Moderaterna vill reformera sjukförsäkringen. Igen.De har presenterat sin förslag, som de kommer att driva i riksdagen, i bland annat Dagens Nyheter. Reformförslaget presenteras i fyra punkter och är det som Moderaterna föreslår i sitt reformpaket för att, som de säger, “ta ansvar för de offentliga finanserna och bryta utanförskapet är bärande delar av Moderaternas plan för ett starkare Sverige.”
I debattartikeln skriver Johan Forsell (M) att kostnaderna för sjukförsäkringen tränger undan viktiga satsningar på skola och välfärd. Det märkliga är att Forsell inte verkar komma ihåg vart pengarna tagit vägen. Och vem som tog dem. Arbetsgivaravgiften ligger nu på 31,42 2014 (32,46 låg den på 2005)
Genom att ta från sjukförsäkringen och omfördela till allmän löneavgift kunde Alliansen få loss pengar som inte är öronmärkta. Man tog från sjuka och gav till friska på det viset genom bland annat jobbskatteavdrag. Och det är inga småsummor!
2005 gick 10,15 till sjukförsäkringsavgiften och 2013 hade man omfördelat så att endast 4,35 gick till sjukförsäkringen. Man har tagit mera än hälften av pengarna som skulle gått till sjukförsäkringen.
Och så vill man påskina att det är de sjukas fel att det fattas pengar? Läs mera om det i Misskött eller rånad sjukförsäkring.
En miljon i utanförskap?
Johan Forsell fortsätter med att skriva att “motsvarande upp emot en miljon människor lever i utanförskap och bidragsberoende.” Den här siffran har vi hörts upprepas så länge nu att man skulle kunna tro att det är sant men det är bara moderat politikstrategi, en lögn som upprepas blir inte sanning – bara politik. Vilka är de där en miljon i utanförskap? Forsell skriver om dålig integration så vi kan ju anta att många av den där miljonen är invandrare. Resten är sjuka då? Det har framkommit kritik mot Moderaternas sätt att räkna på utanförskapet innan. Enligt Aktuellt i Politiken riktar Riksrevisionsverket, och professor Bertil Holmlund, Uppsala universitet, hård kritik mot utanförskapsmåttet.
“Att beskriva all frånvaro från arbete som kompenseras med ekonomisk ersättning från socialförsäkringssystemet som utanförskap gränsar till missbruk av modersmålet”, säger Holmlund.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gick lite i taket när Anna Kinberg Batra började prata om en miljon i utanförskap i våras. Debatten fördes bland annat (som vanligt) på Twitter i en tråd med Strandhäll.
Hon debatterade också i Aftonbladet och tog där även upp moderaternas flexibla förhållande till utanförskapet.
I Aktuellt i politiken skrevs det också om det. Där visade man tabellerna som Moderaterna tagit från regeringens budgetförslag och gjorde om till högerpropaganda. Där kan man se hur moderaterna räknar in den som är hemma med maginfluensa eller vård av barn i utanförskapet. Är du arbetslös så mycket som en månad räknas du också in. Är ni i landet tolv stycken med så lång arbetslöshet så räknas ni som en hel individ i utanförskap. Om 52 föräldrar är hemma för vård av barn i en vecka – utanförskap!! Inte ens Anders Borg tyckte att benämningen “Utanförskap” var särskilt lyckad men moderaterna kämpar på med siffertrixandet.
Moderaternas fyra delar i reformpaketet.
1.) Stärkt rehabiliteringskedja.
Särskilda insatser för individer med psykiska sjukdomar. Där har vi tidigare hört moderater uttala sig om att det ska inte ges sjukskrivning på heltid och att det bästa kanske är att vara på jobbet. Ett förslag nu är “byt jobb”. Det ska även på Försäkringskassan finnas “erfarna handläggare specialiserade på psykisk ohälsa och samarbetet med Arbetsförmedlingen ska stärkas.”
Lyssnar man på de erfarna specialister inom psykiatrin så säger de det motsatta, just utmattningssjukdomar kräver ofta just vila. Patientorganisationerna håller med. Vi ser en stor risk med att jaga sjuka med blåslampa, man riskerar att både förvärra och förlänga sjukdomen. Det bör vara läkares bedömning om patientens behov som ska råda, psykiatri,varken spariver eller arbetslinje ska sätta graden av sjukskrivning.
2.) Skärp tillsynen av aktörerna i sjukskrivningsprocessen.
Här vill de bland annat ha en särskild tillsyn av läkare. Läkare som avviker för ofta från det försäkringsmedicinska beslutsstödet ska kunna tas ifrån rätten att sjukskriva. Kommer läkarna att protestera nu tror ni? Eller är de så uttröttade av kompletteringar och allt extra pappersjobb de får göra pga Försäkringskassans hårdare tillämpning av regler att de låter det passera?
3.) Utveckla möjligheterna till förebyggande insatser.
Moderaterna vill satsa 500 miljoner per år på förebyggande arbete och skärpa lagstiftningen för landstingens ansvar att erbjuda förebyggande insatser. Inget om arbetsgivarna? Forsell skriver ” Avsaknaden av verkningsfulla insatser är påtaglig och det enda större förslag som presenterats, ökad medfinansiering från arbetsgivare, har dragits tillbaka.” Det förslaget har ju moderaterna och deras stödorganisation Svenskt Näringsliv själva lobbat stenhårt för att se till att det inte genomfördes. Överenskommelsen med arbetsmarknadens parter blev i stället att parterna själva skulle lämna planer på hur man skulle arbeta förebyggande. Någon som hört några förslag? Från Moderaterna? Svenskt Näringsliv? Här skulle det suttit bra med ett skarpt förslag.
4.) Stärk drivkrafterna att komma tillbaka till arbete.
För en moderat betyder det “fattiggör”, ju längre du är sjuk desto mindre pengar. “Avtrappningen av sjukpenningen bör därför ske dag 90 i stället för dag 365 och ett ytterligare steg i avtrappningen om 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten bör införas vid dag 365” Och så vill de naturligtvis återinföra den bortre tidsgränsen igen. Så ta pengar från den sjuke tidigare och i större utsträckning så tar de sig i kragen och går till jobbet och om inte det hjälper så släng ut dem helt och hållet från försäkringen. För det fungerade sist? Då när det utförsäkrades 100 000 sjuka och 9 000 utförsäkrades två gånger, några hann med en tredje gång också. Hur var det med sjuktalen när utförsäkringarna började vinna laga kraft, jo, sjuktalen steg.
Fattigdom och osäkerhet har aldrig botat människor och det lär inte göra det i fortsättningen heller.
Vill du läsa Forsells debattinlägg i sin helhet gör du det här.
Lästips: Kjell Rautio om Varning för statistikrelaterad panikångest.
Varför fluktuerar sjuktalen?
Inlärd hjälplöshet är en term inom psykologin som betecknar ett apatiskt tillstånd av vanmakt som beror på att individen utsatts för oförutsägbara eller okontrollerbara konsekvenser. Det anses ligga till grund för flera psykiska tillstånd.
Inlärd hjälplöshet kan både uppkomma när individen inser sig sakna förmåga att lösa akuta problem, och när problemen i sig är olösbara.
Moderaterna, partiet som alltid vill ta ifrån de fattiga/svaga och ge till de rika/starka. Deras historiska agerande säger mycket om vad för slags parti detta är, har varit och kommer vara. (Från Socialdemokraternas hemsida)
1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till 8 timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till 8 timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej till sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till A–kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till 2 veckors semester.
1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
1946: Nej till fria skolmåltider.
1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
1947: Nej till allmänna barnbidrag.
1951: Nej till 3 veckors semester.
1953: Nej till fri sjukvård.
1959: Nej till ATP.
1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
1963: Nej till 4 veckors semester.
1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
1976: Nej till 5 veckors semester.
1983: Nej till löntagarfonderna.
1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
2004: Ja till sänkt A–kassa och sjukpenning.
2006: Nej till gröna jobb.
2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
2006: Nej till höjd A-kassa.
2006: Ja till sänkt A-kassa.
2006: Nej till höjd sjukersättning.
2007: Ja till sänkt sjukersättning.
2008: Ja till FRA-lagen.
2009: Ja till IPRED-lagen.
Att det fortfarande är “inne” att rösta på dem även bland vissa arbetare går över mitt förstånd. Det är ju ondskan själv förvandlad till ett politiskt parti. Så mycket ignorans i vårt samhälle och inte många som bryr sig om oss svaga.
Så jävla typiskt M ! Ingen empati , ingen medkänsla för dom svagare !! Omvänd robin hood ! Ta från de fattiga och ge till rika !! Blåslampan Forsell och despoten Reinfelft håller stilen ! VEM kan rösta på dessa hycklare !M ???? Jobba tills ni dör säger despoten ! samtidigt som han får 165000kr i mån utan att lyfta ett finger !!!! ALLAS LIKA VÄRDE !!!!
Vad innebär detta för de med stadigvarande sjukersättning ? Ska de få den indragen ?
O detta är ju inte konstigt att folkgrupper ställs mot varandra. De har råd med ena, framför det andra. Vart e sverige lagom, allas lika värde etc ?
?
Tur att detta inte är “skarpa förslag”. Men jag förstår inte vad som står där i det finstilta? Med andra ord, jag begriper inte meningarna som dessa politiker skriver om?
Tillbaka till träldom?
Här är något nytt skrämmande som är värt att ta upp:
http://www.riksrevisionen.se/sv/GRANSKNINGAR/Planering-och-uppfoljning/Pagaende-granskningar/Pagaende-granskningar/Lakares-forutsattningar-att-bedoma-arbetsformaga/
Riksrevisionen ska alltså granska läkares förutsättningar att bedöma patienters arbetsförmåga? Jag skulle ju tro att utbildade läkare vet mer om hur sjukdomar påverkar psykisk och fysisk förmåga mer än fifflarna på FK som bara automatiskt stämplar avslag på allt, om så patienterna har svåra neurologiska problem som kronisk utmattning eller smärtor, såsom total social oförmåga och djup depression. Ja det finns de som haft sviktande organ eller varit döende i cancer och som FK ändå tyckt skulle arbeta 100%. Fler och fler tappar hoppet och tar livet av sig. Och det är LÄKARNA som ska granskas!
“Har läkare tillräckliga förutsättningar för att bedöma enskilda individers arbetsförmåga och leverera adekvata utlåtanden som underlag för beslut om sjukskrivning?”
Ja, tänka sig att de har det! Tänka sig att de utbildade läkarna som faktiskt tar sig tid i sitt stressiga arbete att träffa sina patienter iställer för att bara skriva ut en mall vet och förstår tillräckligt mycket för att kunna sjukskriva. Men FK gör det väl bättre eftersom de bidrar till tortyr av de svagaste i samhället och därmed sparar pengar?
Kanske dags att ta och granska FK och vända på den här överstekta högersteken?
Begravningsbranschen ett vinnande koncept.
Snart sitter man väl i tvångströja och gapflabbar åt all idioti.
Trygghet och solidaritet är ett minne blott,för nu ska det bedrivas jakt på alla och skrämma upp folket till lydnad.
Vem äger tolkningsföreträde över människors sjukdomar?
Anmäla regeringen till EUdomstolen,som Inger Ljung skrev,är ingen dum ide men vem är det som styr landet, Janne Långben?. Under tiden köper Norge upp många vårdcentraler,för här lider alltfler människor av stressrelaterade sjukdomar.
Tack Oskar för info.