Tidigare gick Försäkringskassan ut med information till vårdgivare om att man ändrar rutiner runt utbetalning av sjukpenning. Det är nu mindre än två veckor tills man börjar den nya tillämpningen men fortfarande har ingen information till de försäkrade gått ut. Oron är stor och många undrar vad som gäller.
Försäkringskassans kampanj om Laget Sverige har inte gjort det mindre oroligt och många ser det som en del av kampanjen. Om meningen med kampanjen att få människor att känna sig delaktig i Laget Sverige och känna stöd för att återfå hälsa så gick det inte riktigt som planerat. Flera känner sig nu istället stressade och oroliga. Det som det nu från 1 november gäller är att man som sjuk kan bli nekad utbetalning och få den stoppad snabbare än idag om Försäkringskassan är tveksam till att man har rätt till sjukpenning. Detta gäller både nya ansökningar och förlängningar av pågående sjukfall. I Dagens Nyheter publicerades igår kväll en artikel där både facket på Försäkringskassan (ST) och Läkarförbundet är kritiska och varnar för att det kan drabba sjuka hårt ekonomiskt.
Hur blir det och vad är skillnaden mot nu?
Enligt artikeln i DN så är det ca 2000 personer som varje månad får ett besked per brev att Försäkringskassan överväger att inte betala ut sjukpenning till dem längre. Den sjukskrivne har då några veckor på sig att komplettera sin ansökan och har under tiden rätt till sjukpenning. Det är där skillnaden ligger, utbetalningar stoppas efter 1 november om Försäkringskassan anser att det finns tveksamheter om rätten till sjukpenning. Tidigare har ett ärende rullat på när man skickat in nya läkarintyg men nu kommer varje förlängt intyg att ses som en ny ansökan.
En lösning ska enligt Eva Nordqvist, chef på Försäkringskassans rättsavdelning, vara att man fattar interimistiska (tillfälliga) beslut om det kommer in fall där det inte finns tillräckligt underlag för slutligt beslut. Men Yvonne Gullberg (TS) tror inte på den lösningen eftersom handläggarna på Försäkringskassan ofta behöver komplettera läkarintygen. Ove Andersson, Sveriges läkarförbund, uttalar sig också i DN och undrar om man ska behöva skriva läkarintyg som ska hålla i rättegångar.
Så både Försäkringskassans huvudskyddsombud och en representant från Sveriges läkarförbund ser riskerna och problemen. Hela artikeln här.
Men vad säger de på Försäkringskassan när man frågar? Hur ska man göra?
Försäkringskassan har en sida som de kallar “Försäkringskassans kundforum”. Där finns en tråd om just den här förändringen. Tråden är lång och man får inte så klar information så frågorna upprepas. Men tydligen så ska man när man ansöker om sjukpenning kunna fylla i att man vill att varje sjukintyg man skickar in ska anses som ett nytt anspråk på ersättning.
Enligt en grundläggande förvaltningsrättslig princip så påbörjas ett ärende genom en ansökan från den försäkrade för en specifik anspråksperiod. Ärendet avslutas när myndigheten har fattat beslut för den specifika anspråksperioden.
Eftersom varje anspråksperiod ska ses som ett eget ärende krävs det en ny ansökan från den försäkrade för varje ny anspråksperiod. Det betyder att om det kommer in ett eller flera läkarintyg i en följd efter att vi fattat beslut för den föregående läkarintyg måste den försäkrade göra ett nytt anspråk på ersättning för de perioderna. Ett inskickat läkarintyg kan alltså inte godtas som en ansökan. Handläggaren måste få bekräftat av den försäkrade att avsikten med det inskickade är att ansöka om sjukpenning alternativt smittbärarpenning för den tid och omfattning som läkarintygen avser.
Man kommer dock inte behöva göra en ny ansökan för varje tillfälle om informationen finns hos handläggaren att den försäkrade vill att varje ny förlängning av läkarintyget ska vara ett nytt anspråk på ersättning. Den informationen kan man lämna genom att fylla i detta i den första ansökan om sjukpenning eller genom att ta kontakt med sin handläggare eller Kundcenter.
Det här tycker inte oroliga människor är glasklara besked utan man fortsätter att fråga och ger också kritik för hur det (inte) ges information. Till sist känns det som om de på Försäkringskassans kundforum tröttnar och skriver “det här är inget diskussionsforum”.
Läst gärna tråden i sin helhet.
Det är dags för Försäkringskassan att nu, direkt, med en gång förklara vad det är som gäller. Räcker det med att kryssa i en ruta att man vill att kommande läkarintyg ska anses och räknas som anspråk på ersättning? Varför skickar man annars in det kan man ju undra. Eller om det kommer in ett intyg som inte håller måtten så fattas ett interimistiskt beslut – kanske?
Vi vill ha en trygg och rättssäker sjukförsäkring och det här var inte ett steg närmare det. Rätt ersättning till rätt person i rätt tid är ett av Försäkringskassans mål och det här kan inte anses som ett steg närmare det.
För det kan väl inte vara så att man genom att neka sjuka människor sjukpenning ska sänka sjuktalen för att nå målet 2020?
Detta är verkligen ett stort bakslag och något vi hoppas de fackliga organisationerna kommer fortsätta kämpa för. Sjukförsäkring och sjukpenning är en rättighet som man verkligen inte kan kompromissa med, kommunikationen behöver vara tydligare.
Vad betyder det här i förlängningen?
Ska vi då ha massor av människor i arbete som egentligen är för sjuka för att arbeta men ändå är tvingade att göra det?,trasiga människor med tex kognitiva besvär som inte bara mår dåligt utan också sitter bakom ratten och kör kanske som yrkeschafför?
Färdtjänst,taxi,ambulans,buss,lastbil. Hoppas att någon stannar i tid när era barn går över vägen. Det här handlar om alla,och inte bara de som är sjuka just nu.
Otroligt att FK:s personal vet hur människor mår mycket bättre än vad deras läkare vet. Oj, oj, hur ska detta sluta, lika bra att avskaffa läkarkåren då och alla får besöka FK för utlåtande.
Ja jag ser inte vad man vinner på att jaga ut sjuka i arbete, kostanden kommer nog sen. Men jag ser att man skrämmer ihjäl dem som funderar på att försöka komma ut i arbete, de som har förtidspension. För om man bryter sin förtidspension för en arbetsträning då är man plötsligt illa ute, det går inte att gå tillbaka. Ja så var det me den drömmen för många man får jobba svart. Försäkringskassan har blivit en tredje makt likt arbetslägren i Tyskland under kriget.
Vad innebär detta för folk som är arbetslösa sjukskrivna? Måste man inte då anmäla sig till AF första dagen när man inte får sjukpenning? Detta vet man väl inte då? Någon som vet vad som gäller?
Förstår ingenting, om man är sjuk blir man inte frisk bara för att försäkringskassan nekar en sjuk person sjukpenning.
Blev avstängd från utbetalningar den 1/11 efter 20 år med fibromyalgi.
Talat med min läkare som är ny sedan i höstas och förfrågat om hennes kompetens gentemot FK och vice versa och fått klart för mig om FK saknar något i en bedömning borde FK då inte begära sina önskemål? Istället för att bara i efterhand säga till Mig att det saknas tydligheter/mer ord i mina läkarintyg och på detta stänga av mina utbetalningar. Konstigt? I min värld frågar man om något fattas, för det kan ju inte mina kunder veta innan frågan gått ut!?
Detta är maktmissbruk mot sjuka Svenskar! Hoppas dom styrande får smaka på sin egen “MEDICIN ” !
Om man blivit sjukskriven efter operation och läkaren sjukskrivit en period kan försäkringskassan plötsligt säga att man inte får ersättning hela perioden? Finns det maxtak på dagar på ett år? Fattar noll!!! Hjälp!
[…] Efter månadsskiftet kan din sjukpenning stoppas utan förvarning. […]