Tankar i december. Höjd ersättning eller plus minus noll?

Varje år räknas prisbasbeloppet ut. I stort sett alltid höjs det eller ligger kvar på samma nivå. Det är meningen att de ersättningar som räknas ut utifrån det beloppet ska göra att man hänger med i den ekonomiska utvecklingen och prishöjningar. Därför är det helt kasst när verkligheten blir en annan.

Prisbasbeloppet för 2019 höjs med 1000 kronor efter årsskiftet, från 45 500 kronor till 46 500 kronor. Prisbasbeloppet används bland annat när man räknar ut ersättningars storlek och det är meningen att det ska göra att man inte halkar efter i ersättningarna. Det är SCB som räknar ut beloppet och regeringen godkänner.

Hur mycket mera blir det då? Om du har ersättning på garantinivå får du en höjning med med cirka 180 kronor i månaden. Har du inkomstrelaterad sjukersättning så höjs ersättningen med 2,1 procent.
Det var väl bra?

Ja, om du inte har så låg ersättning att du har bostadstillägg för då sänks det ofta med motsvarande summa. Det vore önskvärt att bostadstillägget skyddades mot den här effekten eftersom en höjning som anses vara nödvändig uteblir för de med lägst inkomster. De med så hög inkomst eller låga bostadskostnader får dock en höjning av inkomsten som fungerar som den här höjningen var tänkt att göra. Gå in på “Mina sidor” i mitten eller slutet av januari hos Försäkringskassan för att se hur din ekonomi påverkas.

Artikelförfattare

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.