Rädslan för att smittas av coronasmittan covid-19 är stor hos de flesta, först och främst oroar man sig kanske för sin egen hälsa, hur man ska klara den? Blir jag en av dem som drabbas hårt eller drabbas jag lindrigt? Har man i sin närhet någon som tillhör en riskgrupp är oron antagligen större samt om man själv tillhör en sådan grupp. Men smittan är rättvis, ingen av oss kan räkna med att slippa undan utan vi kan bara göra vad vi kan för att minska risken. Men det visar oss alla att när vi som individer drabbas är det avgörande att välfärden och dess myndigheter finns där och har fungerande system.
Man brukar göra liknelser mellan sjukförsäkringen och ett stort fartyg när man vill visa på att förändring av stora system både är svåra och långsamma att göra. Man vänder det inte på en femöring precis.
Nu har det här fartygets långtidspassagerare varnat länge om läckor och brister. Man skulle kunna säga som Mikael Wiehe sjunger, “det började som en skakning på nedre däck” och det verkar som om man nu även på övre däck börjat inse hur en sjukförsäkring full med hål inte är sjöduglig. Även de som trodde sig sitta i säkra lyxhytter märker till sist av när de själva drabbas. Vi som suttit i den här båten lång tid har länge larmat om bristerna och hur de drabbar, vi har påpekat att “det kan hända vem som helst” och nu gör det det. Naturligtvis hade vi önskat att alla sluppit både sjukdom och otrygghet men nu finns en tydlighet runt det som inte fungerar tryggt i sjukförsäkringen och det vore oklokt, rent av dumt, att inte ta lärdom av det. Flera av de ändringar som gjorts bör bli permanenta förändringar i någon version.
Regeringen slopar karensdagen i sjukförsäkringen.
Många har sagt att karensdagen är kontraproduktiv för hälsan, att människor som borde vara hemma både för sin egen och andras skull går till jobbet och utsätter andra för smitta. Det finns också risk för att man förvärrar sjukdomen/skadan om man inte stannar hemma utan går sjuk till sitt arbete. I ljuset av covid-19 blev det väldigt tydligt. I första omgången gällde borttagandet i tre månader och gav ett schablonbelopp på 700 kronor. Det är nu förlängt och gäller till sista september och nu är ersättningen höjd till 840 kronor. När vi väl kommer ur den här pandemin bör inte karensavdraget återinföras, det är en “moralhöjande åtgärd” i arbetslinjens namn som i slutänden antagligen kostar mera än vad den ger, både ekonomiskt och hälsomässigt. Stoppa sjuknärvaron.
Slopat krav på sjukintyg.
Den anställde behöver inte uppvisa läkarintyg de första 14 dagarna till sin arbetsgivare efter beslut från regeringen. Försäkringskassan har självt utökat tiden utan läkarintyg med en vecka fram till dag 21.
Det slopade kravet på läkarintyg gäller alla sjukskrivningar, oavsett om det är relaterat till covid-19 eller ej. Det slopade kravet på sjukintyg gäller tills vidare. Statens tar ansvar för kostnaderna för sjuklön fram till 30 juni och från 1 augusti till 30 september ersätter staten arbetsgivare för högre sjuklönekostnader än vad som anses normalt till följd av coronapandemin. Det är en helt rimlig åtgärd i det läge som är nu. När det kommer till framtida åtgärder för läkarintyg är det mera komplext eftersom man då också måste räkna in arbetsförmåga och hur den ska bedömas och mot vilket eller vilka arbeten. Man måste där också ta hänsyn till “övervägande skäl” samt utarbeta en samarbetsform och ansvarsmodell för individ, arbetsgivare, vård, försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det finns flera förslag om hur det skulle kunna se ut i framtiden och det är flera utredningar rörande sjukförsäkringen som nu lämnat sina slutrapporter.
Ersättning till riskgrupper
Den som tillhör en riskgrupp och måste avstå arbete för att undvika smitta har rätt till ersättning med högst 804 kronor per dag i högst 90 dagar under perioden 1 juli till 30 september. Regeringen har även tagit fram en tillfällig reglering som innebär att smittbärarpenning kan lämnas till vissa anhöriga till personer i riskgrupp. För barn som är allvarligt sjuka eller genomgått behandling för allvarlig sjukdom och därför bör skyddas för covid-19 har regeringen tagit fram en tillfällig reglering inom tillfällig föräldrapenning. Ersättning till riskgrupper låter ju bra men när man sedan ska söka det så visar det sig att Försäkringskassan förhalar det hela så att man kan söka tidigast 24 augusti och när man väl ansökt så säger Försäkringskassan att det kommer att ta tid innan pengarna kommer. Som Försäkringskassan skriver kan det ta “längre tid än en månad” och det kan ju vara hur länge som helst. Ersättning till riskgrupper är bra men bara om den betalas ut, det här borde hade gått att lösa snabbare och bättre. Många som blir utan pengar lång tid nu.
Tillfälliga undantag vid uppskjuten vård och rehabilitering
Om man nått dag 180 i sin sjukskrivning ska man i vanliga fall få sin arbetsförmåga bedömd mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden. Men om vård eller rehabilitering för återgång i det vanliga arbetet försenas på grund av effekter av covid-19 ska den sjuke undantas från prövningen. Undantaget gäller även den som passerat dag 365 i rehabiliteringskedjan. Undantagen gäller till 30 december 2020.
Här skulle man kunna göra en vidareutveckling för framtiden, om du av någon anledning inte fått vård och rehabilitering för återgång i arbetet eller om den endast påbörjats ska man inte prövas mot normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Hur många har inte fått avbryta både vård och/eller rehabilitering för att man i sjukskrivningen passerat en administrativ åtgärd? Låt folk läkas och rehabiliteras i bästa möjliga mån och låt bli att avbryta fungerande behandlingar!
Man skulle kunna tro, eller i alla fall vara rädd för, att de här frågorna om sjukförsäkringen skulle hamna i skuggan av coronapandemin men tvärtom så sätter pandemin ljuset på rister lite här och där i våra system och inte minst i sjukförsäkringen. Nu när skakningarna som började på undre däck har nått hytterna och sviterna på övre däck.
Försäkringskassan – Coronaviruset – det här gäller
Regeringen.se – Åtgärder inom sjukförsäkringen med anledning av det nya coronaviruset
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.