De senaste nyheterna om handläggare på Försäkringskassan som får högre lön om de avslår många ansökningar för sjukpenning är alarmerande. Tidningen ETC hade ett reportage 22 januari där en handläggare vittnade ”Ledningen har sagt rakt ut att målet är att fler ansökningar ska avslås”. Efter reportaget har fackförbundet ST gjort en enkätundersökning som bekräftar att det här inte är en enskild företeelse. I söndagens Agenda på SVT fanns ett reportage om saken och socialminister Annika Strandhäll var inbjuden som gäst.
Professorn Ruth Mannelqvist sa såhär i reportaget: “Jag skulle säga att det är regeringens mål som pressar på. Det finns en, skulle jag vilja påstå, ganska stark politisk styrning från regeringen in till Försäkringskassan, där man i princip talar om för förvaltningsmyndigheten hur många som ska ha rätt att få sjukpenning under ett år och det strider mot alla principer i en rättsstat.” Vi i Solrosuppropet är djupt bekymrade över de här uppgifterna. Försäkringskassan ska finnas där som stöd då arbetsförmågan sviker och bara misstanken att ett avslag har gjorts för att någon får en högre lön gör att förtroendet för Försäkringskassan nu är i botten.
Annika Strandhälls svar i Agenda visar att ministern inte tar till sig den massiva kritik som finns med det mål om sänkt sjuktal (ett snitt på 9.0/år), vilket infördes 2015. Om vi, både vi redan sjuka och alla som riskerar bli det, ska återfå förtroendet krävs att målet tas bort. Vägen till bättre hälsa måste ta andra vägar än signaler till en myndighet att skärpa sina bedömningar. Strandhäll säger: “Det är helt oacceptabelt och när den händelse som beskrivs i det här reportaget kom till min kännedom så tog vi omedelbart kontakt med Försäkringskassan.” Vi ser fram emot svaret på det särkilda regeringsuppdrag som Strandhäll förra måndagen gav till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och som ska rapporteras den 19 maj. Strandhäll är tydlig med att vi som individer ska kunna lita på myndigheterna och känna oss trygga.
Vi vet att det inte är direkt uttalat att Försäkringskassan ska agera hårdare men då vi ser att det är det faktiska resultatet av regeringens regleringsbrev måste det skrivas om. Vill regeringen få förnyat förtroende behöver det också göras före valet. Vi vill också att generaldirektören Ann-Mari Begler lämnar besked om hur den här kulturen kunnat frodas på olika Försäkringskassekontor. Som generaldirektör är hon ytterst ansvarig och om hon inte kan styra sin myndighet så den tjänar oss medborgare på ett rättssäkert sätt bör hon agera snarast eller avgå.
När det i debatten pekas på att fler människor stannar i sjukförsäkringen med långa sjukskrivningar måste vi minnas att de som tidigare fick sjukersättning (tidigare kallat förtidspension) har oerhört svårt att få sin ansökan om sjukersättning beviljad. Försäkringskassans egna siffror visar hur avslagen har ökat, från 57 procent 2013 till 79 procent 2017. Det här är dramatiska förändringar som misstänks bero på regeringens vilja att minska kostnaderna i sjukförsäkringen. Det har inte föregåtts av någon debatt eller lagändringar vilket gör att förtroendet för Försäkringskassan blir svagt. De partier som är för ett återinförande av den bortre tidsgränsen pratar om att inga andra länder har en sjukförsäkring utan tidsbegränsning. Det de inte nämner är att det i andra länder är betydligt lättare att övergå till andra system, liknande vår sjukersättning, för sin försörjning. Sverige har kommit att bli ett osäkert land att leva i som långtidssjuk.
Solrosuppropet följer de olika partiernas politik som rör sjuka och arbetslösa. Vi är partipolitiskt obundna men inför varje val går vi igenom vad partierna vill och vilket regeringsalternativ som bäst kan verka för våra intressegrupper. Alliansen och Sverigedemokraterna har ännu inte visat sig vara speciellt intresserade av att förbättra sjukförsäkringen. De har dock aviserat att de vill återinföra den bortre tidsgränsen, sänka ersättningarna och öka antalet karensdagar. Nu är det upp till bevis för regering och opposition – ska vi behöva välja mellan pest eller kolera eller kommer vi se ett alternativ som är bättre än ett annat?
Fler aktuella artikar:
Mycket snack från regeringen och deras gd. Men ingen verkstad.
Beprövad taktik innan ett val. Bättre tiga och lägga detta i långbänk med orden; vi skall utreda detta.
Men dom som trodde sig ha rättssäkerhet och rättstrygghet vet nu att ingen politiker(oavsett färg) håller vad den lovar till väljarna. Hur skall alla som betala sin sjukförsäkring lita på denna myndighet och dess gd?
Någon måste ta ansvar för detta!
Ser i många lokala tidningar att försäkringskassans kontorschefer ofta går ut och tar ställning till regleringsbrevet, men hur skulle det vara om dessa chefer tog parti för lagarna istället?
Men icke, man upprepar sin egen interna lag om att arbetslinjen gäller. Då undrar man ju, var den opartiska delen finns i fk.s myndighetsmaktbruk?
Cheferna skryter hur opartiska och oberoende man är? Stämmer detta verkligen med verkligheten?