Försäkringskassans “informationsfilm” är en underlig variant av “var god cirkulera, här finns ingenting att se”. Eller inget att anmärka på. Tror Försäkringskassan att sjuka är lika lättlurade som vildvittrorna i Ronja Rövardotter och hoppas därför att “syns det inte så finns det inte”? Men saken är den att det både finns och syns och man behöver inte leta länge innan man kan se, läsa och höra om människor som drabbats av just det som förnekas i videon. Man kan även läsa rapporter från isf (inspektionen för socialförsäkringen) och rapporter från LO om man inte litar på vittnesmål från enskilda fall. Idag har tidningen Arbetet en artikel om Försäkringskassans video.
Försäkringskassan har spelat in en video där man tar upp påståenden om sjukförsäkringen och vill informera om att det är felaktiga påståenden. Vi har sett många reaktioner på videon och de har inte varit nådiga omdömen som getts. Videon beskriver hur man skulle kunna beskriva sjukförsäkringen om man på Försäkringskassan tolkade reglerna generöst och därför kan man om man bara läser regler och lagar luras att tro att det är en verklighetsbeskrivning. Men vi som i många år följt och debatterat frågor gällande sjukförsäkringen ser att verkligheten ser tyvärr helt annorlunda ut.
Har Försäkringskassan egna läkare som avfärdar patienternas intyg?
Påståendet att Försäkringskassan inte har egna läkare som sätter sig över patientens läkare och avfärdar deras sjukintyg blir märkligt när de själva säger att de är läkare – bara inte anställda som det utan är anställda som rådgivare. Sedan kan man ju ha en diskussion om hur vida de sätter sig över och avfärdar. Vad som skulle kunna tas upp är att den läkare/FMR (försäkringsmedicinsk rådgivare) som konsulteras av en handläggare på Försäkringskassan för att få stöd i en bedömning kan vara ortoped men uttalar sig om en bedömning gjord av en specialist inom ett annat område, kanske en psykiatriker som uttalar sig om psykisk sjukdom eller kanske en kardiolog om en hjärtpatients hälsotillstånd. Inspektionen för socialförsäkringen har i en rapport lämnat kritik på hur FMR används, när de används och på den bristande dokumentationen, både när det gäller dokumentation som skulle kunna stärka den sjukes rätt till sjukpenning och dokumentation om hur FMR kommit fram till sitt ställningstagande.
Ger ett läkarintyg automatiskt rätt till sjukpenning?
På Försäkringskassans hemsida finns information till sjukskrivande läkare där kan man läsa bland annat följande:
En annan anledning till att patienten inte får sjukpenning kan vara att Försäkringskassan gör en annan bedömning av patientens arbetsförmåga än läkaren. Det kan vara så att Försäkringskassan har mer ingående information om de krav som arbetet ställer på individen och att de funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar som läkaren beskriver i läkarintyget till Försäkringskassan inte bedöms sätta ner arbetsförmågan i förhållande till arbetet.
Det har framförts mycket kritik mot hur dessa bedömningar görs, att de bedömer en fiktiv person mot fiktiva arbeten. Om det i läkarintyget står att den försäkrade inte klarar att hålla fokus, inte klarar sociala situationer med andra människor, inte klarar att stå, sitta eller gå längre stunder brukar avslagen formuleras att den sökande kan ta ett jobb där just dessa funktioner är utan betydelse.
Innan årsskiftet 2010/11 hade läkarna rätten att bedöma arbetsförmåga och man skulle kunna anta att läkaren med patienten framför sig torde vara tämligen bra på att göra bedömningen hur just den patienten kan klara att arbeta.
Får de flesta som söker sjukpenning avslag?
Påståendet att 97 procent av alla som söker sjukpenning får sin ansökan beviljad har vi hört till leda och så många gånger att man nästan inte orkar reagera längre. Vi har hört det från både politiker och tjänstemän från alla sidor och håll när man vill mörka eller förminska de brister och problem som finns i sjukförsäkringen.
Till saken hör att det stämmer. Nästan alla får sin sjukpenning godkänd och som man säger i informationsvideon är 2 av 3 tillbaka på jobbet inom tre månader och det är där som djävulen i detaljen återfinns. Drabbas du av en enklare sjukdom eller skada är du tillbaka på arbetet med hälsan återställd innan du blir en av de där 3 procenten som inte får din sjukpenning.
Det är när du drabbas av allvarlig/långvarig sjukdom/skada som du riskerar att bli nekad sjukpenning. Att nekas sjukpenning vid dag 180 har enligt en rapport från LO sedan 2014 ökat med femhundra procent. År 2014 låg andelen personer i landet som fick sin sjukpenning indragen på totalt 1,2 procent, eller 5 855 personer. Sedan dess har andelen avslag ökat nästan femfaldigat och låg år 2017 på 5,8 procent. Det motsvarar 26 587 personer som fick avslag på sjukpenning efter 180 dagar.
Så det är som det varit en längre tid nu, sjukförsäkringen fungerar för kortare och mindre allvarligare sjukdomsfall men ju sjukare du är, ju längre tid du är sjuk, desto mera utsatt och osäker blir din situation. Dessutom får du lägre sjukpenning desto längre du är sjuk, att vara sjuk ska straffa sig – att vara sjukast ska vara värst, även ekonomiskt.
Hur bedöms min ansökan om sjukpenning?
Påståendet att det inte spelar någon roll vilken handläggare du får när du ansöker om sjukpenning vet man ju knappt hur de ens har mage att påstå. Det finns hur många vittnesmål som helst om vilken skillnad det gör både i hur man blir bemött och bedömd. Jag själv har genom åren hunnit avverka en handfull handläggare på Försäkringskassan och vet att där finns de som kan vara ett viktigt stöd och som gör vad de kan i svåra situationer men där jag också råkat ut för en handläggare som rutit att om jag inte gör som han sa så skulle han personligen se till att jag aldrig mera i mitt hela liv fick ett enda öre till från Försäkringskassan.
Men om man även här misstror vittnesmål från drabbade och avfärdar dem som enskilda fall så finns flera rapporter om hur det finns stora skillnader i hur ansökningar behandlas både vad gäller när man jämför olika handläggare och dessutom spelar det stor roll var man bor, i vilken region.
Så är videomaterialet helt värdelöst? Nej, använd iaf delar av den som en målbild att sträva efter för så länge vi ser dylikt material publiceras luras de oinsatta att tro att verkligheten beskrivs som den är men för den som drabbats är den inget annat än en förnedrande kalkonrulle. Men lägg materialet gärna i malpåse tills vi ser att vi har en sjukförsäkring som fungerar som det påstås i videon.
Här finns flera länkar till rapporter och artiklar.
SVT körde en serie om sjukförsäkringen i somras. Här är en del som tar upp Försäkringskassans tuffar behandling av sjuka – Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen
Rapport från Isf – Effekterna av handläggarnas attityder på sjukskrivningstiderna
Rapport från Isf – Försäkringsmedicinska rådgivares roll i enskilda ärenden
Rapport från Isf – Ökning av antalet personer som får beslut om indragen sjukpenning
Rapport från Isf – Försäkringsmedicinska rådgivares roll i enskilda ärenden
Kommunalarbetaren – Läkarna fråntas rätt att bedöma arbetsförmåga
Kommunalarbetaren – LO till angrepp mot Försäkringskassan
Analys från LO – Sjukförsäkringen behöver repareras
Även Aftonbladet har en artikel i ämnet idag – Försäkringskassans mördande reklam
Hmmmm. Skall inte statligt anställda vara opartiska och oberoende … längre?
Men så gjorde man under en viss tidsperiod under 1940-talet också.
Använde pr för att slå blå dunster i folks ögon.
Hur kommer det sig att våra företrädare inom den fackliga sfären inte ens höjer sina röster mot denna vämjelse av propaganda övergår mitt förstånd, det lilla jag har kvar, efter detta debakel från försäkringskassan och dess anställda. Sedan får man inte glömma att det är politikerna som skall ha en släng av sleven också men där vågar inte ens LO gå in och tala om vad dom tycker trots att dessa företrädare sitter i många av fackets VU.s och andra viktiga organ inom det fackliga.