Tankar i december. Lång sjukskrivning betyder sämre chans för återgång till arbete.

Ju längre man är sjukskriven desto mindre chans att man kommer tillbaka till arbete och egen försörjning. Det används ofta som anledning till att införa den bortre tidsgränsen igen, de så kritiserade utförsäkringarna. Man tittar på tiden man är sjukskriven och hur stor chansen är att man återgår till arbete eller arbetssökande, ser ett samband och tycker att bästa medicinen mot det måste vara att utförsäkra de långtidssjuka. Jag ser andra effekter och orsaker.

Om man är sjukskriven lång tid så skulle ju det kunna vara ett tecken på att man har en allvarlig sjukdom eller skada, en som kräver lång tid för läkning, tillfrisknande och återhämtning. Det skulle också kunna vara så att man drabbats av något som tagit arbetsförmågan från personen livslångt, något som betyder att man aldrig mera kommer att kunna försörja sig genom arbete. Och just det är det röda skynket för de som vill se en bortre tidsgräns.

Om man vill att folk ska få tillbaka hälsa och arbetsförmåga är fattigdom och oro precis odugligt tillvägagångssätt, man blir sjukare av den behandlingen. Alla som är sjuka eller skadade vill bli friska och starka igen eller iaf bli så pass att man kan påverka sitt liv. Därför är den bortre tidsgränsen inget annat än en stupstock för hälsa och hopp. Låt sjuka och skadade få hjälp i stället, skriv in i rehabiliteringskedjan rätten till rehabilitering och vård. Låt den sjuke vara kvar tills alla medicinska behandlingar och möjligheter är tömda, det ska vara en utvärdering av hälsa och medicinska insatser och resultat som avgör sjukskrivningens längd, inte någon administrativ tidsgräns.

Många av de som når fram till en bortre tidsgräns och kastas ut ur försäkringen är sådana som aldrig återfår full arbetsförmåga och i stället borde ha fått sjukersättning (förtidspension). Nu har även Försäkringskassan insett det och gjort en skrivelse till regeringen där man uttrycker sin önskan att man inför generösare regler för sjukersättning i ett system som är det med OECD-världens strängaste regler.

Som jag ser det är det inte de långa sjukskrivningarna som är problemet – det är ett problem när långtidssjuka kastas ur sjukförsäkringen. Nu med en budget satt av Moderaterna och Kristdemokraterna lär sjuka få sämre möjligheter att återfå hälsa och arbetsförmåga.

Artikelförfattare

Utförsäkrad, fattiggjord och uppretad. Efter steloperation av rygg arbetstränande jag och försökte med alla medel ta mig tillbaka till egen försörjning. Har nu hel sjukersättning. Jag vill se en upprustning av de nedmonterade trygghetssystemen. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Foto: John Ash

En kommentar

 1. Bosse
  Bosse at | | Reply

  Ja det är ju den där skillnaden mellan kausalitet (orsakssamband) och korrelation som man inte klarar av att förstå skillnaden mellan som ger sådana felaktiga slutsatser ur statistiken!

  Allvarligheten i sjukdomen / skadan har en kausalitet med svårighet att komma tillbaka till jobbet.

  Allvarligheten i sjukdomen / skadan har en kausalitet med sjukskrivningens längd.

  Men sjukskrivningens längd är bara en korrelation med svårigheten att komma tillbaka till jobbet!
  Där finns inget orsakssamband, dvs man får inte lättare att komma tillbaka till jobbet för att man med tvång minskar sjukskrivningens längd!

Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.