I ett pressmeddelande från regeringen idag meddelar man att man ger Försäkringskassan i uppdrag att hitta de brister som finns i sjukpenningärenden, redovisa en plan för hur det ska göras och sedan agera utifrån den planen.
De ärenden man ger Försäkringskassan uppdrag att granska är de ärenden där Försäkringskassan bedömt den försäkrade ha arbetsförmåga nog att försörja sig på ett arbete normalt förekommande på arbetsmarknaden.
“Det är viktigt att klarlägga förhållandena och åtgärda eventuella brister. Därför ger vi nu Försäkringskassan detta uppdrag,” säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum visade på brister i handläggningen och nu vill regeringen att Försäkringskassan ska redovisa de åtgärder som vidtagits och kommer att vidtas för att säkerställa att att
− det i samtliga ärenden genomförs sådan utredning som krävs för att klarlägga om det finns ett arbete som den försäkrade kan utföra med normal arbetsprestation och utan mer än ringa anpassning,
− samtliga genomförda utredningar är korrekt dokumenterade, samt att
− samtliga fattade beslut uppfyller den motiveringsskyldighet som åligger myndigheten. Särskilt gäller detta de omständigheter som har varit avgörande för myndighetens ställningstagande så att den försäkrade kan förstå beslutet.
I uppdraget ingår också att Försäkringskassan ska redovisa vidtagna och planerade åtgärder för att säkerställa att behovet av rehabiliteringsinsatser utreds och vid behov vidtas så tidigt som möjligt. Syftet med uppdraget är att identifiera och åtgärda eventuella brister i handläggningen. Människor ska kunna lita på trygghetssystemen när de saknar arbetsförmåga på grund av sjukdom.
Om man tittar på vad man kom fram till i utredningen En begriplig och trygg sjukförsäkring så ges där förslag på att
• Bedömningen av arbetsförmågan efter dag 180 ska göras mot angivet normalt förekommande arbete. Med angivet normalt förekommande arbete avses normalt förekommande arbeten som ingår i en yrkesgrupp enligt Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK).
• Beslut om avslag bör underbyggas i större utsträckning för att Försäkringskassan ska kunna göra de ställningstaganden som krävs enligt rättspraxis. De gäller framför allt ställningstagandet till om det finns arbeten, som är normalt förekommande, där den försäkrade kan nyttja sin kvarvarande arbetsförmåga och möta kraven på normal arbetsprestation utan eller med endast ringa anpassning av arbetsuppgifterna. Ärendena bör därför utredas mer.
Försäkringskassan ska delredovisa vidtagna och planerade åtgärder senast den 15 november 2020 till Socialdepartementet. Uppdraget ska slutredovisas den 15 augusti 2021.
Det här är äntligen ett viktigt steg i rätt riktning. Det är i sammanhanget snabba ryck för delrapporteringen, bara två månader. Det är bra att den berömda blåslampan nu riktas om åt ett annat håll.
Det ska bli spännande att se vad som händer i de ärenden där det kommer att anses att bedömningen mot normalt arbete inte varit korrekt. Och hur kommer det att påverka redan tagna beslut? Nytt beslut? Och hur långt ska man gå bakåt? Eller gör man inte det? Ska då alla som anser sig blivit felaktigt bedömda ansöka på nytt? För om man upptäcker att bedömningarna i många fall kan vara felaktiga så kan man ju inte bara låta det bero. Eller?
Som vanligt en massa frågor att ställa, svar att söka och händelser att bevaka.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.