Artikelförfattare

Lisbeth Lippe Forsberg

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen.Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.Foto: John Ash

12 kommentarer

 1. Sjukling
  Sjukling at | | Reply

  Hej,
  själv har jag 100% aktivitetsersättning på garantinivå och under en lång period (över ett år) fick jag ingen ersättning alls då fk ansåg att min arbetsförmåga inte ens var 25% nedsatt.
  Det är oerhört frustrerande att leva i ständig rädsla för sin ekonomi och framtid, man kan ju tycka att oron över hur ens hälsa kommer att te sig framöver vore tillräckligt som sjuk.
  Jag har aldrig kunnat arbeta och min hälsa har stadigt försämrats med åren fastän jag har sprungit mellan olika läkare, specialister, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, arbetsträning osv. Ändå verkar ingen vilja ta mig på allvar (speciellt läkare), för att hjälpa eller underlätta.
  Sänkningen av ersättningen på basnivå i år känns definitivt oroväckande, synd då slopandet av fas 3 ingav mig hopp för förändring.

  Ursäkta för att det blev så långt men som regelbunden läsare tyckte jag att det tillslut var dags för mig att visa alla andra sjuka att de inte är ensamna <3.

 2. diskriminerad
  diskriminerad at | | Reply

  Jag skulle vilja tillägga att ålderspensionärer från 66 år har ett förhöjt grundavdrag. Som sjukpensionär är det ca 30 000 kr/ år. För ålderspensionärer är det dubbelt så stort. När jag fick hjälp att räkna ut det, så visade det sig att en ålderspensionär hade 1000 kr/ månad i lägre skatt, vid samma inkomst. Det var en uppgörelse mellan Anders Borg och ordföranden för pro. Den lägre skatten skulle endast gälla ålderspensionärer, för att inte påverka arbetslinjen:)
  Om vi räknade rätt, men titta på det.

 3. Jeanette
  Jeanette at | | Reply

  När jag blev av med sjukpenningen 2009 så hade jag ersättning från Afa (ca1000 lappen) som sen försvann när jag blev utförsäkrad andra gången och inte längre hade rätt till mitt jobb inom kommun (äldreomsorg). De 1000 kr var många ggr varit sista pengarna i månaden att köpa mjölk för, men som tyvärr inte finns längre. Mvh jeanette johansson

 4. Marie A
  Marie A at | | Reply

  Hej, ett bra inlägg ovan! :)

  Om man ser till faktiskt disponibel inkomst är jag övertygad om att andelen fattigpensionärer är mycket större i antal än om man ser till årsinkomsten enbart. Hoppas innerligt bättring kommer framöver, det skulle hela samhället tjäna på. Tjäna ekonomiskt på något är ett språk som politiker förstår. Fler som kan shoppa, fler som inte behöver mediciner i samma utsträckning, fler som mår bättre!

 5. Lotta Larsson at | | Reply

  Jag förstår att många sitter i en situation som är väldigt frustrerande men det är aldrig OK att skriva kommentarer som handlar om att utföra våld, hot och hämnd.

  Som admin kan jag givetvis inte godkänna kommentarer som dessa och ber er hålla era kommentarer rumsrena.
  Kommentarer som innehåller hot kan kommas att skickas vidare till polis tillsammans med information från våra loggar.

  /Admin

 6. vad tog välfärden ivägen
  vad tog välfärden ivägen at | | Reply

  först vill jag säga att det är skillnad på att vara arbetslös och sjuk eller skadad för resten av livet .en som har sjukersättning äller sjukpenning ska inte klassas som arbetsökande eller arbetslös det är helt fel arbete och arbetsförmedling har inget i huvudtaget med vare sig med sjuk äller skada eller försäkringskassa eller välfärd att göra så det har alliansen helt fått om bakfoten .arbetsförmedling och sjukförsäkringskassan som den hette förr har inget med varandra att göra dom står var för sig .försäkringskassan ska inte agera stat i staten och spela arbetsförmedling tycker nog att dom ska hålla med sjukförsäkringar istället som dom var skapta till att göra som det var förr dom borde återgå till det och sluta upp att leka arbetsförmedling för det är inte deras uppgift deras uppgift är att dela ut pengar till dom försäkrade inget annat vi borde gå till baks till den tiden då dom höll med det . dom är ju duktiga på att plåga folk i solidaritet med arbetsförmedlingen .

 7. vad tog välfärden ivägen
  vad tog välfärden ivägen at | | Reply

  jag föreslår att vi avsätter hela alliansregeringen dom har inget annat än hållit på att fördärva folks liv och plågat folk med det vidriska tvångsarbetsmetoder av det värsta slag å det tack vare den femenistiska tankeställningen med både vädegrund och detta med deras slogan att alla skal med även denna så kallade svenska modellen som den heter allt måste bort nu har dom skitit i det blå skåpet nu räcker det med dummheterna ifrån deras sida ändå hittar dom på anndra sätt när dom ser att det inte fungerar dom ger sig alldrig höj sjukersättningarna i stället så att dom ligger i linje med pensionerna man har rätt som människa att leva även att ha en hobby om man alldrig får jobb på grund utav skada då ska man inte bli plågad på detta sätt jag anser att dom är bestraffade på grund utav sjukdom äller skade på livstid därför föreslår jag att vi inför författningsdomstol och befattninsdomstol och tjenstemannansvar och slänger ut den femenistiska alliansregeringen för gått och återställer sverige som det var en gong i tiden man kan backa filmen till 1989 1979 då när hela sverige log och var glada och ett fritt folk vi moste få till baks ingvar karlsson ja han skosulan ni vet olof palme blir nog lite svårt att få till baks gör allt nu och få bort alliansen

 8. Evalotta
  Evalotta at | | Reply

  Hej, i skuggan av assistans upproret hävdar nu FK att de nya regler. Sjukskriven får man bara vara ett år. Försökte få veta vilken förändring detta var reglerat i men så var det tydligen bara. Enligt FK en konsekvens av att utförsäkringen togs bort. Så efter flera års sjukskrivning så kommer nu min sjukpenning dras in relativt omg. Trodde att det skulle vara positivt att bortre gränsen för sjukskrivning togs bort men tvärtom verkar det ju göra att man Max får vara sjuk ett år. Får man inte igenom en ansökan om sjukersättning så är man utan inkomst. Ny handläggare att tillägga. Det också intressant att vissa bara avslutar sjukskrivning efter första kontakt utan läst handlingar för man helt enkelt varit sjuk för länge. Tre kroniska diagnoser som sänker arbetsförmåga ca 50 procent men med möjlighet att ngn gång i framtiden kunna transplanteras mm. Alltså inte nedsatt för överskådlig tid men tillsvidare

 9. Helena
  Helena at | | Reply

  Alla borde iallafall få 10.000 i månaden. Rent. Det är ju inte klokt vad allt kostar och vad mycket vi får betala! Vi som är sjuka har ju fler utgifter!!

 10. martin oskarsson
  martin oskarsson at | | Reply

  Långtidsarbetslösheten biter sig fast, speciellt bland ungdomar, funktionshidrade, de som närmar sig pensionsåldern och andra som har det svårt att hitta jobb på den krävande arbetsmarknaden. Många av dessa får heller ingen A-kassa utan tvingas leva på socialbidrag. Vad gäller de sjuka så har många av dessa utförsäkrats. Det handlar om 86 000 sedan 2008. Även dessa är hänvisade till socialtjänstens försörjningsstöd. Det betyder att du tvingas leva på 4000 plus hyra, det vill säga existensminimum och knappt det. Detta stöd har urholkats år efter år och går nästan knappt att leva på. De ekonomiska bekymmer detta skapar gör också sjukdomen eller sviterna av skador värre

  Den förra regeringen genomförde stora försämringar för de sjuka genom ett års regeln för sjukdom, det vill säga att sjukpenningen ifrågasattes efter ett år, och drogs in helt efter tre år; ett dråpslag mot en utsatt grupp.

  Den nuvarande regeringen har slopat tidsgränserna men det är till föga hjälp för de som redan hamnat utanför. Regeringen har också höjd taken i A – kassan och sjukförsäkringen. Men vad gäller jobben blir betyget sämre.

  Vad som nu krävs är för det första att beslutet om att slopa tidsgränsen ska gälla retroaktivt. För det andra att ersättningsnivån höjs till nittio procent. För det tredjeatt det sker en storsatsnings på jobb och betald utbildning i den offentliga sektorn så att ALLA garanteras ett arbete eller en utbildning. De som har lägre arbetsförmåga ska kunna jobba eller studera deltid och de som är sjuka måste tillåtas vara det. Regeringen måste agera nu

  Martin Oskarsson

  Såggatan 63

  41467 Göteborg

 11. Anders
  Anders at | | Reply

  Råkade ut för en trafikolycka och blev av med jobbet till följd av detta(blev sjukskriven).Har idag endast garantiersättning då dom av någon anledning inte räknar på min lön,blev även riktigt blåst av trafikförsäkringsföreningen då jag hade rätt till förlorad arbetsinkomst och inte fick ett öre.

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera