Länge gick sjukförsäkringen med överskott men så gjorde den inte det längre. Varför? Blev de sjuka så mycket dyrare eller blev de så många flera? Faktiskt inget av det, ersättningar både sänktes och drogs in samtidigt som man hade lägre sjuktal än vad man hade när försäkringen gick med överskott.
I dag går finansminister Magdalena Anderson sin promenad med budgeten och SvD har en artikel om hur stor utgift sjukförsäkringen är. Man skriver att kostnaden för sjukförsäkringen fördubblats på sex år men nämner inget om att ökningstakten faktiskt minskat. Synd att man missat att ta upp det som faktiskt går åt rätt håll. Om det nu inte beror på felaktiga avslag och indrag.
Mer än hälften av pengarna till sjukförsäkringen försvann.
Kostnaderna för sjukförsäkringen kommer att skena och det har vi inte råd med!
Om vi nu bara ska titta på de ekonomiska effekterna och bortse från sådant som ut- och innanförskap, ökade klyftor, trygg- och otrygghet och så vidare så kan man se en del.
I arbetsgivaravgiften finns något som heter sjukförsäkringsavgift, det är den delen av avgiften som är öronmärkt till att gå till vår sjukförsäkring och då till just sjuka. Innan Alliansen kom till makten 2006 gick 10,15 procent till just sjukförsäkringen. Sjukförsäkringen gick då med stort överskott och Alliansen ville i Arbetslinjens namn sänka skatter och här hittade de pengarna!
Arbetsgivaravgiften ligger nu på 31,42 (32,46 låg den på 2005)
Genom att ta från sjukförsäkringen och omfördela till allmän löneavgift kunde Alliansen få loss pengar som var är öronmärkta. Man tog från sjuka och gav till friska på det viset genom jobbskatteavdrag. Och det är inga småsummor!
2005 gick 10,15 till sjukförsäkringsavgiften och 2013 hade man omfördelat så att endast 4,35 gick till sjukförsäkringen. Man har tagit mera än hälften av pengarna som skulle gått till sjukförsäkringen. Det finns uträkningar på att Anders Borg på det här sättet gjorde om omvänd Robin Hood och under åren tog 314 miljarder från sjuka och gav till friska.
Så friska arbetare avstod löneutrymme som arbetsgivaren betalade in, en del av de pengarna fick arbetarna tillbaka direkt i sänkt skatt och eftersom det var pengarna som skulle gått till sjukförsäkringen så blev det en sämre och otryggare försäkring. En som det nu fattas pengar i.
Minska inflödet i sjukförsäkringen genom förebyggande arbete.
Men naturligtvis ska vi ha så få sjuka som möjligt, så många arbetande som möjligt men det innebär inte att vi inte kan ha en fungerande och trygg sjukförsäkring parallellt. Det viktigaste för att folk inte ska behöva utnyttja sin försäkring måste ju vara att i största möjliga mån hålla dem friska?
Titta på varför folk blir sjuka, titta på vilka ställen som gör folk sjuka, identifiera yrken och professioner. Leta sedan reda på ställen inom samma områden där folk håller sig friska och se vad som skiljer dessa ställen åt vad gäller organisation, arbetsmiljö, anställningsformer och så vidare. Då är vi en bit på väg. Att förebygga är det enda sättet att minska inflödet i sjukförsäkringen, att kasta ut dem som redan blivit sjuka för att minska sjukskrivningarna är en annan inte så effektiv eller vettig metod.
Regeringens förslag om Hälsoväxling där arbetsgivarna skulle få ekonomiska incitament för att faktiskt ta det ansvar som redan åligger dem gick om intet och nu ska arbetsmarknadens parter komma tillbaka med gemensamma lösningar.
Hur lång tid ska det behöva ta!?
Jo och JK finns för att stämma politiker i det demokratiska systemet, men dessa jurister har inte dragit en enda demokratisk (politiker) företrädare inför domstol, vad jag vet.
Så vilket existensberättigande har då dessa verk?