Det blev ramaskri när socialminister Annika Strandhäll kungjorde att Begler fick lämna sin post som generaldirektör för Försäkringskassan. Både Begler och oppositionen var övertygad om att anledningen var att kasta Begler under bussen och hoppas på att kritiken mot sjukförsäkringen skulle följa med henne ut. Idag, fredag intervjuas Strandhäll av Kvartal på Twitter.
Sedan började ett ordkrig om huruvida Begler var “sparkad” på riktigt eller bara avsatt och omplacerad och i så fall varför. Så sedan blir det utfrågning i socialförsäkringsutskottet, varför fick inte Begler sitta kvar? Berodde det på att det är valår?
– Nej, säger Strandhäll, det beror på att Begler misslyckades med halva sitt uppdrag, med uppgiften att se till att instanserna samarbetade för att folk inte skulle hamna mellan stolarna.
– Jo, sade Begler, det var visst för att det är valår.
Högern väljer att tro på Beglers vittnesmål och de svar som Strandhäll under en timma lämnade lämnas helt därhän.
Stora svarta rubriker ropade ut att Strandhäll flera gånger “varnat” Begler, att Strandhäll alltså skulle ha sagt något som kunde tydas som “gör som jag säger eller åk väck”. Strandhäll går ut och säger att “jag har aldrig använt ordet “varnat” och bemöts då av ett tiotal skärmdumpar av tidningsrubriker där det står “Strandhäll varnade Begler flera gånger”. Det är alltså tidningarna som tolkade det att de haft flera möten och samtal som om det delats ut varningar, media – inte varningar från Strandhäll.
Johan Forsell, Moderaterna, får frågan från Dagens Nyheter: menar du att Strandhäll ljuger? Han svarar att “ljuger tycker jag är ett väldigt starkt ord, men jag tycker inte att den bild som ges är korrekt med det vi vet idag.”
Frågan är om hon kunnat lämna några svar som påverkat den bild som utfrågarna i förväg redan hade?
Hur många gånger har inte folk blivit irriterade på Strandhäll för att hon sagt sig vara oroad, bekymrad och frustrerad? Strandhäll pekar på de brister som vi sett, håller generaldirektören ansvarig och säger att hon haft möten där hon påtalat för Begler att det måste bli bättre samverkan mellan olika instanser och myndigheter. Detta för att folk inte ska hamna mellan stolarna och dessutom har regeringen skrivit in det i regleringsbrevet. Enligt Strandhäll har flera aktörer klagat på det bristande samarbetet med Försäkringskassan. Dessa viktiga möten har under Beglers ledning minskat med 50 procent. Men inget händer trots att problemet påtalas så Begler kan inte behållas och då går folk i taket, samma folk som irriterat sig på att inget gjorts?
“Om vi vinner valet får Begler tillbaka jobbet som GD på Försäkringskassan!” utropade högern. Ja, det tror fasen det! Det är ju som att sätta räven till att vakta hönsgården.
På onsdagen var det partiledardebatt i riksdagen och både Jonas Sjöstedt V och Ulf Kristersson M gjorde stor affär av att Löfven sagt att Begler inte fick sparken utan omplacerades. Det raljerades och flinades en del och Kristersson får antas var väldigt nöjd med att Begler fick sparken, eller petades, eller omplacerades, eller erbjöds annan tjänst eller…
Varför gör oppositionen så stor grej av det här? Jo, därför att det passar dem utmärkt att fokus läggs på att regeringen kastat ut sjuka ur försäkringen men att de själva vill göra det mörkar man, de vill ju erbjuda Begler den uppgiften igen. Dessutom så kan de på det här sättet slippa att tala om sina egna planer för sjukförsäkringen. Moderaterna vill göra besparingar på 5,4 miljarder i sjukförsäkringen. Miljarder! De vill införa den bortre tidsgränsen, höja skatten på sjukersättning, sänka storleken på sjukersättningen, sänka bostadstillägget för sjuka och införa en extra karensdag. Naturligtvis vill högern prata om Begler.
Det regeringen bör göra nu är att släppa sargen och på prestigen och ta bort målet om 9 sjukdagar år 2020.Ta bort de fasta tidsgränserna helt och jaga den nya generaldirektören med blåslampa om så behövs för att få till en fungerande samverkan och ett brett samarbete.
Frågan är inte om Begler blev varnad och sparkad, frågan är hur hon skulle kunnat sitta kvar om regeringen vill se en förändring.
Du kan lyssna på intervjun med Strandhäll här.
Lyssna om hur hon bemöts väldigt hätskt på Twitter, hur hon lärt sig den hårda vägen att statsråd inte tillåts vara något annat än helt allvarlig. Hur hon förstår att även om man inte menar något illa så kan det alltid tolkas så. Att retweeta saker innan man dubbelkollat fakta är viktigt och att det faktiskt är viktigt att ha politiker som faktiskt vågar vara på sociala medier och aktivt delta i debatten på olika plattformar. Om sjukvården, välfärden, sjukskrivningar, arbetsmiljö, generationsväxlingen, Begler och en massa annat.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.