Idag har Claes Jansson presenterat sin utredning om en tryggare sjukförsäkring. Vi ser att förslagen som ges kan vara början på ett arbete mot en tryggare sjukförsäkring men en del frågor om utformning och omfattande av de nya lagförslagen finns. Två avgörande faktorer är dessutom tiden och mottagandet av riksdagen. Kommer lagarna skyndsamt att läggas på riksdagens bord och kommer de att röstas igenom?
Till att börja med noterar jag att kritiken mot Försäkringskassan är hård, svidande och rättmätig. Jansson pekar på de schablonsmässiga beslutsmotiveringar till avslag som Försäkringskassan har. Står det i läkarintyget att den sjuke inte kan gå, stå eller sitta så hänvisar Försäkringskassan till ett arbete där detta inte efterfrågas. Samma om läkarintyget skriver att det fattas koncentrationsförmåga, då hänvisas till arbete där det inte behövs. Det resulterar naturligtvis i att den försäkrade inte förstår vilket arbete man blivit bedömd emot, ofta förstår inte Arbetsförmedlingen det heller.
Jansson kritiserar också att de utredningar som görs är undermåliga eller helt saknas. Försäkringskassan anger inte vilka arbeten en försäkrade skulle kunna utföra utan anpassning eller med ringa anpassning.
De förslag som läggs är ett första steg mot en tryggare och mera förutsägbar sjukförsäkring. Att även efter dag 180 bedömas mot ett angivet arbete,eller mot sin arbetsgivare, ger mera tid för läkning och återhämtning. Det ger bättre förutsättningar bara genom att oro, stress och press minskar.
Om övervägande skäl talar för en återgång till arbete hos arbetsgivare senast dag 365 ska sjukpenning efter dag 180 beviljas. Om det är hög grad av sannolikhet ska undantaget kunna gälla som längst till dag 550.
Utredningen föreslår också att äldre, 62-64 år, endast ska bedömas mot det arbete de har och bör bedömas generösare mot sjukersättningen samt inte ha samma krav på omställning som yngre. Det kommer att göra att de slipper ta ut tidig pension och förbättra deras inkomst, både direkt och senare när ålderspensionen väl tas ut.
Vad är normalt förekommande arbete som man ska bedömas mot? Jansson säger att det till att börja med ska vara verklighetsanpassat och ska ange ett specifikt arbete, inte ett fiktivt arbete. Där kvarstår definitionerna, vad krävs för att klara ett särskilt arbete eller yrke? Vem ska göra någon sorts klassificering och hur ska det se ut? Vet att det pågår funderingar runt detta på flera håll och det är en stor uppgift som är kvar att lösa.
Utredningen tog också upp rehabiliteringspenningen och hur underutnyttjad den är. Ofta händer ingen utredning av behovet över huvud taget innan dag 180 utan man har en passiv väntan på den tidsgränsen. En rehabiliteringspenning ska ej vara bedömd mot normalt förekommande arbete eller innehålla de sedvanliga tidsgränserna. Jansson vill se flera riktiga rehabiliteringsåtgärder inom rehabiliteringspenningen.
Jansson nämner också några saker som ligger utanför den utredning han presenterat, han vill att rätten till sjukersättning ses över. Många går alldeles för länge med sjukpenning och borde tidigare kunna beviljas sjukersättning istället. Han säger också “Försäkringskassan ska utreda sina ärenden bättre” men tillägger “men det är inget lagförslag”.
I det stora hela är utredningen bra, den pekar på brister och rena fel i sjukförsäkringen men framför allt i Försäkringskassans hantering, bedömningar och beslut i ärenden. Det är många som påpekat samma saker, i många år, inte bara intresseorganisationer och debattörer utan även i form av domar från höga instanser och från Inspektionen för socialförsäkringen. Med allt det sammantaget borde nu lagförslagen komma snabbt och läggas fram för riksdagen. Regeringen får nu driva på arbetet och riksdagen får ansvaret för att det går igenom. Under tiden det tar, fram tills dess att vi ser effekterna av arbetet, ser att sjuka får den trygghet de har rätt till, måste vi tillsammans sätta krav och press. Den som idag riskerar att bli hemlös eller inte vet hur maten ska kunna komma på bordet har svårt att glädjas åt förbättringar som kommer, de ger inte tak över huvudet eller mättar idag.
Ansvaret är allas – inte minst varje riksdagsledamots.
Föreningen har blivit intervjuad om presentationen och artiklar kommer att delas på vår Facebooksida och på vårt Twitter.
När vi har fått läsa hela utredningen kommer vi säkert att ha flera synpunkter, tankar och frågor.
Länk till utredningen En begriplig och trygg sjukförsäkring.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.