Kritiken mot regeringen och Försäkringskassan har varit hård senaste året och särskilt den senaste tiden då både drabbade, läkare, fack, organisationer och röster från regeringens egna ledamöter stått för kritiken. Mest kritiseras målet om 9 sjukdagar 2020, tidsgränserna med arbetsförmågebedömningar mot arbetsmarknaden. Flera gånger har Annika Strandhäll besvarat kritiken med att det ska presenteras lösningar inom kort. Vi som följer frågan har undrat “NÄR?” och “HUR?” och försökt spekulera i svaren. Idag kom vi lite, lite närmare ett svar.
I en intervju i Ekot i morse svarade Strandhäll att hon ser gnisslet i sjukförsäkringen och att efter nyår återkommer hon med lösningar. Som vanligt så spekulerar vi som följer varje uttalande i vad det kan betyda. Hon sa “Vi kommer att komma med ett helt paket för att stärka upp individens rätt. Det kan vara så att vi också måste titta på frågan om både normalt förekommande arbete och särskilda skäl. Det är en sån del där jag ser att det gnisslar väldigt mycket.” Hon säger också “Är det så att bedömningarna vid tidsgränserna är så snäva att människor kastas ut istället, då måste vi se till att göra rätt saker. För annars fungerar inte försäkringen.”
I Ekots intervju säger hon också att målet om nio sjukdagar inte är ett individmål utan att det är ett samhällsmål. Om man haft den tanken i bakhuvudet när man har tagit fram lösningarna så borde vi kunna få riktigt verklighetsförankrade förslag. Försäkringskassan har själv lämnat förslag till regeringen om att man bör lätta på de hårda reglerna, hårdast i hela OECD, för sjukersättning. Det var beräknat att ca 18 000 skulle beviljas sjukersättning 2017 och än så länge har det godkänts ca 7 000 ansökningar så det ger en fingervisning om att människor som inte kommer att återfå hel arbetsförmåga blir kvar i sjukförsäkringen under alldeles för lång tid. Det är de långa sjukskrivningarna som ökat, kanske på grund av just det. Om vi i de ansökningarna kan åberopa “särskilda skäl”, vilket Försäkringskassan själv föreslår, är vi en bit närmare en fungerande sjukförsäkring.
Kommer vi att se att vi får vettigare bedömningar vid tidsgränserna? “Om tidsgränserna är för snäva måste vi se till att göra rätt för en fungerande sjukförsäkring.”
Arbetsförmågebedömningar mot normalt förekommande arbete? Strandhäll säger att det gnisslar, kommer det att betyda att man inte bedöms mot en fiktiv arbetsmarknad?
Individens rätt och särskilda skäl. Vi har länge förespråkat en mera individuell bedömning i sjukförsäkringen, både när det kommer till rätten att få sjukpenning eller sjukersättning.
Den här regeringen gick på val med att man skulle se till att medborgarna hade ett tryggt, säkert och förutsägbart skydd vid förlorad arbetsförmåga och det har ju gått si så där med det i det här avseendet även om en del förbättringar gjorts för dem som redan har sjukersättning eller får sjukpenning beviljad. Nu gäller det alltså att se till att försäkringen faller ut som det var tänkt.
Regeringen kommer nu att få kritik för att man kommer med förslag och det kommer att kallas för “valfläsk” vilket alltså betyder att folk menar att sista året i en mandatperiod ska inte regeringar försöka genomföra sin politik? Så jag hoppas att regeringen inte tar till sig av den kritiken utan hellre fortsätter att lyssna på oss som “gnisslar” om sjukförsäkringen, vi som nu har gått ihop och gnisslat tillsammans.
I mars nästa år ska också en utredning om flexjobb presenteras. Den ser vi också fram emot.
Intervju i Ekot med Annika Strandhäll.
Försäkringskassans förslag till regeringen.
Ministern lovar snabb översyn av tuffa sjukregler – Dagens Arena
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.