För precis fem år sedan idag hölls stora demonstrationer runt om i landet mot utförsäkringarna och andra försämringar i sjukförsäkringen. I ett sent skede av valrörelsen 2010 kom stort fokus att ligga på hur svårt sjuka blev av med sin ersättning. Det var nära att det kostade Alliansen valsegern men det räckte inte hela vägen. Ur den gräsrotsrörelse som arbetade mot utförsäkringarna bildades Påskuppropet som senare bytte namn till Solrosuppropet. Ett nätverk arbetade med planeringen på Facebook, ett tiotal städer var målet och på annandag påsk den 25 april 2011 hölls stora manifestationer. Bara på Medborgarplatsen samlades 2000 personer. Folk var upprörda över de människoöden de fick ta del av. Kroniska sjukdomar ifrågasattes, cancersjuka skulle anmäla sig på arbetsförmedlingen, läkarintygen ifrågasattes i större utsträckning än förr. Allt som en följd av den nya sjukförsäkringen som Alliansen sjösatte 2008. Detta trots varningar från flera tunga remissinstanser.
Den där varma påskdagen kände vi våra medmänniskors stöd, deras förvåning och ilska över att välfärden inte fungerade för de långtidssjuka. Vi hade Sveriges Kristna Råd med oss, vi hade representanter från alla stora världsreligioner med oss, vi hade flera fack med oss. Vi hade artister, poeter, läkare, anhöriga, vänner med oss. Vi hade några partier med oss. Och vi hade media med oss. Det skrevs väldigt mycket både om hur illa det var i sjukförsäkringen och om vår kamp.
Här ett axplock från artiklar från 2011 Cancersjuke Erik Videgård: “Det är så förnedrande”, Kyrkligt upprop för utförsäkrade, Påskupprop i Kalmar mot sjukförsäkringen, Protest mot sjuka regler, Påskuppropet och Facebook blev kamp för utförsäkrade, Ett Sverige för fattiga och sjuka, Tiotusentals protesterade mot utförsäkringarna (OBS Siffran tiotusentals är överdriven. Och jo, det är min dotter som skrivit artikeln. Svårt att uppskatta siffran men någonstans 5-10 000 kan vara en trolig siffra.) I följande städer var det Påskupprop 2011:
Borlänge
Deje
Falkenberg
Gävle
Göteborg
Helsingborg
Hudiksvall
Härnösand
Hässleholm
Kalmar
Karlstad
Kristianstad
Laholm
Linköping
Lund
Malmö
Norrköping
Nyköping
Stockholm
Timrå
Uddevalla
Umeå
Uppsala
Vilhelmina
Västerås
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund
Efter manifestationerna hände i princip ingenting. En kosmetisk ändring i en skrivning om vilka arbeten man skulle kunna ta var det enda. I övrigt så blev det bara tystare och tystare. När vi 2012 gjorde om manifestationen var intresset mycket svalt. Vi som var engagerade i frågan var besvikna. Situationen var ju likadan – varför kom ingen, varför ville ingen skriva om våra manifestationer?
Några av oss beslutade att starta föreningen Solrosuppropet.se. Då kan vi driva frågorna vidare på ett ordnat, demokratiskt sätt. Det är lätt hänt att beslutsordning m.m. blir otydlig och att det blir svårt att arbeta om man bara har Facebook som plattform så vi ville ha tydlighet och allt samlat på en hemsida. Vi var för sjuka för att ordna manifestationer och göra fysiska aktiviteter, men tycka kan vi ju iaf. Och en del av oss har visat sig vara riktigt bra skribenter, andra är bra på research. En tredje är en fena på hemsidor och jag råkar bo i Stockholm så jag kan lätt träffa politiker och gå på föreläsningar. Tillsammans samlar vi in kunskap, bevakar regeringen (oavsett färg, här granskas alla med lupp), skriver på hemsidan och sociala medier, har dialog med beslutsfattare och är fattigmanslobbyister. Vi har märkt att det går att bli lyssnad på, att få kontakt med de som bestämmer. Föreningen sällar sig inte till den skara som kallar politiker för parasiter. Vi tror att man blir väl bemött om man håller en god ton. Det behöver inte betyda att man inte kan bli fly förbannad ibland, men vi försöker rikta vår ilska mot lagar och regler. Inte mot politiker, inte mot tjänstemän på Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen och absolut inte mot flyktingar eller andra ekonomiskt svaga grupper. Vi har fortfarande stöd i frågorna av flera fack och partier. Och nu är det ofta media som ringer oss, inte bara tvärtom som det var förut.
Vi tycker, liksom många andra, att det görs för lite, att det går för långsamt. Stora grupper lever under mycket svåra förhållanden och det kan vara lätt att tappa sugen. Men vi upplever att denna regering lyssnar mer och har många bra förslag. Vi har gått från förtvivlan till ett ganska stort hopp om förbättring. Vi önskar att kommande höstbudget kan ge tillbaka något mer av det som tagits från de mest ekonomiskt utsatta.
Stort tack för att DU är en av våra 106 000 unika besökare! Du som läser, som delar och pratar om det vi skriver och gör är med och sätter press på politikerna. Så grattis till oss och våra läsare på femårsdagen!
Nedan bildkavalkad från åren som gått
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.