är räknas en tidpunkt för sjukdomsfallet fram som kan ligga lång tid senare än den verkliga tidpunkten på grund av ovan angivna anledningar. Vi vill att man i stället tittar på inkomsten vid senast friska tillfälle, alltså hur mycket man tjänade innan sjukfallet. Samt att man räknar från det beloppet fram en antagandeinkomst. Man skulle också kunna höja procentuträkningen från 64,7 procent till en högre nivå.
Vi vill även att lägsta ersättningen, garantinivån, ska höjas till en nivå där man slipper leva i livslång fattigdom. Det skulle kunna göras genom att man höjer antalet prisbasbelopp som den beräknas på.
När nivån på inkomstrelaterad ålderspension räknas ut tar man hänsyn till inkomstbeloppet, hur inkomsterna ökat, det har gjort att de flesta pensionärer i år fått en ökning med 4,2 procent. (pensionen höjs 4,2 procent) Det vore önskvärt att något liknande infördes för de med inkomstrelaterad sjukersättning. De ålderspensionärer med lägst pension, garantipension, har likt de sjuka fått en sänkning på grund av att prisbasbeloppet sänkts. Så fortfarande ser det ut så att de med sämst ekonomi inte nåtts av de insatser som gjorts. Det är i nästa steg viktigare att höja golven i ersättningarna i stället för taken om man verkligen vill minska de ekonomiska klyftorna. De med lägst ersättning är ofta kvinnor och om vi nu har en feministisk regering så borde man vara mycket mån om att här göra insatser som gör skillnad.
Här är länkar till några inlägg där vi diskuterar ersättningsnivåer.
Hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll – Skäliga ersättningsnivåer.
Vad ingår i en skälig levnadsstandard?
Upprop för en skälig sjukersättning.
Hej,
själv har jag 100% aktivitetsersättning på garantinivå och under en lång period (över ett år) fick jag ingen ersättning alls då fk ansåg att min arbetsförmåga inte ens var 25% nedsatt.
Det är oerhört frustrerande att leva i ständig rädsla för sin ekonomi och framtid, man kan ju tycka att oron över hur ens hälsa kommer att te sig framöver vore tillräckligt som sjuk.
Jag har aldrig kunnat arbeta och min hälsa har stadigt försämrats med åren fastän jag har sprungit mellan olika läkare, specialister, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, arbetsträning osv. Ändå verkar ingen vilja ta mig på allvar (speciellt läkare), för att hjälpa eller underlätta.
Sänkningen av ersättningen på basnivå i år känns definitivt oroväckande, synd då slopandet av fas 3 ingav mig hopp för förändring.
Ursäkta för att det blev så långt men som regelbunden läsare tyckte jag att det tillslut var dags för mig att visa alla andra sjuka att de inte är ensamna <3.
Hej!
Tråkigt att inte få den hjälp man önskar. Att oroa sig för både hälsa och ekonomi tär på. Tack för din kommentar och tack för att du läser. Önskar dig all lycka till!
Jag skulle vilja tillägga att ålderspensionärer från 66 år har ett förhöjt grundavdrag. Som sjukpensionär är det ca 30 000 kr/ år. För ålderspensionärer är det dubbelt så stort. När jag fick hjälp att räkna ut det, så visade det sig att en ålderspensionär hade 1000 kr/ månad i lägre skatt, vid samma inkomst. Det var en uppgörelse mellan Anders Borg och ordföranden för pro. Den lägre skatten skulle endast gälla ålderspensionärer, för att inte påverka arbetslinjen:)
Om vi räknade rätt, men titta på det.
När jag blev av med sjukpenningen 2009 så hade jag ersättning från Afa (ca1000 lappen) som sen försvann när jag blev utförsäkrad andra gången och inte längre hade rätt till mitt jobb inom kommun (äldreomsorg). De 1000 kr var många ggr varit sista pengarna i månaden att köpa mjölk för, men som tyvärr inte finns längre. Mvh jeanette johansson
Hej, ett bra inlägg ovan! :)
Om man ser till faktiskt disponibel inkomst är jag övertygad om att andelen fattigpensionärer är mycket större i antal än om man ser till årsinkomsten enbart. Hoppas innerligt bättring kommer framöver, det skulle hela samhället tjäna på. Tjäna ekonomiskt på något är ett språk som politiker förstår. Fler som kan shoppa, fler som inte behöver mediciner i samma utsträckning, fler som mår bättre!
Jag förstår att många sitter i en situation som är väldigt frustrerande men det är aldrig OK att skriva kommentarer som handlar om att utföra våld, hot och hämnd.
Som admin kan jag givetvis inte godkänna kommentarer som dessa och ber er hålla era kommentarer rumsrena.
Kommentarer som innehåller hot kan kommas att skickas vidare till polis tillsammans med information från våra loggar.
/Admin
först vill jag säga att det är skillnad på att vara arbetslös och sjuk eller skadad för resten av livet .en som har sjukersättning äller sjukpenning ska inte klassas som arbetsökande eller arbetslös det är helt fel arbete och arbetsförmedling har inget i huvudtaget med vare sig med sjuk äller skada eller försäkringskassa eller välfärd att göra så det har alliansen helt fått om bakfoten .arbetsförmedling och sjukförsäkringskassan som den hette förr har inget med varandra att göra dom står var för sig .försäkringskassan ska inte agera stat i staten och spela arbetsförmedling tycker nog att dom ska hålla med sjukförsäkringar istället som dom var skapta till att göra som det var förr dom borde återgå till det och sluta upp att leka arbetsförmedling för det är inte deras uppgift deras uppgift är att dela ut pengar till dom försäkrade inget annat vi borde gå till baks till den tiden då dom höll med det . dom är ju duktiga på att plåga folk i solidaritet med arbetsförmedlingen .
jag föreslår att vi avsätter hela alliansregeringen dom har inget annat än hållit på att fördärva folks liv och plågat folk med det vidriska tvångsarbetsmetoder av det värsta slag å det tack vare den femenistiska tankeställningen med både vädegrund och detta med deras slogan att alla skal med även denna så kallade svenska modellen som den heter allt måste bort nu har dom skitit i det blå skåpet nu räcker det med dummheterna ifrån deras sida ändå hittar dom på anndra sätt när dom ser att det inte fungerar dom ger sig alldrig höj sjukersättningarna i stället så att dom ligger i linje med pensionerna man har rätt som människa att leva även att ha en hobby om man alldrig får jobb på grund utav skada då ska man inte bli plågad på detta sätt jag anser att dom är bestraffade på grund utav sjukdom äller skade på livstid därför föreslår jag att vi inför författningsdomstol och befattninsdomstol och tjenstemannansvar och slänger ut den femenistiska alliansregeringen för gått och återställer sverige som det var en gong i tiden man kan backa filmen till 1989 1979 då när hela sverige log och var glada och ett fritt folk vi moste få till baks ingvar karlsson ja han skosulan ni vet olof palme blir nog lite svårt att få till baks gör allt nu och få bort alliansen
Hej, i skuggan av assistans upproret hävdar nu FK att de nya regler. Sjukskriven får man bara vara ett år. Försökte få veta vilken förändring detta var reglerat i men så var det tydligen bara. Enligt FK en konsekvens av att utförsäkringen togs bort. Så efter flera års sjukskrivning så kommer nu min sjukpenning dras in relativt omg. Trodde att det skulle vara positivt att bortre gränsen för sjukskrivning togs bort men tvärtom verkar det ju göra att man Max får vara sjuk ett år. Får man inte igenom en ansökan om sjukersättning så är man utan inkomst. Ny handläggare att tillägga. Det också intressant att vissa bara avslutar sjukskrivning efter första kontakt utan läst handlingar för man helt enkelt varit sjuk för länge. Tre kroniska diagnoser som sänker arbetsförmåga ca 50 procent men med möjlighet att ngn gång i framtiden kunna transplanteras mm. Alltså inte nedsatt för överskådlig tid men tillsvidare
Alla borde iallafall få 10.000 i månaden. Rent. Det är ju inte klokt vad allt kostar och vad mycket vi får betala! Vi som är sjuka har ju fler utgifter!!
Långtidsarbetslösheten biter sig fast, speciellt bland ungdomar, funktionshidrade, de som närmar sig pensionsåldern och andra som har det svårt att hitta jobb på den krävande arbetsmarknaden. Många av dessa får heller ingen A-kassa utan tvingas leva på socialbidrag. Vad gäller de sjuka så har många av dessa utförsäkrats. Det handlar om 86 000 sedan 2008. Även dessa är hänvisade till socialtjänstens försörjningsstöd. Det betyder att du tvingas leva på 4000 plus hyra, det vill säga existensminimum och knappt det. Detta stöd har urholkats år efter år och går nästan knappt att leva på. De ekonomiska bekymmer detta skapar gör också sjukdomen eller sviterna av skador värre
Den förra regeringen genomförde stora försämringar för de sjuka genom ett års regeln för sjukdom, det vill säga att sjukpenningen ifrågasattes efter ett år, och drogs in helt efter tre år; ett dråpslag mot en utsatt grupp.
Den nuvarande regeringen har slopat tidsgränserna men det är till föga hjälp för de som redan hamnat utanför. Regeringen har också höjd taken i A – kassan och sjukförsäkringen. Men vad gäller jobben blir betyget sämre.
Vad som nu krävs är för det första att beslutet om att slopa tidsgränsen ska gälla retroaktivt. För det andra att ersättningsnivån höjs till nittio procent. För det tredjeatt det sker en storsatsnings på jobb och betald utbildning i den offentliga sektorn så att ALLA garanteras ett arbete eller en utbildning. De som har lägre arbetsförmåga ska kunna jobba eller studera deltid och de som är sjuka måste tillåtas vara det. Regeringen måste agera nu
Martin Oskarsson
Såggatan 63
41467 Göteborg
Råkade ut för en trafikolycka och blev av med jobbet till följd av detta(blev sjukskriven).Har idag endast garantiersättning då dom av någon anledning inte räknar på min lön,blev även riktigt blåst av trafikförsäkringsföreningen då jag hade rätt till förlorad arbetsinkomst och inte fick ett öre.
Har läst flera ledare i GöteborgsPosten av Aleksandra Boscanin och hennes människosyn och högersidan perspektiv förfärar. Hon kallar den 19 mars utbetalning från sjukförsäkringen för bidrag. (Undrar om hon kallar allatt försäkringsersättningar för bidrag? Om huset brinner ner?) Sedan förfasas hon den 5 april över att de som har privata sjukförsäkringar ska förmånsbeskattas, vilket hon anser att de som har en privat sjukförsäkring, beskattas tre (???) gånger; först via skattesedeln, sen via uteblivetelefon utrymme samt att beskattas på detta. Har inte en aning om hur hon räknar! Kan inte ens förstå varför hon tycker att det är nödvändigt med en privat sjukförsäkring när hon föraktar alla som går på “bidrag”. Men det blir nog svårt för henne att undvika barnbidrag.
Läste den 21 juni en märklig uträkning, som hon inte redovisar, att en familj med tre barn kan få 28000:- i månaden i bidrag och därför inte har något incitament att arbeta. Det säger nog mer om hennes egen arbetsvillighet, förutom att jag har svårt att tro på siffrorna.
Det här är några exempel på hennes osakliga uppfattning om att de som har oturen att bli sjuka, bara har sig själva att skylla, och egentligen bara är arbetsskyoga och egentligen vill bada i pengar, på hennes bekostnad. ( fast det gäller naturligtvis inte hennes eventuella ” bidra” från en privat sjukförsäkring)
Karin L
Ursäkta felen i inlägget. Jag ska försöka rätta till dem. Jag avser i ordningsföljd:
Allat ska vara alla,
uteblivetelefon! ska vara uteblivet löneutrymme.
arbetsskyoga ska vara arbetsskygga.
Karin Lund
Hej,
Reagerade på texten “Vi vill att man ser till oss ”sjukpensionärer” som är en ännu mera eftersatt grupp än ålderspensionärerna.”. Som sjukpensionär på heltid med endast garantibeloppet i sjukersättning håller jag absolut med om att det vi har att leva på är alldeles för lite, men att vi är en mer eftersatt grupp än ålderspensionärer vet jag inte. Garantipensionen för ålderspensionärer ligger ju nästan 1200kr/månad under det garantibelopp vi med sjukersättning får.
Glad att det höjs lite för mig. Jag bor i andra hans lägenhet. Håller på med en skuldsanering. Vill så gärna flytta här ifrån. Hatar det här Stället! Har hel sjukersättning. Om jag kunde komma till en stad med lite resurser. Kanske kunde börja jobba halvtid. Men vad fan skall ja säga. Skuld sanering och hitta en bostad. Någon som har något tipps? Min hyra är faktiskt rätt dyr. 4700 kr. Har ju en betalnings plan för mina skulder. 1 år och 11 månader kvar. Hej hopp.
eft. 18 år som kock fick jag avgångslön flera månader som utköpt cancerpatient blev dock sjukkassan indragen då arbetsgivaren sagt till f-kassa i telefon ja han har fått avgångsvederlag,som det i folkmun kallas!
varning för des helt!!!!!! utan ersättning nu i 6 mån trots transplantation och giltiga läkarintyg!
Hej.
Ska snart ansöka om sjukersättning när min funktionbedömning är klar men är så sjukt livrädd att jag blir nekad :/ sen är jag orolig att jag får mindre pengar med sjukersättning än med sjukpenning jag har nu :( kan man räkna ut beloppet man får ut någonstans? Fk kunde inte svara på det sist jag kollade med dom å de tyckte jag var lite konstigt hm
fick min sjukersättning år 2005…hade arbetat många år 50 % av min 100% tjänst innan…när man beräknade min sjukersättning delade man den i 2 halvor…det vill säga 50 % sjukpenning och 50 %arbete med lön…alltså fick jag 64 %av sjukpenningen och 64%av min inkomst…vilket resulterade i en minst sagt Jättelåg sjukersättning…jag har aldrig förstått detta sett och räkna…med facit i hand hade det varit mer lönsamt ekonomiskt att inte kämpa på och arbeta 50 %…
Håller helt med dig! Systemet är fullkomligt sinnessjukt! Det är som man ska straffas ut helt för att man haft den stora oturen att bli långtids- eller permanent sjuk. Vem väljder det?!? Hur KAN det bara få fungera så illa. Fortfarande i år är min sjukerästnting lägre n 2014, pga av säkningen av prisbasbeloppet o så full skatt på
det sedan och är man enastående, dvs lever solo, ja då är det inte roligt. är man kivnna och kroniskt sjuk är sannolikheten ströre att man är solo. Män drar ofta,enligt min erfarenhet, tyvärr, medan kvinnor stannar kvar och vårdar.Huvva