Igår i TV4:s utfrågning av partiledarna sa Ulf Kristersson att Moderaterna drar tillbaka sitt förslag om höjd skatt för de med sjukersättning. Idag på en presskonferens bekräftade Elisabeth Svantesson, som är moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, uppgiften men sa också att de behåller övriga tidigare lagda förslag. Låt oss titta på vilka de är.
Jag börjar med att läsa Moderaternas vårmotion 2018 och där läser jag “De reformer inom sjukförsäkringen som beskrivs i höstens budgetmotion tillsammans med återställandet av de anslagsökningar gällande sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättning som återfanns i budgetpropositionen för 2018 bedöms stärka de offentliga finanserna med cirka 4,5 miljarder kronor.”
Läser man ovan så är det en typisk mening man läser och sedan läser man nästa utan att tänka mera på det. Men om vi stannar upp en stund, vad betyder “återställandet av de anslagsökningar gällande sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättning”? Det betyder att de ökade anslag som regeringen gett för att bekosta de förbättringar vi sett för sjuka vill Moderaterna ta bort och naturligtvis följer förbättringarna med då. Så det betyder sänkt ekonomi för sjuka genom bland annat lägre ersättningsnivåer och bostadstillägg.
Men, hey, vi höjer ju inte skatten!
Jaha, då går jag vidare till Moderaternas höstbudget då. Där hittar jag att Moderaterna vill
-
- öka avtrappningen av sjukpenningen och införa en karensdag vid övergången från sjuklön till sjukpenning, det vill säga vid dag 15.
- återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som regeringen tog bort (utförsäkringarna)
- att sjukpenningen ska uppgå till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten från dag 90 och 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten från dag 365
- att människor reagerar på incitament och påverkas av attityder. Detta gäller även inom sjukförsäkringen och är en central utgångspunkt i deras förslag till reformer av dagens system.
- att en särskild rehabiliteringskedja införs för vissa lättare psykiska diagnoser. Prövning av arbetsförmåga mot andra arbetsuppgifter eller annan arbetsplats hos arbetsgivaren ska ske dag 45 i stället för dag 90 och prövning av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden ska ske dag 90 i stället för dag 180.
- tillsynen av läkarnas och vårdgivarnas arbete med sjukskrivningsfrågor förstärkas. Osakliga avvikelser från det försäkringsmedicinska beslutsstödet kan därmed upptäckas och utredas. Vid upprepade anmärkningar liksom vid rent fusk bör rätten till utfärdande av sjukintyg kunna dras in.
Det är en hel del Moderaterna vill utsätta sjukförsäkringen och sjuka för, de vill att ju längre/allvarligare man är sjuk desto fattigare ska man bli och är man sjuk riktigt länge då ska man som förut kastas ut ur sjukförsäkringen helt och hållet. Särskilda regler för särskilda diagnoser, det är många som påpekat det dåliga i det, med ett personligt utvecklat stöd i sjukförsäkringen behövs inte det, vi är alla olika även om vi har samma diagnos och ingen tjänar på att ha ett hot hängande över sig att man ska förlora arbetet eller bli utan ersättning, även om man kallar det incitament.
Moderaterna vill också skärpa tillsynen av läkare som skriver sjukintyg “för bra” och det ska finnas en möjlighet att frånta dessa läkare rätten till att skriva intyg. Var har Moderaterna hittat motiveringen till det? Är det möjligt att de missat alla vittnesmål från läkare som dukar under ifrån arbetsbördan med krav från Försäkringskassan om kompletteringar och förtydliganden av läkarintygen? Läkare som inte kan förstå hur det kan vara samma patient som hen och Försäkringskassan menar.
Så ja, Moderaterna tar tillbaka förslaget om höjd skatt för sjuka men bara för att det uppmärksammats, inte av någon annan anledning. Så vad säger ni? Lite uppmärksamhet till de övriga försämringarna de vill införa?
Vad mer kan man säga. Vi går och röstar på rätt parti på söndag. Om man har förtidsröstat och ångrar sig, kan man ändra sig på valdagen 9:e september och då blir förtidsrösten ogiltig.
Istället gäller den röst man lämnat på valdagen och förtidsröstningen stryks. Legitimering krävs.
Rätt omdöme, rätt val, rätt parti då kan det inte bli annat än bra.
Men var finns löntagarorganisationerna som skall bevaka just arbetarnas försäkringar och villkor?
Inte ett ord hörs från dessa organisationer inom fack och LO-TCO.
HUr kommer detta sig, här finns ju underlag och möglig skåpmat som moderaterna har plockat ut. Skall man drabbas dubbelt eller trippelt efter valet 2018.
Nä, ansvaret ligger på LO-TCO och löntagorganisationerna som skall bevaka detta.
[…] tycker Moderaterna nu? Här och här kan du läsa om hur Moderaterna sisådär en vecka innan valet ändrar sig i frågan om att dra […]
Man blir bedrövad av den omvända Robin hood politik moderaterna står för . En partiledare som varit i lägenhetsaffärer som knappt tål ljuset o som på ngn dag får vad en fattig sjukpensionär får leva på i. månaden . Gör mig rätt förbannad o se karln som kallar sig vuxen i rummet prata o prata men sällan presterat ngn verkstad under åren politiken.
Det bara o inse att vi har ett högerblock m/kd/Sd.
Vet inte var det kristna finns i Kd möjligtvis hyckleriet då som ibland följer med tron.
SD ett parti som har sina rötter i en ideologi som kostade ett 100 tals miljoner livet för mindre än 80 år sedan. Hur kan man ens komma på tanken att använda sig av deras stöd o samtididigt benämna
som som kristna……