Idag tillkännagav Ulla Andersson (V) att man i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en sänkning av skatten för de med sjukersättning och för de med aktivitetsersättning. Äntligen har man nu gjort något som når de med sämst inkomst på riktigt. Det är en bit kvar för att det ska bli en rättvis beskattning men det är ett första steg åt rätt håll. Det kan ju också tolkas som så att man nu ser det orättvisa i beskattningen av sjuka och att man nu plockar upp det där kortet som Stefan Löfven förut hävdade att “lagt kort ligger”.
Sänkningen ska gälla de med aktivitetsersättning (“sjukpension” för de under 30 år) och för dem med sjukersättning (förtidspension) och kommer att ligga på ca 130 kronor för de med lägst ersättning och ca 120 kronor för övriga. Det bästa med den här skattesänkningen är att det här är pengar som verkligen hamnar i plånboken eftersom det inte påverkar bostadstillägg eller bostadsbidrag. Det är riktiga pengar, plånbokskronor.
När Ulla Andersson gick ut med att man lagt det här förslaget till budgeten så svarade finansminister Magdalena Andersson att regeringen vill lägga en budget för minskade klyftor och kommer att ta alla förslag i beaktning inför budgeten. Det har man alltså gjort här och det ger hopp inför framtiden. Man kan tycka att en dryg hundring i månaden inte är mycket att yvas över men bara genom det att man sänker skatten är ett erkännande om att den här beskattningen är orättvis och då finns hopp för kommande förhandlingar.
Kan det vara så att det där som Stefan Löfven sa om skatterna, att man inte tänkte röra skatterna och att lagt kort ligger har börjat att lättas upp lite? Vi hoppas det och ser fram emot flera åtgärder för den orättvisa beskattningen.
Att sjuka både har låg inkomst och en högre skatt uppmärksammade Dagens Nyheter i en artikel den 3 mars.
Man hade räknat ut att “Medianinkomsten för dem som arbetade i Sverige 2015 var ungefär 24.660 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Då blir 64,7 procent av medianinkomsten cirka 15.950 kronor.
Försäkringskassan har tagit fram siffror till DN som visar att det genomsnittliga månadsbeloppet för de drygt 200.000 personerna med hel sjukersättning var 10.642 kronor i månaden i februari 2017. Snittet har legat på ungefär samma nivå i många år och till exempel bara höjts med 200 kronor sedan 2009.”
Man ligger alltså redan innan skatt ca 5.000 kronor i månaden under förväntat belopp i ersättning och betalar dessutom mera i skatt.
Man pratar ofta om den orättvisa beskattningen av pensionärer, att de som slitet hela livet borde inte behöva leva i fattigdom på ålderns höst. Många av oss med sjukersättning har också jobbat, en del av oss har jobbat oss sjuka och vi betalar fortfarande mera skatt än vad vi hade gjort på samma inkomst om vi arbetat. Ingen borde behöva leva i fattigdom, varken sjuka, gamla eller andra och det här är ett steg mot minskade klyftor som är mycket välkommet.
Johan Forsell (M) uttalar sig till SVT och tycker inte om förslaget eftersom det som han säger “strider mot arbetslinjen.” Han vill att det ska löna sig att arbeta och det tycker väl alla men ska det straffa sig att bli sjuk?
Ulla Andersson säger till SVT: – Det är en grupp som har en väldigt svår ekonomisk situation. Vi föreslår nu att de får en skattesänkning, och att den här borgerliga orättvisan börjar byggas bort. Det är djupt orättvist att människor som är sjuka ska behöva betala högre skatt än de som har turen att vara friska och ha ett jobb.
I den här frågan är skillnaden mellan de olika blocken tydlig och vi antar att det kommer att bli hårda debatter i riksdagen framöver.
100 kr/mån mer för de med sjukersättning. 1200 kr/mån mer för undersköterskorna. Vilken käftsmäll för alla som slitit ut sig i detta yrke. Visst ska arbete belönas, men inte på bekostnad av att sjukdom bestraffas.
Det finns ju lagar och avtal och även villkor i arbetsskadelagen men dessa synes inte fungera eller följas. Så det känns och upplevs som om att rättssäkerhet eller rättstrygghet inte längre finns.
ARBETSLÖSA OCH SJUKPENSIONÄRER HAR OCKSÅ BYGGT DETTA LAND
Pensionärerna har fått och ska få skattesänkning med motiveringen att de byggt landet, detta oavsett i vilken omfattning de deltagit i byggprocessen. Arbetslösa och sjukpensionärer betalar mycket mer i skatt trots att arbetslösa deltagit i byggprocessen ända tills de blev arbetslösa. Även sjukpensionärer betalar mycket mer i skatt trots att de kanske t o m har deltagit i byggprocessen i sådan omfattning att de blivit sjuka och sedan sjukpensionerade.
Var finns logiken till att sjukpensionärer och arbetslösa ska betala mycket mer i skatt.
Min fru som är sjukpensionär betalar drygt 1 000 kronor mer varje månad i skatt än en folkpensionär i samma inkomstklass. De aviserade sänkningarna vid årsskiftet gör ingen skillnad
Själv har jag arbetat hela livet och deltagit i byggprocessen. Men som arbetslös har jag endast 65 procent av min gamla inkomst brutto men betalar mycket mer i skatt.
Göran