Det finns ett nytt regleringsbrev från regering till Försäkringskassan. I senaste regleringsbrevet, från december 2018 för 2019, står inget om att sjuktalen ska ner till ett genomsnitt på nio sjukdagar per person och år. Regleringsbrevet är skrivet av en övergångsregering och ska då inte innehålla någon särskild politik. Kan vi räkna med att det mycket kritiserade siffermålet är borta och inte kommer tillbaka?
Sveriges Radio Västerbotten har via mail fått svar från Victor Harju, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, där han skriver:
“Regleringsbreven som beslutades i december innebär att målet 9,0 sjukdagar i genomsnitt per år nu inte finns längre. Det finns inga regeringsbeslut om att införa något nytt mål. Regeringen kan ändra regleringsbreven till myndigheterna under året.”
Så vad som sägs är egentligen att nu finns det inget specificerat siffermål, det finns för tillfället inga planer på att på nytt införa det. Men det kan hända. Nu gäller det därför att ha koll på det här. Är det siffermålet som är skuld till alla avslag på ansökningar om ersättning och indragningar av sjukpenning? Eller är det inte alls så, Strandhäll har många gånger påpekat att det inte är anledningen eftersom det är ett “mål på myndighetsnivå, inte individnivå”. Men det är på individnivå som sjuka drabbas.
Många är de som hävdat att det är målet som är huvudanledningen till alla indrag och avslag, låt oss nu se om det blir någon skillnad när det målet inte längre står med, i så fall kan man ju anta att det visst var målet som påverkade. Vi i Solrosuppropet är en av några som argumenterat för att siffermålet skulle tas bort så vi gör en “check på det!” och hoppas att vi slipper se något nytt mål för Försäkringskassan formuleras på det viset.
Det finns också förslag om att det ska bli lättare att få sjukersättning (förtidspension, sjukpension) så om det går igenom så lär det också i sin tur påverka.
Det finns också en utredning för att se över sjukförsäkringen, “bland annat när det gäller tillämpningen av begreppet “normalt förekommande arbete” samt “särskilda skäl” vid bedömning av arbetsförmåga.”
Så om saker och ting går som vi hoppas och arbetar för så kan det betyda att vi är på väg mot en bättre och tryggare sjukförsäkring och det är nog så att alla bitar ovan behövs för att åstadkomma en början till den sjukförsäkring vi önskar. Och riktigt vad som ger vad kanske vi aldrig kan vara tvärsäkra på men det går att leva med – bara blir bättre.
Regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan.
Nej det är inte borttaget. Em övergångsregering kan inte att med i regleringsbrevet. Vi har nu samma regering och socialförsäkrings minister Annika Strandhäll som har monterat ner hela sjukförsäkringen och LSS. Så nej måletden här regeringen har kvarstår.