Vi har tidigare skrivit om de ekonomiska förbättringar som sker efter nyår för dem med sjukersättning. Igår på självaste julafton var det många som gick in på “Mina sidor” hos Försäkringskassan och såg ökningen svart på vitt. Hur mycket man fått beror på flera faktorer och de som har sämst ekonomi är de som fått mest och snittet verkar ligga någonstans på 300 – 400 kronor mera i månaden. Någon har fått nästan 1000:- mera och någon har fått mindre. Ska försöka bena ut orsaker och verkan åt er.
Vi har fått en förstärkning av ersättningar, sänkning av skatt, ändring av regler för bostadstillägg och uträkning av ersättningsnivåer. Din individuella situation spelar stor roll för slutresultatet. Ser många som är glada men också många som tycker att det är alldeles för lite att glädjas åt.
Vi i föreningen håller med om att det är otillräckligt och att vi har en bra bit kvar till ett läge där man hamnar på “skälig levnadsstandard” men vi ser att det är positiv utveckling för första gången på många år. Man har dessutom genom dessa ändringar erkänt sjukas ekonomiska situation som orättvis och problematisk. Logga gärna in på Försäkringskassans Mina sidor och se hur det förändrats för dig om du har sjukersättning.
Vad är det som hänt?
Bostadstillägget höjs på två sätt. Man höjer taket i bostadstillägget med 600 kronor, från 5 000 till 5 600 kronor. Man höjer också procenten med hur mycket av bostadskostnaden som ersätts, från 95 procent till 96 procent upp till en kostnad på 5 000 och på beloppet mellan 5 000 och 5 600 kronor kan man få 70 procent.
Skattesänkning på en procent för oss med sjukersättning.
Höjd garantiersättning kommer först 1 juli 2018 och höjs då med ca 300 kronor men de med garantiersättning får en höjning redan från januari pga att prisbasbeloppet höjs från nyår. Prisbasbeloppet 2018 ligger på 45 500 kronor, en höjning med 700 kronor. Garantinivån blir då 109.200 kronor, månadsbeloppet hamnar då på 9.100 kronor.
Inkomstrelaterad sjukersättning. För dig med inkomstrelaterad ersättning blir det en höjning på 1,56 procent på grund av att prisbasbeloppet höjs 2018.
Det är alltså mycket som händer i systemen och vilka ersättningar du har och i vilken omfattning du har dem spelar alltså roll. Det kan bero på om du har halv eller hel sjukersättning, om du lever ensam eller delar bostaden med någon, om din kommun höjt skatten kan det spela in. En person med ersättning på garantinivå, hyra på 5600 och med en kommunalskatt på normalnivå kommer efter 1 juli 2018 att ha ca 840 kronor mera i månaden. Bostadstillägget för de här personerna höjs med 470 kronor.
Det är som sagt positiv utveckling och vi ser fram emot att fortsatta satsningar görs på att få bort de orättvisa klyftor som finns mellan friska och sjuka. Och tänk på att skillnaden kan gälla en person, frisk i nuläget men sjuk och fattiggjord i framtiden, då gör man den ekonomiska resan mycket tydligt.
Ett par ord om glädje och tacksamhet, det är kanske svårt att känna det när man har en kropp eller knopp som inte hänger med på de planer man gjorde upp för livet men hoppfulla tycker jag att vi kan tillåta oss att var. Det sker positiva förändringar inom områden nu där det under lång tid bara varit försämringar och indragningar. Jag hör ofta att det inte spelar någon roll vilen regering vi har eller vem man röstar på men om vi tittar på hur Moderaternas motion såg ut nu när det röstades om budgeten den 14 december i år så kan man läsa att Moderaterna vill
-
- återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen
- införa en ny karensdag dag 15, sänka sjukpenningnivån för
arbetslösa - införa en sjukpenningnivå på 75 procent av den sjukpenninggrundande
inkomsten (SGI) från dag 90 och 70 procent av SGI från dag 365 - avstyrka regeringens förslag om höjt inkomsttak i sjukförsäkringen
- till anslag 1:2 anvisas ca 1 081 miljoner kronor mindre än regeringen
- regeringens förslag om höjd garantinivå inom aktivitets- och sjukförsäkringen och höjt bostadstillägg avstyrks.
- sänka nivån i aktivitets- och sjukersättningen från 64,7 till 64 procent
- avskaffa den automatiska rätten till sjukersättning vid förlängd skolgång,
Det spelar stor roll vilken regering vi har och vilken politik den genomför. Får vi en Alliansregering med regeringsstöd av SD så kommer de förbättringar som tidigare gjorts och de som nu görs att försvinna. Värt att påpeka kan också vara att många som inte är insatta tror att vi med sjukersättning får samma ändringar som ålderspensionärer. Det får vi inte utan de har fått mycket större förstärkningar ekonomiskt än vad vår grupp fått och får.
Från skatteverket om skattetabeller. Vi med sjukersättning hamnar i kolumn 4.
Hej, tack för att Solrosuppropet finns!
Se gärna seminariet på SVT sänt 2017-11-23 (inspelat 2017-11-22) “Sjukförsäkringens utveckling och hur de utförsäkrade påverkas”. Socialförsäkringsutskottet (S) Fredrik Lund Sammeli menar bl a att det är för få som har sjukersättning idag, ca 7000 men borde vara 18 000. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och förbundsjurist Kommunal deltar.
Mycket intressant!
Mvh
Mari
Jag sökte bostadstillägg på försäkringskassan, men, jag hade för hög inkomst??!
När fattigpensionärer får höra det här från en myndighet som skall vara oberoende och opartisk, blir man chockad.
Visst jag är inte ålderspensionär, men väl sjukpensionär. Fler i min bekantskapskrets har fått höra att man har för inkomst för att komma i fråga om denna ersättning.