Sissela Kyle har tidigare visat att hon är mycket träffsäker i sin komik, som vilar på en allvarlig grund och hon gör det igen; en fullträff -BULLSEYE!
Det inträder en mycket speciell känsla av tillfredställelse hos mig, när någon lyckas sätta fingret på något man själv ännu inte har artikulerat. Något man gått och funderat på ett tag, men enbart haft som en grå och oformlig dimma i bakhuvudet.
Idag lyssnade jag på Spanarna i P1 och där var Sissela Kyle en av spanarna.
Hon tog upp begreppet “prekariat” i en arbetsmarknadsspaning (ca. 18 minuter in i programmet) på ett mycket underfundigt sätt.
Hennes beskrivning av att vi människor kan tänka oss att leva under ganska usla förhållanden, om vi bara vet om att situationen kan brytas bara genom ett samtal till mamma och pappa. Då kan det rent av vara en nyttig, rolig, och lärorik erfarenhet…”som en del i ens uppfostran att man får slita hund”…
Telefonsamtalet är det avgörande för om detta ska vara en rolig erfarenhet eller om det faktiskt handlar om livsvillkor som för t.ex. våra bärplockare. Hon menar att allt fler allt oftare skulle kunna behöva ha den där mamman och pappan att ringa till.
“Ofrivilliga egenföretagare” finns också med på Sissela Kyles ljudpalettsvision och gör det hela ännu mer intressant.
Calle Norlèn var först ut i Spanarna med sitt ämne om att “pitcha” sig själv. Vilket för mina tankar till vad ornitologer kommit fram till i några studier:
De har tagit upp ljud från några av våra vanligaste fåglar. Fåglar som finns både på landsbygden och i staden. Det har emellertid visat sig att fåglarna i stan pratar mycket högre, snabbare och har kortare “meningar” än vad fåglarna på landet har. Kanske har även fåglarna “pitchat” sig och “twittrar” fram sin egen självmarknadsföring för att göra sin röst hörd i bullret?
Göran Everdahl stärker egentligen tesen om “pitchning” med sin framtidsspaning om “Homo Fluctuens”, där han pratar om att vi människor blir till en ny sort av webben. Det gäller att göra sig tillräckligt intressant för att få fortsatt uppmärksamhet för att inte bli utkonkurrerad av datorerna som vi har med oss överallt.
Ha hyfsad ton och sunt förnuft när du kommenterar.