I sjukförsäkringen finns luckor, falluckor man kanske skulle kunna kalla dem? När det kommer till antal så går det säkert att få ihop 24 stycken, som en adventskalender eller kanske som en önskelista. En önskelista över det vi önskar bort. Vi ska varje dag presentera en brist, svaghet eller annat som behöver åtgärdas inom sjukförsäkringen. Korta inlägg och inte alltid med förslag på lösningar utan bara en problembeskrivning. Du gärna får komma med kommentarer om hur du ser på det. Vi tar idag lucka 6.
När din sjukskrivning kräver läkarintyg och din läkare skriver ett så är det inte säkert att Försäkringskassan beviljar din ansökan. Det kan vara att Försäkringskassan inte anser att din arbetsförmåga är nedsatt, oavsett sjukdom och diagnos. Det kan också hända att handläggaren kräver komplettering. Sjukintyget ska beskriva dina problem och begränsningar och även om du och din läkare anser att det betyder att du borde få sjukskrivning så kan handläggaren på FK vara av annan åsikt. “vi frågar inte efter hur sjuk du är…” var en av Försäkringskassans slogans. I belysning av alla fall som hamnat mellan stolarna och utan ersättning är det ganska provocerande formulerat.
Vi vet att vid årsskiftet 2010/2011 togs läkares rätt att bedöma arbetsförmåga bort och lades istället över på Försäkringskassans handläggare. Redan då höjdes kritiska röster om den ändringen, man varnade för att läkare inte längre skulle kunna “skydda” sina patienter och bara den formuleringen ger ju en bild av att man redan då såg Försäkringskassan som en myndighet för kontroll.
Arbetsförmågebegreppet är, som socialförsäkringsexperten Anna Hedborg poängterat, inte medicinskt. Det är en politisk avvägning av hur generös det statliga skyddsnätet ska vara för sjuka. Och det är den principen som nu regeringen förverkligar. Kommunalarbetaren 22 december 2010
Grundläggande i den svenska sjukförsäkringen, som är just en försäkring och som regleras i socialförsäkringsbalken, är att det inte är sjukdom i sig som ger rätt till ersättning från sjukförsäkringen, utan arbetsoförmåga till följd av sjukdom. Och arbetsoförmåga i socialförsäkringsbalken är ett juridiskt begrepp, inte ett medicinskt sådant. Sedan när är läkarkåren utbildad i att bedöma arbetsoförmåga i ett sjukförsäkringssammanhang? Svenska Dagbladet 7 juni 2019
Roya Hakimnia skrev i april tidigare i år i ETC om när hon var på kurs. Hur det inte alls handlade om det hon hade förväntat sig, Försäkringsmedicin, utan hur det i stället visade sig vara ”en kurs i arbetslinjen”.
Hur det blev applåder och stående ovationer när en läkare berättade om hur den allt hade vägrat att sjukskriva en långvarigt sjuk.
På samma kurs hade det också pratats om och upprepats de gamla sega myterna om hur Sverige är det mest sjukskrivna landet, det mest friska landet och att vi ”inte har råd med sjuka”. Och så om attityderna som gör att man överutnyttjar. Följ gärna länken ovan och läs hennes ledare. Solrosuppropet.se 8 september 2016
Vill vi komma till rätta med det här krävs en lagändring. För det också…
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.