I Norrköping genomförs en omorganisation av boendestödet. Det har skapat stor oro hos de som använder stödet och Solrosuppropets styrelsemedlem Lotta Larsson är en av de som kämpar för att behålla boendestödet i sin nuvarande form.
Solrosuppropets ordförande Carina Wellton intervjuar Lotta för att få veta mer om motståndet och den namninsamling som startats.
“Hej Lotta! Vill du berätta lite om vad boendestöd är?
Boendestöd är en samhällstjänst som finns så att även vi med psykisk ohälsa och funktionsvariationer kan ha ett mer fungerande liv.
Det är väldigt olika hur hjälpen ser ut från person till person, en del behöver hjälp i hemmet och andra för att ta sig ut från hemmet. Det vanligaste är att man har en till två boendestödjare som man träffar någon/några gånger i veckan.
Eftersom det är en väldigt speciell beroendeposition man sitter i när man tar emot sådan här hjälp är det extra viktigt att man känner förtroende och tillit till de boendestödjare man har och att dessa boendestödjare besitter kunskap och kompetens gällande ens problematik. Det kan ta rätt lång tid innan man känner sig bekväm med att öppna upp både själ och hem. Speciellt de med neuropsykiatrisk problematik behöver lång startsträcka och kontinuitet för att känna sig trygga.
Så här beskriver Norrköpings kommun tjänsten Boendestöd och vad man kan få hjälp med:
” Sysslor i hemmet: matlagning, inköp, städning, tvätt, planering struktur och tydliggörande av vardagssysslor.
Stöd i aktiviteter: fritidsaktiviteter, sport och motion, kulturella aktiviteter, uträtta ärenden, komma iväg till möten, läkarbesök med mera.
Stöd i kontakter: Du kan få stöd i kontakt med myndighetspersoner, föreningar, arbetsgivare, godemän, familjemedlemmar med mera.
Du kan också ha din boendestödjare till att växla tankar och idéer, prata med och ventilera dina eventuella bekymmer. Ni kan tillsammans försöka finna strategier för att slippa eller lösa problem och även utveckla det du är bra på.
Boendestödet är individuellt och anpassas efter just dina behov och önskemål.”
Vad är det Norrköpings kommun nu vill förändra?
Kommunen har beslutat att boendestöd måste bli mer effektivt både ekonomiskt och tidsmässigt och de tycker att det uppnås genom att a) sparka 20 medarbetare och b) låta brukarna få helt nya och fler boendestödjare genom att omorganisera teamen till geografiska områden snarare än psykiatrisk kompetens.
Hur påverkar det människorna som berörs?
Ett flertal brukarföreningar har hört av sig till både politiker och chefer angående omorganisationen och varnat för konsekvenserna. Även vården har varit i kontakt med ansvariga på kommunen för att berätta att de redan nu kan se en försämring i mående hos sina patienter som har boendestöd.
Själv har jag satt upp en Facebook-grupp för brukare i Norrköping och där kan man läsa dagligen om hur oroliga människor är, och att de har suttit och väntat på boendestödjare som inte dykt upp när de ska och att ingen hört av sig från kontoret för att erbjuda vikarie. Så redan innan omorganisationen ens startat (26/11) så är det kaos för både brukare och boendestödjare.
Varför tror du kommunen agerar såhär?
Jag skulle önska att det var för att de inte vet bättre och tror att detta kommer resultera i något som både är rättssäkert för brukarna och samtidigt ekonomiskt besparande för kommunen. Men med tanke på alla varningar och IVO-anmälningar så borde de ha insett att det trots allt är människor och deras levnadsvillkor de laborerar med och avblåst omorganisationen tills vidare. Att de skulle vara så cyniska att de kanske tänkt att det är enkelt att spara in på människor som vanligtvis inte har någon röst, den tanken har snuddat mig.
Ni är några som kämpar för att behålla boendestödet – vilka är ni och hur arbetar ni?
Först och främst så har vi brukare samlat ihop oss och startat en form av brukarråd där vi träffas och där vi senare förhoppningsvis kommer kunna samarbeta ihop med boendestödjare och deras enhetschefer för att få fram hur det fungerar för oss och vad som kan förbättras.
Vi har skrivit insändare samt haft kontakt med media som skrivit och sänt flera artiklar och reportage om situationen här i kommunen.
Vi har även fått stor draghjälp från Autism- och Aspergerföreningen Östergötland (länk till föreningens Facebooksida) då många av deras medlemmar har boendestöd och drabbas svårt av omorganisationen och de nya rutinerna.
Namninsamlingen ska inlämnas till Vård- och Omsorgsnämndens ordförande i slutet på november där vi även har tid att få prata med henne. ”
——————————————————————————————————————-
Protestgruppen har nått ut bra i media och har haft kontakt med politiker i Norrköping. Både tidningar, radio och tv har rapporterat om protesterna och omorganisationen. Nedan länkas till medierapportering. I SVTs inslag igår framgick det tydligt att ansvariga politiker inte verkar ha förmågan att ta in hur vissa funktionsnedsättningar fungerar. Att ständigt få nya boendestödjare kommer inte att fungera för stora grupper. Vi i Solrosuppropet hoppas att protestgruppen lyckas med sin målsättning och att politikerna lyssnar på brukarna.
SVT 14 november, inslaget börjar 12.20 in i programmet.
Programledaren Helena Wink frågar reportern Tina Enström: “Varför har du tyckt att det har varit så viktigt att lyfta det här?” Tina Enström: “Som journalist har man ju skrivit och gjort reportage om många förändringar, men jag har aldrig faktiskt varit med om att en sån förändring som har drabbat dom som är berörda så hårt.”
Klartext, Sveriges Radio 5 november. Ändring i boendestöd skapar oro
SVT Nyheter Öst 2 november. “Folk har fått självmordstankar efter beslutet.”
NT, 17 oktober. “De vill stoppa omorganiseringen”
Från artikeln i NT: “En utav dem som reagerade starkt är Lotta Larsson, som haft boendestöd i tre år. Hon, tillsammans med ett antal personer, är de som arrangerat mötet. Tanken med mötena är att diskutera hur omorganisationen kommer drabba dem och hur de ska få sina röster hörda hos chefer och politiker. Sedan vill de upprätta ett brukarråd vars representanter kan sitta med vid möten och förhandlingar.
– Jag kunde inte sitta tyst och acceptera det som gjordes mot så många personer som är i beroendeställning, och vanligtvis inte har någon röst, bara för att spara in pengar, säger hon.
Hon har också startat en namninsamling för att stoppa omorganiseringen som nästan 400 personer hittills skrivit under. Listan ska sedan lämnas över till ansvariga politiker i Vård- och omsorgsnämnden.”
NT, 17 oktober. “20 personer omplaceras då boendestöd görs om”
NT, 17 oktober. “M vill riva upp riktlinjen
NT, 19 september. Debattartikel: “Brevet gav oss en klump i magen”
Ovanstående artikel är låst tyvärr. Här ett citat:
“Många brukare kommer säga upp sitt boendestöd och bli mer isolerade än vad de redan är, eftersom förändringarna kommer bli för svåra att hantera. Speciellt när beskedet kom i ett opersonligt massutskick, helt utan förvarning. Man undrar om brukar-bortfallet fanns med i de ekonomiska beräkningarna av kommunen.När man rycker bort samhälls-kryckan från någon vars enda fasta punkt i tid och rum är just boendestöd så borde man tänka på att de kostnader man tror sig spara kanske bara flyttas över på andra instanser inom kommun och landsting.
Fast nog borde slöseriet på mänskliga resurser vara tillräcklig orsak för att återkalla organisationsbeslutet?”
Skriv på namninsamlingen. Dela gärna namninsamlingen på dina sociala medier och uppmana dina vänner att skriva på.
[…] Solrosuppropets artikel Skriv under mot neddragningar i boendestödet […]